Bloc personal,

dijous, 11 de gener del 2024

Suzumiya Haruhi no Yūutsu (2006) S01
(The Melancholy of Haruhi Suzumiya)

[467]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Tatsuya Ishihara, Yutaka Yamamoto
Guió: Hideaki Hatta, Atushi Itou (novel·la: Nagaru Tanigawa)
Música: Satoru Kōsaki
Estudi: Kyoto Animation
Veus de doblatge: Tomokazu Sugita, Aya Hirano, Minori Chihara
Emissió: 03/04/06 - 03/07/06
Títol original: 涼宮ハルヒの憂鬱

[ Animació, comèdia, fantasia, shōnen ] 14 capítols de 22 min.
Wikipedia   |   MyAnimeList (7,83) (474.970)

Sinopsi

IMDb (7,8) (9K):
“Les boges aventures de la Brigada SOS, liderada per l’esbojarrada però carismàtica Haruhi.”

Crítica

Una mica desigual, però prou esbojarrada per tenir divuit anys…

Basada en una novel·la lleugera shōnen de Nagaru Tanigawa il·lustrada per Noizi Ito, actualment en publicació des de 2003 amb un total de dotze volums, sota el títol Suzumiya Haruhi. Té moltíssimes adaptacions a manga, amb tot tipus d’spin-off, i de la mateixa manera hi han animes i ONA’s adapatant aquests spin-off. L’anime també se’l pot trobar sota el títol Suzumiya Haruhi no Yuuutsu… per allò de la puntuació. També com Haruhi ISM o Brigada SOS.

L’any 2004 en van fer una adaptació a manga il·lustrat per Makoto Mizuno i, entre 2005 i 2013, un altre manga canviant el nom al de la sèrie, Suzumiya Haruhi no Yūutsu (The Melancholy of Haruhi Suzumiya), il·lustrat per Gaku Tsugano amb un total de vint volums.

Posteriorment, entre 2007 i 2008, van fer un spin-off del manga amb el títol The Melancholy of Suzumiya Haruhi-chan (amb el que es dona nom a un ONA), il·lustrat per Puyo amb un total de dotze volums. Encara hi ha un spin-off del manga posterior (2008-2009) d’un sol volum, il·lustrat per Eretto sota el títol de Nyorōn Churuya-san (té adaptació a anime en format ONA).

També hi ha una pel·lícula de 2010: Suzumiya Haruhi no Shōshitsu (The Disappearance of Haruhi Suzumiya).

El primer capítol despista moltíssim; jo no l’hagués posat com a capítol 1: en tot cas com un extra. I després costa una mica seguir el fil fins que et fas amb els personatges. Finalment tot roda millor, però hi han coses que… no sé… no m’acaben de fer el pes. Ara que, també he vist, l’ordre d’emissió dels capítols canvia en segons quin lloc. Sense anar més lluny, l’ordre dels capítols que apareix en el “resum amb spoilers” és diferent del que jo he visualitzat.

M’he encanten els crits –o gemecs, més aviat– de la tímida viatgera del temps Mikuru.

“Si es fes una enquesta per veure si la gent creia en extraterrestres, viatgers en el temps o potser en gent amb poders extrasensorials, la majoria diria que no; el Kyon, un estudiant mitjà de batxillerat, es considera entre els no creients. Tanmateix, el primer dia d'escola, coneix una noia que aviat capgira el seu món.

Durant les presentacions de classe, la bella Haruhi Suzumiya anuncia amb valentia el seu avorriment amb la gent "normal" i la seva intenció de conèixer éssers sobrenaturals. Estupefacte, el Kyon s'assabenta de la seva frustració per la manca de clubs centrats en el paranormal a la seva escola i, sense voler, la inspira a crear el seu propi club. Ella crea la diversió per tot el món amb la
Brigada Haruhi Suzumiya, també coneguda com la Brigada SOS.

Després de la fundació de la
Brigada SOS, la Haruhi aconsegueix reclutar el Kyon i tres membres més: la tranquil·la llibretera Yuki Nagato, la tímida noia estudiosa de la classe Mikuru Asahina i l'Itsuki Koizumi, perpètuament positiu. Malgrat la seva aparença normal, els nous membres de la Brigada SOS porten cadascun els seus propis secrets relacionats amb la Haruhi. Atrapat pel misteri que envolta l'excèntrica líder del club, el Kyon és engolit en una sèrie de desventures per la Haruhi i la Brigada SOS, cadascuna l'apropa a la veritat sobre qui i què és ella.”




Resum (amb espòilers)

El Kyon és un estudiant sarcàstic i enginyós de batxillerat del nord de Nishinomiya que una vegada va buscar tenir una vida extraordinària, però després de considerar la noció infantil, ara busca poc més que una vida normal. A l'escola, però, acaba fent amistat amb la Haruhi Suzumiya, una col·legiala excèntrica que s'asseu darrere d'ell a classe que busca constantment fer-se la vida més interessant per ella mateixa, des de pentinar-se d'una manera determinada cada dia de la setmana fins a buscar activament fenòmens i figures sobrenaturals. Un dia, el Kyon planta accidentalment al cap de la Haruhi la idea de crear un club per participar en les seves excentricitats, així que estableix un club anomenat Brigada SOS, abreviatura d’El grup de la Haruhi Suzumiya per animar molt el món per investigar esdeveniments misteriosos, mentre enganxa el Kyon perquè en sigui ell mateix.

La Haruhi aviat recluta a tres membres addicionals: la lacònica bibliòfila Yuki Nagato, la tímida Mikuru Asahina i l'estudiant de transferència imperturbable Itsuki Koizumi. Amb el temps, aquests membres aviat es revelen al Kyon com els tipus de personatges extraordinaris que busca la Haruhi: la Yuki és una interfície alienígena enviada per una ment rusc; la Mikuru és un viatger del temps enviat des del futur; i l'Itsuki és un perceptor extrasensorial que treballa per a una societat secreta. Cadascun d'ells ha estat enviat per les seves respectives organitzacions per observar a la Haruhi, que no sap que és un déu que posseeix la capacitat de crear i destruir el teixit de la realitat per caprici. Els poders de la Haruhi s'activen sense el seu coneixement cada vegada que vol que passi alguna cosa i quan està de mal humor, i cadascuna de les organitzacions creu que si la Haruhi s’assabenta dels seus poders o es posa de mal humor, podria destruir el univers sencer. Com a tal, els tres membres del club, juntament amb el Kyon, treballen per mantenir la vida feliç de la Haruhi per evitar un escenari tan apocalíptic sota l'aparença de formar part de la Brigada SOS, així com combatre les amenaces externes que pretenen explotar la Haruhi, tot alhora que formen un vincle com una banda d'inadaptats.

==

1.- Les aventures de la Mikuru Asahina (episodi 00). La Brigada SOS preestrena la seva pel·lícula de dubtosa qualitat, dirigida per Haruhi Suzumiya amb narració de Kyon. A la pel·lícula, Mikuru Asahina protagonitza una cambrera que viatja en el temps del futur que s'ha de lluitar amb Yuki Nagato, que interpreta el paper d'un mag alienígena. En Mikuru ha jurat protegir un jove, interpretat per Itsuki Koizumi, però es produeix un triangle amorós amb tant en Mikuru com en Yuki lluitant per l'afecte d'Itsuki.

2.- La malenconia de la Haruhi Suzumiya (primera part). En matricular-se a l'escola secundària, Kyon està interessat en la seva companya de classe Haruhi Suzumiya, que es presenta dient que vol conèixer viatgers en el temps, extraterrestres i espes. Kyon es converteix en la primera persona que sol·licita una conversa normal d'en Haruhi i, sense voler, li dóna la idea de formar el seu propi club, al qual anomena Brigada SOS. Haruhi recluta en Kyon i la tímida Mikuru Asahina. Yuki Nagato, l'únic membre del Club de Literatura, roman quan la Brigada SOS ocupa la seva sala del club per al seu ús.

3.- La malenconia de la Haruhi Suzumiya (segona part). Volent millorar el seu club, Haruhi utilitza Mikuru per extorsionar el president de la Computer Research Society i obtenir un ordinador per al club. Haruhi i Mikuru es vesteixen amb disfresses de conillet i reparteixen fulletons promocionant la Brigada SOS, però les autoritats de l'escola els detenen. La Yuki convida a la Kyon al seu apartament, on revela que ella i Haruhi no són éssers humans normals.

4.- L'avorriment de la Haruhi Suzumiya. En un esforç per alleujar el seu avorriment, la Haruhi entra a la Brigada SOSen un torneig de beisbol. Tsuruya, Taniguchi, Kunikida i la germana de Kyon són reclutats per omplir l'equip. No obstant això, l'equip és irremeiablement inepte, i si perden, Haruhi podria destruir el món. Per posar remei a la situació, la Yuki utilitza els seus poders per alterar el curs del joc. Després que l'equip de la Brigada SOS aconsegueixi la victòria, Kyon, sentint-se culpable d'haver eliminat l'equip contrari del torneig, i no tenint cap desig de continuar una carrera de beisbol, persuadeix a Haruhi perquè perdi el joc.

5.- La malenconia de la Haruhi Suzumiya (tercera part). Yuki afirma que és una alienígena, explica l'Entitat Pensada per a la Integració de Dades i revela que Haruhi té poders inconscients que podrien destruir i recrear el món per capritx. Haruhi recluta un estudiant transferit anomenat Itsuki Koizumi a la Brigada SOS. En un dia lliure de l'escola, el grup es divideix per buscar misteris a la ciutat, i en Mikuru li diu a Kyon que és una viatgera del temps assignada per observar a Haruhi. Kyon s'enfronta a Itsuki, que admet ser un Esper que treballa per a una agència secreta per gestionar l'ús d'energia d'en Haruhi. Ell confirma les declaracions de la Yuki i la Mikuru que en Haruhi va recrear l'univers fa tres anys.

6.- Síndrome de l'illa remota (primera part). Un parent llunyà d'Itsuki, Keiichi Tamaru, convida la Brigada SOS, juntament amb la germana de Kyon, a allotjar-se a la seva vila de l'illa de nova construcció. Haruhi està emocionat de com la vil·la és un escenari natural per a un misteri en cercle tancat i posa nerviosos a la resta de la Brigada SOS especulant sobre els assassinats que podrien passar durant el viatge. El primer dia allà, gaudeixen de les instal·lacions i juguen a la platja. El segon dia, una tempesta els guarda dins i juguen a la sala de jocs. L'endemà al matí, el germà de Keiichi, Yutaka Tamaru, desapareix, i els membres de la Brigada SOS troben en Keiichi aparentment mort a la seva habitació, en aparent compliment del desig d'en Haruhi d'un misteri en cercle tancat.

7.- Signe misteriós. Haruhi fa que Kyon afegeixi un logotip del seu disseny al lloc web de la Brigada SOS. Una estudiant anomenada Emiri Kimidori demana a la Brigada SOS que trobi el seu xicot, el president de la Computer Research Society, que ha desaparegut. Quan no el troben immediatament al seu apartament, Haruhi s'avorreix del cas i se'n va. Els altres descobreixen que està atrapat dins d'una entitat de dades en una realitat segellada. Yuki i Itsuki derroten l'entitat de dades i rescaten el president. S'adonen que el logotip que Haruhi va dissenyar va ser el catalitzador de l'entitat. El president afirma que no té xicota, la qual cosa fa que Kyon sospita que Yuki va dissenyar el cas per evitar l'avorriment d'en Haruhi.

8.- Síndrome de l’illa remota (segona part). Kyon i Haruhi es dirigeixen a l'exterior per confirmar que Yuutaka va agafar el vaixell, cosa que el converteix en un sospitós evident de l'assassinat de Keiichi, i en Haruhi espia una figura fosca. Haruhi arriba a una conclusió sorprenent sobre l'assassinat, però s'absté de compartir-lo. Itsuki li diu a la Kyon que probablement ha arribat a la conclusió que la Brigada SOS va matar accidentalment en Keiichi quan van irrompre a la seva habitació. No obstant això, més deduccions van portar a Haruhi a descobrir que l'"assassinat" era un engany que l'Itsuki i la Keiichi van inventar per entretenir els convidats. Itsuki confia a Kyon que el seu propòsit era evitar que Haruhi utilitzés el seu poder per provocar un assassinat real, però Kyon afirma que és contra la naturalesa d'en Haruhi desitjar que algú mori.

9.- Algun dia sota la pluja. Amb l'arribada de l'hivern, Haruhi ordena a Kyon que agafi un escalfador. Amb ell desaparegut, ella fa fotos d'en Mikuru amb diversos vestits per a la portada del DVD de la pel·lícula, Itsuki ajuda i Yuki es queda sol per llegir. Quan Kyon torna, només troba a Yuki a la sala del club i s'adorm esperant els altres. El desperta la Haruhi (l'única altra estudiant que no ha anat a casa) posant-li el cardigan per mantenir-lo calent. L'Haruhi està mortificat per ser atrapat, però en Kyon només li interessa el fet que també tingui el cardigan d'en Mikuru. La Haruhi està de bon humor mentre ella i la Kyon comparteixen un paraigua durant el camí cap a casa sota la pluja.

10.- La malenconia de la Haruhi Suzumiya (quarta part). Kyon troba una carta misteriosa al seu armari que li indica que vingui a l'aula, on Ryoko Asakura, la presidenta de la classe, s'enfronta a ell. També un extraterrestre, Ryoko intenta matar en Kyon per provocar una reacció d'en Haruhi. La Yuki l'atura, que anul·la les dades de Ryoko, que s'informa com la seva transferència fora de l'escola. El sobtat trasllat desperta l'interès d'en Haruhi. Kyon coneix el jo gran d'en Mikuru, que ha viatjat des del futur per dir-li que la Blancaneu és la pista essencial per al seu futur.

11.- El dia de sagitari. La Computer Research Society desafia la Brigada SOS a un joc d'ordinador que van crear per al festival cultural, The Day of Sagittarius III. El que està en joc és l'ordinador que Haruhi els va extorsionar a principis d'any o els ordinadors per a tots els membres de la Brigada SOS si guanyen. Durant el concurs, Yuki descobreix que la Computer Research Society va enganyar desactivant la boira de guerra del seu costat i pirateja el codi per restaurar-lo, donant lloc a la victòria de la Brigada SOS. Sorpresa per les habilitats de pirateria de la Yuki, la Computer Research Society la convida a passar temps amb ells.

12.- Viu viu. El dia del festival cultural de l'escola, Yuki fa l'endevinalla, i Itsuki protagonitza una obra de teatre, Mikuru i Tsuruya dirigeixen una cafeteria yakisoba, i Kyon, recuperant-se de la seva nit treballant a la pel·lícula de la Brigada SOS, vaga adormit entre els exposicions. Haruhi i Yuki substitueixen una banda de rock a la veu i la guitarra quan dos dels membres tenen situacions mèdiques d'última hora. L'actuació és un èxit rotund, i la banda agraeix a Haruhi efusivament. Després, Haruhi està inquiet. Kyon pensa que la Haruhi s'està replantejant la seva vida a causa de la nova experiència de ser apreciada pels altres, però resulta que només vol crear la seva pròpia banda de rock.

13.- La malenconia de la Haruhi Suzumiya (cinquena part). Kyon es veu arrossegat per ajudar a Haruhi a investigar l'estranya transferència de Ryoko. Durant la recerca, Haruhi explica a Kyon sobre la seva infància i com es va obsessionar amb els fenòmens paranormals en un esforç per superar els seus sentiments d'insignificança. Més tard, Itsuki explica a Kyon sobre la teoria del principi antròpic que es correlaciona amb Haruhi, creient que Kyon és la raó per la qual Haruhi va poder desitjar que existissin éssers extraterrestres. Porta a Kyon en una realitat segellada, on ell i els seus companys espers destrueixen una entitat blava gegant creada inconscientment per Haruhi.

14.- La malenconia de la Haruhi Suzumiya (sisena part). Una nit, el poder de Haruhi s'activa, atrapant-la a ella i a Kyon en una realitat segellada a la seva escola. Mentre Haruhi investiga, Kyon és rebut per Itsuki, qui li diu que Haruhi està creant un nou món, conservant només a Kyon de l'antic. La Yuki es posa en contacte amb Kyon a través de l'ordinador i dóna la pista de la Bella Dorment com a mitjà per aturar en Haruhi. Quan els gegants blaus apareixen i comencen a destruir l'escola i els voltants, Kyon besa a Haruhi, tornant-los a tots dos al vell món. Haruhi creu que tota l'experiència ha estat un malson, però es posa els cabells en una cua de cavall d'acord amb un desig que Kyon va expressar a la realitat segellada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada