Bloc personal,

dilluns, 26 de juny del 2023

Golden Kamuy (2022) S04

[376]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Shizutaka Sugahara
Guió: Noboru Takagi, Satoru Noda (manga)
Música: Kenichiro Suehiro
Estudi: Brain's Base
Veus de doblatge: Chikahiro Kobayashi, Haruka Shiraishi, Kentarō Itō
Emissió 03/10/22 - 26/06/23

[ Animació, acció, aventura, western japonès, històric, seinen ] 13 capítols (6+7) de 22 min.
Wikipedia   |   MyAnimeList

Sinopsi

IMDb (8,1):
“A principis del segle XX, a Hokkaido, Japó, té lloc una recerca del tresor entre diverses parts per trobar un dipòsit d'or amagat.”

Crítica

Amb la interrupció de novembre per qüestions de producció, i sabent ara com acaba, he perdut bastant l’interès…

Basat en un manga seinen de Satoru Noda finalitzat el març de 2022, en publicació des de 2014 amb un total de 31 volums, que vaig acabar de llegir en el moment de la publicació (27/03/22).

En aquesta quarta temporada, els tretze capítols han estat emesos en dues parts: una primera part de sis capítols entre el 03/10/22 i el 07/11/22; i una segona part a partir d’abril de 2023 amb els set restants. Vaig sentir comentaris que va interrompre l’emissió degut a la mort d’un integrant de l’staff de producció, però més aviat semblava un problema de falta de coordinació en la producció.

Aquí, totes les temporades visionades:


Dissetena sèrie (17 de 22) d’anime finalitzada de la temporada primavera 2023.

Anunciat arc final de la sèrie amb una cinquena temporada, la qual cosa em fa pensar si, tot el que queda per explicar, ho podran fer en una sola temporada normal de 12/13 capítols o hauran d’anar a una doble de 24…

Llistat per ordre de valoracions d’animes de la temporada primavera 2023

5/5
Kimetsu no Yaiba: Katanakaji no Sato-hen (2023) S03
Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba - Swordsmith Village Arc

5/5
Tengoku Daimakyō (2023) S01
Heavenly Delusion

4/5
Skip to Loafer (2023) S01
Skip and Loafer

4/5
Jijō o Shiranai Tenkōsei ga Guigui Kuru (2023) S01
My Clueless First Friend

4/5
Jigokuraku (2023) S01
Hell's Paradise: Jigokuraku

4/5
Mahō Tsukai no Yome (2023) S02
The Ancient Magus' Bride

4/5
Edomae Elf (2023) S01
Otaku Elf

4/5
Kimi wa Hōkago Insomnia (2023) S01
Insomniacs After School

4/5
Boku no Kokoro no Yabai Yatsu (2023) S01
The Dangers in My Heart

4/5
Yamada-kun to Lv999 no Koi o Suru (2023) S01
Loving Yamada at Lv999!

4/5
Kubo-san wa Mobu o Yurusanai (2023) S01
Kubo Won't Let Me Be Invisible

3/5
Oshi no Ko (2023) S01
 

3/5
My Home Hero (2023) S01
 

3/5
Niehime to Kemono no Ō (2023) S01
Sacrificial Princess and the King of Beasts

3/5
Rokudō no Onna-tachi (2023) S01
Rokudo's Bad Girls

3/5
Ōsama Ranking: Yūki no Takarabako (2023) S02
Ranking of Kings: Treasure Chest of Courage

3/5
Golden Kamuy (2023) S04
 

2/5
Kaminaki Sekai no Kamisama Katsudō (2023) S01
KamiKatsu: Working for God in a Godless World

2/5
Tonikaku Kawaii (2023) S02
Fly Me to the Moon

2/5
Vinland Saga (2023) S02
 

1/5
Otonari ni Ginga (2023) S01
A Galaxy Next Door

1/5
Megami no Kafe Terasu (2023) S01
The Café Terrace and Its Goddesses


Resum (amb espòilers)

Golden Kamuy té lloc després de la guerra russo-japonesa, principalment a Hokkaido i les regions circumdants, detallant els nombrosos desenvolupaments polítics, tecnològics i culturals de la vida real de l'època; diverses parts clau de la sèrie, com el personatge Hijikata Toshizō, són versions fictícies de persones i esdeveniments de la vida real. Es presta un enfocament específic al poble indígena ainu i la seva cultura, com ara explorar la seva llengua i la forma en què utilitzen respectuosament totes les parts de la natura per agrair als kamuy que creuen que els proporcionen. Parts posteriors de la història també exploren les diferents subcultures dins dels ainu i les dificultats que van patir en ser atrapats en conflictes territorials japonesos i russos. La trama també explora les dures lluites de soldats i veterans de guerra, amb l'ambigüitat moral, la culpa del supervivent, l'honor, la penitència i l'ètica de la virtut com a temes comuns.

El MacGuffin central prové d'una història de l'univers sobre un descobriment d'or per part d'un grup de miners ainu, que es diu que va donar 20 kan d'or que va acabar amb un home assassinant els altres. Amagant l'or i corrent per dir-li als seus companys, el supervivent va ser descobert i capturat per les autoritats japoneses que van reclamar falsament la seva execució i el van amagar a la presó d'Abashiri, amb l'esperança de torturar-lo. El supervivent va tatuar moltes parts d'un mapa xifrat als seus companys presoners, oferint-los un tall d'or per compartir-lo amb els seus companys de fora. Finalment, reconeixent però incapaç de llegir el codi, la presó va intentar transportar els homes tatuats a un altre lloc, només perquè els condemnats van dominar i matar els seus captors abans de dispersar-se a la nit.

Saichi Sugimoto, un veterà de la Batalla del Turó 203, treballa com a panner a Hokkaido per tal de proveir a la vídua del seu camarada mort. En Sugimoto s'acosta un vell borratxo, que li explica una dubtosa llegenda d'or que només es pot trobar seguint un mapa de tatuatges, els localitzats en un grup de convictes que van escapar de la presó d'Abashiri. Rient-se de la història com un conte, Sugimoto es desperta l'endemà i troba el vell apuntant-li la seva pistola, demanant disculpes per haver dit massa. Superant el vell, Sugimoto el persegueix al bosc, només per trobar-lo destripat per un ós i amb un gran tatuatge de mapa al pit, l'esquena i les espatlles. Salvat de l'ós per una jove ainu anomenada Asirpa, Sugimoto s'adona que la història és certa i suggereix que recuperin l'or ainu junts; Asirpa no està interessada en l'or, però vol venjar-se del seu pare, un dels miners ainu que va ser traït.

Examinant el cos, s'adonen que els tatuatges tenen costures, el que significa que els presoners sempre van ser destinats a ser assassinats i escorxats; a causa de la seva oposició als assassinats innecessaris, Asirpa suggereix que intentin cooperar amb els presoners que troben simplement rastrejant els seus tatuatges. Aviat reclutant Shiraishi, un artista d'escapament i convicte tatuat, el grup de Sugimoto aviat es troba en conflictes amb el primer tinent Tsurumi, el líder boig de la 7a Divisió, i Hijikata, que és considerat l'últim samurai viu. A causa de l'atractiu significatiu de l'or, així com de la naturalesa traïdora de múltiples partits, cada grup forma i traeix de manera rutinària treves per evitar que cap part reculli tots els tatuatges i desxifra el mapa.

==

1.- Sortint de Rússia. El grup de Sugimoto abandona el poble de Nivkh a Rússia amb trineus de gossos i torna a creuar cap a territori japonès. Arriben a la ciutat costanera de Shisuka on són observats per una persona desconeguda. Sugimoto envia un telegrama al tinent Tsurumi anunciant que es dirigeixen cap a Toyohara. De sobte, Shiraishi rep un tret a la cama per un franctirador que després manté el grup atrapat. Sugimoto torna de comprar subministraments i ataca el franctirador des d'una direcció diferent. Sugimoto descobreix que és el franctirador rus que busca venjança d'Ogata per haver matat els seus companys. Aleshores, el rus segueix el grup a distància i arriben al llac Akan. Mentrestant, l'antic carceller en cap Kadokura i Kirawus, busquen Ushiyama i Hijikata. Interroguen a un noi ainu local que els diu que va veure els homes que busquen amb un altre desconegut. Després de trobar un capoll de cuc de seda, en Kadokura dedueix que el seu objectiu, el fugitiu tatuat Sekiya Waichiro, havia utilitzat el seu coneixement de les toxines per immobilitzar-los. Mentrestant, una Sekiya disfressada ofereix a Kirawus uns peixos amb quantitats letals de tetrodotoxina, però en Kadokura els salva quan accidentalment deixa caure el peix en un forat de gel, culpant de la seva mala sort.

2.- Capoll. Ushiyama recupera cert nivell de consciència mentre està enterrat en un taüt, però encara és afectat pels verins fugu i datura combinats de Sekiya. Esclata, i a l'aire lliure rescata en Chiyotarou, el noi patinador ainu d'una família benestant que havia estat lligat a un arbre per matones. Mentrestant, en Sekiya envia la katana d'en Hijikata a en Kadokura amb un missatge provocador dient que ha segrestat en Hijikata que encara està en coma causat pel verí fugu. Kadokura i Kirawus traten un pla per intercanviar algunes pells tatuades amb Sekiya per Hijikata i capturar-lo durant l'intercanvi al centre d'un riu cobert de gel. No obstant això, el pla es frustra quan Ushiyama esclata a través del gel després de caure abans a l'aigua. Junts localitzen en Sekiya, però ell proposa un tipus de ruleta russa a Kadokura, jugada amb capolls de cuc de seda plens de verí a canvi d'Hijikata. La mala manca d'en Kadokura continua quan tria un capoll que conté llops de llop que fa efecte ràpidament, però s'empassa dos capolls més per reduir el seu patiment. Quan Sekiya desenterra Hijikata, el vell salta i l'ataca, causant-li una ferida mortal. Kadokura es recupera perquè dues dosis posteriors que va empassar van consistir en fugo que va cancel·lar el wolfsbane. Sekiya mor a causa de la seva ferida, permetent a Hijikata i Kadokura recollir la seva pell tatuada.

3.- L'olor del sofre. Mentre els Soldats Nikaido i Usami de la 7a Divisió es recuperen a les aigües termals de la Vall de l'Infern de Noboribetsu, es troben amb l'adjudant Kikuta. Els presenta al soldat Ariko, un ainu, que explica haver vist recentment un desconegut que sembla portar un abric marcat estranyament més amunt de la muntanya. Kikuta pregunta a Nikaido sobre els tatuatges dels presoners Abashiri fugits, sospitant que el desconegut pot ser un d'ells. Mentrestant, en una altra font termal sulfurosa als turons, el fugitiu Anji Toni i els seus associats planegen desfer-se dels sospitosos Kikuta i Ariko. No obstant això, Kikuta els troba primer, preparat per lluitar a la foscor després de portar un pegat a l'ull des de la posta de sol per augmentar la seva visió nocturna en aquest ull. Ell i l'Ariko s'uneixen a Nikaido i Usami, que també busquen el fugitiu tatuat. Després d'una trobada violenta, segueixen en Toni fins a una mina abandonada, on tant l'Usami com el Toni resulten ferits en un tiroteig. Toni surt de la mina però és seguit per Ariko que utilitza trets per provocar una allau que mata en Toni. L'Ariko despulla la pell d'en Toni i més tard s'uneix a Kikuta, planejant portar-la a Tsurumi junts.

4.- Nen ric mimat. En un flashback a Kagoshima molts anys abans, el jove Otonoshin Koito, un cadet de la marina i segon fill del ric comandant naval Heiji Koito, s'estavella contra Tsurumi amb el seu nou tricicle motoritzat. Tsurumi persegueix en Koito i ensenya al jove una lliçó d'humilitat. Aleshores, Koito revela el remordiment que sent per la mort del seu germà gran durant la guerra sino-japonesa i entren una amistat. Més tard, la família Koito es trasllada a Hakodate on en Koito és segrestat i casualment el soldat portat per rescatar-lo és Tsurumi. Tsurumi dedueix que Koito va ser capturat pels russos que tenen la intenció d'immobilitzar el grup japonès de torpedes Oominato i Fort Hakodate. Després de localitzar els segrestadors a la base militar abandonada de Goryoukaku a uns quilòmetres de distància, el comandant Heiji i Tsurumi corren allà i aconsegueixen alliberar-lo, amb Tsurumi matant els seus captors. Koito va a l'escola d'oficials de l'exèrcit amb la benedicció del seu pare, i després de graduar-se s'uneix a Tsurumi a la 7a Divisió. Koito es troba breument amb Hyakunosuke Ogata que es refereix a ell com un "barchonok", rus per a un nen ric mimat.

5.- Cinematògraf. A Toyohara, Sugimoto rep la paraula per telegrama que en Tsurumi es dirigeix a Karafuto a través de Noboribetsu i té previst trobar-se amb ells a Oodomari d'aquí a dues setmanes. Mentre Sugimoto i Asirpa surten a caçar, són vigilats per Tsukishima acompanyat d'un rus. Mentrestant, un director de fotografia Katsuro Inaba i el seu operador Gariel, estan filmant Karafuto Ainu per a Lumière quan veuen que Asirpa crea un foc ritual sense llumins i ell demana filmar-lo. De sobte, l'Inaba és atacada pel llop que l'Asirpa segueix. Sugimoto i Asirpa aconsegueixen matar-lo i el seu company mentre Gariel filma l'esdeveniment. Més tard, mentre mira algunes de les pel·lícules d'Inaba, Asirpa s'inspira per representar algunes històries tradicionals Ainu per a la posteritat, convertint-se en escriptor i director amb el grup de Sugimoto interpretant els papers dels personatges. Durant la projecció de la pel·lícula, Katsuro mostra imatges que va filmar més de 10 anys abans a Otaru, i Asirpa veu el seu pare Wilk i després la seva mare per primera vegada, però la làmpada d'arc encén la pel·lícula de nitrat i la consumeix en flames. L'Asirpa s'adona que res dura per sempre, i s'enfronta a Sugimoto sobre el que li depara el futur i la cultura ainu. Sugimoto li revela que, abans de morir, el seu pare li va dir que va criar Asirpa perquè fos algú que pogués dirigir els ainu. Aleshores maleeix a Wilk i Kiroranke per carregar a Asirpa amb aquesta gran responsabilitat i li suggereix que abandoni la carrera per l'or.

6.- Dolces mentides. Tsurumi s'adona que l'Anji Toni fingia ser un massatgista mentre espia els seus moviments. En Tsurumi sospita que l'Ariko treballa per a l'Hijikata ja que la pell amb la qual va tornar no era la de Toni, sinó la de la Sekiya, perquè ja sabia què hi havia al tatuatge d'en Toni. En Tsurumi pressiona l'Ariko perquè treballi per a ell com a agent doble, i després de colpejar-lo l'envia amb totes les pells falses fetes per Yasaku Edogai per donar-li a Hijikata. L'Ariko arriba amb les pells, però Hijikata sospita que són falsificacions i que l'Ariko està sent utilitzada per Tsurumi. El grup de Sugimoto deixa el seu trineu de gossos i Cikapasi amb Enonoka i Henke, i segueix cap a Oodomari. Segons el que Ogata li va dir, Koito sospita que Tsurumi va estar involucrat en la mort suïcida del general Hanazawa Koujirou, antic comandant de la 7a Divisió, per facilitar la construcció del ferrocarril de Manxúria que va ajudar a mantenir Manxúria sota control japonès. Pregunta a Tsukishima sobre això, però Tsukishima només explica que en Tsurumi és un home despietat que utilitzarà qualsevol mitjà, des d'assassinats fins a dolces mentides, per aconseguir els seus objectius i adverteix en Koito que es mantingui les seves preocupacions per a ell. Això fa que Koito estigui encara més enamorat de Tsurumi. En un altre lloc, després d'una nit fora, un Shiraishi borratxo li diu a Sugimoto que l'Asirpa ha crescut mentre era a Karafuto i que ja no és una nena, i potser voldria liderar els ainu.

7.- Fugir de Karafuto. El destructor de Tsurumi arriba al port de Karafuto on s'acosta al grup d'Asirpa i s'ofereix a protegir-la. Ell proposa enviar Sugimoto i Shiraishi al ferri del matí a Wakkanai, però Asirpa desconfia dels seus motius. Prenent la iniciativa, l'Asirpa dispara una descarga de fletxes a l'aire, fent que tothom s'escampés i permetent-li fugir amb Sugimoto. Són atrapats i estan sota el foc, però mentre els homes de Tsurumi els envolten, Sugimoto ataca, els fereix i torna a escapar. Amb l'ajuda del desconegut "Mister Hood", Asirpa, els ferits Sugimoto i Shiraishi arriben al ferri abans que navegui, deixant enrere en Tanigaki i en Tsurumi amb els seus homes. Poc temps després, el destructor de Tsurumi surt al vapor després del ferri i pren el control. No obstant això, Asirpa, Sugimoto, Shiraishi i Mister Hood havien baixat sobre un banc de gel i van escapar utilitzant llençols blancs per ocultar els seus moviments. Poc després, els pescadors locals els porten a bord del seu petit vaixell i tornen cap a Hokkaido, mentre l'Ogata disfressada puja al ferri de tornada a Hokkaido.

8.- L’home-os bru. El grup d'Asirpa es relaxa amb els ainu locals i planeja aconseguir les pells tatuades mentre Hijikata i Tsurumi estan preocupats per lluitar entre ells. Mentre parlen, aprenen que hi ha una recompensa per atrapar un llegendari wankamuy, un ós que ha matat algú. Mentre estan a la caça, Sugimoto i Asirpa salven l'home anomenat Heita que després els diu el millor mètode per buscar or, però també que ha guanyat més diners buscant "blancs", taques de platí que valen tant com l'or. Quan Asirpa veu que té un estoig de tabac ainu tallat amb un motiu d'ós, Heita revela lentament que va buscar or amb els ainu i que es va obsessionar i aterrir per la llegenda wankamuy. Portava una pell d'ós quan va assassinar membres de la seva família i va acabar a la presó on se li van tatuar. Quan Asirpa i Sugimoto descobreixen que té una pell d'ós, els ataca amb una ferocitat incontrolada, i només s'atura quan és mort accidentalment per la fletxa enverinada d'una trampa de cérvols.

9.- Còmplice d’assassinat. Genjiro Tanigaki intenta deixar de fumar, però Tsurumi revela que Inkarmat està embarassada del fill de Tanigaki i, en canvi, l'envia a una missió per desfer-se d'en Sugimoto. Quan el grup d'Asirpa asseca la pell tatuada d'Heita, examinen les seves mostres d'or etiquetades i Shiraishi suggereix que si la mostra de "Boutarou el pirata" va ser recuperada del llac Shikotsu on Noppera-bo va perdre una mica quan el seu vaixell va bolcar, podria proporcionar una pista sobre el ubicació de l'or. En un altre lloc, l'Ogata es torna a unir al grup d'Hijikata i revela que Sofia Goldenhand busca Asirpa, de qui sospita que ha descobert la clau per desbloquejar el codi a les pells. A Sapporo, Ishikawa Takuboku escriu articles per als diaris locals sobre una sèrie de brutals assassinats de prostitutes. Aquesta notícia fa que Hijikata sospiti que l'assassí és un altre condemnat fugit, mentre que Tsurumi arriba a la mateixa conclusió. Tsurumi envia l'adjudicat Kikuta a investigar juntament amb el soldat Usami. Un flashback de molts anys abans mostra com Usami es va convertir en l'acòlit de Tsurumi: va matar un altre estudiant en un atac de gelosia i en Tsurumi va ajudar a tapar-ho.

10.- La mare perfecta. Tanigaki abandona la seva missió de matar Sugimoto i capturar Asirpa. En canvi, visita l'Inkarmat, molt embarassada, planejant escapar amb ella. És atrapat per Tsukishima però el Doctor Ienaga li injecta un sedant perquè puguin escapar, però en Tsukishima li dispara abans que s'enfonsi. Koito permet escapar a la parella, però en Tsukishima es recupera prou com per disparar un tret, colpejant en Tanigaki mentre marxa amb Inkarmat. Arriben a la cabana d'Huci a peu, però en Tsukishima els aconsegueix, seguit per en Koito, que impedeix que Tsukishima mati Tanigaki. L'Inkarmat comença a donar a llum i tot s'atura perquè l'Huci pugui donar a llum. Neix una nena, i en Koito convenç en Tsukishima de deixar que la parella se'n vagi amb el nadó. Ell convenç en Tsukishima de la seva lleialtat a Tsurumi tot i que encara no sap quin és l'objectiu final del seu comandant.

11.- Vaixell de vapor. L'Asirpa rep informació d'un home local que un estrany venedor ambulant tatuat va ser vist a les mines de carbó d'Utashinai, venent dolços, però després d'investigar a ell i a un altre desconegut, decideixen marxar amb un vaixell de rem cap a Sapporo. El vaixell és atacat i capturat per un antic presoner, Fusataro Osawa conegut com el pirata, que també està buscant l'or ainu. Ell i en Sugimoto lluiten fins a aturar-se mentre el vaixell del senyor Hood que porta els cavalls es separa. Osawa explica com Wakayama, un condemnat fugit i antic cap de la yakuza, va dir que les pells no servien per a res i no es va molestar a copiar o prendre la pell d'Osawa. Quan el vaixell arriba a Ebetsu, l'Osawa decideix agafar els diners del correu certificat del carter, però es sorprèn quan veu la caixa de tabac Ainu tallada d'Heita amb el motiu de l'ós a les pertinences de l'Asirpa.

12.- Descàrrega. Després de veure el contingut de la caixa de tabac d'Heita, el pirata Botaro s'adona que en Sugimoto també busca l'or ainu. Durant una lluita, tots dos són llançats per la borda i en Botaro intenta ofegar en Sugimoto, però aquest s'allibera i captura en Botaro. Aleshores, Sugimoto declara que treballaran junts, compartint informació per obtenir un avantatge sobre els grups de Tsurumi i Hijikata. A Sapporo, Usami utilitza un mètode poc convencional per rastrejar l'assassí prostituta, però s'escapa d'Usami i Kikuta i mata altres dues dones aquella nit. Kikuta coneix a Rikimatsu Ariko, ara desconfiat tant per Tsurumi com per Hijikata, i li demana que treballi per al govern per ajudar en Tsurumi a trobar l'or abans d'eliminar-lo. Ishikawa Takuboku informa a Hijikata que l'assassí de Sapporo segueix exactament el patró com el famós Jack l'Estripador indicant que té la intenció de desaparèixer després del cinquè assassinat que es produirà en 40 dies. Mentrestant, un article de diari sobre la desaparició de nens apunta al presoner fugitiu Keiji Ueji que es dirigeix cap a Sapporo. La seva descripció coincideix amb la del venedor de caramels que Asirpa va veure a prop de les mines de carbó d'Utashinai. Els tres grups comencen a confluir a Sapporo.

13.- El Kamuy desaparegut. xxx

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada