Bloc personal,

dimecres, 22 de desembre del 2021

Komi-san wa, Komyushō Desu. (2021) S01 (Komi Can't Communicate)

[183]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Ayumu Watanabe, Kazuki Kawagoe
Guió: Deko Akao, Tomohito Oda (manga)
Veus de doblatge: Aoi Koga, Gakuto Kajiwara, Rie Murakawa

[ Animació, comèdia romàntica, drama, shōnen, coming-of-age, slice of life ] 12 capítols de 22 min

Sinopsi

IMDb (8,4):
“Una col·legiala d'elit i distant està molt retraïda i ansiosa per comunicar-se amb els altres. Un escolar normal es fa amic amb ella i l'ajuda a obrir-se i parlar amb la gent.”

Crítica

De les més divertides…

Què haig de dir jo, després d’haver-me “xupat” els 23 volums editats fins ara (+ 1 que encara no ha sortit)!

Si dic la veritat, va ser després de veure el primer i/o segon capítol, que vaig començar a llegir-me el manga. I com soc malaltís amb tot allò que faig, no vaig poder deixar-ho estar fins que em vaig acabar fins i tot els capítols publicats en revista que encara no estan recopilats en tankōbon.

Claven amb bastanta precisió el manga. És clar que, el manga sembla més un story board de sèrie o pel·lícula que no pas un manga. Potser en el manga hi han més detalls de localismes que només funcionen per escrit… alhora que, aquesta sèrie, és ben atípica perquè, tot i ser un anime, hi han moltes bafarades de textos amb puntualitzacions dels diàlegs més pròpies del manga que no pas de l’anime. Justament per això, cal llegir molt i molt ràpid els subtítols, perquè mentre hi ha un diàleg determinat, apareix la puntualització en forma de bafarada tipus manga al mateix temps.

Cada capítol conté almenys dos episodis. Aquesta primera temporada ens deixa en el festival escolar del primer any de preparatòria –en el manga, ara mateix ja estan a tercer curs de preparatòria, a punt d’entrar a la universitat–, quan es converteixen la classe en un maid cafè… això equival al capítol 73 del manga, que, de fet, és el primer capítol del 6è volum, però se sobreentén que ho deixen en el volum 5.

El final, boníssim!

Una pregunta que deixo a l’aire que, de ben segur, està sobradament rebatuda, però a hores d’ara no he trobat referències: ¿és el personatge de Komi-san un homenatge al personatge principal de Maison Ikkoku de Rumiko Takahashi?
Continuarà…

Resum (amb espòilers)

1. Hitohito Tadano coneix la Shouko Komi, una noia preciosa però tranquil·la, el seu primer dia a l'escola privada Itan. A causa de la seva aparença i comportament tranquil, en Komi es fa popular automàticament, mentre que Tadano es torna odiada universalment perquè se li assigna l'escriptori al costat d'ella. Tadano accidentalment es troba sol amb Komi, que gairebé fuig quan parla amb ella, fent-li adonar-se que en realitat pateix una gran ansietat social. Com que no pot parlar amb la gent, Tadano suggereix que escrigui a la pissarra i pot comunicar que vol parlar amb normalitat, però que no pot a causa d'aquesta ansietat. Ella es disculpa per haver perdut el temps d'en Tadano i intenta marxar, només perquè Tadano escrigui el seu propi missatge a la pissarra per a ella, permetent-li tenir la seva primera conversa real amb un amic. Ella revela que el seu somni és fer 100 amics i Tadano, que ara es converteix en el seu primer, promet ajudar-lo a trobar els altres 99. L'endemà al matí, es revela que l'examen d'accés a la seva escola era una entrevista de personalitat, el que significa que està ple de estranys. , solitaris, malfactors i excèntrics. Com a tal, la tasca serà més difícil del que Tadano pensava.

2. Tadano presenta en Komi a Najimi Osana, la seva amiga de la infància que té el costum de canviar de gènere. A causa del canvi d'escola amb freqüència, Najimi és l'amic de la infància de absolutament tothom. No obstant això, Najimi revela que no es van convertir en l'amic d'en Komi fa anys, el xoc del fracàs els va deixar amb dificultats per estar al voltant de Komi fins avui, tot i que accepten portar en Komi a casa. Tadano segueix els dos i veu que fins i tot en Najimi lluita per mantenir una conversa amb en Komi. Najimi és abordada pel delinqüent Maa, un altre amic de la infància, que li confessa el seu amor. Najimi torna a ser home per rebutjar-lo, però Maa està decidida. Komi intenta parlar, però el seu discurs balbuceant i la seva mirada sense parpellejar convencen a Maa que és una assassí i ell fuig. Najimi decideix ser l'amic d'en Komi de veritat. La Najimi comença a dinar amb Tadano i Komi, fent que Tadano sigui encara més impopular. La Tadano explica el desig d'amics d'en Komi, així que la Najimi l'envia a encomiar una complicada comanda de cafè per ella mateixa, afirmant que s'està entrenant per forçar en Komi a parlar. Malgrat diversos intents, en Komi s'equivoca de cafè i plora, obligant en Tadano i en Najimi a disculpar-se, tot i que tots dos consideren que en Komi és simpàtic.

3. Himiko Agari lluita per comunicar-se i entra en pànic quan en Komi comença a seguir-la. Najimi va aconsellar a Komi que es fes amistat amb l'Agari, ja que tots dos lluiten amb la comunicació. Més tard, l'Agari agraeix a Komi per espantar-la, ja que va facilitar la comunicació amb els seus companys. En agraïment, decideix convertir-se en la gosset de Komi. Komi compra el seu primer telèfon i està decidida a demanar els seus números a tothom. Aconsegueix obtenir el número de la Najimi, però la rutina del gos falç de l'Agari l'allunya de preguntar. Demanar el número de Tadano és encara més incòmode quan l'Agari arruïna accidentalment el moment. Komi és escollida presidenta de classe contra la seva voluntat. Notant la seva reticència, Najimi ha votat a Komi com a Deessa de classe, mentre que el paper més difícil de president passa a Tadano amb Najimi com a vicepresidenta. La Komi truca accidentalment a Tadano, la qual cosa fa que la seva primera trucada telefònica incòmode, que tant ella com Tadano estan orgullosos d'aconseguir. En Komi està intrigada pels jocs que fan els estudiants populars, així que la Najimi la convida a unir-se. Tot i això, tothom deixa que Komi guanyi a causa de la seva popularitat. En Tadano saboteja el segon joc per estalviar a en Komi un moment vergonyós, que afegeix a la seva impopularitat, però està content quan en Komi li agraeix que l'hagi ajudat a divertir-se.

4. Durant els exàmens físics, Makeru Yadano, que odia perdre, està decidit a vèncer en Komi. En Komi guanya tenint millor vista, sent més alt i pesa menys. Yadano decideix que un examen físic no demostra res i insisteix que l'examen és un empat. Tadano té una puntuació totalment mitjana a l'examen. Ren Yamai, una noia popular, està obsessionada amb Komi i obliga a la Najimi a presentar-los. En Tadano es desperta a l'habitació d'en Yamai, després d'haver-lo segrestat per allunyar-lo de Komi. La Najimi pregunta si ella i en Komi poden visitar la casa de la Yamai i ella accepta. La Najimi troba en Tadano en un armari, la qual cosa obliga a la Yamai a revelar la seva creença que seria una millor amiga que la Tadano. Es sorprèn quan en Komi la rebutja a favor de Tadano. Komi es culpa del que va passar i li pregunta si en Tadano encara serà el seu amic, fins i tot parlant-li en veu alta. La Najimi porta a la Yamai per demanar disculpes confuses per les seves accions. Komi decideix que Yamai pot saber sobre la seva ansietat social. La Yamai es sorprèn al saber la veritat, però decideix que no pot parlar només fa que Komi sigui encara més maca i l'ajudarà a trobar 100 amics. Després d'una breu vacil·lació, en Komi decideix que la Yamai també pot ser la seva amiga.

5. Komi és d'alguna manera encara més atractiva amb el seu uniforme d'estiu. Yadano està decidit a vèncer en Komi durant les proves de fitness, però torna a perdre. La Komi no pot donar-li la mà, així que la Yadano es torna encara més decidida a vèncer-la. La Najimi demana visitar la casa d'en Komi i es troben amb la seva mare molt extrovertida, Shūko. Najimi deixa en Komi i en Tadano sols junts, però està decebut perquè no passi res. Najimi troba l'àlbum de fotos de la infància de Komi. Najimi envia fotos a Komi de la seva visita, que en Komi desa en un marc de fotos. En Komi demana que visiti una botiga de ramen, així que l'Agari porta tothom a Ramen Darou. Allà, Komi aconsegueix seguir perfectament totes les regles tàcites, fent que els clients i el xef l'admirin molt. Omoharu Nakanaka, un chūnibyō, afirma que Komi és la princesa Komilia, la seva amiga d'una vida anterior. Tadano recorda haver actuat de la mateixa manera a l'escola secundària. En adonar-se que Nakanaka està sol, en Komi s'ofereix per ser el company del gimnàs de Nakanaka. La Najimi agafa el paraigua d'en Tadano i deixa una nota, així que en Komi i en Tadano comparteixen la seva. Ella s'adona que va deixar que la seva espatlla es mulli per donar-li més cobertura. En una botiga de conveniència, en Tadano s'adona que en Komi va llegir la nota de la Najimi i l'esperava perquè poguessin compartir la seva.

6. Komi intenta explicar una broma, però no haver explicat mai cap abans no té humor situacional ni moment còmic. Tadano és igualment dolent per explicar bromes, però en Komi està impressionat de totes maneres. Komi mai no havia anat a comprar roba, així que tothom tria la roba que creu que li convingui. Komi acaba comprant un vestit escollit per Tadano. Komi va a un saló de bellesa. La Maki Karisu, la propietària, coneix la Komi i la pot entendre, mentre que la seva aprenent, Kamiko Arai, creu que el silenci de la Komi és una crítica a les seves habilitats de servei al client, fins que en Komi aconsegueix agrair-li. L'endemà, només en Tadano s'adona del seu tall de cabell, fent feliç a Komi. La Komi no pot dormir perquè pensa massa en les seves converses fallides durant tot el dia, però finalment s'adorm pensant en Tadano que l'ajudarà. La Najimi demana ajuda per estudiar, però s'avorreix. Després de fer massa soroll a la biblioteca de l'escola, la Najimi és castigada per l'ajudant de la biblioteca. Tothom aprova els seus exàmens, inclosa la Najimi. La Yadano està furiosa que Komi va obtenir una puntuació més alta que ella en tots els exàmens. Durant l'estiu, tant en Komi com en Tadano passen la primera setmana sentint-se sols però estan massa nerviosos per trucar-se. La Najimi, sense saber-ho, resol el problema convidant-los a tots dos a nedar a la piscina.

7. Tot i sentir-se nerviós, en Komi arriba a la piscina a temps i porta el vestit que Tadano va triar. En Komi només té un vestit de bany escolar, així que la Yamai l'obliga a comprar un bikini. Komi més tard ensopega i es raspa el genoll. Incapaç d'entrar a l'aigua, en Komi s'asseu sol. Tadano la fa sentir millor i la tira a una piscina poc profunda per mantenir-la seca l'embenat, després s'espanta quan s'adona que va agafar la mà d'en Komi. Després d'acabar el dia amb una baralla amb pistoles d'aigua, tothom se'n va cap a casa. Komi decideix visitar la biblioteca. El seu pare, que també és dolent per comunicar-se, va amb ella i se'ls fa gel rapat. A través de la comunicació principalment no verbal, aconsegueixen parlar de la vida escolar de Komi. La Komi troba un llibre però té massa por de demanar-lo en préstec i decideix llegir-lo. Quan la seva mirada espanta un nadó, aconsegueix animar-lo. Tadano, que també és a la biblioteca, mira feliç des de prop i s'oblida de tornar els seus propis llibres. Komi va a un parc i es diverteix mentre està sola. Un Tadano que passa està meravellat per la seva bellesa i torna a oblidar-se de tornar els seus llibres.

8. Komi i la seva família visiten els seus familiars. Tot i estar incòmode al principi, en Komi i el seu cosí Akira s'uneixen i juguen junts. Komi és més tard convocada per la seva àvia Yuiko per actualitzar-la sobre la seva vida. No obstant això, quan li pregunten si li agrada un nen, en Komi tremola nerviosa, cosa que alerta la seva àvia, que de seguida descobreix el nom de la Tadano al seu telèfon. Komi i Tadano són convidats per Najimi a un festival d'estiu. Komi s'angoixa, ja que s'ha oblidat de portar alguna cosa per escriure, el que fa que en Tadano digui que l'ajudarà. Visiten alguns dels diferents estands i jocs, en què en Komi guanya a Yadano en un joc de trets i guanya una consola de videojocs. Komi més tard aconsegueix complimentar verbalment la mirada d'en Tadano. Mentre esperava els seus amics, en Komi escriu amb un pal que va gaudir molt del seu temps a soles amb en Tadano, només per esborrar-lo ràpidament abans que ell el pogués veure. Komi, Najimi i Yamai visiten la casa d'en Tadano, on es troben amb la germana d'en Tadano, Hitomi. Allà, recorden com es van divertir durant l'estiu. Noten que en Komi plora mentre explica que en realitat no vol que s'acabi l'estiu per primera vegada.

9. Comença el semestre després de les vacances d'estiu. La Nokoko Inaka està angoixada perquè és del camp. Després d'escoltar que en Komi li comprarà un sandvitx a la Najimi, la segueix per aprendre a demanar menjar com una noia de ciutat. Nakanaka convida en Komi a passar l'estona a casa seva. Nerviosa per tenir en Komi a casa seva sola, convida a la Najimi, que porta en Tadano. Juguen a un videojoc i en Tadano aconsegueix ensenyar a en Komi a jugar. En el seu dia lliure, Najimi demana a Komi i Tadano que ajudin a distribuir mocadors en una botiga minorista. Malgrat un inici difícil, en Komi es torna més segura quan finalment aconsegueix donar un mocador a una dona, i al final del dia distribueix tota la caixa. Tadano apareix a classe amb una llavor enganxada a la cara, però en Komi està massa nerviós per dir-li-ho. Després d'adonar-se que ell crida a Najimi pel seu nom de pila, ella li demana que també la digui pel seu nom. Tadano no pot fer-ho. Quan en Najimi li va dir que també cridés a Tadano pel seu nom per donar l'exemple, en Komi, avergonyit, tampoc no ho fa.

10. L'escola celebra la seva jornada esportiva anual. Komi coneix Netsuno Chika, un estudiant molt competitiu. La Komi té por de donar-li la mà, així que la Netsuno es proposa colpejar-la. Komi participa en la cursa de relleus contra Netsuno. Rellisca i cau, però els ànims dels seus amics li permeten seguir corrent i acabar en segona posició. Inconscients del resultat de la cursa, els seus amics corren per ajudar-la, orgullosos del seu esforç. Komi experimenta gelosia per primera vegada quan la seva companya de classe Nene Onemine s'acosta a Tadano. Onemine ajuda a Tadano amb les seves excessives funcions de president de classe. Un vespre, l'Onemine està ajudant en Tadano abans que en Komi arribi i li ofereix la seva ajuda, que Tadano accepta. Sentant l'afecte d'en Komi cap en Tadano, Onemine els deixa sols. Onemine més tard es fa amistat amb Komi i es disculpa per interferir. La Komi va a un fotomaton d'un centre comercial amb els seus amics, per a la seva gran satisfacció. En un joc arcade, Tadano veu un clauer de gat en un joc d'arpes i el guanya per a Komi. Li la vol donar l'endemà a l'escola, però ella també li va aconseguir un, així que intercanvien els seus regals. La Komi arriba a casa des de l'escola, on s'aferra amb força al clauer d'en Tadano.

11. La classe de Komi està indecisa sobre què volen fer per al proper festival cultural. Komi confia en silenci a Tadano que li agradaria fer un cafè de servei. Tota la classe ho sent i de seguida hi està d'acord. Onemine i Kaede Otori, una altra noia de la classe de Komi, tenen l'encàrrec d'aconseguir els materials per al festival. L'Otori demana a Komi que els ajudi, cosa que ella accepta. Després, en Komi li revela a l'Otori que sempre s'havia sentit inútil amb els seus companys a l'escola secundària, i es va sentir molt feliç quan li va demanar ajuda. Komi, Najimi i Tadano distribueixen fulletons per al festival. En Komi, nerviosa, els entrega a persones que han conegut, inclosa la mare del nadó amb el qual es va fer amiga a la biblioteca. Les noies, incloses la Komi i la Najimi, sorprenen els nois amb onigiri. Quan en Komi s'adona que en Tadano va triar el que va fer, està contenta, cosa que l'Onemine nota. Komi, Najimi i Tadano es vesteixen de minyones durant el festival. Mentre els nois se senten incòmodes al voltant de Tadano, en Komi respon positivament al seu nou aspecte, ja que ella creu que sembla adorable. Més tard, Hitomi es burla de Tadano, que li fa una foto per mostrar-la a la seva mare.

12.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada