Bloc personal,

divendres, 5 de gener del 2024

Noragami (2014) S01

[464]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Kotaro Tamura
Guió: Deko Akao (manga: Adachitoka)
Música: Taku Iwasaki
Estudi: Bones
Veus de doblatge: Hiroshi Kamiya, Maaya Uchida, Yuki Kaji
Emissió: 05/01/14 - 23/03/14 (OVA’s 07/02/14 i 17/07/14)
Títol original: ノラガミ

[ Animació, acció, aventura, fantasia, mitologia, shōnen ] 12 capítols + 2 OVA’s de 22 min.
Wikipedia   |   MyAnimeList (7,95) (1.254.184)

Sinopsi

IMDb (7,8) (18K):
“Un déu menor que busca aconseguir un culte generalitzat s'uneix amb una noia humana que va salvar per guanyar fama, reconeixement i almenys un santuari dedicat a ell.”

Crítica

Posant-me al dia amb coses pendents…

Basada en un manga shōnen de Adachitoka actualment en publicació des de 2010 amb un total de 26 + 2 volums, a dia d’avui. La primera temporada té 2 OVA’s. La segona temporada canvia el nom a Noragami Aragoto i també té 2 OVA’s.

He aprofitat ara que, en aquest mes de gener (06/01/24), anuncien la publicació de l’últim volum del manga (final de la història) després de catorze anys i vint-i-set volums publicats.

La sèrie està molt bé, bastant per damunt de la mitja, però els OVAs són d’allò més mediocre i dolentíssims, l’únic objectiu dels quals és mostrar, en un moment o altre, les calces de la Hiyori. Imagino que han fet un recopilatori de les escenes del manga més histriòniques que, fins i tot per una sèrie d’anime d’humor, estaven més fora de lloc i era l’únic moment d’incloure-les.

Un resum una mica més extens: “La Hiyori Iki és una estudiant normal de secundària fins que es veu involucrada en un accident d'autobús mentre intentava protegir un desconegut. Aquest incident fa que la seva ànima surti sovint del seu cos i pren consciència de l'existència de dos mons paral·lels: la frontera mortal, on resideixen humans i criatures habituals, i la frontera astral, on els fantasmes (bèsties demoníaques) i les ànimes humanes perduren. A través de la seva ànima, coneix un estrany déu sense nom i sense santuari, el Yato. El Yato està decidit a fer-se un nom acceptant qualsevol desig de cinc iens, inclòs el de la Hiyori per arreglar el seu cos. Al costat de el tresor sagrat del Yato, una arma forjada a partir de l'esperit de l'ànima d'un humà difunt, anomenat Yukine, el trio viu moltes aventures lluitant amb la seva amistat, identitat i passat.”




Resum (amb espòilers)

En moments de necessitat, si busqueu al lloc correcte, és possible que vegeu un número de telèfon estrany mal escrit en vermell. Si truqueu a aquest número, escoltareu que un jove es presenta com el déu Yato.

El Yato és una deïtat menor i un autoproclamat déu del lliurament, que somia amb tenir milions de fidels. Sense un sol santuari dedicat al seu nom, però, els seus objectius estan lluny d'aconseguir-se. Es passa els dies fent feines ocasionals per cinc iens cadascun, fins que el seu company d'armes es cansa del seu amo inútil i l’abandona.

De la mateixa manera que les coses semblen ombrívoles per al déu, la seva fortuna canvia quan una noia de secundària, la Hiyori Iki, suposadament salva al Yato d'un accident de cotxe, prenent el cop per ell. Sorprenentment, sobreviu, però l'esdeveniment ha fet que la seva ànima es deixés solta i, per tant, pugui abandonar el seu cos. La Hiyori exigeix que el Yato la torni a la normalitat, però en saber que necessita una nova parella per fer-ho, accepta de mala gana ajudar-lo a trobar-ne una. I amb l'ajuda de la Hiyori, la sort del Yato pot ser que finalment s'estigui girant.

==

1.- Un gat domèstic, un déu perdut i una cua. ato respon a una pregària per valor de cinc iens per derrotar una serp fantasma, utilitzant el seu tresor sagrat, una arma divina, anomenada Tomone. Tanmateix, Tomone rescindirà el seu contracte amb Yato a causa del seu estat empobrit. Quan la Hiyori Iki salva a Yato de ser atropellada per un autobús, viu breument una experiència fora del cos. Després de portar-la a l'hospital, en Yato es presenta com un déu per a ella. L'endemà, Hiyori comença a tenir encanteris de somnolència malgrat la recuperació total. Yato es troba amb un fantasma gripau, però en Hiyori l'ajuda a escapar. A causa de l'incident de l'autobús, s'ha convertit en mig fantasma; el seu esperit sovint pot abandonar el seu cos humà. Hiyori vol tornar a la normalitat, i Yato accepta el desig de cinc iens.

2.- Com de neu. La Hiyori intenta adaptar-se a la seva nova forma, adonant-se que el seu cos humà s'adorm quan l'abandona. Yato diu que no pot ajudar-la fins que adquireixi una nova tresor sagrat. Hiyori busca una nova tresor sagrat per a ell, suposant que pot ser un fantasma. A causa d'aquesta concepció errònia, ella i Yato són perseguits per un cranc fantasma. Yato, protegint a Hiyori, incorre en una plaga del fantasma, una ferida que es pot estendre si no es tracta. Explica que la cua de la Hiyori és la seva línia de vida per a la seva forma física; moriria si la tallaven. Després de detectar un esperit innocent incorrupte, Yato l'adopta com la seva nova tresor sagrat i l'utilitza per derrotar al fantasma. El Yato dona al seu tresor sagrat el nom de Yukine, que torna a ser un adolescent quan es pronuncia el seu nom.

3.- El desastre que va ser convidat. Yukine intenta adaptar-se a la vida amb Yato com el seu mestre. Yato revela que ell i Yukine comparteixen la mateixa ment i cos. Són convocats per Tenjin, el déu de l'aprenentatge, que encarrega a Yato de destruir un fantasma de mà a una via de ferrocarril que fa que la gent se suïcidi. Yato la destrueix abans que un escolar es suicidi. Encara que Hiyori estava molesta que Yato tingui menyspreu pels que volen morir, s'adona que és perquè està enfadat que no valoren la simple benedicció de ser viu; no està disposat a deixar que el suïcidi es produeixi davant de Yukine o qualsevol tresor sagrat, ja que són els esperits dels humans morts que volien viure.

4.- On rau la felicitat. La Yato porta a la Hiyori i la Yukine a conèixer un altre Déu anomenat Kofuku i el seu tresor sagrat anomenada Daikoku. Yato és convocat per un oficinista suïcida anomenat Yusuke al terrat d'un edifici i s'assabenta que Yusuke va patir una desgràcia després d'enamorar-se d'una noia. Després que Yato s'adona que aquesta noia és en Kofuku, revelada com el Déu de la Pobresa, utilitza Yukine per tallar els vincles d'en Yusuke amb ella, salvant-lo. Hiyori s'assabenta que Yato és un déu de la calamitat, un que mataria en el passat si la gent ho volgués simplement perquè no s'oblidés. La Yukine i la Hiyori es troben amb la misteriosa Nora, l'antiga tresor sagrat de Yato.

5.- Límit. La Yukine aprèn a dibuixar un límit, una barrera contra els fantasmes. Hiyori fa que Yukine es quedi a casa seva, ja que Yato no pot tenir cura d'ell correctament. Yato revela que Yukine té por a la foscor. Després que Hiyori impedeix que Yukine robi un monopatí, fuig. Yato explica que tresor sagrat com Yukine pot sentir dolor, però això no pertany als déus, ja que són totpoderosos. Yukine es troba amb l'esperit d'una noia que va morir en un accident de trànsit. Encara que intenta protegir-la, la noia queda posseïda per un fantasma ieti, obligant a Yato i Yukine a matar-la contra la voluntat de Yukine.

6.- Persona espantosa. Les emocions conflictives d'en Yukine sobre el seu paper com a tresor sagrat de Yato afecten físicament a Yato i fa que la seva malaltia empitjori, ja que els Déus estan connectats a el seu tresor sagrat. Yato és atacat per Bishamon, un déu poderós amb moltes regalies. En Bishamon guarda rancor en Yato perquè va matar la seva antiga tresor sagrat en el passat, un assumpte que molesta tant a Yukine com a Hiyori. En un intent d'aturar la batalla, en Kofuku utilitza Daikoku per obrir un Vent per alliberar molts fantasmes com a distracció, encara que en Bishamon aconsegueix ferir greument a Yato abans de retirar-se. Yato és salvat a temps per Nora.

7.- Incertesa i destí. La Yukine ara vol deixar Yato, sent-se sense importància i enfadada per la seva condició. En Tenjin explica a Hiyori que les Regalies que abandonen el seu Déu i serveixen a altres déus es diuen Noras i estan mal vistes, revelant la misteriosa Nora de Yato des d'abans. Kazuma, el tresor sagrat de Bishamon, protegeix en Hiyori de ser notat per Bishamon, conscient de la capacitat d'Hiyori. Li diu que els actes immorals de la Yukine acabaran amb la mort de Yato. Yukine fuig després de ser atrapat robant diners de caritat per Yato i els altres. Hiyori li diu a Yato que consideri a Yukine com una persona més que com una eina. Yato més tard utilitza Yukine per enderrocar una arna fantasma.

8.- Sobre la línia. Yato és convocat a l'escola secundària d'Hiyori per un estudiant anomenat Manabu Ogiwara, que està sent assetjat per un altre estudiant. Yukine es dol pel fet que no pot tenir amics ni experimentar l'escola secundària com una persona viva. En Manabu, animat per una ombra fantasma amb la intenció de matar, s'enfronta a Hashimoto amb un ganivet de butxaca que li va donar Yato. Manabu venç el fantasma de l'ombra, salvant la seva humanitat. Yukine sucumbeix a la seva angoixa i trenca les finestres de l'escola; aquest acte immoral final fa que Yato s'enfonsi prop de la mort. Tot i estar contaminat per la plaga de Yato després de tocar-lo, en Hiyori el porta a Kofuku i Daikoku, demanant ajuda. Tanmateix, Daikoku els deixa fora amb un límit.

9.- Nam. Kofuku i Daikoku només permeten que Hiyori entri perquè pugui ser netejada de la plaga. L'única manera de salvar en Yato ara és que Yukine rebi un càstig mitjançant una ablució, que requereix tres tresor sagrat. Daikoku recluta la Mayu de Tenjin, que abans era el tresor sagrat Tomone de Yato, i la Hiyori recluta en Kazuma. Els tres obliguen a Yukine a suportar el dolor fins que es penedeix i confessa els seus pecats. La seva negativa fa que comenci a convertir-se en un ratpenat fantasma. Hiyori demana a Yukine que deixi de carregar en Yato o, si no, acabarà amb la seva amistat, i Yato el crida. Yukine finalment es trenca i es disculpa, permetent que l'ablució tingui èxit. La Yato i la Yukine agraeixen a la Hiyori que els hagi salvat la vida. Mentrestant, Nora desperta un déu anomenat Rabō.

10.- Mirat amb odi. Yukine ocupa una feina a temps parcial a la parada de menjar de Daikoku per ajudar a pagar el que va robar, i vol utilitzar els vells llibres de text de la Hiyori per aprendre com un estudiant normal. En Tenjin suggereix a Yato trencar els llaços amb la Hiyori per tornar-la a la normalitat, cosa que el molesta. Hiyori convida els nois al festival de Cap d'Any, però es deixen atrapar per un niu de fantasmes escorpins que Rabō va enviar per provar la força d'en Yato. Hiyori és atacada pels llops fantasmes de la Nora, que li diu que en Rabō vol matar en Yato. Quan la Yato i la Yukine es troben amb la Hiyori, es sorprenen al descobrir que ja no recorda Yato.

11.- Déu abandonat. La Yato i la Yukine intenten, sense èxit, trobar maneres de recuperar la memòria d'en Hiyori. La Nora revela que va robar els records de la Hiyori de Yato, en forma de joia. Rabō els ataca amb Nora com a tresor sagrat; Yato és incapaç de vèncer-lo. La Nora afirma que tornarà la memòria de la Hiyori només si Yato pot derrotar en Rabō. Es revela que Rabō és un déu de la calamitat que respon als mals desitjos de matar, i Yato havia treballat amb ell en el passat, una vegada tan poderós com Rabō. La Yukine queda devastada quan la Hiyori també l'oblida, la qual cosa fa que la Yato decideixi restaurar la seva memòria malgrat els riscos.

12.- Un tros de memòria. Hiyori ve accidentalment amb Yato i Yukine quan es deformen al santuari de Rabō. Rabō destrueix la joia que conté els records d'Hiyori, fent-la caure inconscient. En això, Yato desferma una ràbia que delecta en Rabō, que vol veure en Yato com el poderós Déu depravat de la calamitat que era en el passat. Rabō absorbeix i es fusiona amb una tempesta fantasma, que es va formar a causa de la seva ferotge lluita. En Yato protegeix la Hiyori d'una roca, i el seu olor li torna records, despertant-la. Rabō mor, content que va morir a mans d'en Yato. La Yato li diu a la Hiyori que serà més feliç si trenca els llaços amb ells. Tanmateix, la Hiyori es nega, afirmant que vol estar amb Yato per sempre. La Yato accepta feliçment el seu desig de cinc iens.

OAD–1.- La possessió de déu, la maledicció de déu. El primer dia de la Hiyori a l'escola secundària es converteix en un malson quan Yato posseeix el seu cos i fa tot tipus de coses vergonyentes per difondre els seus serveis als altres estudiants. Hiyori i Yukine es troben amb un estudiant pervertit que ha estat posseït per un fantasma. Quan l'estudiant intenta suïcidar-se en ser descobert, Yato el rescata i sotmet el fantasma, però acaba trencant-li l'espatlla en el procés. Com a tal, Yato és atrapat i castigat mentre la Hiyori comença el seu dia següent d'escola amb una reputació estranya.

OAD–2.- Una promesa a la primavera. Durant la primavera, Hiyori convida tots els Déus i el tresor sagrat junts per a una festa per veure flors. A causa del seu feu, Yato i Bishamon no poden portar-se bé i tenen un concurs de begudes. En el seu estat d'embriaguesa, Bishamon es culpa a si mateixa de la mort dels seus clans, i les travessias de Yato provoquen una baralla ferotge que posa fi a la festa. L'endemà, Yukine rep una revista per a tresor sagrat que en Yato li havia estat amagant, que inclou un qüestionari per a Yukine sobre la seva feina com a tresor sagrat de Yato. Yato rep un càstig subtil pel seu mal comportament, però se sent alleujat quan veu que Yukine no vol canviar de feina.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada