Bloc personal,

divendres, 23 de juny del 2023

Āya to Majo (2020)
(Earwig and the Witch)

[1195]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Gorō Miyazaki
Guió: Keiko Niwa, Emi Gunji (conte: Diana Wynne Jones)
Música: Satoshi Takebe
Estudi: Studio Ghibli
Veus de doblatge: Kokoro Hirasawa, Shinobu Terajima, Etsushi Toyokawa
Estrena: 18/10/20
Títol original: アーヤと魔女

[ Animació, aventura, familiar ] 1 h. 22 min.
Wikipedia   |   MyAnimeList

Sinopsi

IMDb (4,8):
“Earwig una nena òrfena adoptada per una bruixa que arriba a una casa esgarrifosa plena de misteri i màgia.”

Crítica

Déu n’hi do la que va liar el tonto del fill del Miyazaki… no hi ha per on agafar-la…

Aprofitant que estava fent un marató en ordre cronològic de totes les pel·lícules d’Studio Ghibli he vist aquesta de la que no en tenia notícia… i potser hagués estat millor continuar en la ignorància de tant dolenta com és! Quina manera més tonta de tirar pel terra la poca credibilitat que li quedava a un Studio Ghibli, pixant fora de test, totalment desfasat i en hores baixes… El Hayao Miyazaki, el pare, ja va tenir el seu moment a la dècada dels 80, 90 i principis dels 2000. Ara hi han decenes de productors i de directors infinitament millors.

Les altres pel·lícules que també ha signat el Gorō Miyazaki són Gedo senki (2006) (6,3) (Tales from Earthsea - Cuentos de Terramar) i Kokuriko-zaka kara (2011) (7,4) (From Up on Poppy Hilly - La colina de las amapola).

Encara dubto del mèrit real d’aquesta última, doncs vaig veure un documental (Yume to kyōki no ōkoku (2013) (The Kingdom of Dreams and Madness)) on sortien bàsicament els fundadors d’Studio Ghibli, el pare del tontet del Gorō (el Hayao Miyazaki), l’Isao Takahata (Hotaru no haka (1988) (Grave of the Fireflies - La tumba de las luciérnagas)) i el productor d’Studio Ghibli Toshio Suzuki, en el que el Gorō quedava com un cap de suro.

El 2020, enmig d’una pandèmia mundial, estrena una pel·lícula amb CGI quan tothom ja va de tornada i tornen a animar de manera tradicional, a més, fent-ho sense cap mena de gràcia. Del CGI només en salvaria la textura del vestuari…

També coneguda con Āya i la bruixa o Āya and the Witch.

Haig de confesar que, la primera vegada que vaig intentar veure-la, allà pel mes de març, no vaig passar del quart d’hora de visionat. Em va semblar tan dolenta, que no la podia suportar. Ara que m’he obligat a veure-la com cal, un cop acabada de veure, ja no em sembla tan dolenta. Això sí, no diguis que és Ghibli, perquè no es pot comparar amb cap altra… També alguna cosa hi deu tenir a veure el fet que li hagi agafat una mania personal al fill del Miyazaki i estigui carregat de prejudicis…

Resum (amb espòilers)

A l'Anglaterra de la dècada de 1990, una bruixa deixa el seu fill, Earwig, a la llar per a nens de St. Morwald. La matrona cap de casa creu que el nom no és apte per a un nen i el canvia per Erica Wigg. Anys més tard, Earwig és una nena de 10 anys que es troba molt còmoda en un orfenat on tothom fa el que vol. Li agrada viure allà amb la seva amiga Custard i no vol ser adoptada.

Un dia, una parella estranya, Bella Yaga i Mandrake, adopten Earwig contra la seva voluntat. Quan arriben a casa, la Bella Yaga li diu a l'Earwig que és una bruixa i que només va adoptar a Earwig per "un parell de mans addicionals" per ajudar a la casa. Earwig accepta ajudar, només si la Bella Yaga li ensenya màgia a canvi. Earwig prepara ingredients per als encanteris i neteja la sala de treball. Cansada de treballar, intenta sortir de casa, només per trobar que totes les sortides han estat segellades màgicament per Mandrake. Es frustra encara més perquè la Bella Yaga mai li ensenya cap màgia.

Earwig comença a escoltar cintes d'una banda antiga anomenada Earwig i descobreix que el gat familiar de Bella Yaga, Thomas, pot parlar. Tots dos entren a la sala de treball de nit per crear un encanteri que els farà resistents a la màgia, convertint-se en immunes als càstigs de Bella Yaga. També treballen en un encanteri per donar a Bella Yaga un literal "parell de mans addicionals" al seu cos perquè Earwig fos acomiadat del seu treball.

L'encanteri és un èxit i la Bella Yaga està furiosa amb el seu parell de mans addicionals i llança cucs màgics que apareixen a l'habitació de l'Earwig. A causa de la resistència màgica d'Earwig, els cucs són inofensius; Earwig envia els cucs per un forat a la paret, però això enfada a Mandrake. En el caos següent, Earwig irromp a l'habitació de Mandrake i descobreix que ell i Bella Yaga eren membres de la banda.

A través del seu nou poder, Earwig és capaç de fer-se càrrec de la casa i fer que els altres facin el que ella vol. Fins i tot aconsegueix convidar el seu amic Custard per Nadal. Quan arriba, la mare d'Earwig, un altre membre de la banda, arriba per una visita sorpresa.



1984 (8,0)
Kaze no tani no Naushika
Nausicaä of the Valley of the Wind
Nausicaä del Valle del Viento
1986 (8,0)
Tenkū no shiro Rapyuta
Castle in the Sky
El castillo en el cielo
1988 (8,5)
Hotaru no haka
Grave of the Fireflies
La tumba de las luciérnagas
1988 (8,1)
Tonari no Totoro
My Neighbor Totoro
Mi vecino Totoro
1989 (7,8)
Majo no takkyūbin
Kiki's Delivery Service
Nicky, la aprendiz de bruja
1991 (7,6)
Omohide poro poro
Only Yesterday
Recuerdos del ayer
1992 (7,7)
Kurenai no buta
Porco Rosso
Porco Rosso
1993 (6,6)
Umi ga kikoeru
Ocean Waves
Puedo escuchar el mar
1994 (7,3)
Heisei tanuki gassen ponpoko
Pom Poko
La guerra de los mapaches de Pompoko
1995 (7,9)
Mimi wo sumaseba
Whisper of the Heart
Susurros del corazón
1997 (8,4)
Mononoke-hime
Princess Mononoke
La princesa Mononoke
1999 (7,1)
Hōhokekyo tonari no Yamada-kun
My Neighbors the Yamadas
Mis vecinos los Yamada
2001 (8,6)
Sen to Chihiro no Kamikakushi
Spirited Away
El viaje de Chihiro
2002 (7,1)
Neko no ongaeshi
The Cat Returns
Haru en el reino de los gatos
2004 (8,2)
Hauru no ugoku shiro
Howl's Moving Castl
El castillo ambulante
2006 (6,3)
Gedo senki
Tales from Earthsea
Cuentos de Terramar
2008 (7,6)
Gake no ue no Ponyo
Ponyo on the Cliff by the Sea
Ponyo en el acantilado
2010 (7,6)
Karigurashi no Arietti
The Secret World of Arrietty
Arrietty y el mundo de los diminutos
2011 (7,4)
Kokuriko-zaka kara
From Up on Poppy Hilly
La colina de las amapola
2013 (7,7)
Kaze tachinu
The Wind Rises
l viento se levanta
2014 (7,7)
Omoide no Mānī
When Marnie Was There
El recuerdo de Marnie
2013 (8,0)
Kaguya-hime no Monogatari
The Tale of the Princess Kaguya
El cuento de la princesa Kaguya
2016 (7,5)
La tortue rouge
The Red Turtle
La tortuga roja
2020 (4,8)
Āya to Majo
Earwig and the Witch
Earwig y la bruja
2023 (?)
Kimitachi wa Dō Ikiru ka
How Do You Live?
¿Cómo vives?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada