Bloc personal,

dimecres, 22 de maig del 2024

Golden Kamuy (2024)

[1230]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Shigeaki Kubo
Guió: Tsutomu Kuroiwa (manga: Satoru Noda)
Música: Yutaka Yamada
Producció: Shinzō Matsuhashi, Yūya Satoyoshi
Actors: Kento Yamazaki, Anna Yamada, Yūma Yamoto
Estrena: 19/01/24
Títol original: ゴールデンカムイ

[ Acció, aventura, història, live action ] 2 h. 7 min.
Wikipedia

Sinopsi

IMDb (6,5) (383):
“A principis del segle XX, a Hokkaido, Japó, té lloc una recerca del tresor entre diverses parts per trobar un dipòsit d'or amagat.”

Crítica

Prou bé per ser una adaptació live-action… llàstima de les lentilles: no són prou blaves…

Basada en un manga seinen de Satoru Noda ja conclòs publicat entre 2015 i 2022 amb un total de trenta-un volums, manga que he llegit sencer.


A dia d’avui hi ha una adaptació a anime que incialment va tenir molt d’èxit, però que, per retrassos en la producció de les últimes temporades, van fer perdre el ritme. Hi han quatre temporades i n’hi havia una cinquena anunciada per aquest 2024, però de la que no se’n sap encara res a aquestes alçades.

La pel·lícula es va estrenar al gener al Japó i ara, gràcies a que Netflix l’ha incorporat al seu catàleg (19/05/24), la resta de mortals l’hem pogut gaudir.

Efectivament, de la mateixa manera que les lentilles de l’Asirpa no són el suficientment blaves i clares com es mostren a les portades del manga i especialment a l’anime, alguns personatges no s’assemblen massa als mostrats en el manga o als revisionats en l’anime, però se’ls pot perdonar. En canvi, molt bons els efectes especials amb el llop i els ossos.

El que sí he trobat a faltar, almenys en la quantitat suficient, dels dos extrems que salprebren la història: la part més còmica i histriònica especialment de l’Asirpa i el Sugimoto, en contraposició del gore extrem de mutilacions, ferides de guerra i escorxaments humans.

La història mostrada a la pel·lícula només arriba al moment en què, després de ser rescatat del tinent Tsurumi, el Sugimoto li confesa a l’Asirpa el veritable motiu per aconseguir l’or (pagar un metge per la dona del seu millor amic) i és tot just el plantejament de la història. Si fa no fa cobreix el capítol cinc de la primera temporada de l’anime o, el que és el mateix, a meitat del volum tres de trenta-un que té tota la història. O sigui, esperada segona, tercera i les parts necessàries per veure-la sencera. Les escenes post-crèdits així ho verifiquen.




Resum (amb espòilers)

Ambientat al final del període Meiji a Hokkaido, Japó, ek Saichi Sugimoto és un heroi de guerra conegut com a l’Immortal Sugimoto durant la guerra russo-japonesa. Ara comença una nova vida a Hokkaido. Per recaptar diners per al seu pla, busca or a Hokkaido. S'assabenta de l'existència de palletes d'or que van pertànyer al poble indígena ainu, però que van ser robades per un home conegut com a Noppera-bo. Just abans de ser atrapat, el Noppera-bo suposadament va amagar les palletes d'or. A la presó, el Noppera-bo va tatuar el lloc secret entre els cossos de 24 presoners diferents. Cada presoner tenia una peça que revelaria col·lectivament la ubicació de les palletes d'or. Aleshores, Noppera-bo va escapar de la presó amb aquells 24 presoners.

Un dia, el Saichi Sugimoto és atacat per un ós salvatge. En aquell moment, és salvat per una noia ainu anomenada Asirpa. El pare de l'Asirpa va ser assassinat per l'home que va robar les llavors d'or i ella vol venjar-se de l'assassí del seu pare. El Saichi Sugimoto i l’Asirpa, per diferents motius, comencen a treballar junts. Més gent s'uneix a la persecució de les palletes d'or amagades.

==

En el manga, la història desenvolupada a Golden Kamuy té lloc després de la guerra russo-japonesa, principalment a Hokkaido i les regions circumdants. Detallant els nombrosos desenvolupaments polítics, tecnològics i culturals de la vida real del Japó en aquell moment, diverses parts clau de la sèrie són versions fictícies de persones i esdeveniments de la vida real. Es presta especial atenció al poble indígena ainu i a la seva cultura, com ara l'exploració de la seva llengua i la forma en què utilitzen respectuosament els recursos naturals per agrair els kamuy que creuen que els proporcionen. Parts posteriors de la història també exploren les diferents subcultures dins dels ainu i les dificultats que van patir en ser atrapats en conflictes territorials japonesos i russos. La trama també explora les dures lluites de soldats i veterans de guerra, amb l'ambigüitat moral, la culpa del supervivent, l'honor, la penitència i l'ètica de la virtut com a temes comuns.

El trama principal prové d'una història sobre un grup miner ainu, que es diu que va desenterrar 20 kan d'or. Un miner va assassinar els altres i va amagar l'or, només per ser capturat per les autoritats japoneses abans de poder compartir la ubicació. Desaparegut pel govern i amagat a la presó d'Abashiri, el miner ainu va ser aïllat, mutilat i torturat per evitar-ne la fugida. Per transmetre la ubicació a l'exterior, el miner ainu va tatuar moltes parts d'un mapa xifrat als seus companys presoners, oferint-los una part de l'or per compartir-lo amb els seus companys de fora. La presó finalment va reconèixer el codi però no va poder llegir-lo i va intentar transportar els homes tatuats a un altre lloc; els convictes tatuats van dominar i van matar els seus captors, escampant-se a la nit.

El Saichi Sugimoto, un veterà de la batalla del turó 203, fa de garbellajador d’or en un riu a Hokkaido per atendre la vídua del seu camarada mort. En Sugimoto s'acosta un vell borratxo, que li explica una dubtosa llegenda d'una gran quantitat d'or; només es pot trobar connectant un mapa xifrat, dividit en tatuatges estranys als fugits de la presó d'Abashiri. El Sugimoto se’n riu del conte, només per despertar-se l'endemà i trobar el vell apuntant-li la seva arma, demanant disculpes per haver xerrat massa. Desempellegant-se del vell, el Sugimoto el persegueix al bosc, trobant-lo assassinat per un ós i amb un gran tatuatge geomètric al pit, l'esquena i les espatlles. Salvat de l'ós per una jove ainu anomenada Asirpa, el Sugimoto s'adona que la història és certa i suggereix que recuperin l'or ainu junts. L'Asirpa no està interessada en l'or, però vol venjar-se del seu pare, un dels miners ainu que va morir en la traïció.

Examinant el cos, s'adonen que els tatuatges tenen costures, el que significa que els presoners sempre havien de ser assassinats i escorxats. A causa de la seva oposició a assassinats innecessaris, l’Asirpa suggereix que intentin cooperar amb els presoners que troben simplement rastrejant els seus tatuatges. Aviat recluten el Shiraishi, un artista d'escapament i condemnat tatuat, i el grup de Sugimoto es troba enfrontant-se i cooperant amb altres parts que recullen els tatuatges: el primer tinent Tsurumi, el líder boig de la 7a divisió, i Hijikata Toshizō, que és considerat com l'últim samurai viu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada