Bloc personal,

dissabte, 13 de gener del 2024

Suzumiya Haruhi no Yūutsu (2009) S02
(The Melancholy of Haruhi Suzumiya)

[468]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Tatsuya Ishihara, Yutaka Yamamoto
Guió: Hideaki Hatta, Atushi Itou (novel·la: Nagaru Tanigawa)
Música: Satoru Kōsaki
Estudi: Kyoto Animation
Veus de doblatge: Tomokazu Sugita, Aya Hirano, Minori Chihara
Emissió: 22/05/09 - 11/09/09
Títol original: 涼宮ハルヒの憂鬱

[ Animació, comèdia, fantasia, shōnen ] 14 capítols de 22 min.
Wikipedia   |   MyAnimeList (7,22) (301.836)

Sinopsi

IMDb (7,8) (9K):
“Les boges aventures de la Brigada SOS, liderada per l’esbojarrada però carismàtica Haruhi.”

Crítica

En aquesta excel·lent sèrie, la part del bucle temporal s’ha fet molt pesada: vuit capítols iguals… em sembla una presa de pèl!

Basada en una novel·la lleugera shōnen de Nagaru Tanigawa il·lustrada per Noizi Ito, actualment en publicació des de 2003 amb un total de dotze volums, sota el títol Suzumiya Haruhi. Té moltíssimes adaptacions a manga, amb tot tipus d’spin-off, i de la mateixa manera hi han animes i ONA’s adapatant aquests spin-off. L’anime també se’l pot trobar sota el títol Suzumiya Haruhi no Yuuutsu… per allò de la puntuació. També com Haruhi ISM o Brigada SOS i, aquesta segona temporada, també com Endless Eight (Vuit sense fi) i The Sigh of Haruhi Suzumiya (El sospir de la Haruhi Suzumiya).

L’any 2004 en van fer una adaptació a manga il·lustrat per Makoto Mizuno i, entre 2005 i 2013, un altre manga canviant el nom al de la sèrie, Suzumiya Haruhi no Yūutsu (The Melancholy of Haruhi Suzumiya), il·lustrat per Gaku Tsugano amb un total de vint volums.

Posteriorment, entre 2007 i 2008, van fer un spin-off del manga amb el títol The Melancholy of Suzumiya Haruhi-chan (amb el que es dona nom a un ONA), il·lustrat per Puyo amb un total de dotze volums. Encara hi ha un spin-off del manga posterior (2008-2009) d’un sol volum, il·lustrat per Eretto sota el títol de Nyorōn Churuya-san (té adaptació a anime en format ONA).

També hi ha una pel·lícula de 2010: Suzumiya Haruhi no Shōshitsu (The Disappearance of Haruhi Suzumiya).

Ja m’ho havia semblat a la primera temporada, però en aquesta segona, amb els capítols del dejà-vu i bucle temporal es fa més evident, té moltes concordances i similituds amb Yojōhan Shinwa Taikei (2010) S01 (The Tatami Galaxy), fins i tot en la veu de doblatge que, tot i no ser el mateix actor, se li assembla molt.




Resum (amb espòilers)

Darrerament, el Kyon s'ha vist arrossegat per moltes aventures, tot a causa del club Brigada SOS i la seva excitant líder, la Haruhi Suzumiya. Fa temps que ha deixat de creure en el sobrenatural, però després d'haver-se vist obligat a unir-se a aquest club basant-se únicament en això, ha vist coses que no es poden explicar lògicament.

S'uneixen al Kyon en les seves diverses desventures la tímida i pocapena Mikuru Asahina, la llegida Yuki Nagato i el sempre alegre Itsuki Koizumi. Tant si es tracta de vacances d'estiu com d'un festival escolar, les coses que involucren el seu club i la mateixa Haruhi sempre acaben tornant estranyes.

==

1.- Rapsòdia de la fulla de bambú. Al Tanabata, la Mikuru porta al Kyon tres anys enrere. Allà és adormida pel seu futur jo, que li diu al Kyon que ajudi a algú determinat. El Kyon veu una jove Haruhi colar-se a la seva escola secundària i l'ajuda a dibuixar símbols estranys als terrenys d'atletisme, mantenint la seva identitat en secret. La Haruhi li pregunta sobre éssers estranys; diu que poden existir perquè coneix algú com ella a la seva escola. Després que la Haruhi se'n va, el Kyon desperta la Mikuru, que ha perdut el seu dispositiu de viatge en el temps. Els dos visiten a la Yuki, que els ajuda a tornar fent-los dormir en un camp d'estasi temporal al seu apartament. El Kyon es pregunta si va ser ell qui va inspirar la Haruhi a assistir al seu institut i buscar éssers estranys.

2.- Vuit sense fi (I). La Haruhi convoca la Brigada SOS per aprofitar al màxim les vacances d'estiu amb un remolí d'activitats d'estiu. Juguen a una piscina, assisteixen al festival de l’Obon, disparan focs artificials, cacen insectes, treballen a temps parcial, miren les estrelles, juguen a un camp de bateig, miren un espectacle de focs artificials, competeixen en un torneig de pesca, exploren un cementiri, veuen una superproducció, anar a la platja, jugar a bitlles i cantar karaoke. Després d'haver revisat tota la seva llista, la Haruhi encara sembla insatisfeta, però els dona l'últim dia d'agost lliure. Tot i que el Kyon intenta fer els seus deures d'estiu abandonats, cedeix a la distracció i se'n va al llit sense acabar-los.

3.- Vuit sense fi (II). La Haruhi porta a la Brigada SOS en una gira vertiginosa d'activitats d'estiu gairebé idèntiques a l'episodi anterior. El Kyon es veu afectada pel déjà vu, i quan la Mikuru descobreix que no pot tornar al futur, l'Itsuki descobreix que la Haruhi ha posat les dues últimes setmanes d'agost en un bucle infinit. La Yuki informa que el bucle s'ha repetit 15.498 vegades, tot i que amb variacions en esdeveniments individuals. En la seva reunió en un restaurant el 30 d'agost, el Kyon s'adona de la veritat de la teoria de l'Itsuki que la Haruhi està repetint les vacances d'estiu perquè hi ha una cosa més que espera fer. No pensa en res que pugui fer per satisfer-la i es resigna a que continuï.

4.- Vuit sense fi (III). Els mateixos esdeveniments de l'episodi anterior es tornen a desenvolupar amb lleugeres variacions. En aquest bucle número 15.499, el Kyon i els altres no aconsegueixen descobrir com escapar de l'estiu sense fi.

5.- Vuit sense fi (IV). El bucle de temps continua per la 15.513a vegada. El Kyon percep mentalment una familiaritat encara més gran amb els esdeveniments i llocs dels cicles anteriors.

6.- Vuit sense fi (V). El bucle temporal continua per la 15.521a vegada, amb lleugeres variacions.

7.- Vuit sense fi (VI). El bucle de temps continua per la 15.524a vegada.

8.- Vuit sense fi (VII). El bucle de temps continua per la 15.527a vegada. L'escena on el Kyon respon a la trucada de la Haruhi, l'escena en la qual el Kyon s'adona de la Yuki a la piscina i l'escena on la Haruhi diu que va deixar obert l'últim dia d'estiu per si de cas, tot el bucle dues vegades.

9.- Vuit sense fi (VIII). El bucle continua per la 15.532a vegada, però quan la Haruhi marxa el 30 d'agost, el Kyon fa una crida a la Brigada SOS perquè acabi junts els deures d'estiu. La Haruhi el renya per haver donat ordres al grup, però decideix venir tot i que ja va acabar els deures al juliol. Amb la Haruhi satisfeta d'haver aprofitat al màxim el seu estiu, el Kyon finalment es desperta l'1 de setembre per abraçar un nou trimestre escolar. L’Itsuki planteja la hipòtesi que a causa de l'intel·lecte superior de la Haruhi, mai abans havia compartit la feina de l'escola amb els amics.

10.- El sospir de la Haruhi Suzumiya (primera part). A l'inici d'un nou trimestre, l’Institut del Nord es prepara per al festival cultural anual de l'escola. Disgustada amb la decisió de classe sobre un qüestionari i amb una pel·lícula que va veure la nit anterior, la Haruhi compromet el club amb una pel·lícula independent amb la Mikuru i l’Itsuki com a protagonistes, la Yuki com la dolenta, i el Kyon fent feines menors com ara càmera i gruïsta. La Haruhi negocia amb els propietaris de les botigues per obtenir equips gratuïts, obtenint una càmera de vídeo cara i una pistola d'airsoft.

11.- El sospir de la Haruhi Suzumiya (segona part). La preparació per al curtmetratge de la Brigada SOS continua, amb els papers dels personatges principals que coincideixen estranyament amb la seva naturalesa real. El primer dia de rodatge, el club filma dos anuncis publicitaris dels seus patrocinadors abans de filmar diverses escenes en un parc, moment en el qual el Kyon s'assabenta que la Haruhi no té un guió escrit i està planejant resoldre la trama en la fase d'edició.

12.- El sospir de la Haruhi Suzumiya (tercera part). La Haruhi insisteix en un programa de rodatge ajustat, inclòs el treball dissabte i diumenge. Disgustada amb la seqüència de batalla, ella evoca la idea de la Mikuru disparant raigs làser des de la lent de contacte blava del seu ull esquerre. Durant el rodatge de l'escena, la Mikuru en realitat dispara raigs mortals. La Yuki protegeix el Kyon i s'enfronta a la Mikuru per treure la lent de contacte i ocultar-la a la Haruhi, que adapta l'argument de la pel·lícula per tenir en compte que la Mikuru no té la lent de contacte a cada escena. Reconeixent que el desig de la Haruhi d'un raig làser va causar l'incident, la Yuki injecta nanomàquines per contrarestar l'efecte en la Mikuru. La Haruhi afegeix el Tsuruya, el Taniguchi i el Kunikida com a extres a la pel·lícula.

13.- El sospir de la Haruhi Suzumiya (quarta part). Mentre la Brigada SOS continua filmant, la Haruhi fa que els extres llancin la Mikuru a un llac contaminat. El Tsuruya ofereix el seu lloc com a lloc de rodatge, on la Haruhi vesteix a la Mikuru amb un camisó de nit revelador i li fa beure alcohol com a preparació per a una escena romàntica amb l’Itsuki. Enfurismada pel tractament amb la Haruhi de la Mikuru, el Kyon discuteix amb ella i l’intenta colpejar quan ella insisteix a sortir amb la seva manera. L’Itsuki l'atura. La Haruhi es deprimeix per la seva baralla amb el Kyon. Després d'irritar-se pels comentaris grollers del Taniguchi sobre la pel·lícula, el Kyon li diu a la Haruhi que acaba de decidir acabar la pel·lícula, cosa que la revigoritza. A mesura que es reprèn el rodatge, els seus poders comencen a fer que les flors de cirerer floreixin fora de temporada.

14.- El sospir de la aruhi Suzumiya (cinquena part). Decidint que la Yuki necessita un familiar per al seu paper, la Haruhi agafa un gat calico masculí perdut, anomenant-lo Shamisen. Quan la Haruhi marxa, el Shamisen comença a parlar com a resultat del poder de la Haruhi. L’Itsuki suggereix recordar a la Haruhi que la seva pel·lícula és fictícia abans que la realitat incorri més danys. La Mikuru i la Yuki comparteixen les seves opinions independents sobre la Haruhi. El Kyon convenç la Haruhi d'afegir una exempció de responsabilitat sobre els crèdits dient que és una obra de ficció. Després del rodatge, el Kyon i la Haruhi romanen a la sala del club durant la nit per fer el muntatge. Tots dos s'adormen, però l'endemà es desperten per veure que la pel·lícula s'ha acabat. En un flashback a May, el Kyon li diu a la Haruhi la veritat sobre els altres membres del club, però ella no el creu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada