Bloc personal,

diumenge, 26 de desembre del 2021

Paradise Kiss (2005) S01

[185]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Osamu Kobayashi
Guió: Osamu Kobayashi, Ai Yazawa (manga)
Veus de doblatge: Yu Yamada, Kenji Hamada, Marika Matsumoto

[ Animació, comèdia, drama, josei, coming-of-age, romanç ] 12 capítols de 22 min

Sinopsi

IMDb (7,7):
“El millor estudiant de secundària busca algun propòsit a la vida. Un grup d'estudiants de disseny de moda li demanen que sigui la model davantera de la seva marca de roba "Paradise Kiss". Tot i que els troba estranys, accepta i aviat floreix com a persona.”

Crítica

L’animació, terrible!

Adaptació d’un manga josei de 5 volums publicat entre 1999 i 2003 del que també han fet una pel·lícula live-action.

L’animació no s’aguanta per enlloc. Tenen alguna gràcia les imatges de l’opening, però tampoc… no sé ni com l’he aguantada fins el final.

La història està acceptable, tot i que l’allarguen innecessàriament; res de nou, per altra banda. El que sembla que pot estar bé és el manga, però penso que és perquè s’ha mitificat més del compte.

En general, aquesta estètica kitsch té un no sé què que és la que ho aguanta tot, però una mica estrany tot plegat. Ara bé, els estereotips passats de moda ho axafen tot.

Resum (amb espòilers)

Yukari Hasayaka és una jove de 18 anys que es dirigeix a les classes intensives per començar la universitat, quan un noi ros vestit de forma estranya (Arashi) li crida i intenta aturar-la. Yukari surt fugint espantada, pensant que vol fer-li mal i en la seva carrera xoca sense voler amb una jove molt alta que sembla amiga d'Arashi. La jove, anomenada Isabella, l'atura definitivament i aleshores Yukari es desmaia de l'ensurt.

Quan Yukari desperta és a l'Atelier, a cura de Miwako, una noia molt petita de cabell rosat. Li expliquen llavors que estan buscant una model per a una desfilada a l'institut d'arts Yazawa, on estudien. Yukari es nega de manera grollera, adduint que ha de preparar els seus exàmens i que no pot perdre el temps. Això provoca l'enuig d'Arashi, que li recrimina que opini de manera tan despectiva sobre el que fan ells. Yukari surt corrent de l'Atelier i Miwako corre darrere seu, intentant detenir-la al crit de "Caroline!" (no sap el seu veritable nom), cosa que provoca que Yukari ensopegui i deixi caure la seva cartilla d'estudiant, la qual és recollida per Miwako. Arashi creu que si aquesta noia vol de tornada la seva cartilla haurà de tornar per ella, però llavors apareix George (Jouji Koizumi), que decideix tornar-se-la ell mateix, per a això acudeix a esperar-la l'endemà a la sortida de l'institut. Sense saber ben bé com, Yukari es veu de sobte portada fins a l'institut d'arts Yazawa, on George demana a un professor (Seiji Kirasagi) que li talli els cabells a Yukari. Un cop fet això, la porta a l'Atelier, on Yukari li reclama la cartilla, que George li torna després de convèncer-la que es provi un vestit. Miwako la porta al bany perquè no s'hagi de canviar davant dels nois.

Mentre es vesteix Miwako li explica què fan dins del local. Li explica que es reuneixen per cosir vestits sota la marca Paradise Kiss que ells mateixos han creat. George realitza els dissenys, Isabella crea els patrons i Miwako i Arashi cusen. També us explica en què consisteix el concurs que han de realitzar i per al qual la volen com a model. En sortir, ja vestida amb un vestit de ParaKiss, com ells anomenen afectuosament la marca, tots queden molt impressionats. Yukari, que no ho està menys després del que li ha explicat Miwako, els demana disculpes per haver estat tan grollera el dia anterior sense molestar-se a comprendre realment el que feien. Miwako obliga Arashi a disculpar-se alhora. Els membres de ParaKiss estan d'acord que Yukari hauria de ser el seu model, i George li dóna tres dies per decidir-se.

Yukari compara la seva vida amb la dels nois de Paradise Kiss i comença a dubtar del rumb que està prenent, sobre què és el que realment vol ser i si hauria de continuar uns estudis complicats per als quals ha estat predestinada per l'ambient on va créixer. Aquest és el dilema amb què comença Paradise Kiss.

En anar avançant l'argument, Yukari decideix ajudar-los amb la desfilada i amb Paradise Kiss, a més de deixar els estudis. Arran dels problemes familiars que això va ocasionar, Yukari abandona casa seva, i malgrat que George i Miwako li ofereixen casa seva perquè es quedi, ella finalment accepta la invitació d'Arashi d'ocupar el seu apartament mentre ell passa un temps a casa de els seus pares, que és l'únic que fa de veu de la raó (eternament ignorada per ells, de passada). Tot i això, arran del començament de la seva relació amb George, es trasllada durant uns dies a casa d'aquest, fins que, rebuda una oferta de treballar com a model, torna a casa, però aquesta vegada decidida a fer que la seva mare l'escolti i la deixi seguir el seu camí.

Al llarg de la història Yukari es veurà embolicada amb una sèrie de conflictes interns sobre el seu futur, el seu caràcter i la seva actitud a més de la seva estranya relació amorosa amb George, alhora que anirà coneixent més aquests personatges, els seus dubtes, els seus temors. i els seus passats.

Tot i que a Paradise Kiss el romanç estigui fortament present al llarg de la sèrie, no deixa de trobar-se diferents temes que marquen el rumb dels esdeveniments ocorreguts al manga/anime. La columna vertebral de l'obra és la moda, amb les seves tendències i avantguardes, així com el rol dels dissenyadors i models en aquesta indústria, tant japonesa com a nivell mundial. Les dificultats que experimenten els dissenyadors emergents i independents per fer-se camí, com en el cas de Kaori qui va haver de treballar àrduament, deixant de banda satisfaccions personals i fins i tot renunciant a la seva terra per poder viatjar a l'estranger per créixer professionalment.

El prejudici social envers certes carreres o vocacions. Un clar exemple, la mare de Yukari lluita incansablement contra el desig de la seva filla d'incursionar a les desfilades de moda o relacionar-se en àmbits no tan acadèmics.

Un altre punt que destaca, sobretot al manga, és la crítica cap al sistema tradicional d'ensenyament japonès. El Col·legi de Belles Arts Yazawa Gakuin, al qual assisteixen els quatre protagonistes dissenyadors, constitueix la crítica de l'autora cap a la societat japonesa i l'ideal tradicional d'educació, en mostrar-se com l'antítesi del que normalment es consideraria correcte en un institut. A Yazawa Gakuin, els professors mantenen una relació més propera amb els alumnes ocupant el paper de «mentors abans que policies», i és un lloc on s'estimula la creativitat per mitjans no ortodoxos. Això contrasta notablement amb l'Institut d'ensenyament privat Seiei, tradicional i estricte, a què assisteixen Yukari i Tokumori.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada