Bloc personal,

dissabte, 24 de juny del 2023

Edomae Elf (2023) S01
(Otaku Elf)

[371]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Takebumi Anzai
Guió: Shōgo Yasukawa (manga: Akihiko Higuchi)
Música: Akito Matsuda
Estudi: C2C
Veus de doblatge: Yuka Ozaki, Ami Koshimizu, Haruka Aikawa
Emissió: 08/04/23 - 24/06/23
Títol original: 江戸前エルフ - Edomae Erufu

[ Animació, comèdia fantàstica ] 12 capítols de 22 min.
Wikipedia   |   MyAnimeList

Sinopsi

IMDb (7,5):
“La Koito Koganei és una adolescent que treballa com a donzella al santuari Takamimi, atenent els capritxos de la seva resident: una elfa centenària a qui li agraden els videojocs tant com odia sortir al carrer. Preneu nota de les coses que li agraden a l'elfa otaku: algunes begudes energètiques, patates fregides i videojocs; tot li va bé. Mira els seus nous amics lluitant per mantenir-se al dia.”

Crítica

Fresca i divertida…

Basat en un manga shōnen d’Akihiko Higuchi actualment en publicació des de 2019 amb un total de 7 volums, a dia d’avui.

L’animació té moments que et fa pensar que estarà molt bé, però al final tiren per estàndars de qualitat bastant normalets, estalviant moviment tant com poden, com qualsevol altra sèrie. Això sí, l’ending, barrejant imatges reals amb dibuix, farcint l’escena de marques i productes reals (product placement) que donen proximitat amb l’espectador, ben maco.

També se la pot trobar sota els títols Una elfa eslovena (rossa) que ve del període Edo (A Sloven Elf Who Have Been from the Edo Period) o L’elfa reclosa (Shut-In Elf).

És de destacar la força del personatge principal, inspirant tendresa pels quatre costats en les seves pròpies imperfeccions, alineant-la amb la resta de mortals, així com la mateixa morfologia del personatge: alta, desgarbada, rossa, amb celles i pestanyes també clares, amb orellotes ben grosses i els tratges tradicionals. Alternen les situacions divertides, de comèdia clàssica, de persona reclosa sense necessitat de contacte social, amb informació d’interès del període Edo o shogunato (del segle XVII fins a finals del segle XIX) universalment coneguda gràcies al gravats ukiyo-e popularitzats per artistes com Hokusai (La gran onada de Kanagawa).

Dotzena sèrie (12 de 22) d’anime finalitzada de la temporada primavera 2023.

Llistat per ordre de valoracions d’animes de la temporada primavera 2023

5/5
Kimetsu no Yaiba: Katanakaji no Sato-hen (2023) S03
Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba - Swordsmith Village Arc

5/5
Tengoku Daimakyō (2023) S01
Heavenly Delusion

4/5
Skip to Loafer (2023) S01
Skip and Loafer

4/5
Jijō o Shiranai Tenkōsei ga Guigui Kuru (2023) S01
My Clueless First Friend

4/5
Jigokuraku (2023) S01
Hell's Paradise: Jigokuraku

4/5
Mahō Tsukai no Yome (2023) S02
The Ancient Magus' Bride

4/5
Edomae Elf (2023) S01
Otaku Elf

4/5
Kimi wa Hōkago Insomnia (2023) S01
Insomniacs After School

4/5
Boku no Kokoro no Yabai Yatsu (2023) S01
The Dangers in My Heart

4/5
Yamada-kun to Lv999 no Koi o Suru (2023) S01
Loving Yamada at Lv999!

4/5
Kubo-san wa Mobu o Yurusanai (2023) S01
Kubo Won't Let Me Be Invisible

3/5
Oshi no Ko (2023) S01
 

3/5
My Home Hero (2023) S01
 

3/5
Niehime to Kemono no Ō (2023) S01
Sacrificial Princess and the King of Beasts

3/5
Rokudō no Onna-tachi (2023) S01
Rokudo's Bad Girls

3/5
Ōsama Ranking: Yūki no Takarabako (2023) S02
Ranking of Kings: Treasure Chest of Courage

3/5
Golden Kamuy (2023) S04
 

2/5
Kaminaki Sekai no Kamisama Katsudō (2023) S01
KamiKatsu: Working for God in a Godless World

2/5
Tonikaku Kawaii (2023) S02
Fly Me to the Moon

2/5
Vinland Saga (2023) S02
 

1/5
Otonari ni Ginga (2023) S01
A Galaxy Next Door

1/5
Megami no Kafe Terasu (2023) S01
The Café Terrace and Its Goddesses


Resum (amb espòilers)

La Koito Koganei, de 16 anys, s'ha convertit recentment en miko al santuari Takamimi i, per tant, en la cuidadora de la "deïtat" vivent del santuari, una bella elfa sense edat amb el nom d'Elda. No obstant això, l'Elda és una otaku que té molta por d'anar més enllà dels límits del santuari des que un nen se li’n va riure accidentalment de les orelles fa 60 anys. Com a resultat, la Koito intenta treure l'Elda de la seva closca feta a si mateixa i gaudir de la vida al món més gran, amb un èxit una mica variat.

==

1.- L'elfa de Tòquio. La Koito Koganei és el miko del Santuari Takamimi i té cura de la deessa Takamimi Hime no Mikoto, que en realitat és un elf hikikomori otaku anomenat Elda que va ser convocat per l'ancestre de Koito fa 400 anys. Malgrat això, Elda és estimada pels veïns. Koito té records vagues d'una dona vestida de blanc de la seva infància que la va ajudar a fer front a la mort de la seva mare. Koito sospita que l'Elda és popular perquè la seva immortalitat la converteix en una presència reconfortant. Koito s'assabenta més tard de l'Elda que es va convertir en hikikomori després que un nen la insultés fa 60 anys. Discuten sobre l'egoisme de l'Elda, així que en Koito dimiteix. Koito torna al parc on va conèixer la dona de blanc. De sobte s'adona que com a immortal, l'Elda finalment perd tots els que li importa i es queda a dins per evitar aquest dolor. L'Elda surt per primera vegada en anys per trobar en Koito. L'Elda revela que es va convertir en una deessa a petició del seu bon amic Tokugawa Ieyasu. També revela que han passat deu anys des que va visitar el parc amb en Koito, fent que en Koito s'adoni que l'Elda era la dona de blanc.

2.- Anem al carrer Monja. L'Elda torna a practicar parlar amb la gent donant les gràcies a Koyuzu, la germana petita d'en Koito, que cuina els àpats de l'Elda. L'Elda gasta molts diners en completar un conjunt de joguines d'una cadena de restaurants, la qual cosa fa que en Koito es preocupi perquè està guanyant pes. A mesura que l'Elda veu més gent, en Koito convida la seva millor amiga Koma Sakuraba al santuari. L'Elda no està segura de la seva personalitat extrovertida, però s'entenen parlant de les seves joguines, i l'Elda va revelar que li agradava recollir mercaderies gratuïtes des del període Edo, quan els farmacèutics van repartir gravats en xilografia amb compres de medicaments. L'Elda està trista perquè una de les joguines que li falta només la ven els col·leccionistes a preus inflats. Koma revela que una botiga prop de casa seva ven joguines antigues i que pot comprar la joguina per a l'Elda a un preu econòmic. Koito i Elda no estan d'acord sobre si l'àpat cultural de Tsukishima és monjayaki o tsukudani i es veu que Elda ha estat aïllada durant tant de temps que els antics noms dels aliments han canviat i alguns aliments moderns que no havia provat mai abans. L'Elda està convençuda de visitar un restaurant monja per sopar. No obstant això, menja tant que li costa a Koito el sou de miko de tota la setmana.

3.- La nova sacerdotessa i el ritual de successió. L’Elda demana un pudding d'edició limitada, meravellant-se que gràcies als serveis de lliurament, els productes es poden enviar a qualsevol lloc durant tot l'any. Elda recorda el primer servei de lliurament del període Edo. L'Elda i el Koito comencen a dedicar-se a l'emmagatzematge de pastissos, pastissos, aperitius i begudes d'edició limitada de l'Elda i en Koyuzu els renya quan estan massa plens per sopar. La Koito se sotmet al seu ritual de successió on ella i l'Elda passegen pels carrers a la nit per presentar-se formalment com la nova miko de l'Elda. El ritual és personalment preciós per a l'Elda, i sorprèn a Koito que l'Elda passi tant de temps a l'aire lliure. La seva ruta acaba en una botiga de conveniència i en Koito s'assabenta furiós que tot el ritual va començar fa 400 anys, quan l'Elda va obligar el primer miko a fer-li ramen a la nit, i no té cap rellevància espiritual. L'Elda revela que el ramen que va triar en Koito és el mateix que va triar la seva mare Sayoko durant la seva successió, fent que Koito estigui una mica més feliç amb el ritual. En un altre santuari d'un altre lloc del Japó, un elf anomenat Yord i la seva miko Himawari decideixen visitar Elda.

4.- La batalla dels elfs de tots els temps i llocs. Mentre va de compres, en Koito es troba amb Yord plorant mentre himawari està desaparegut. En veure que és una elfa com l'Elda, en Koito la convida al santuari on Himawari ja havia anat a buscar-la. Elda està extremadament incòmoda al voltant de Yord; van ser convocats al mateix temps però per dos invocadors diferents a diferents ciutats, i malgrat l'aparença infantil de Yord, és més gran que l'Elda i té el costum de turmentar-la. Yord insisteix a resoldre el seu duel d'èlfs, Ringberry Bjorling, que resulta ser només un tic-tac-toe en el qual han estat en un punt mort durant 400 anys, però només perquè l'Elda més intel·ligent no pot suportar la rabieta de Yold si realment la va vèncer. . El Yold i l'Himawari se'n van bruscament, després d'haver visitat només de camí a un concert a Tòquio, deixant a Elda i en Koito esgotats. L'Elda acaba agafant un refredat elf de Yord. Koito descobreix que l'Elda ha estat pacient a la mateixa clínica propera des del període Edo. Més tard intenta fer farinetes d'arròs, però Koyuzu ja va fer costelles de porc d'Elda. En altres llocs, el refredat de Yord és molt pitjor i li anhelen broquetes de carn. Himawari sospita que els elfs han de desitjar menjar fregit quan estan malalts.

5.- Col·lecció de noies de Tsukishima. L'Elda sobrecarrega els esperits que utilitza per enviar missatges psíquics, així que en Koito li dóna un telèfon intel·ligent. L'Elda s'avergonyeix de recordar com en el període Edo, ella i la Yord van utilitzar el servei de missatgeria exprés fundat per Tokugawa Ieyasu per ajudar a la seva Unificació del Japó a passar bromes infantils d'anada i tornada. Quan finalment s'adona que els seus esperits s'enfonsen de ser descuidats, l'Elda abandona els missatges de text i reprèn l'ús de missatges psíquics. Intentant semblar madura, en Koito compra un abric per a la seva cerimònia de majoria d'edat que no li convé. Per divertir-se, Koito i Koma vesteixen l'Elda amb l'abric, fent-la semblar una model de moda. En Koito s'enfonsa quan l'Elda ensopega i la atrapa contra una paret. L'Elda se sent incòmoda amb la moda ja que hi va haver una època al període Edo on la roba extravagant era il·legal. Per a la seva cerimònia, l'Elda regala a Koito el furisode del santuari, un impressionant quimono antic passat de la mare, l'àvia i la besàvia d'en Koito fins al primer miko d'Elda fa 400 anys. En veure en Koito provar-s'ho, l'Elda desitja que en Koito no hagi de créixer tan ràpid.

6.- Queda't al meu costat. La Koito decideix passar més temps estudiant, cosa que fa que l'Elda es preocupi que Koito està fart d'ella. S'angoixa encara més quan en Koito compra un encant de rendiment acadèmic d'un altre santuari. En veure a Koito estudiar, l'Elda recorda que quan la van convocar va haver d'aprendre japonès a una escola del temple. A causa de l'avorriment, l'Elda segueix interrompent en Koito fins que s'adona que pot preguntar a l'Elda tot sobre la història des que la va viure. Malauradament, les històries de l'Elda estan contaminades per queixes sobre la dura que era la vida en aquell moment. Koito acaba aprovant la seva prova quan l'Elda impulsivament ofereix pagar el sushi com a recompensa. Un ritual important que se celebra cada cinquanta anys per honrar el mont Fuji angoixa Elda, ja que es troba al punt més alt de Tòquio, el Tokyo Skytree, i l'Elda té por de les altures. Per distreure's, l'Elda recorda com el nom de Mt. Fuji es va inspirar en The Tale of the Bamboo Cutter. Tot i que els mikos tenen prohibit entrar al santuari amb l'Elda, ella insisteix que en Koito es queda. L'ocasió s'arruïna una mica quan l'Elda prega perquè en Koito sigui més amable amb ella, mentre que en Koito prega que l'Elda deixi de comprar tants jocs cars.

7.- L'aroma del poble. A la Koyuzu se li donen deures per escriure sobre jocs antics. L'Elda li ensenya sobre el takoage, les nines germanes grans i l'origami en què l'Elda és una experta de 400 anys. El favorit particular de l'Elda del període Edo era bufar bombolles de sabó. Després de jugar tota la tarda, en Koyuzu admet que no tenia deures, només volia l'atenció d'en Koito. L'Elda té un malson causat per la seva incapacitat per obtenir una joguina súper rara. Per casualitat, la joguina és el cinquè premi del proper sorteig de galeries comercials, però l'entrada requereix cinc segells de botigues d'arcade. Obligada a recollir els segells, l'Elda s'adona que molts habitants encara cultiven Daphne odora en el seu honor pel seu simbolisme d'immortalitat. Després de recollir l'últim segell d'en Kadoi i un Akane borratxo al restaurant monja, l'Elda es dirigeix al sorteig. La Kadoi aviat s'adona que l'Akane ja ha guanyat la joguina abans i aconsegueix convèncer els organitzadors de trucar la rifa i deixar que l'Elda cregui que la va guanyar de manera justa. Mentre que l'Elda està encantada de guanyar la joguina, la Koito està decebuda perquè s'hagi perdut el primer premi, unes vacances a Hawaii.

8.- La situació d'ella i de l'elf. El santuari rep la visita d'un altre elf, Haira, que va ser convocat a Kanazawa per Lord Maeda Toshiie als anys 1500. Ella insisteix que és la germana gran de la Yord i l'Elda, ja que és 100 anys més gran que ells. Koito està sorprès amb la maduresa de la Haira. La Haira té problemes amb la seva miko, que està experimentant una rebel·lió adolescent i espera que en Koito es faci amiga d'ella. Sembla que la Haira va perdre els diners que li va donar la seva miko, i l'Elda va revelar l'addicció al joc de la Haira des del període Edo. També arriba la miko de la Haira, Isuzu Koimari, una influencer de les xarxes socials que Koito admira, però resulta ser antisocial i sense interès real en les seves tasques de miko. Mentre Haira fa tot el possible per evitar que Isuzu descobreixi que va perdre els seus diners, Isuzu finalment s'assabenta del que va passar. Un cop es calma, revela en secret a Koito la seva pròpia afició cara de fer retrats fotogràfics de Haira, a qui admira profundament. Abans que la Haira i l'Isuzu marxin, en Koito tranquil·litza l'Isuzu quan expressa la seva preocupació per com afectaran les seves inevitables morts a l'Elda i la Haira.

9.- Temps rere temps. La Koito descobreix que a l'Elda li encanta la pluja perquè li permet descansar. Tanmateix, quan un sostre amb goteres amenaça la col·lecció de l'Elda, es veu obligada a deixar entrar un fuster a la seva habitació. L'Elda està meravellada amb els impermeables moderns, ja que a l'època Edo només tenien paraigües de paper d'oli. Un cop para la pluja, en Koito, en Koyuzu i l'Elda surten al carrer perquè puguin gaudir de l'olor de la pluja fresca. A causa de l'embolic que es va fer, en Koito decideix reordenar l'armari de l'Elda, però es retarda perquè l'Elda redescobrir joguines que no havia vist en dècades. Elda recorda el Susuhaki del període Edo, un dia tradicional de neteja el 13 de desembre per escombrar el sutge. Troben cintes de vídeo antigues, inclosa una Betamax del santuari de fa 20 anys. En veure-ho, en Koito descobreix que l'Elda no ha canviat gens. Aleshores, inesperadament, veu la miko anterior, la seva mare Sayako d'adolescent, que la molesta. L'Elda l'anima sense voler oferint-la a aixecar-la a l'aire, el tradicional final simbòlic de Susuhaki, però en Koito es nega perquè és vergonyós.

10.- Les elfes i les miko de tres ciutats. L'Elda es desperta a les 10 del matí, juga tot el dia, evita la gent, fa algunes tasques de santuari i es manté despert jugant fins a les 4 del matí. Koito conclou que en realitat és una existència bastant trista. Yord evita els seus deures i és renyat per Himawari. Parlen dels aliments que volen provar la propera vegada que visitin Elda. També es pregunten si haurien d'intentar abandonar els seus dialectes d'Osaka i aprendre el dialecte estàndard que parla l'Elda, que Yord falla horriblement. Isuzu està emocionada que aviat publiqui el seu àlbum 200 de fotografies de Haira, però necessita la fotografia més especial fins ara per a la portada. Atrapa a Haira planejant jugar malgrat que ja li deu diners a Isuzu que va demanar prestat. La Haira cuida el seu jardí, que Isuzu assenyala que només conté plantes comestibles per compensar el fet de jugar els diners de la compra. La Haira els fa una selfie amateur que Isuzu acaba utilitzant com a portada del seu àlbum. Koito comença a treballar a les 5 del matí per fer les tasques del santuari del matí i intenta despertar l'Elda abans d'anar a l'escola. Després de l'escola, treballa a la botiga de visitants del santuari i fa cerimònies amb l'Elda. Després de sopar i banyar-se, passa una estona amb l'Elda i se'n va al llit a les 23h.

11.- Detectiu Koma-chan. Quan l'Elda no pot trobar el seu rar model Gongnam, li diu a la Koito i la Koma que creu que un lladre ha entrat a la seva habitació. Aleshores decideixen trobar-lo mentre Koma fa de detectiu. Koito més tard confessa que va trepitjar la model sense voler mentre netejava l'habitació de l'Elda. Es fa un simulacre de judici amb Kadoi i Akane com a jurats. Encara que els jurats diuen que va ser culpa de l'Elda perquè la seva habitació estava desordenada, Koito insisteix a ser castigada. L'Elda decideix que en Koito vegi tots els episodis de Gongnam amb ella. El festival Yumimimi és d'aquí a una setmana i Koito està ocupat. Inclou per primera vegada en deu anys el ritual Oyumi, on es dispara una fletxa des d'un vaixell cap a un objectiu a la costa que determinarà l'abundància de la collita de peix. Després d'una breu discussió sobre com Tòquio es va convertir en una ciutat progressista, Koito ho prova, però és una mala oportunitat. Pitjor, en Koyuzu revela que la Koito ha de fer el ritual ella mateixa després que el seu avi es fes mal, per a la sorpresa d'en Koito i l'Elda.

12- Aquesta és la meva deïtat del santuari. Després d'unes quantes sessions de pràctica més, Koito continua amb el ritual Oyuki i falla els dos primers trets. Al tercer intent, apunta la fletxa cap al cel i dispara. Per a sorpresa de tothom, l'Elda salta de la barca on està parada i l'atrapa amb l'objectiu que porta, que colpeja just al mig. Com a resultat, els feligresos ofereixen una parada de menjar gurmet. Dies després, l'Elda s'ha anat trobant una mala situació rere l'altra. Tement que sigui maleïda, decideix purificar-se fent el ritual de Tsujiura amb en Koito, però quan Koyuzu ve preguntant què voldria l'Elda per sopar, té un "oracle". Aleshores, l'Elda demana a Koyuzu un sopar d'orada, amb l'objectiu de fer-ne els pòmuls com un amul de la sort. Tot el que tenia Koyuzu era verat, però és suficient. Ho van posar a prova amb les butlletes de l'endevinació. Amb una mica d'ànim de Koito i Koyuzu, l'Elda aconsegueix una bona fortuna. No obstant això, són destruïts per l'avi de Koito i Koyuzu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada