Bloc personal,

divendres, 17 de desembre del 2021

Golden Kamuy, Vol. 1 (2015)

[228]

Valoració



Fitxa tècnica

  • Manga Taishō 2016: Golden Kamuy

Satoru Noda (guió, dibuix i tinta)
(Golden Kamuy - Golden Kamuy)

[ Manga, seinen, aventura, històric, western japonès ]
Tu manga online
Milky Way Ediciones

7 capítols (1-7) - 196 pàgines - 130 x 180 mm

Sinopsi

Whakoom:
“Any 37 de l'era Meiji (1904). Després de sobreviure a la guerra russo-japonesa, Sugimoto, anomenat “l'Immortal”, s'uneix a la febre de l'or per ajudar la vídua d'un dels amics caigut durant el conflicte. A la seva recerca, algú li revela que hi ha un tresor amagat i que les diferents claus per trobar-lo les porten tatuades a l'esquena perillosos convictes pròfugs. En el seu camí es toparà amb Asirpa, que no només salva la vida, sinó que a més l'ajudarà a sobreviure en la dura tundra salvatge. La carrera per aconseguir el tresor ha començat!”

Crítica

Començo una aventura de 28 volums…

Vaig llegir el primer capítol d’aquest manga perquè per xarxes havia sentit rebombori. Després de més de 50 pàgines, vaig determinar que no m’acabava de fer el pes, però vaig decidir veure la sèrie. La sèrie m’ha deixat ben enlluernat. M’ha agradat moltíssim. De menys a més. Així que, malgrat aquella primera impressió, li estic donant una segona oportunitat al manga i, coneixent la història fins la tercera temporada, això ja és una altra cosa!

La veritat és que l’anime està tan ben fet, té un color tan potent que, ara, mirant el manga, sembla empobrit i li falta vida, però té detalls molt interessants que a la sèrie es passen per alt.

La història està molt ben documentada amb tot de detalls sobre uniformes i armes de l’exèrcit, així com de modes de supervivència propis de la tribu ainu, amanit amb detalls gastronòmics i, sobretot, molt d’humor.

Un detall sobre el títol del manga: Kamuy vol dir déu en ainu i Wen dimoni; per tant déu del mal seria Wen Kamuy i d’aquí ha derivat a Golden Kamuy.

El manga no deixa de ser una història de fulletó western de principis dels anys setanta, en versió japonesa. Els indis són els ainu i els vaquers els soldats japonesos. També és molt curiosa la semblança del protagonista amb Corto Maltès, no sé si perquè en tota la història no es treu la gorra ni per anar a cagar o perquè, conscient o inconscientment, és una semblança ja buscada.

Una característica molt notable a la sèrie i que, pel que sembla, més gent se n’està fent ressò, són les diferentes ganyotes o cares d’estranyesa, fàstic o altres que fa la “bonica” protagonista (també la resta de personatges, però potser no tenen tanta gràcia).

Resum (amb espòilers)

[ En la imatge d’aquí al costat, aquest és el primer moment que apareix la veritable protagonista de la història, Asirpa, una ainu indígena de l’illa de Hokkaido que, de la mateixa manera que els indis americans van ser exterminats amb la colonització, van patir les conseqüències de la industrialització del poble japonès. ]

La història explica com un soldat de la guerra russo-japonesa anomentat Sugimoto l’Immortal, perquè em va sortir ilès després de múltiples ferides mortals d’aquella contingència, està buscant or al riu per poder pagar una operació d’ulls a la dona del seu company de trinxeres, per tal que, més endavant, pugui portar una vida normal junt amb el seu fill.

A la vora del riu, un borratxo li comença a explicar una estranya història d’un or acumulat per una ètnia ainu i que els va ser robat per un home que, finalment va acabar a la presó sense detallar el lloc on l’havia amagat. Per tal de sortir de la presó, tatua a la pell dels seus companys de presó, fragments del plànol de la ubicació d’aquest tresor. Diverses disputes entre soldats, carcellers i els mateixos presoners, aconsegueixen una fugida massiva d’aquests homes tatuats.

[ Aquest senyor sentat amb l’ampolla a la mà, és el borratxo que li explica la història de l’or a Sugimoto l’Immortal i que, casualment, és la primera persona amb la què es troba que té la pell tatuada amb una part del plànol del tresor. ]

Sugimoto, que en un primer moment no en fa gaire cas, en veure que al dia següent, passada la borratxera, l’apunta amb el seu propi fusell, comença a sospitar que potser la història té alguna cosa de certa. La seva sospita es confirma quan, després de perseguir-lo per enmig de la neu, se’l troba dins una muntanyeta de neu i, al descolgar-lo, observa que no té budells i és mort. En moure’l, veu que té la pell tatuada amb línies i signes.

Quan intenta emportar-se el cos amb el plànol tatuat a la pell, un os l’ataca i és salvat per una ainu, Asirpa, que li comença a explicar detalls de la vida salvatge dels ossos. Determina que hi ha un altre os rondant, veritable causant de la mort del borratxo, pel què li recomana deixar el cadàver i fugir. Sugimoto li acaba explicant tota la història i, entre els dos, esperen l’arribada de l’os. Sugimoto el mata, després de rebre l’ajuda de Retar, un llop que Asirpa havia cuidat de petita, i, a partir d’aquí, comencen les seves aventures junts amb l’única condició, per part d’Asirpa, de no matar ningú.

[ Segon tatuatge: no el maten; li copien a paper el tatuatge ]

Mentre estan copiant el tatuatge li van treient informació al tatuat. En un principi donen per fet que Noppera-Bou –més endavant conegut com Sense-cara (traducció literal del yōkai o esperit Noppera-Bou)– és l’assassí del pare d’Asirpa. De totes maneres, el pres és assassinat per un tret al cap d’un franctirador. És Ogata de la sanguinària Setena Divisió d’Hokkaido comandada pel tinent Tsurumi. En lluita amb Sugimoto aconsegueix escapar-ne caient per un terraplè i finalment al riu.

Caçant per sobreviure enmig de la neu, atrapen el tercer tatuatge, Shiraishi, rei de l’escapament, un personatge que, com Ogata, donarà molt de joc a la història. És Shiraishi que els fa saber que hi han un total de 24 presos tatuats. També els fa saber que Hijikata, un ex-samurai, és el líder dels presos fugats, l’última facció en joc en aquesta història.

[ A l’esquerra, el primer hinna hinna. A la dreta la primera ganyota que fa Asirpa i que després acaben fent tanta gràcia ]

Així doncs, en aquesta història tenim, de moment, un grup composat per Sugimoto i Asirpa, un altre grup que també va darrera dels tatuatges per aconseguir l’or que són comandaments de la Setena Divisió (de moment hem conegut el franctirador Ogata i el tinent Tsurumi) i tenim un tercer grup del que de moment només en coneixem el cap, Hijikata.



Col·lecció

Golden Kamuy, Vol. 1 (2015)
Golden Kamuy, Vol. 2 (2015)
Golden Kamuy, Vol. 3 (2015)
Golden Kamuy, Vol. 4 (2015)
Golden Kamuy, Vol. 5 (2015)
Golden Kamuy, Vol. 6 (2016)
Golden Kamuy, Vol. 7 (2016)
Golden Kamuy, Vol. 8 (2016)
Golden Kamuy, Vol. 9 (2016)
Golden Kamuy, Vol. 10 (2017)
Golden Kamuy, Vol. 11 (2017)
Golden Kamuy, Vol. 12 (2017)
Golden Kamuy, Vol. 13 (2018)
Golden Kamuy, Vol. 14 (2018)
Golden Kamuy, Vol. 15 (2018)
Golden Kamuy, Vol. 16 (2018)
Golden Kamuy, Vol. 17 (2019)
Golden Kamuy, Vol. 18 (2019)
Golden Kamuy, Vol. 19 (2019)
Golden Kamuy, Vol. 20 (2019)
Golden Kamuy, Vol. 21 (2020)
Golden Kamuy, Vol. 22 (2020)
Golden Kamuy, Vol. 23 (2020)
Golden Kamuy, Vol. 24 (2020)
Golden Kamuy, Vol. 25 (2021)
Golden Kamuy, Vol. 26 (2021)
Golden Kamuy, Vol. 27 (2021)
Golden Kamuy, Vol. 28 (2021)
Golden Kamuy, Vol. 29 (2022)
Golden Kamuy, Vol. 30 (2022)
Golden Kamuy, Vol. 31 (2022)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada