Bloc personal,

dimecres, 29 de desembre del 2021

Don’t Look Up (2021)

[1126]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Adam McKay
Guió: Adam McKay, David Sirota (història)
Actors: Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep

[ Comèdia, drama, ciència ficció ] 2h 18min

Sinopsi

IMDb (7,3):
“Dos astrònoms de baix nivell han d'anar a una gira mediàtica gegant per advertir a la humanitat de l'aproximació d'un cometa que destruirà el planeta Terra.”

Crítica

Puta crítica social! Sí senyor!

Encara que, per fer-ho, necessiti totes les cares conegudes del moment…

De ridícula que és, és totalment creïble. És tan ridícula com qualsevol altre blockbuster, però en són conscients i ho exploten a un punt tant hilarant, que si no estés basat en la crua realitat, podria fins i tot fer riure. El problema és que quan rius, se’t queda el riure congelat, perquè primer esclates amb el punt que et proposen i, immediatament després, te n’adones que allò que és impossible ja ha passat moltes vegades i te’n fas creus…

Resum (amb espòilers)

Kate Dibiasky, candidata al doctorat en astronomia de la Universitat Estatal de Michigan que treballa amb el Telescopi Subaru, descobreix un objecte proper a la Terra desconegut. El seu professor, el doctor Randall Mindy, calcula que el cometa impactarà la Terra en uns sis mesos i és prou gran com per provocar un esdeveniment d'extinció a tot el planeta. La NASA confirma internament els càlculs de Mindy. Acompanyats pel cap de l'Oficina de Coordinació de Defensa Planetària de la NASA, el doctor Teddy Oglethorpe, Dibiasky i Mindy presenten les seves troballes a la Casa Blanca, però es troben amb l'apatia de la presidenta Janie Orlean i el seu fill, el cap de gabinet Jason Orlean. Oglethorpe insta Dibiasky i Mindy a filtrar la notícia als mitjans de comunicació, cosa que fan en un programa de tertúlia al matí presentat per Brie Evantee i Jack Bremmer. Quan els amfitrions no es prenen seriosament l'amenaça, Dibiasky perd la compostura i despotrica sobre l'amenaça, provocant una burla generalitzada en línia. El xicot de Dibiasky la denuncia públicament, mentre que Mindy rep l'aprovació pública per la seva bona aparença. Les notícies reals sobre l'amenaça del cometa reben poca atenció pública. A més, l'amenaça del cometa és negada públicament pel director de la NASA d'Orlean, un dels principals donants d'Orlean sense antecedents en astronomia.

Quan Orlean està involucrada en un escàndol sexual, desvia l'atenció i millora els seus índexs d'aprovació confirmant l'amenaça del cometa i anunciant un projecte per llançar una nau espacial que pugui colpejar i desviar el cometa amb armes nuclears. La nau espacial es llança amb èxit, però Orlean l'obliga a tornar enrere quan Peter Isherwell, el multimilionari conseller delegat de BASH i un altre dels principals donants d'Orlean, descobreix que el cometa està compost per elements de terres rares per valor de bilions de dòlars. La Casa Blanca accepta explotar comercialment el cometa fragmentant-lo i recuperant-lo de l'oceà mitjançant la nova tecnologia proposada pels premis Nobel de BASH que no ha estat sotmesa a una revisió acadèmica per parells. La Casa Blanca deixa de banda Dibiasky i Oglethorpe, mentre contracta Mindy com a assessor científic nacional. Dibiasky revela el pla del govern per deixar que el cometa toqui la Terra, provocant disturbis a tot el món. L'administració d'Orlean amenaça Dibiasky amb el silenci. Mindy es converteix en una veu destacada que defensa les oportunitats comercials del cometa i comença una aventura amb Evantee. L'opinió mundial està dividida entre els que demanen la destrucció total del cometa, els que denuncien l'alarmeisme injustificat i creuen que l'extracció del cometa crearà llocs de treball i els que neguen que el cometa fins i tot existeixi.

Dibiasky torna a casa a Illinois i comença una relació amb Yule. La dona de Mindy, June, descobreix la seva infidelitat, i ell s'enfada, expressant les seves frustracions a la televisió en directe, llançant-se a una despotricaria criticant l'administració d'Orlean per minimitzar l'apocalipsi imminent i qüestionar la indiferència de la humanitat. Tallada per l'administració d'Orlean, Mindy es reconcilia amb Dibiasky mentre el cometa es fa visible des de la Terra. Mentre Mindy, Dibiasky i Oglethorpe organitzen una campanya de protesta a les xarxes socials contra Orlean i BASH dient a la gent que "Just Look Up" i demanant a altres països que facin operacions pròpies per desviar el cometa, l'administració d'Orlean llança una campanya oposada, "Don no mireu cap amunt".

Quan Orlean elimina la Xina, l'Índia i Rússia de l'acord de mineria de cometes, els tres països duen a terme un intent conjunt per desviar el cometa, però la seva nau espacial explota en el llançament. L'intent de BASH de trencar el cometa també surt malament i fracassa, provocant que Isherwell, Orlean i altres persones riques fugin de la Terra en una nau espacial dissenyada per mantenir els seus passatgers amb vida criogènicament mentre busca el planeta semblant a la Terra més proper. L'Orlean ofereix a Mindy dos llocs al vaixell, però ell declina, optant per passar els seus últims moments en companyia de la seva família, Dibiasky, Yule i Oglethorpe. Els evacuats deixen en Jason enrere sense voler. El cometa colpeja el planeta, matant tota la vida a la Terra.

Després de 22.740 anys, les persones que van abandonar la Terra abans de l'impacte aterren en un exuberant planeta alienígena, posant fi al seu son criogènic. Surten de la seva nau espacial nus i majoritàriament amb les mans buides. Orlean és ràpidament assassinat i menjat per una criatura alienígena anomenada Bronteroc, mentre que més Bronterocs s'acosten als humans, suposadament matant-los fora de la pantalla. Una escena de crèdits posteriors mostra a Jason, que va sobreviure al cometa, publicant a les xarxes socials després de sortir sol de les runes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada