Bloc personal,

divendres, 3 de maig del 2024

Farscape (1999) S01

[503]

Valoració



Fitxa tècnica

Creador: Rockne S. O'Bannon
Música: Subvision
Producció: The Jim Henson Company, Hallmark Entertainment
Actors: Ben Browder, Claudia Black, Virginia Hey
Emissió: 19/03/99 - 28/01/00
Títol original: Farscape

[ Acció, aventura, drama, ciència ficció ] 22 capítols de 50 min.
Wikipedia

Sinopsi

IMDb (8,3) (40K):
“Llançat a una part llunyana de l'univers, un astronauta terrestre es troba part d'una tripulació d'una nau alienígena fugitiva.”

Crítica

Està prou bé i aguanta bastant bé el pas del temps…

  PERSONATGES:  
John Crichton
Aeryn Sun
Ka D’Argo
Pa'u Zotoh Zhaan
Dominar Rygel XVI
Chiana
Pilot
Moya
Scorpius
Bialar Crais
Fa cosa d’un mes, la Maria em va enviar un WhatsApp preguntant-me quina era la sèrie que feien pel canal 33* de ciència ficció, allà per l’any 2000, ara fa pràcticament un quart de segle. La meva resposta va ser que, si no sabia quina sèrie –de la vintena que estic seguint aquesta temporada– vaig veure la setmana passada, poc podia recordar de quina sèrie em parlava. Al cap de poca estona em va enviar el nom i la caràtula: Farscape. En veure la caràtula amb els personatges, la vaig recordar al moment i el primer que em va venir al cap és “aquella sèrie que la nau és una balena i el pilot un pop…” Vaig buscar alguns vídeos per recordar i, veient tota la titellada, em va recordar Los teleñecos de Jim Henson. Tampoc anava tan desencaminat, doncs els titelles són de Jim Henson…

(*): Ara llegeixo que Farscape es va emetre en català pel 3XL l’any 2011, però a mi m’extranya que fos tan tard, doncs jo estava per altres coses… no fos cas que sigui la reemissió de la sèrie. No indica quantes temporades… tot i que he pogut trobar que les quatre primeres temporades estan en català…

Veient-la ara de nou, després de tants anys, l’efecte còmic del titelles que apreciava als vídeos ja no ho és tan i sí m’ha recordat una bona sèrie que, imagino, amb del pas dels anys, s’ha tornat icònica veient-ne la puntuació que ara rep (8,3). Ara bé, hi ha algun que capítol que grinyola de manera grollerament vergonyosa i, en general, fa aigües per totes bandes, però, si no t’hi fixes i segueixes la història, acaba passant prou bé.

Picades d’ull en to humorístic a George Lucas per Star Wars i a Steven Spielberg per E.T. i Close Encounters of the Third Kind, i totes les referències audiovisuals de l’època.

Aquesta primera temporada, amb bastantes llacunes, la recordava prou bé. Amb el pas del temps, sobta veure l’excessiu contacte físic entre els dos protagonistes, per raons que no venen al cas; simplement per augmentar la tensió sexual. També sobta veure decorats de cartró pedra fets a correcuita.

Notes:
  • La Chiana no apareix fins el capítol 15, però amb molta força, fins el punt de convertir-se indispensable.
  • El pitjor capítol de tots, el 16, quan el Crichton creu que ha tornat a la terra i disseccionen el Rygel.
  • L’Scorpius no apareix fins ben al final d’aquesta primera temporada, al capítol 19, però, des de que apareix, sembla que hi hagi estat sempre. Excel·lent exemple de “malo malísimo”.

La sèrie havia de durar cinc temporades, però, tot d’una, es va acabar a la quarta temporada. El coproductor Brian Henson es va assegurar més tard els drets de Farscape, obrint el camí per a una minisèrie de tres hores per tancar el cliffhanger, titulada Farscape: The Peacekeeper Wars, que va dirigir Henson.

Farscape presenta un conjunt divers de personatges que inicialment escapen de les autoritats corruptes en forma d'una organització militarista anomenada Peacekeepers. Els protagonistes viuen dins d'una gran nau biomecànica anomenada Moya que és una entitat viva. En el primer episodi, se'ls uneix el personatge principal, John Crichton, un astronauta nord-americà actual que vola accidentalment a un forat de cuc prop de la Terra durant un vol espacial experimental. El mateix dia, la Moya recull un altre desconegut: una peacekeeper anomenada Aeryn Sun. Malgrat les seves millors intencions, el Crichton fa enemics, el principal és Scorpius. Hi ha unes quantes trames autònomes i la sèrie desenvolupa gradualment arcs de la història, començant amb la seva recuperació per part dels Peacekeepers, seguida de la recerca del Crichton per trobar un altre forat de cuc de tornada a la Terra i una eventual carrera armamentística per a armes tecnològiques de forat de cuc. Els arcs secundaris exploren la manera en què canvien els personatges a causa de les seves influències i aventures juntes, sobretot el Crichton i la seva obsessió per la tecnologia dels forats de cuc, la seva relació amb l’Aeryn i el clon neuronal de l'Scorpius al seu cervell que l'assalta.”




Resum (amb espòilers)

L'astronauta terrestre John Crichton és llançat inesperadament a una part desconeguda de la Via Làctia a través d'un forat de cuc. Es troba enmig d'un intent de fugida de la Moya, una nau espacial viva, dels militars Peacekeepers, que l'havien estat utilitzant com a transport de la presó. En el caos, té una col·lisió accidental amb un caça peacekeeper que provoca la mort del seu pilot. La nau del Crichton i un altre caça peacekeeper són portats a la bodega de la Moya. Tot i que la fugida té èxit, el capità de la nau, Bialar Crais, s’obsessiona amb el Crichton com a assassí del pilot, el seu germà, i comença una campanya per perseguir al Crichton.

Els diferents equips no tenen cap objectiu comú, cadascun només desitja tornar a casa. Malauradament, per evadir la persecució del Crais, han de viatjar als Territoris Inexplorats i, per tant, no tenen ni idea de com arribar a casa. L'altra tripulació també té poc respecte pel Crichton, ja que el veu només com un "home primitiu" que no entén ni tan sols els principis bàsics de la vida a l'espai.

Diversos episodis exploren les històries de fons dels personatges. L'Aeryn, la pilot de caça, comença a aprendre que els peacekeepers no sempre són tan correctes com ella havia cregut. La Zhaan es veu obligada a plantejar el costat fosc que havia treballat per suprimir. El D’Argo admet que va ser incriminat per l'assassinat de la seva dona i no té ni idea d'on és el seu fill. El Rygel s'enfronta al seu antic guardià de la presó i torturador. Un nou personatge s'uneix a la tripulació, la Chiana, una lladre adolescent que fuig de la seva pròpia cultura repressiva. I la mateixa Moya es queda embarassada després d'activar accidentalment un experiment peacekeeper.

Mentrestant, el Crichton continua investigant el forat de cuc que el va portar fins aquí. Es veu obligat a vendre el poc progrés que ha fet a un mecànic alienígena com a pagament per les reparacions del mòdul Farscape. També és atret a un forat de cuc que sembla conduir directament de tornada a la Terra, només per trobar que tota la situació és una construcció creada per uns misteriosos extraterrestres anomenats els Antics, que estan provant per veure si la Terra és adequada per a la colonització.

Cap al final de la temporada, l'Aeryn es lesiona i la tripulació es veu obligada a anar a una base peacekeeper per buscar ajuda mèdica. El Crichton es disfressa de peacekeeper per accedir-hi, però el comandant de la base, l’Scorpius, descobreix a l'instant l'enginy i empresona al Crichton, cridant al Crais perquè vingui a buscar-lo. Sota tortura, el Crichton descobreix que els Antics van col·locar coneixements especialitzats sobre forats de cuc en la seva ment subconscient, el coneixement que l'Scorpius té moltes ganes d'accedir. L'altra tripulació de la Moya llança un intent de rescat.

Mentrestant, la Moya dona a llum al seu nadó, descobrint que la criatura, anomenada Talyn, és una nau de guerra híbrida volàtil dissenyada pels peacekeepers en comptes de l'habitual leviathan pacífic. A l'arribada del Crais, l'Scorpius assumeix el seu comandament. El Crais abandona la Moya per salvar-se, acceptant pel camí que el Crichton no havia volgut matar el seu germà. Però això només és una tapadera per robar la Talyn i escapar-se pel seu compte. Després d'haver-se acostat molt més al llarg de la temporada, la tripulació treballa junts per escapar de l’Scorpius, un pla que acaba amb el Crichton i el D’Argo surant a l'espai, sense aire.

==

1.- Estrena. L'ésser humà actual John Crichton és xuclat inesperadament per un forat de cuc i llançat a "…alguna part llunyana de l'univers en un vaixell, un vaixell viu, ple d'estranyes formes de vida alienígenes", on queda atrapat amb un grup de presoners fugitius, després de matar accidentalment un peacekeeper.

2.- Jo, E.T. Una balisa peacekeeper s'apaga i la Moya ha d'aterrar en un planeta alienígena per evitar que el seu senyal sigui interceptat i la Moya sigui descoberta. El Crichton, el D’Argo i l’Aeryn deixen la Moya i exploren el planeta a la recerca d'una substància que es pugui utilitzar per adormir els sentits de la Moya perquè la balisa es pugui treure, però el Crichton es separa del grup i es troba amb alguns habitants del planeta que s'amaguen de les autoritats.

3.- Èxode del gènesi. La Moya és envaïda per insectes espacials generant, que produeixen clons de la tripulació. Per complicar les coses, arriba un equip de recuperació de peacekeeper i l'Aeryn comença a patir un deliri de calor.

4.- Tron per una pèrdua. El complot del Rygel per aparèixer regal és contraproduent quan ell, juntament amb una part molt necessària del sistema de propulsió de la Moya, són arrabassats per tavlecs que posseeixen guants de poder dispensar drogues.

5.- Tornar i tornar i tornar al futur. La tripulació es troba amb un vaixell que està desestabilitzant molecularment. El D’Argo fa que tothom porti la càpsula d'escapament del vaixell a bord quan descobreix que els passatgers del vaixell són ilànics, aliats de fa temps dels luxans. A bord de la càpsula d'escapament, el Crichton se sorprèn i comença a experimentar estranyes visions del futur, primer d'ell i d'un dels ilànics, després de la destrucció de la Moya.

6.- Gràcies a déu és divendres, de nou. El D’Argo, després d'amenaçar la tripulació amb la hiperràbia de Luxan, es troba més tard dòcil i feliç en un planeta i decideix quedar-se. El Crichton descobreix que el menjar del planeta conté una droga, amb l'ajuda d'una petita banda de rebels immunes als seus efectes, i ha de determinar una manera de convèncer els altres de la veritat sobre el seu món i la droga.

7.- Noia tecnològica PK. El casc del llegendari vaixell del peacekeeper, el Zelbinion, guarda una agradable sorpresa per al Crichton, però el Rygel ha d'enfrontar-se al temps passat al vaixell on va ser torturat pel sàdic capità Durka, mentre la tripulació treballa per reactivar els escuts del vaixell per defensar-se d'un atac.

8.- Aquella màgia negra antiga. En un planeta de comerç, el Crichton es veu atraït per una realitat alternativa controlada per Maldis, un ésser que s'alimenta d'energia negativa. S'enfronta al Crais en una lluita a mort, deixant a la Zhaan aprofitar la seva antiga foscor per intentar ajudar-lo.

9.- Científic boig de l'ADN. A canvi de mostres del seu ADN, un genètic semblant a una cabra ofereix les cartes estel·lars de moyans per arribar als seus respectius mons natals, però les seves demandes es tornen massa extremes quan agafa un dels braços del Pilot i els seus experiments donen com a resultat que l’Aeryn muta en un Pilot híbrid.

10.- Tenen un secret. Durant la inspecció dels eixos d'accés, el D’Argo es llança a l'espai. Els DRD encenen la tripulació i la Moya talla el suport vital, mentre que la tripulació intenta trobar la causa a partir d'un D’Argo ressuscitat però delirant.

11.- Fins que la sang sigui clara. Després de crear un forat de cuc, el mòdul del Crichton és reparat en un planeta proper per Furlow, mentre que els rastrejadors de sang vorcarians, el Rorf i la Ror, intenten recollir la recompensa del peacekeeper posada al seu cap.

12.- Rapsodia en blau. A mesura que els seus companys de vaixell es veuen discapacitats per somnis induïts, a la Zhaan se li demana que ajudi un lloc avançat de companys delvians que intenten evitar la bogeria que els amenaça.

13.- El lli. Les lliçons de vol del John amb l'Aeryn s'acaben bruscament quan es veu atrapat en una xarxa deixada pels pirates zenetians per atrapar els vaixells. El D’Argo ha de triar entre trobar el seu fill potencialment i rescatar al John i l’Aeryn.

14.- Jeremiah Crichton. Aparentment abandonat després d'un aterratge en un planeta idíl·lic, el Crichton comença una vida pacífica al costat d'habitants governats abans pels hynerians. Involuntàriament es veu involucrat en una lluita pel poder que posa en perill la seva vida.

15.- Torna Durka. Una col·lisió amb un vaixell nebari porta una criminal nebari anomenada Chiana a la Moya, juntament amb un capità Durka, mentalment reformatejat, per sorpresa del Rygel.

16.- Una reacció humana. Tornant a la Terra a través d'un forat de cuc, el Crichton rep una benvinguda hostil però es retroba amb el seu pare. L’Aeryn, el D’Argo i el Rygel arriben per rescatar al Crichton, però reben un tractament poc humà.

17.- A través del mirall. La Moya realitza una explosió d'emergència que la fragmenta en quatre dimensions diferents. Quan el John intenta trobar membres de la tripulació desapareguts a cada dimensió, sembla que una criatura energètica afegeix més perill a la seva situació.

18.- La vida d'un error. Quan un grup de peacekeepers d'un merodejador danyat aborden la Moya, la tripulació pretén ser un vaixell presó de peacekeeper. La càrrega secreta dels peacekeepers presenta una seriosa amenaça quan el Rygel i la Chiana obren el contenidor.

19.- Nervi (part 1). Quan una lesió que va patir l'Aeryn al capítol anterior amenaça de matar-la, el Crichton i la Chiana viatgen disfresats a una base propera de peacekeepers per obtenir un trasplantament de teixit, i reben l'ajuda de la Gilina. El líder de la base, l’Scorpius, penetra la disfressa del Crichton i el sotmet a un dispositiu d'interrogatori anomenat Aurora Chair. El company de cel·la del Crichton és un individu emmascarat anomenat Stark.

20.- La memòria oculta (part 2). Després d'una recuperació parcial, l'Aeryn porta a la Zhaan i al D’Argo a la Base Gammak per rescatar al Crichton. A la base, la Gilina fa tot el possible per ajudar añ Crichton, que està sent sotmès repetidament a la cadira Aurora per l’Scorpius i el Crais. En altres llocs, la Chiana i el Rygel tenen problemes propis quan la Moya, embarassada, entra en part.

21.- Os per ser salvatge. Mentre fugen dels peacekeepers, la tripulació de la Moya es refugia en un asteroide buit que té una atmosfera respirable i està ple de flora. Aviat descobreixen que l'asteroide no està tan lliure de depredadors com pensaven.

22.- Vincles familiars (part 1). Quan el Rygel decideix vendre la tripulació de la Moya als peacekeepers, la tripulació ha de trobar una manera d'escapar de la captura. La seva sort canvia quan el Rygel torna juntament amb el Crais. Formulen un pla arriscat per destruir la Base Gammak.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada