Bloc personal,

dilluns, 5 de juny del 2023

Top Gun: Maverick (2022)

[1194]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Joseph Kosinski
Guió: Jim Cash, Jack Epps Jr., Peter Craig
Actors: Tom Cruise, Miles Teller, Jennifer Connelly
Estrena: 28/04/22
Títol original: Top Gun: Maverick

[ Acció, drama ] 2 h. 10 min.
Wikipedia

Sinopsi

IMDb (8,3):
“Després de trenta anys, Maverick encara avança com a aviador naval de primer nivell, però s'ha d'enfrontar als fantasmes del seu passat quan lidera els graduats d'elit de TOP GUN en una missió que exigeix el màxim sacrifici dels escollits per volar-lo.”

Crítica

Ridícula, innecessària i totalment fora de lloc…

No sé com he tingut valor d’acabar-la… De fet, no sé com he tingut el valor d’aguantar el primer quart d’hora… Tampoc entenc la valoració a IMDb.

Ara bé, els números són clars: 170 milions de $ de pressupost per 1.500 milions de $ de recaptació!

Ara que hi penso, no sé com he arribat a veure-la… Potser per la recomanació d’algú. Tot i que, vista ara, devia ser una recomanació totalment irònica que jo no vaig saber interpretar…

Resum (amb espòilers)

Més de 30 anys després de graduar-se a Top Gun,[a] el capità de la Marina dels Estats Units Pete "Maverick" Mitchell és pilot de proves. Malgrat molts èxits, la reiterada insubordinació l'ha mantingut del rang de bandera;[b] el seu amic i antic rival de Top Gun, l'almirall Tom "Iceman" Kazansky, ara comandant de la flota del Pacífic dels Estats Units, sovint protegeix Maverick. El contraalmirall Chester "Hammer" Cain té previst cancel·lar el programa hipersònic "Darkstar" de Maverick a favor del finançament dels drons. Per salvar el programa, Maverick canvia unilateralment la velocitat objectiu per a la prova d'aquell dia de Mach 9 a l'especificació final del contracte de Mach 10. No obstant això, el prototip es destrueix quan no pot resistir-se a empènyer més enllà de Mach 10. Iceman torna a salvar la carrera de Maverick assignant-li a ell. a l'escola Top Gun de NAS North Island per a la seva propera tasca, però en Cain li diu a Maverick que l'era dels avions de caça amb tripulació s'acabarà aviat.

L'Armada s'ha encarregat de destruir una planta d'enriquiment d'urani no sancionada, situada en un búnquer subterrani al final d'un canó, abans que entri en funcionament. Està defensat per míssils terra-aire (SAM), embussos de GPS i caces Su-57 de cinquena generació, així com per F-14 Tomcats més antics. Maverick idea un pla que empra dos parells de Super Hornets F/A-18E/F armats amb bombes guiades per làser, però en comptes de participar en l'atac, ha d'entrenar un grup d'elit de graduats de Top Gun reunits pel vicealmirall Beau de Air Boss. "Cyclone" Simpson.

Maverick lluita amb els seus estudiants escèptics i s'imposa en tots els concursos, guanyant-se el respecte. Els tinents Jake "Hangman" Seresin i Bradley "Rooster" Bradshaw, fill del millor amic mort de Maverick i RIO Nick "Goose" Bradshaw, s'enfronten: a Rooster no li agrada l'actitud cavalcada de Hangman, mentre que Hangman critica el vol prudent de Rooster. Maverick es retroba amb l'antiga xicota Penny Benjamin, a qui li revela que va prometre a la mare moribunda del Gall que el Gall no es convertiria en pilot. En Rooster, desconegut de la promesa, enfadat en Maverick per haver abandonat la seva candidatura a l'Acadèmia Naval, que impedeix la seva carrera militar, i el culpa de la mort del seu pare. Maverick es resisteix a interferir encara més en la carrera de Rooster, però l'alternativa és enviar-lo a la missió extremadament perillosa. Explica els seus dubtes a Iceman, que té un càncer de gola terminal. Iceman aconsella que "és hora de deixar anar" i li assegura que tant la Marina com el Gall necessiten Maverick.

Després que Iceman mor, Cyclone elimina a Maverick com a instructor després d'un incident d'entrenament en què es perd un F/A-18F. Cyclone relaxa els paràmetres de la missió, de manera que són més fàcils d'executar, però dificulten molt més la fugida. Durant l'anunci de Cyclone, Maverick fa un vol no autoritzat pel recorregut amb els seus paràmetres preferits, demostrant que es pot fer. Cyclone nomena de mala gana Maverick com a líder de l'equip.

Maverick pilota el F/A-18E de capdavant, acompanyat d'un amic mandrosos F/A-18F[c] pilotat per la tinent Natasha "Phoenix" Trace i el tinent de la WSO Robert "Bob" Floyd. Rooster lidera la segona parella d'atac, que inclou el tinent Reuben "Payback" Fitch i el tinent de la WSO Mickey "Fanboy" Garcia. Els quatre avions es llancen des d'un portaavions i els míssils de creuer Tomahawk destrueixen la base aèria propera a mesura que s'acosten. Els equips destrueixen la planta, però els SAM obren foc durant la seva fugida, tal com s'esperava. El gall es queda sense contramesures i Maverick sacrifica el seu avió per protegir-lo. Creient que Maverick està mort, els altres reben l'ordre de tornar al transportista, però en Rooster torna i descobreix que Maverick ha estat expulsat i està sent l'objectiu d'un helicòpter d'atac Mi-24. Després de destruir la cañonera, el Gall és abatut per un SAM i l'expulsa. Els dos es troben i roben un F-14 de la base aèria danyada. Maverick i Rooster destrueixen dos Su-57 interceptadors, però un tercer ataca quan es queden sense municions i contramesures. El penjat arriba inesperadament a temps per enderrocar-lo, i els avions tornen segurs.

Més tard, en Rooster ajuda en Maverick a treballar en el seu P-51 Mustang. El gall mira una foto de l'èxit de la seva missió, fixada al costat d'una foto del seu difunt pare i un jove Maverick, mentre Penny i Maverick volen al P-51.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada