Bloc personal,

dilluns, 18 de desembre del 2023

Le Sommet des Dieux (2021)

[1215]

Valoració



Fitxa tècnica

  • • Millor pel·lícula animada César (FR) 2024
  • • Millor pel·lícula animada Lumiere (FR) 2024

Direcció: Patrick Imbert
Guió: Patrick Imbert, Magali Pouzol, Jean-Charles Ostorero (manga: Jiro Taniguchi; novel·la: Baku Yumemakura)
Música: Amine Bouhafa
Estudi: Folivari, Mélusine Productions
Veus de doblatge: Lazare Herson-Macarel, Eric Herson-Macarel, Damien Boisseau
Emissió: 22/09/21
Títol original: Le Sommet des Dieux

[ Animació, aventura, drama ] 1 h. 35 min.
Wikipedia

Sinopsi

IMDb (7,5) (8,1K):
“La recerca obsessiva d'un fotoperiodista de la veritat sobre la primera expedició a l'Everest el porta a buscar un estimat escalador que va desaparèixer.”

Crítica

Un anime que no ho és, perquè és francès, però està basat en un manga i una novel·la japonesos…

Basada en el manga seinen de Jiro Taniguchi Kamigami no Itadaki (en anglès The Summit of the Gods i en espanyol La cumbre de los dioses) publicat en cinc volums entre l’any 2000 i el 2003, que alhora està basada en una novel·la de Baku Yumemakura de 1998. El 2016 en van fer un live-action.

Un altre anime que no és anime perquè, en aquesta ocasió, és francès. Però el manga original sí és un manga, encara que d’un autor japonès molt europeïtzat, especialment pel seu contacte amb França.

L’any 1953 Edmund P. Hillary i el xerpa Tenzing Norgay van pujar per primera vegada al cim de l’Everest a 8.848 metres, però, anys abans, molts ho van intentar. George Mallory i Andrew Irvine van desaparèixer a 270 m per sota del cim quan ho intentaven per tercera vegada el 1924 sense saber si finalment ho havien aconseguit. L’any 1999 van trobar el cos de l’Irvine, però no pas el del Mallory, i durant molt de temps s’especulava que, si van fer cim, ho haurien fotografiat, per la qual cosa s’esperava trobar la càmera fotogràfica que confirmés o desmentís el fet. La càmera mai va aparèixer.

Sobre aquest fet real, Baku Yumemakura (i Jiro Taniguchi adaptant la novel·la) construeixen una història ambientada al voltant de l’any 1998 on un alpinista que ha perdut dos dits d’una mà per congelació en un accident de muntanya, Habu Joji, intenta pujar per enèssima vegada al cim de l’Everest en solitari i un fotògraf, Fukamachi, que creu haver vist la famosa càmera de Mallory, li segueix la pista.

A la novel·la, manga i anime, finalment aconsegueix la càmera, revela els negatius, però ens deixa amb la intriga de saber si van aconseguir el cim. De fet, el missatge de fons és la raó del perquè cal anar cada vegada més amunt i ser el primer arriscant la vida. De propina, el Habu mor en l’ascenció a l’Everest i el Fukamachi fa el cim anys més tard en solitari.

Resum (amb espòilers)

El 1924, el George Mallory i l’Andrew Irvine van intentar escalar l'Everest i no es van tornar a veure mai més. Setanta anys més tard, el Makoto Fukamachi, un jove periodista japonès, es troba amb un misteriós alpinista anomenat Habu Joji, a les mans del qual el Fukamachi creu que veu la càmera del Mallory, cosa que podria revelar si el Mallory i el seu company realment van ser els primers a escalar l'Everest.

El Fukamachi intenta trobar més informació sobre el Habu mentre revisa el seu passat i les persones implicades en la seva vida. A poc a poc s'involucra més amb el Habu, fins al punt que finalment es troba unint-se a ell a l'Everest per registrar l'intent del mateix Habu d'arribar al cim. Després d'afrontar les dures condicions i l'empitjorament de les condicions de salut, el Fukamachi torna a la base sense el Habu, que segueix el seu viatge. Quan el Habu arriba al cim, el Fukamachi l'espera durant dies a la base, però no torna mai més. Després de dies d'espera i encara sense rastre del Habu, torna de la base però no abans que el company dek Habu li doni la càmera del Mallory que havia estat buscant.

Al final, el Fukamachi revela la pel·lícula de la càmera i finalment entén per què el Habu o qualsevol altre muntanyenc segueix tornant a les muntanyes. L'última escena el mostra pujant l'Everest, igual que el Habu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada