Bloc personal,

dimarts, 12 de desembre del 2023

Suzume no Tojimari (2022)
(Suzume)

[1213]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Makoto Shinkai
Guió: Makoto Shinkai
Música: Radwimps, Kazuma Jinnouchi
Estudi: CoMix Wave Films, Story Inc.
Veus de doblatge: Nanoka Hara, Hokuto Matsumura, Eri Fukatsu
Estrena: 11/11/22
Títol original: すずめの戸締まり

[ Animació, acció, aventura ] 2 h. 2 min.
Wikipedia   |   MyAnimeList (8,34) (139.796)

Sinopsi

IMDb (7,7) (30K):
“Una història d'aventura d'acció moderna on una noia de 17 anys anomenada Suzume ajuda a un jove misteriós a tancar les portes de l'altra banda que estan provocant desastres a tot el Japó.”

Crítica

Doncs no l’havia vist encara… què passa!

Creació original de Makoto Shinkai, el mateix director de:

Aquesta pel·lícula l’acaben de nominar, conjuntament amb Kimitachi wa dō ikiru ka (2023) (The Boy and the Heron - El chico y la garza) d’Studio Ghibli (o de Hayao Miyazaki, digues-li com vulguis), als premis Globus d’Or i els Oscar 2024.

Tot i que en anglès han simplificat el títol a Suzume, en algun lloc es pot trobar per Suzume’s Locking Up o, el que és el mateix, El tancament de la Suzume, encara que en espanyol ho han traduït per Suzume cerradora de puertas.

A continuació faré un comentari totalment injust, en soc conscient, però en el fons és el que penso: amb Kimi no na wa. (2016) (Your Name.), el Makoto Shinkai se suposava que havia de revolucionar la indústria de l’anime en el nivell top substituint l’encasellat Hayao Miyazaki, però, al final, dona la sensació que el que fa és encasellar-se també, en el seu propi estil, això sí, i no ha avançat. Escenes que em feien brillar els ulls a Tenki no ko (2019) (Weathering with You) o a Kimi no na wa. (2016) (our Name.), ara ja em semblen passades de moda.

Resum (amb espòilers)

La Suzume Iwato és una noia de secundària de 17 anys, que viu amb la seva tia en un poble tranquil de la regió de Kyūshū del Japó l'any 2023. Mentre va a l'escola, es troba amb un jove que busca una zona abandonada amb una porta. així que ella l'informa d'un onsen (balneari) abandonat a prop i, curiosament, el segueix. Allà, descobreix una porta sola sobre el seu marc. L'obre per presenciar un camp il·luminat a l'interior, al qual no pot entrar. Ensopega amb una estàtua de gat a terra, que es converteix en un gat real i fuig. Espantada, la Suzume torna a l'escola precipitadament.

Durant el dinar, la Suzume nota una enorme columna de fum que emergeix del lloc on es troba el complex abandonat, que ningú més pot veure. Ella torna allà corrent i troba l'home d'abans, que està lluitant per tancar la porta. La Suzume l'ajuda i aconsegueixen tancar la porta. A causa de la caiguda de la columna de fum, un terratrèmol afecta una zona propera.

La Suzume porta l'home a casa seva, on es presenta com a Sōta Munakata, explicant que és un "Més a prop" i que ha de localitzar i tancar portes específiques en llocs abandonats de tot el Japó, per evitar que un poderós cuc sobrenatural sigui alliberat i provoqui terratrèmols. Mentre parlen, apareix el gat de l'estació i converteix el Sōta en la cadira on estava assegut. El Sōta, ara una petita cadira de tres potes, persegueix el gat cap a un ferri que es dirigeix a Ehime, amb la Suzume seguint-lo. El gat salta a un altre vaixell mentre el Sōta li diu a la Suzume que el gat és una "clau de volta" i que el cuc es va alliberar després de treure la clau de volta de prop de la porta.

Després d'arribar a Ehime, la Suzume i el Sōta troben publicacions a les xarxes socials dels locals, que han fotografiat i anomenat el gat "Daijin". Amb l'ajuda d'una simpàtica noia local, la Chika Amabe, tornen a localitzar el cuc i tanquen la porta a l'entrada d'una escola abandonada. Es queden a casa de la Chika per passar la nit. L'endemà, després de separar-se de la Chika, van a Kobe amb una dona amable anomenada Rumi Ninomiya, que li demana a la Suzume que cuidi els seus bessons. Al vespre, la Suzume veu el Daijin que la porta a ella i el Sōta a un parc d'atraccions abandonat, on el cuc intenta sortir de nou d'una roda de ferris. Aconsegueixen tancar la porta amb clau i el cuc desapareix. El Sōta explica que el portal dins de la porta condueix al Per sempre més, un lloc on les ànimes van després de la mort.

Després de rastrejar el Daijin fins a Tòquio, el Sōta demana a la Suzume que els porti al seu apartament. Allà explica la llegenda del cuc Namazu i que és l'últim descendent d'una família que, durant moltes generacions, havia estat l'encarregada de tancar amb clau totes les portes que porten al Per sempre més. Diu que hi ha dues claus que segellen el cuc: la clau de volta occidental s'ha convertit en el Daijin, mentre que es desconeix la ubicació de la clau de volta de l'est. Adverteix que si el cuc intenta emergir a Tòquio, podria provocar un terratrèmol de la mateixa magnitud que el Gran terratrèmol de Kantō de 1923. La Suzume nota que el cuc torna a emergir i els dos el segueixen. El cuc pren una forma enorme al cel i els dos sobrevolen. El Daijin reapareix i revela que ha transmès la seva funció de clau de volta al Sōta. Sōta es converteix de sobte en una clau de volta i la Suzume l'utilitza de mala gana per tancar el cuc gegant.

La Suzume es desperta en un santuari que alberga la porta de Tòquio, on veu al Sōta al Per sempre més, però no pot entrar per la porta. El Daijin apareix i la Suzume s'enfada amb ell i li diu que no torni. Visita l'avi del Sōta, Hitsujirō Munakata, a l'hospital, amb l'esperança d'esbrinar com rescatar al Sōta. Explica que l'habilitat de la Suzume per veure el cuc i el Per sempre més a través de les portes, significa que en algun moment de la seva vida va entrar al regne per una de les portes. A més, la porta que va utilitzar per primera vegada és l'únic lloc on pot tornar a entrar al Per sempre més per salvar el Sōta.

Ella decideix ubicar aquesta porta específica a la seva ciutat natal a la regió de Tōhoku, que va ser destruïda en el terratrèmol i el tsunami de Tōhoku de 2011, on la Suzume va perdre la seva mare i casa. En el seu camí, la Suzume es troba amb l'amic del Sōta, el Tomoya Serizawa, que vol ajudar-la a trobar el Sōta, juntament amb la tia de la Suzume, la Tamaki, que ha estat buscant la Suzume per portar-la de tornada a Kyūshū. La Suzume es nega a tornar enrere i salta al cotxe de Serizawa. La Tamaki també salta i viatgen a Tōhoku. En una parada de descans al llarg del camí, la Suzume i la Tamaki es discuteixen, descobrint que la Tamaki està posseïda pel Sadaijin, la clau de volta de l'est, que els segueix durant la resta del viatge. La Tamaki porta a la Suzume a les ruïnes de l'antiga casa de la Suzume, on la Suzume troba la porta antiga i entra amb el Daijin i el Sadaijin. Un cop al Per sempre més, el Sadaijin canvia de forma i distreu el cuc, mentre que la Suzume intenta despertar al Sōta, que torna a la seva forma humana. En adonar-se de les conseqüències de la seva llibertat, el Daijin es sacrifica per convertir-se en una clau de volta, i juntament amb el Sadaijin, que també es converteix en una clau de volta, són utilitzats pel Sōta i la Suzume per tancar el cuc permanentment al Per sempre més.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada