Bloc personal,

diumenge, 26 de maig del 2024

The Terminator (1984)

[1233]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: James Cameron
Guió: James Cameron, Gale Anne Hurd
Música: Brad Fiedel
Producció: Hemdale, Pacific Western Productions, Euro Film Funding, Cinema '84
Distribuició: Orion Pictures
Actors: Arnold Schwarzenegger, Michael Biehn, Linda Hamilton
Estrena: 26/10/84
Títol original: The Terminator

[ Acció, aventura, ciència ficció ] 1 h. 47 min.
Wikipedia

Sinopsi

IMDb (8,1) (927K):
“Un soldat humà és enviat del 2029 al 1984 per aturar una màquina de matar cyborg gairebé indestructible, enviada el mateix any, que ha estat programada per executar una dona jove i el fill que encara no ha nascut, el qual és la clau per a la salvació futura de la humanitat.”

Crítica

Mira que l’he vista vegades i encara hi havia coses que confonia amb les de la segona part…

Recordar que aquí a Espanya va arribar sense el “The” del títol i es va quedar en Terminator. De fet, no sabia que, originalment, era The Terminator, perquè, entre altres coses, la resta de pel·lícules també eliminen el “The” en l’original en anglès.

Confonia moltes coses de la primera pel·lícula amb les de la segona. No recordava gens que, deixant de banda el Swarzenegger, hi ha un actor principal que no és la Sarah Connor: el Kyle Reese (Michael Biehn), que fa de rescatador de la Sarah del terminator.

Tampoc tenia gens clar que el pare del John, el fill de la Sarah Connor que en el futur combatrà i vencerà contra Skynet, és justament aquest soldat, el rescatador de la Sarah, que viatja enrera en el temps i que acaba tenint relacions sexuals amb la Sarah per detenir el terminator.

De fet, ara que hi penso, aquesta pel·lícula potser no l’he vista tantes vegades. Sí en tinc el record, però potser només dues o tres vegades; no més. La segona part sí que l’he vista infinitat de vegades.

Aquesta pel·lícula, però sobretot la segona, van formar una de les franquícies més recordades i consolidades, però només les dirigides pel James Cameron (les dues primeres) tenen bones valoracions de crítica. La segona pel·lícula és encara millor que aquesta primera.

No m’havia adonat que el personatge terminator, que en aquesta pel·lícula és el dolent, va caracteritzat sence celles des de la fugida del bar. No recordava pas tampoc que, les animacions finals de cos complet de l’estructura metàl·lica del cyborg, eren stop-motion, la mateixa tecnologia frame to frame de Jasó i els argonautes (1963).


The Terminator
(1984)

(5/5) [ 8,1 IMDb ]

  • cost 6,4M$
  • recaptació 78,3M$
  • benefici x 12,2
  El bo del futur:  

Kyle Reese
Michael Biehn (28 anys)
  El dolent del futur:  

Terminator T-800
Schwarzenegger (37 anys)
  Personatge a salvar del present:  

Sarah Connor
Linda Hamilton (28 anys)

Terminator 2:
Judgment Day (1991)

(5/5) [ 8,6 IMDb ]

  • cost 100M$
  • recaptació 520M$
  • benefici x 5,2
  El bo del futur:  

Terminator T-800
Schwarzenegger (44 anys)
  El dolent del futur:  

Terminator T-1000
Robert Patrick (33 anys)
 Personatges a salvar del present: 

John Connor
Edward Furlong (14 anys)

Sarah Connor
Linda Hamilton (35 anys)

Terminator 3:
Rise of the Machines (2003)

(3/5) [ 6,3 IMDb ]

  • cost 187M$
  • recaptació 433M$
  • benefici x 2,3
  El bo del futur:  

Terminator T-850
Schwarzenegger (56 anys)
  La dolenta del futur:  

Terminator T-X
Kristanna Loken (24 anys)
 Personatges a salvar del present: 

John Connor
Nick Stahl (24 anys)

Kate Brewster
Claire Danes (24 anys)

  Apocalipi, el dia del judici final  
29 d’agost de 1997…  Humanitat salvada? (T1-1984)
29 d’agost de 1997, 14:14h  Humanitat salvada! (T2-1991)
29 d’agost de 2004, 14:14h 18:18h (T3-2003)
29 d’agost de 1997, 14:14h    /    2017 (TG-2015)


Terminator Salvation
(2009)

(3/5) [ 6,5 IMDb ]

  • cost 200M$
  • recaptació 371M$
  • benefici x 1,8
  Els bons:  

John Connor
Christian Bale (35 anys)

Marcus Wright (modificat)
Sam Worthington (33 anys)
  El dolent:  

Skynet
  
  Personatge a salvar:  

Kyle Reese
Anton Yelchin (20 anys)

Terminator Genisys
(2015)

(2/5) [ 6,3 IMDb ]

  • cost 155M$
  • recaptació 440M$
  • benefici x 2,8
  Els bons:  

Terminator T-800,
Pops
(envellit)
Schwarzenegger (68 anys)

Sarah Connor
Emilia Clarke (29 anys)

Kyle Reese
Jai Courtney (29 anys)
  Els dolents:  

Terminator T-800 (jove)
Schwarzenegger (68 anys)

Terminator T-1000
Lee Byung-hun (45 anys)

John Connor (cyborg)
Jason Clarke (46 anys)

Terminator: Dark Fate
(2019)

(3/5) [ 6,2 IMDb ]

  • cost 185M$
  • recaptació 261M$
  • benefici x 1,4
  Els bons:  

Sarah Connor
Linda Hamilton (63 anys)

T-800, Carl (assassí del John Connor…)
Schwarzenegger (72 anys)
  La bona del futur:  

Grace (augmentada)
Mackenzie Davies (32 anys)
  El dolent del futur:  

REV-9
Gabriel Luna (37 anys)
  Personatge a salvar del present:  

Dani Ramos
Natalia Reyes (32 anys)

  Derrota d’Skynet  
1984 (T1-1984)
1991 (T2-1991)
2017 (TG-2015)





Resum (amb espòilers)

Un cyborg és enviat enrere en el temps des del 2029 fins al 1984 a Los Angeles; un assassí conegut com a Terminator, disfressat d'home humà i programat per caçar i assassinar una dona anomenada Sarah Connor. Per separat, també arriba un soldat humà anomenat Kyle Reese, amb la intenció d'aturar-lo, ja que tots dos roben munició i roba per vestir-se. Després de buscar adreces en un directori telefònic, el terminator assassina sistemàticament dones que comparteixen el nom de Sarah abans de rastrejar la Sarah real a una discoteca, però el Reese la rescata. El duet roba un cotxe i escapen, amb el terminator perseguint-los en un cotxe de policia robat.

Mentre s'amaguen en un aparcament, el Reese explica a la Sarah que una xarxa de defensa artificialment intel·ligent coneguda com Skynet, creada per Cyberdyne Systems, prendrà consciència de si mateixa en un futur proper i desencadenarà una guerra nuclear global per portar la humanitat a la seva extinció. El futur fill de la Sarah, el John, reunirà els supervivents i liderarà un moviment de resistència reeixit contra Skynet i les seves forces mecàniques. A la vora de la victòria de la resistència, Skynet envia el terminator enrera en el temps per eliminar a la Sarah, impedint així el naixement del John. El terminator és una màquina de matar eficient i implacable amb una perfecta capacitat d'imitar la veu i un endoesquelet metàl·lic durador cobert per teixit viu perquè sembli humà.

Aleshores, la policia deté al Reese i la Sarah després d'una altra trobada amb el terminator. Després ataca la comissaria de policia, matant a diversos agents mentre buscava a la Sarah. El Reese i la Sarah escapen, roben un altre cotxe i es refugien en un motel, on munten diverses bombes i planifiquen el seu proper moviment. El Reese admet que ha adorat a la Sarah des que la va veure en una fotografia que li va donar el John i que va viatjar en el temps per amor per ella. Recíprocament als seus sentiments, la Sarah li fa un petó i tenen relacions sexuals, concebent el John. El terminator localitza la Sarah interceptant una trucada destinada a la seva mare. Ella i el Reese escapen del motel en una camioneta mentre els persegueix en una motocicleta. En la persecució següent, el Reese és greument ferit per trets mentre llançava bombes de canonada al terminator. La Sarah tira el terminator de la seva motocicleta però perd el control del camió, que bolca.

El terminator, ara ensangonat i molt danyat, segresta un camió cisterna i intenta atropellar la Sarah, però el Reese llisca una bomba de canonada al tub de la mànega del camió, fent que exploti i redueixi el terminator al seu endosquelet. Els persegueix fins a una fàbrica propietat de Cyberdyne, on el Reese hi activa maquinària per confondre-la, però finalment els descobreix. Aleshores, el Reese posa la seva última bomba de canonada a la seva secció central i la destrossa, però a costa de la seva vida. El seu tors encara funcional persegueix a la Sarah, però aconsegueix atraure-la a una premsa hidràulica que utilitza per destruir-la d'una vegada per totes.

Mesos més tard, la Sarah, visiblement embarassada del John, viatja per Mèxic, gravant cintes d'àudio per transmetre-li. En una benzinera, un nen li fa una fotografia polaroid, exacta que un dia el John li donarà al Reese, i ella la compra. El propietari de la benzinera comenta que s'acosta una tempesta i la Sarah respon que és conscient, al·ludint al conflicte imminent de la humanitat contra Skynet, abans de marxar cap a ella.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada