Bloc personal,

dimecres, 6 de desembre del 2023

Blue Eye Samurai (2023) S01

[445]

Valoració



Fitxa tècnica

Creadors: Amber Noizumi, Michael Green
Direcció: Jane Wu
Música: Amie Doherty
Estudi: Blue Spirit, Netflix Animation, J.A. Green Construction Corp., 3 Arts Entertainment
Veus de doblatge: Maya Erskine, George Takei, Masi Oka
Emissió: 03/11/23 (ONA de Netflix)
Títol original: Blue Eye Samurai

[ Animació, acció, aventura ] 8 capítols de 35-62 min.
Wikipedia

Sinopsi

IMDb (8,9) (26K):
“Impulsada per un somni de venjança contra els que la van convertir en una pària al Japó del període Edo, una jove guerrera obre un camí sagnant cap al seu destí.”

Crítica

O digues-li també Lara Croft a Tomb Raider… al Japó…

Un anime americà que no és considerat anime perquè és americà… Encara que, la veritat, és que la visió occidental és prou diferent de l’oriental pel que fa sobretot a sexe o, senzillament, mostrar la nuesa i, només amb això, ja es pot diferenciar un anime japonès d’una animació americana. En sang, els orientals, quan els convé, tampoc tenen problemes per mostrar-la, però a mi em sembla que el gore occidental és més impactant (encara que, en aquest cas, l’emmascarin en una il·lustració japonesa).

En l’inici intenta seguir una estètica més neutra i, en tot cas, per similar als anime, però ben bé a la meitat no s’amaga que és Lara Croft a Tomb Raider. Fa anys que no hi jugo, però diria que, per les similituds de plans, fins i tot és un homenatge…

Malgrat tot, en animació, els americans, quan volen, estan a anys llum al davant dels japonesos que prioritzen producció i quantitat a qualitat. Ara bé, aquesta sèrie, en algun moment, també se li veu el llautó i hi ha alguna escena que en la construcció visual estira massa l’estereotip. Posats a posar-li pegues, hi ha una part de l’animació que em recorda massa els primers Tomb Raiders excessívament poligonals: tot i que ho dissumulen bastant bé, respira el motor de vídeo joc la major part del temps.

Amb tot, el millor que he vist des de fa temps pel que fa a història i animació. Per la història, el guió és fonamental, així que un 10 sobre 10. Pel que fa a l’animació, saben mostrar l’animació de qualitat quan interessa i, quan ja estàs enganxat a la història, en colen la part més fluixeta; amb tot, 9 sobre 10.

Pel que jo estic acostumat són capítols llargs, però, malgrat tot, no es fan gens pesats i et captiven l’atenció en tot moment. De totes maneres jo me’ls he anat pulint molt mica en mica i al meu ritme.

Cinquena sèrie (5 de 21) d’anime finalitzada de la temporada tardor 2023.

Llistat per ordre de valoracions d’animes de la temporada tardor 2023

5/5
Zom 100: Zombie ni Naru made ni Shitai 100 no Koto (2023) S01
 (temporada interrompuda; continuació) 
Zom 100: Bucket List of the Dead

5/5
Sōsō no Frieren (2023) S01
 (temporada doble; primera part) 
Frieren: Beyond Journey’s End

5/5
Kusuriya no Hitorigoto (2023) S01
 (temporada doble; primera part) 
The Apothecary Diaries

5/5
Blue Eye Samurai (2023) S01
 (ONA Netflix) 
 

4/5
Rurōni Kenshin: Meiji Kenkaku Romantan (2023) S01
 (temporada doble; continuació) 
Rurouni Kenshin: Meiji Swordsman Romantic Story

4/5
Mahō Tsukai no Yome (2023) S02 Part 2
The Ancient Magus’ Bride

4/5
Under Ninja (2023) S01
 

4/5
Spy × Family (2023) S02
 

4/5
Dark Gathering (2023) S01
 (temporada doble; continuació) 
 

4/5
Onimusha (2023) S01
 (ONA Netflix) 
 

4/5
Onmyōji (2023) S01
 (ONA Netflix) 
 

4/5
Tiān Guān Cì Fú (2023) S02
 (ONA Bilibili) 
Heaven Official’s Blessing

3/5
Jujutsu Kaisen (2023) S02
 (temporada doble; continuació) 
 

3/5
Ragna Crimson (2023) S01
 (temporada doble; primera part) 
 

3/5
Shangri-La Frontier: Kusoge Hunter, Kamige ni Idoman to su (2023) S01  (temporada doble; primera part) 
Shangri-La Frontier: Crappy Game Hunter Challenges God-Tier Game

3/5
Undead Unluck (2023) S01
 (temporada doble; primera part) 
 

3/5
Pluto (2023) S01
 (ONA Netflix) 
Pluto: Urasawa x Tezuka

3/5
Akuma Kun (2023) S01
 (ONA Netflix) 
 

2/5
Ikenaikyo (2023) S01
Konyaku Haki Sareta Reijō o Hirotta Ore ga, Ikenai Koto o Oshiekomu: Oishii Mono o Tabesasete Oshare o Sasete, Sekai Ichi Shiawase na Shōjo ni Purodyūsu!
I’m Giving the Disgraced Noble Lady I Rescued a Crash Course in Naughtiness: I'll Spoil Her with Delicacies and Style to Make Her the Happiest Woman in the World!

1/5
Megumi no Daigo: Kyūkoku no Orenji (2023) S01
 (temporada doble; primera part) 
Firefighter Daigo: Rescuer in Orange

1/5
MF Ghost (2023) S01
 



Resum (amb espòilers)

Durant el període Edo del Japó (segle XVII), la Mizu, mestre d'espases meitat japonesa meitat blanca, busca venjança contra quatre homes blancs que romanen il·legalment al Japó durant el tancament de les seves fronteres pel shogunat Tokugawa.

==

1.- Escala de martell. La Mizu pretén venjar-se dels quatre homes europeus presents al Japó en el moment del seu naixement (desafiant secretament a Sakoku), un dels quals podria haver estat el seu pare violador, i un altre a qui Mizu ja ha matat. Viatja disfressada d'home i es troba amb un "comerciant de carn" (proveïdor de dones als prostíbuls) amb una pistola occidental en una botiga de ramen, a qui obliga a renunciar al nom del traficant d'armes, Heiji Shindo. Ringo, l'encarregat de cuina de la botiga de ramen, li implora que el faci el seu aprenent.
Mentrestant, la princesa Akemi, l'única filla del Daimyo de Kyoto Lord Daiichi Tokunobu, intenta convèncer el seu pare perquè aprovi el seu matrimoni amb Taigen, un samurai jove i consumat d'origen humil. Mizu arriba al Shindo Dojo i demana una reunió amb el seu amo per aconseguir la ubicació d'Heiji Shindo. Quan la sol·licitud és denegada, lluita contra la major part dels seus estudiants, inclòs el seu estimat Samurai Taigen, i guanya abans d'obtenir la informació que necessita i deixar Taigen deshonrat. Aquest últim va conèixer a Mizu en la seva infància, ja que ell i un grup de nens solien burlar-se i atacar a Mizu a causa de la seva aparença d'herència mixta.
En el passat, després d'un d'aquests enfrontaments, la Mizu es troba amb un cec però reconegut espasa i es converteix en el seu aprenent on aprèn i practica l'espasa. Heiji Shindo a instàncies d'un estranger, envia els Quatre Ullals per fer front a Mizu.

2.- Un element inesperat. De mala gana, permetent que Ringo s'uneixi a ella, Mizu arriba a una ciutat costanera, buscant llogar un vaixell per arribar a la fortalesa de l'illa de Shindo. Shindo i l'estranger planifiquen una "sorpresa" per al Shogun a Edo. Taigen, després d'haver perdut en Mizu, la persegueix per recuperar el seu honor. Com a resultat de la derrota de Taigen, el pare d'Akemi, Lord Daiichi, planeja casar-la amb el segon fill vidu del Shogun i la portarà a Edo en cinc dies, malgrat les seves objeccions. Ella decideix fugir a la recerca de Taigen, encara que el criat del seu pare, Seki, l'atrapa i, sense poder aturar-la, s'uneix a ella.
Mentre Ringo participa a les festes de la ciutat, Mizu entrena als penya-segats de dalt. Recorda un assassí anomenat Chiaki empapat de sang, que va enganyar-la a ella i al pare de l'Espasa perquè li forgessin una espasa, que es va trencar prop de la punta durant el procés de forja a causa de la inexperiència d'en Mizu. Els Quatre Ullals aviat l'aconsegueixen, i es va revelar que el seu líder era Chiaki, encara utilitzant la fulla trencada. La Mizu lluita contra els Ullals a la cara del penya-segat i mata a tots quatre, tot i que està greument ferida en el procés. Taigen, després d'haver rastrejat en Mizu, es revela i la desafia, a la qual cosa ella compleix però de sobte s'ensorra a causa de la pèrdua de sang; deixant Taigen vacil·lant per colpejar.

3.- Un nombre fix de camins. A petició de Taigen, Ringo porta a la Mizu a un santuari on l'atén. Mentre recupera les seves forces, la Taigen redacta un contracte per al seu proper duel al qual accepta la Mizu. Se'ls acosta un home gran amb un club, contractat per Heiji. Entrega una invitació a una 'cerimònia del te'. Tot i que Taigen sospita que es tracta d'una trampa, Mizu accepta i tots dos viatgen per trobar-se amb Heiji en una vall aïllada on Heiji li ofereix a Mizu tres opcions: ser pagada a canvi de la seva garantia que renunciarà a la seva venjança, ser introduïda de contraban al castell d'Heiji. en barrils de sake per matar l'home blanc, o rebutjar les dues primeres opcions i ser assassinat per arquers suposadament amagats darrere dels penya-segats. En Mizu anomena el seu farol rebutjant les ofertes, talla el braç d'en Heiji i s'escapa de la vall mentre és bombardejat per desenes de fletxes. Després, Mizu deixa inconscient en Taigen i el deixa amb la fulla trencada de Chiaki i una nota que promet assistir al seu duel més endavant. Taigen és posteriorment segrestat i portat al castell d'Heiji.
La recerca de Taigen de la Seki i l'Akemi és interrompuda per una banda de bandolers. Després de perdre els diners i el transport, lloguen un carro amb les darreres joies d'Akemi. En arribar al seu destí, l'Akemi descobreix que han estat viatjant en la direcció equivocada. Seki revela que té prou diners per llogar un cavall de tornada al palau, i implora a l'Akemi que renunci a la recerca de Taigen i accepti el matrimoni que va portar davant el seu pare. L'Akemi rebutja amb ira l'oferta i enganya un comerciant de carn perquè la transporti.

4.- Peculiaritats. La Mizu va al bordell de Madame Kaji per seguir el que va revelar en Heiji Shindo sobre com les prostitutes entren al castell d'Abijah Fowler, l'home blanc que busca. Al prostíbul, Kaji li promet donar-li més informació sobre com accedir al castell si accepta la clemència de matar una jove sordmut anomenada Kinuyo que estava a càrrec de Kaji abans de ser presa per la força i presumiblement violada per la multitud local de mil urpes. el cap Hamata. La Mizu porta a terme la seva tasca sense ser detectada i abandona l'escena fent que la mort d'en Kinuyo sembli un accident, però a la seva sortida un nen la veu, i informa al cap Hamata que arriba al bordell de Kaiji amb els seus lluitadors i els ordena que l'ataquin.
Després d'adonar-se que l'Akemi ha fugit, Lord Daiichi envia els seus homes darrere d'ella. La recerca de l'Akemi de Taigen finalment la porta a la mateixa ciutat que Mizu i en veure la seva admissió al prostíbul, l'Akemi persuadeix el proveïdor que la comercialitzi allà. Per demostrar la seva competència quan la senyora Kaiji l'encarrega de satisfer un client veterà amb dificultats erèctils, utilitza amb tacte el seu interès per la poesia i la seva habilitat en el tema per estimular-lo i portar-lo al clímax. Mentre l'aplauden pel seu talent, s'ofereix voluntària per servir a Mizu en un intent de drogar-la.
A la fortalesa del castell, Taigen està sent torturat per Shindo per obtenir informació sobre Mizu.

5.- El conte del ronin i la núvia. Davant l'amenaça dels homes d'Hamata, Mizu reuneix les dones del prostíbul al celler i encarrega a Ringo de protegir-les. Dins del prostíbul comença a treure les mil urpes individualment, però una aconsegueix ferir la Mizu, la qual cosa fa que perdi força lentament.
En els flashbacks, es veu Mizu rebent una ferida similar d'uns gàngsters, i més tard és salvada per la seva mare presumptament morta, que va a organitzar un matrimoni entre Mizu i un samurai deshonrat, Mikio. La Mizu s'obre a poc a poc al seu nou marit, però la relació s'agreuja quan Mikio fa mal al seu orgull quan perd un combat amb Mizu, després del qual l'anomena "monstre". Un grup de soldats es presenta a la seva porta per recollir la recompensa. al cap d'en Mizu. Sentint-se traït per Mikio, lluita contra el grup i els mata.Després la mare d'en Mikio i en Mizu es barallen per saber qui els va informar sobre el parador d'en Mizu, la qual cosa va fer que Mikio mati a punyalada la mare d'en Mizu. Mizu mata a Mikio i se'n va.
Una obra de teatre de titelles bunraku narrada intercala i complementa la narració, amb la seva protagonista femenina que acaba transformant-se en un Onryō, un esperit venjatiu.
En el present, la Mizu està atrapada, però aconsegueix recuperar la seva força, converteix la seva espasa en una Naginata improvisada i mata els homes de Hamata. Els homes enviats pel Lord Daiichi arriben per portar-se a l'Akemi a casa i encara que ella demana a la Mizu que l'ajudi, Mizu no intervé. Ringo, enfadat per la cruel decisió del seu mestre, acaba el seu aprenentatge.
Des del marc narratiu, la princesa Akemi es mostra al palau del Shogun.

6.- Tots els mals somnis i les paraules enfadades. Mizu segueix les instruccions retransmeses per la senyora Kaji, trobant el passadís subterrani cap al castell ple d'esquelets de dones i infants. Mentre intenta desbloquejar la porta per sortir del túnel, accidentalment activa una trampa d'aigua i només aconsegueix escapar de l'ofegament, però perd la major part del seu equip. La seva entrada encoberta és explotada quan un soldat fa sonar l'alarma, interrompent la reunió d'Heiji i Fowler al nivell superior amb dos dels consellers del shogun mentre conspiren per matar el shogun i la seva família per prendre el poder per la força utilitzant les armes en poder de Fowler.
En Mizu avança cap amunt a través del palau, patint ferides per les nombroses trampes i guàrdies del castell. Finalment arriba a una zona de calabossos on s'obre camí entre els presoners alliberats abans de topar amb la cel·la amb un Taigen malferit. El porta amb ella fins que es troba amb el gegant que porta una porra. Mizu el derrota amb un explosiu que també trenca la muralla exterior del castell. Aleshores puja a la part superior de la paret exterior mentre porta Taigen, i després s'enfronta a Fowler. Ell els dispara, ferint la Mizu i trencant-li l'espasa en dos. Mentre Fowler intenta matar en Taigen, en Mizu l'agafa i salta a l'aigua gelada a sota, on una mà s'estén cap a ells mentre estan a punt d'ofegar-se.

7.- Res trencat. Ringo salva en Mizu i en Taigen, portant els seus cossos inconscients a la cabana del Pare Espasa. Mentre es recupera, la relació de la Mizu amb Taigen comença a prendre un gir no combatiu i suggeridor, però aviat es desfà quan revela el matrimoni d'Akemi a la família del shogun, i ella va ocultar el coneixement de l'atac imminent de Fowler al shogunat. Taigen rebutja la fulla trencada de la Mizu i marxa cap a l'Edo per salvar l'Akemi i avisar el Shogun, prometent matar-la quan torni. Després de múltiples intents fallits i una epifania que es tradueix en esmenar els llaços amb Ringo, la Mizu aconsegueix recrear la metal·lúrgia de l'acer de la seva espasa, però s'absté de reforjar la seva espasa fins que ha matat a Fowler. Mizu i Ringo marxen cap a l'Edo per salvar l'Akemi i matar a Fowler.
L'Akemi s'enfada amb les restriccions de la seva nova posició al shogunat i suporta les maquinacions de la seva cruel sogra. S'enfronta al seu marit, descobrint que és amable, malgrat la seva reputació, i també insegur —i flexible— a causa del seu sever balbuceig. Ella arriba a un enteniment amb ell que porta a la consumació del seu matrimoni. Ella utilitza la seva riquesa recentment guanyada per contractar les prostitutes del bordell de la senyora Kaji com a noves assistents. Un d'ells, Ise, es veu superat per la culpa i l'informa dels plans de Fowler que transmeten al pare d'Akemi, Lord Daiichi, qui, per horror d'Akemi, mata a Ise, revelant-se que està implicat en la conspiració. Després confina a l'Akemi en una cel·la del soterrani.

8.- El gran incendi de 1657. La Mizu demana a Ringo que esperi a les clavegueres mentre ella salva l'Akemi i li envia el seu camí. Taigen troba en Ringo i decideixen assaltar la porta principal per avisar el shogun sobre l'atac imminent, que es produeix en breu quan l'exèrcit de Fowler trenca les defenses del castell. La Seki salva l'Akemi de la seva cel·la, tancant el seu pare al seu lloc, però els soldats els superen en nombre fins que arriba en Mizu. Heiji obre la porta final des de dins, donant accés a Fowler al Shogun i la seva família. Fowler mata el Shogun, però els fills i la dona del Shogun escapen després que Mizu s'estavella, deixant que Taigen mati a Heiji Shindo. En Mizu sotmet a Fowler després d'encendre un incendi mentre intentava impedir-lo de fugir, que s'estén ràpidament per tot el castell i després a la ciutat.
Fowler intenta aprofitar la informació sobre el passat de la Mizu per convèncer-la que l'estalviï, i li informa que hauran de viatjar a Londres per trobar els dos blancs restants. També li informa que la dona que pensava que era la seva mare era només una minyona pagada per criar-la. La Seki i l'Akemi tanquen la porta principal del castell, evitant que els homes de Fowler escapin del foc rugent, però Seki és abatut. Taigen troba l'Akemi fora del castell i s'ofereix a fugir amb ella, però ella declina, optant per romandre a Edo amb la família supervivent del Shogun i el seu pare, Lord Daiichi. Ringo torna a Sword Father, convençut que Mizu ha mort en el foc, però es revela que Mizu està en un vaixell que surt del Japó, amb Fowler com a captiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada