Bloc personal,

diumenge, 21 de gener del 2024

Kimitachi wa Dō Ikiru ka (2023)
(The Boy and the Heron)
(El chico y la garza)
(El noi i l'ocell)

[1222]

Valoració



Fitxa tècnica

  • • Globus d’or 2024: Millor pel·lícula animada
  • • Nominació Oscar 2024: millor pel·lícula animada (gala 10/03/24)

Direcció: Hayao Miyazaki
Guió: Hayao Miyazaki
Música: Joe Hisaishi
Estudi: Studio Ghibli
Veus de doblatge: Soma Santoki, Masaki Suda, Aimyon
Estrena: 14/07/23
Títol original: 君たちはどう生きるか

[ Animació, aventura, drama ] 2 h. 4 min.
Wikipedia   |   MyAnimeList (7,62) (47.429)

Sinopsi

IMDb (7,5) (57K):
“Un nen anomenat Mahito que anhela la seva mare s’aventura en un món que comparteixen els vius i els morts. Allà, la mort s’acaba i la vida troba un nou començament.”

Crítica

Bastant prescindible i totalment previsible… personalment, fart del Miyazaki?: una mica…

Tot i que no hi està basada, és una referència a la novel·la Kimi-tachi wa Dō Ikiru ka (How Do You Live?) de Genzaburo Yoshino de 1937. També es pot trobar sota els títols How Do You Live?, El niño y la garza (llatinoamèrica). Traduït literalment del japonès el títol és Com vius?

Una mica fart del Miyazaki, que no es pot dir que ho faci malament, però personalment, fa vint anys que hagués pogut jubilar-se o, com a mínim, fer un pas al costat i promoure nous talents. Això seu està ja massa vist. He gaudit molt amb la Nausicäa, el castell en el cel, el Totoro, la Kiki, el Porco Rosso, la princesa Mononoke, la Chihiro, el castell ambulant i la Ponyo, però, a dia d’avui, un altre cop exactament el mateix, a mi em cansa.

Tal i com ja vaig intuir en el primer trailer de la pel·lícula, sembla una mena d’acomiadament del Miyazaki mostrant un poupurrí o miscel·lània d’allò que millor sap fer. Semblen trossos enganxats de les diferents pel·lícules que han tingut èxit en la seva trajectòria, però en cap moment aporta res de nou. Com he comentat, fa gairebé vint anys que ja va dir tot el que havia de dir. Ara ja només és màrqueting.

En aquest punt, i vistes les dues pel·lícules japoneses d’animació proposades als Globus d’Or i Oscar, Suzume (Suzume no Tojimari, 2022) i Kimitachi (Kimitachi wa Dō Ikiru ka - The Boy and the Heron, 2023), bastant decebut que hagi ja guanyat el Globus d’Or la del Hayao Miyazaki. Espero, almenys, que l’Oscar se l’emporti la del Makoto Shinkai. I això que tampoc em sembla de suficient qualitat, però sí molt millor que aquesta.


Resum (amb espòilers)

Durant la Guerra del Pacífic a Tòquio, el Mahito Maki perd la seva mare Hisako en un incendi a l'hospital. El pare del Mahito, el Shoichi, propietari d'una fàbrica de municions d'aire, es casa amb la germana de la seva difunta esposa, la Natsuko. Evacuen a la seva finca rural. El Mahito, nebot d’una Natsuko embarassada, es troba amb una peculiar garsa grisa que el condueix a una torre segellada, l'últim lloc conegut de l'oncle avi de l'arquitecte de la Natsuko.

Després d'una baralla a l'escola, el Mahito s’autolesiona deliberadament. La garsa, que ara parla, atrau el Mahito amb promeses de trobar la seva mare. El Mahito gairebé és agafat per un eixam sobrenatural de gripaus, però la Natsuko el salva amb una fletxa xiuladora, inspirant-lo a crear el seu propi arc i fletxa. La fletxa està impregnada màgicament d'un veritable objectiu després d'aconseguir una ploma de la garsa. La lectura del Mahito d'un llibre deixat per la seva mare s'interromp quan la Natsuko, malalta, desapareix al bosc. Acompanyat per una de les senyures grans de la finca, la Kiriko, a la torre, el Mahito és enganyat per una imitació aquosa de la seva mare feta per la garsa, que es dissol al tocar-la. Emprenyat, travessa el bec de la garsa amb la seva fletxa, revelant una criatura no voladora, l'home ocell, que viu dins la forma de garsa. Apareix un mag, ordenant a l’home ocell que guiï el Mahito i la Kiriko mentre tots tres s'enfonsen al terra.

El Mahito descendeix a un món oceànic. És rescatat de l’atac dels pelicans i un dolmen megalític per una Kiriko més jove, una pescadora hàbil que utilitza el foc a través d'una vareta màgica. Agafen i venen un peix gegant a esperits semblants a bombolles anomenats Warawara, que volen cap al món de dalt per renéixer. Una jove pirocinètica, la Himi, protegeix els Warawara de la depredació dels pelicans. Un pelicà moribund explica que la seva espècie està desesperada per sobreviure després de ser introduïda a aquest món sense cap altre aliment. La Kiriko media la pau entre el Mahito i l'home ocell, i el Mahito tapa el forat del bec de l'home ocell, restaurant el seu vol. Els dos estan separats per periquitos antropomòrfics que mengen homes. La Himi salva el Mahito i li mostra una contrapartida de la torre que conté portes a molts mons. Entren per una porta que porta a la finca de la Natsuko i el Shoichi els troba, però el Mahito torna per la porta per continuar la seva recerca de la Natsuko.

Infiltrant-se al regne dels periquitos, el Mahito troba la Natsuko en una sala de parts. Quan la Natsuko el rebutja, ell la reconeix com la seva mare. La Himi incinera el paper atacant-los però tots tres queden inconscients per la trobada. En un somni, el Mahito coneix el mag, l'oncle avi de la Natsuko. El mag, preocupat per una pila de blocs de joguina de pedra que representen la seva dimensió, demana al Mahito, que posseeix el poder de la seva línia de sang, que tingui èxit amb la custòdia d'aquest món. El Mahito s'adona que els blocs estan impregnats de malícia. En despertar-se, és alliberat de la captivitat per l’home ocell. Pugen a la torre per perseguir el rei periquito, que està lliurant la Himi al mag com a moneda de canvi polític. El mag ha recollit blocs de substitució lliures de malícia per al Mahito i li implora que construeixi un món millor amb ells, però el Mahito afirma que ell mateix posseeix la malícia, encarnada per la seva cicatriu autoinfligida. Es nega, dient que primer ha d'abraçar els qui l'estimen.

Enfurismat per la frivolitat dels blocs de joguina, el rei periquito els talla. El món comença a col·lapsar-se i inundar-se, i el Mahito, la Himi i l’home ocell s'escapen, reunint-se amb la Natsuko i la jove Kiriko. En assabentar-se que la Himi és la seva mare biològica, ekl Mahito l'adverteix del seu destí, però la Himi torna al seu temps sense penedir-se. El Mahito torna amb la Natsuko, enmig d'un èxode d'animals que tornen a formes no antropomòrfiques. L’home ocell nota que el Mahito guarda una pedra de poder i li aconsella que oblidi les seves experiències. Una nina amb encant portada pel Mahito es transforma de nou en l'anciana Kiriko. Dos anys més tard, el Mahito es trasllada a Tòquio amb el Shoichi, la Natsuko i el seu nou mig germà.



1984 (8,0)
Kaze no Tani no Naushika
Nausicaä of the Valley of the Wind
Nausicaä del Valle del Viento
1986 (8,0)
Tenkū no Shiro Rapyuta
Castle in the Sky
El castillo en el cielo
1988 (8,5)
Hotaru no Haka
Grave of the Fireflies
La tumba de las luciérnagas
1988 (8,1)
Tonari no Totoro
My Neighbor Totoro
Mi vecino Totoro
1989 (7,8)
Majo no Takkyūbin
Kiki's Delivery Service
Nicky, la aprendiz de bruja
1991 (7,6)
Omohide Poro Poro
Only Yesterday
Recuerdos del ayer
1992 (7,7)
Kurenai no Buta
Porco Rosso
Porco Rosso
1993 (6,6)
Umi ga Kikoeru
Ocean Waves
Puedo escuchar el mar
1994 (7,3)
Heisei Tanuki Gassen Ponpoko
Pom Poko
La guerra de los mapaches de Pompoko
1995 (7,9)
Mimi o Sumaseba
Whisper of the Heart
Susurros del corazón
1997 (8,4)
Mononoke-hime
Princess Mononoke
La princesa Mononoke
1999 (7,1)
Hōhokekyo Tonari no Yamada-kun
My Neighbors the Yamadas
Mis vecinos los Yamada
2001 (8,6)
Sen to Chihiro no Kamikakushi
Spirited Away
El viaje de Chihiro
2002 (7,1)
Neko no Ongaeshi
The Cat Returns
Haru en el reino de los gatos
2004 (8,2)
Hauru no Ugoku Shiro
Howl's Moving Castle
El castillo ambulante
2006 (6,3)
Gedo Senki
Tales from Earthsea
Cuentos de Terramar
2008 (7,6)
Gake no Ue no Ponyo
Ponyo on the Cliff by the Sea
Ponyo en el acantilado
2010 (7,6)
Karigurashi no Arietti
The Secret World of Arrietty
Arrietty y el mundo de los diminutos
2011 (7,4)
Kokuriko-zaka Kara
From Up on Poppy Hilly
La colina de las amapola
2013 (7,7)
Kaze Tachinu
The Wind Rises
El viento se levanta
2013 (8,0)
Kaguya-hime no Monogatari
The Tale of the Princess Kaguya
El cuento de la princesa Kaguya
2014 (7,7)
Omoide no Mānī
When Marnie Was There
El recuerdo de Marnie
2016 (7,5)
La tortue rouge
The Red Turtle
La tortuga roja
2020 (4,8)
Āya to Majo
Earwig and the Witch
Earwig y la bruja
2023 (7,6)
Kimitachi wa Dō Ikiru ka
How Do You Live?
¿Cómo vives?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada