Bloc personal,

dijous, 29 de setembre del 2022

Three Thousand Years of Longing (2022)

[1154]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: George Miller
Guió: George Miller, Augusta Gore, basat en “The Djinn in the Nightingale’s Eye” de A. S. Byatt
Actors: Tilda Swinton, Idris Elba, Pia Thunderbolt

[ Drama, fantasia, romanç ] 1h 48min

Sinopsi

IMDb (6,8):
“Una solitària erudita, de viatge a Istanbul, descobreix un Djinn que li ofereix tres desitjos a canvi de la seva llibertat.”

Crítica

Un bon començament, però de seguida s’ha fet avorrida…

Ha estat un bonic conta contes amb històries de les mil i una nits. Al principi l’he trobat molt interessant, però a mida que anava explicant les diferents històries –molt ben explicades– el meu interès ha anat decreixent gradualment. El que no compro, de cap manera, és la suposada història d’amor del final.

En la meva opinió, gran treball actoral d’Idris Elba i anecdòtic, amb una cara prou coneguda, però que no hi pinta res, de la Tilda Swinton.

Els efectes visuals molt ben aconseguits. Només en algun moment puntual enfarfaguen. Per la resta estan molt ben integrats de manera ben natural.

M’ha agradat la banda sonora de Tom Holkenborg, però em temo que no és original, sinó una adaptació…

Resum (amb espòilers)

Alithea Binnie és una erudita britànica que ocasionalment pateix estranyes al·lucinacions d'éssers demoníacs. Durant un viatge a Istanbul, Alithea compra una ampolla antiga i accidentalment allibera un Djinn que hi havia atrapat. El Djinn ofereix a l'Alithea tres desitjos, sempre que cadascun sigui realment el desig del seu cor, però Alithea argumenta que desitjar és un error, acusant el Djinn de ser un estafador. En resposta a la seva acusació, el Djinn li explica tres històries del seu passat i de com va acabar atrapat a l'ampolla.

El Djinn explica la història de la reina de Saba, el seu cosí i amant, cortejat pel rei Salomó, que empresona el Djinn en una ampolla per quedar-se amb Sheba. La segona història del Djinn se centra en Gülten, una jove concubina al palau de Soliman el Magnífic. Després de trobar l'ampolla del Djinn, Gülten desitja que el fill de Suleiman, Mustafa, s'enamori d'ella i, posteriorment, vol tenir el seu fill. Una concubina favorita de Suleiman planeja tenir el seu fill al tron, així que sembra la ment de Suleiman amb la idea que Mustafà farà un cop d'estat contra ell i ell és massa feble per dirigir el regne. El Djinn intenta advertir a Gulten, però sent ingènua i ignorant amb la política bruta dins de la classe dirigent, ella l'ignora. Això va resultar en l'assassinat de Mustafa, fent que Gülten deixés enrere l'ampolla oculta del Djinn i fugís. Malgrat els intents del Djinn de perseguir-la i salvar-la, la Gülten, embarassada, també és assassinada per ordre de Suleiman abans que pugui demanar el seu últim desig.

El Djinn vaga pel palau durant més de 100 anys, invisible i intangible a causa de l'ocultació de l'ampolla. Mentrestant, els joves prínceps Murad IV i Ibrahim gairebé troben l'ampolla, però no poden descobrir l'ampolla amb èxit. Anys més tard, Murad IV entra en guerra, on es converteix en un governant viciós i despietat, morint més tard d'alcoholisme. Ibrahim desenvolupa un fetitxe per a les concubines voluptuoses i es converteix en el nou soldà. El seu favorit entre ells, Sugar Lump, recupera accidentalment l'ampolla, i el Djinn se li apareix i li demana desesperadament que demani un desig. Sugar Lump, sent ximple i aterrit, pensant que és un enganyador i desitja que el Djinn torni a la seva ampolla i que l'ampolla sigui llançada al mar.

A l'última història del Djinn, parla de Zefir, la jove esposa d'un comerciant turc, a qui li regalen l'ampolla després de recuperar-la a mitjans del segle XIX. Zefir desitja primer coneixement, que el Djinn concedeix en forma de literatura, i més tard percebre el món com ho fan els djinns. Malgrat l'afecte creixent del Djinn per Zefir i el fet que ara està embarassada del seu fill, s'amuntega cada cop més per la seva presència i els seus nous coneixements. El Djinn s'ofereix a residir a la seva ampolla sempre que ella ho desitgi, però quan comença el seu retorn a l'ampolla, Zefir vol oblidar que mai va conèixer el Djinn, deixant-lo empresonat i desconegut una vegada més. La història final del Djinn mou l'Alithea fins al punt en què desitja que Djinn i ella mateixa s'enamoren, donant lloc a que tinguin sexe.

Després, el Djinn i l'Alithea viatgen junts de tornada a Londres. Un dia, l'Alithea descobreix que el Djinn s'està debilitant gradualment a causa dels efectes que tenen la torre cel·lular de la ciutat i les transmissions per satèl·lit quan interactua amb la seva fisiologia sobrenatural. Ella utilitza el seu segon desig per aconseguir que el Djinn greument malalt torni a parlar, es disculpa per haver utilitzat el seu desig per negar-los l'oportunitat d'enamorar-se de manera natural, i utilitza el seu tercer i últim desig per alliberar el Djinn, de manera que ell pot tornar. a "El regne de Djinn".

Tot i que esperava no tornar-lo a veure mai més, la Djinn, ara sana, visita l'Alithea tres anys més tard i torna periòdicament al llarg de la seva vida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada