Bloc personal,

dijous, 28 de desembre del 2023

Les Misérables (2012)

[1220]

Valoració



Fitxa tècnica

  • • Oscar a la millor actriu de repartiment 2013 (Anne Hathaway)
  • • Oscar al millor maquillatge i perruqueria 2013
  • • Oscar a la millor mescla de so 2013

Direcció: Tom Hooper
Guió: William Nicholson, Alain Boublil, Claude-Michel Schönberg, Herbert Kretzmer (novel·la: Victor Hugo)
Música: Claude-Michel Schönberg
Distribuïdora: Universal Pictures
Actors: Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway
Estrena: 25/12/12 (Estats Units) i 11/01/13 (Regne Unit)
Títol original: Les Misérables

[ Drama, musical, romanç ] 2 h. 38 min.
Wikipedia

Sinopsi

IMDb (7,5) (342K):
“A la França del segle XIX, Jean Valjean, que durant dècades ha estat perseguit pel despietat policia Javert després de trencar la llibertat condicional, accepta cuidar la filla d'un treballador de la fàbrica. La decisió els canvia la vida per sempre.”

Crítica

Estava convençut que la tenia anotada, però no… ara que me l’he tornat a mirar, n’he fet la fitxa…

Musical basat en l’adaptació de Claude-Michel Schönberg, Alain Boublil i Jean-Marc Natel, obra de Broadway encara en cartellera des de 1980, que alhora es basen en la novel·la de Victor Hugo. És una co-producció anglo-americana, per la qual cosa, malgrat mantenir el títol en francès de la novel·la original, està cantada en anglès.

He decidit tornar a veure-la, perquè l’algoritme de Tik-Tok ha decidit posar-me repetidament els assajos amb els actors principals i, per només això, ja cal reconèixer la pell de gallina. De totes maneres, en el primer visionat, en els assajos i en aquest segon visionat hi ha un actor que em sobre i no hi pinta absolutament res: el Russel Crowe (Javert)…

He de matitzar que, en el primer visionat, el conjunt de tot plegat em va agradar molt més. Ara, em cansa i, per moments, m’arriba a avorrir.

La veritat és que, si entres dins la història, el musical té moments que posa la pell de gallina. La història, però, de tan vista i tan suada a mi personalment em cansa i avorreix. Hi ha moments que el fet de cantar, entonar després d’una frase recitada, fins i tot sembla un acudit. Com he dit, em sobren el Russel Crowe i l’ús i abús de la càmera acostant-se massa als protagonistes. Hi ha moments que acosten tan la cara al protagonista que sovint es marca l’ombra de la càmera en l’actor/actriu.

Posats a tocar els nassos, tot i reconèixer l’excel·lent treball interpretatiu de la Anne Hathaway (Fantine), a mi personalment mai m’ha acabat de fer el pes: no m’entra… El Hugh Jackman fent de Jean Valjean, molt bé, m’ha sorprès com canta de bé. Per altra banda, també m’ha agradat molt com canta el Eddie Redmayne fent de Marius, però, per sobre de tots, per mi la millor és Samantha Barks en el paper de Éponine.


Resum (amb espòilers)

El 1815, el presoner francès Jean Valjean és alliberat de la Bagne de Toulon després d'una condemna de dinou anys per robatori de pa. La seva condició de llibertat condicional li impedeix trobar feina o allotjament, però el protegeix l'amable bisbe de Digne. Valjean intenta robar la seva plata, és capturat, però el bisbe, amb una gràcia radical, afirma que li va donar la plata i li diu que l'utilitzi per començar una vida honesta. Emocionat, Valjean trenca la seva llibertat condicional i assumeix una nova identitat, amb la intenció de redimir els altres.

Vuit anys després, Valjean és un respectat propietari de la fàbrica i alcalde de Montreuil, Pas-de-Calais. Es sorprèn quan Javert, abans guàrdia de la presó de Toulon, arriba com el seu nou cap de policia. El fet de presenciar el rescat de Valjean d'un treballador atrapat sota un carro fa que Javert sospita de la veritable identitat del primer. Mentrestant, un dels treballadors de Valjean, Fantine, és acomiadat pel capatàs quan es revela que té una filla il·legítima, Cosette, que viu amb la cobdiciosa família Thénardier, a qui Fantine envia els seus guanys.

Al carrer i cada cop més malament, Fantine ven els seus cabells, les dents i, finalment, es converteix en una prostituta per donar suport a la Cosette. Javert l'arresta quan ataca un client abusiu, però Valjean la reconeix i la porta a l'hospital. En assabentar-se que un home ha estat identificat erròniament com ell, Valjean revela la seva identitat a la cort abans de tornar a la Fantine moribunda, prometent cuidar de la Cosette. Javert arriba per arrestar-lo però ell s'escapa a la fonda dels Thénardier. Valjean paga els deutes de Fantine, després fuig de Javert amb Cosette.

Nou anys més tard, Valjean s'ha convertit en un filantrop dels pobres de París. Mor el general Lamarque, l'únic funcionari del govern simpatitzant amb els pobres, i el grup revolucionari Amics de l'ABC complot contra la monarquia. Marius Pontmercy, membre dels Amics, s'enamora de la Cosette a primera vista i demana a Éponine, la filla dels Thénardier, que la trobi. Ell i la Cosette es troben i confessen el seu amor; Éponine, ella mateixa enamorada de Marius, té el cor trencat.

Thénardier intenta robar la casa de Valjean, però Éponine l'atura. Tement que Javert estigui a prop, Valjean planeja fugir a Anglaterra amb la Cosette. La Cosette, que vol quedar-se a prop de Marius, dubta sobre la idea, però quan Valjean ignora les seves súpliques, li deixa una carta a Marius, que Éponine li amaga. Durant la processó fúnebre de Lamarque, comença la revolta i es construeixen barricades per tot París. Javert es fa passar per un aliat per espiar els rebels, però l'eriçó del carrer Gavroche el exposa com a policia. Durant la primera escaramuza contra els soldats, Éponine agafa una bala per a Marius i mor als seus braços, donant-li la carta de Cosette i confessant-li el seu amor. La resposta de Marius a Cosette és interceptada per Valjean, que s'uneix a la revolta per protegir-lo. Valjean s'ofereix a executar el Javert empresonat, però el deixa anar, fent veure que li va disparar.

A l'alba, els soldats assalten la barricada i maten a tothom, excepte en Marius i en Valjean, que s'escapa a les clavegueres. Javert espera que surti, però en veure que Marius està a punt de morir, els deixa anar. Pertorbat moralment per la misericòrdia de la seva némesi i la seva a canvi, Javert es mata llançant-se al Sena. Marius es recupera, traumatitzat per la mort dels seus amics.

Marius i Cosette es reuneixen, però Valjean, preocupat que el seu passat amenacés la seva felicitat, fa plans per marxar. Revela el seu passat a Marius, que promet callar. En el casament de Marius i Cosette, els Thénardier estavellan la recepció per fer-li xantatge; però en canvi, adonant-se que Valjean el va salvar de la barricada, Marius obliga a Thénardier a revelar on és. La Cosette i el Marius troben en Valjean, que els dóna cartes de confessió abans de morir en pau. El seu esperit està guiat per visions de Fantine i el bisbe per unir-se a Éponine, Gavroche i els Amics de l'ABC en el més enllà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada