Bloc personal,

dissabte, 11 de desembre del 2021

Golden Kamuy (2018) S01

[175]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Hitoshi Nanba
Guió: Noboru Takagi, Satoru Noda (manga)
Veus de doblatge: Haruka Shiraishi, Chikahiro Kobayashi, Kentarô Itô

[ Animació, acció, aventura, històric, western japonés, seinen ] 12 capítols de 22 min + OVA

Sinopsi

IMDb (8,0):
“A principis del segle XX, a Hokkaido, Japó, té lloc una recerca del tresor entre diverses parts per trobar un dipòsit d'or amagat.”

Crítica

Interessant manera d’aprendre història…

En el context del final de la guerra russo-japonesa de principis del segle XX, a l‘illa de Hokkaido (la grosa al nord de Japó, just per sota de la russa Sakhalín), un soldat que japonès que no està disposat a morir, se’n surt de totes les situacions perilloses matant tots els enemics que se li planten davant, fet que li comporta rebre el sobrenom de Sugimoto “l’Immortal”. Acabada la guerra i desprovist de les medalles que li correspondrien per mal comportament amb un superior, intenta buscar or en un riu per complir la promesa feta a un company mort en batalla per tal d’ajudar la seva dona i el seu fill.

Mentre està buscant or al riu, un borratxo li explica una història d’un or robat en un amagatall que només n’era coneixedor un personatge que estava a la presó i, per evitar que a la vegada li robessin a ell, fragmenta el plànol del tresor en diferents tatuatges en la pell dels presos que estan amb ell. Tothom busca escorxar els expresidiaris per aconseguir el plànol.

“L’immortal”, que busca l’or just per complir la seva promesa, s’alia amb una jove indígena ainu amb els ulls sorprenetment blaus, així com una sèrie de personatges que s’aniran creuant en la seva búsqueda.

Sembla ser que el manga ho està petant des de 2014 ininterrompudament (27 volums) i, de sèries, n’hi han tres temporades (36 capítols), amb OVA’s i a més tres temporades més d’arcs diferents (Golden Dōga Gekijō) (33 capítols + 3 OVS’s)…

Resum (amb espòilers)

Golden Kamuy té lloc després de la guerra russo-japonesa, principalment a Hokkaido i les regions circumdants, detallant els nombrosos desenvolupaments polítics, tecnològics i culturals de la vida real de l'època; diverses parts clau de la sèrie, com el personatge Hijikata Toshizō, són versions fictícies de persones i esdeveniments de la vida real. Es presta un enfocament específic al poble indígena ainu i la seva cultura, com ara explorar la seva llengua i la forma en què utilitzen respectuosament totes les parts de la natura per agrair als kamuy que creuen que els proporcionen. Les parts posteriors de la història també exploren les diferents subcultures dins dels ainu, i les dificultats que van patir en ser atrapats en conflictes territorials japonesos i russos. La trama també explora les dures lluites de soldats i veterans de guerra, amb l'ambigüitat moral, la culpa del supervivent, l'honor, la penitència i l'ètica de la virtut com a temes comuns.

El MacGuffin central prové d'una història a l'univers d'un descobriment d'or per part d'un grup de miners ainu, que es diu que va donar 20 Kan d'or que va acabar amb un home assassinant els altres. Amagant l'or i corrent per dir-li als seus companys, el supervivent va ser descobert i capturat per les autoritats japoneses que van afirmar falsament la seva execució i el van amagar a la presó d'Abashiri, amb l'esperança de torturar-lo. El supervivent va tatuar moltes parts d'un mapa xifrat als seus companys presoners, oferint-los un tall d'or per compartir-lo amb els seus companys de fora. Finalment, reconeixent però incapaç de llegir el codi, la presó va intentar transportar els homes tatuats a un altre lloc, només per als condemnats.

Saichi Sugimoto, un veterà de la Batalla del Turó 203, treballa com a paner a Hokkaido per tal de proveir a la vídua del seu camarada mort. En Sugimoto s'acosta un vell borratxo, que li explica una dubtosa llegenda d'or que només es pot trobar seguint un mapa de tatuatges, els localitzats en un grup de convictes que van escapar de la presó d'Abashiri. Rient-se de la història com un conte, Sugimoto es desperta l'endemà i troba el vell apuntant-li la seva arma, demanant disculpes per haver dit massa. Superant el vell, Sugimoto el persegueix al bosc, només per trobar-lo destripat per un ós i amb un gran tatuatge de mapa al pit, l'esquena i les espatlles. Salvat de l'ós per una jove ainu anomenada Asirpa, Sugimoto s'adona que la història és certa i suggereix que recuperin l'or ainu junts; Asirpa no està interessada en l'or, però vol venjar-se del seu pare, un dels miners ainu que va ser traït.

Examinant el cos, s'adonen que els tatuatges tenen costures, la qual cosa significa que els presoners sempre van ser destinats a ser assassinats i escorxats; a causa de la seva oposició a assassinats innecessaris, Asirpa suggereix que intentin cooperar amb els presoners que troben simplement rastrejant els seus tatuatges. Aviat reclutant a Shiraishi, un artista d'escapament i condemnat tatuat, el grup de Sugimoto aviat es troba en conflictes amb el primer tinent Tsurumi, el líder boig de la 7a divisió, i Hijikata, que és considerat l'últim samurai viu. A causa de l'atractiu significatiu de l'or, així com de la naturalesa traïdora de múltiples partits, cada grup forma i traeix de manera rutinària treves per evitar que cap part reculli tots els tatuatges i desxifra el mapa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada