Bloc personal,

diumenge, 30 de juliol del 2017

Star Trek: First Contact (1996)



Direcció: Jonathan Frakes
Guió: Rick Berman, Brannon Braga, Ronald D. Moore
Actors: Patrick Stewart, Jonathan Frakes, Brent Spiner, LeVar Burton, Marina Sirtis, Michael Dorn, Gates McFadden, Denise Crosby, Wil Wheaton



[511]

Caldria estar al dia amb les últimes temporades d’Star Trek: The Next Generation (1987-94)…



El capità Picard encara té records de la seva assimilació per part dels borg (capítols de la sèrie) i sembla que, de tant en tant, rep algun senyal d’alerta. Viatjant en la nova Enterprise-E (l’original de la sèrie, l’Entreprise-D, se la van carregar en la pel·lícula anterior) rep un avís d’una colònia destruïda, deixa-m’ho adivinar, pels Borg en un primer atac que sembla l’inici de la invasió de la Federació i es dirigeix cap a la Terra.

Malgrat tot, els ordres són patrullar la zona neutral fronterera amb els romulans perquè no li tenen prou confiança a Picard havent estat assimilat amb anterioritat. Però quan apareix la nau Borg i comença la batalla amb les naus de la Federació, Picard desobeeix les ordres i posa rumb a la Terra. En arribar pren el comandament de tota la flota i ordena aturar el foc dispers per enfocar-lo tot conjuntament a un punt determinat del cub Borg. La nau Borg esclata.

Però just en l’últim moment, una nau esfèrica Borg més petita surt de dintre del cub i es dirigeix ràpidament a la Terra. L’Enterprise-E la segueix de prop i no para de disparar-li. Quan la tenen gairebé sense escuts, crea una distorsió temporal i fa un salt enrera en el temps a la data 04/04/2063, un dia abans que Zefram Cochrane aconseguís viatjar més ràpid que la llum, just en el moment que una nau vulcana passés per allà i establiren el primer contacte amb la raça humana. La nau Borg comença a disparar indiscriminadament contra el complex de llançament del coet de Cochrane, però finalment aconsegueixen destruir la nau Borg.

Picard i companyia es vesteixen de contemporanis dels habitants de la Terra l’any 2063 per no despertar sospites i comencen a investigar quins danys ha causat la nau Borg per evitar aquest primer contacte amb els vulcans i poder assimilar la Terra en el passat. Paral·lelament Picard comença a sentir veus fins que descobreix que, just en el moment abans de destruir la nau Borg, alguns Borg s’han transportat a l’Enterprise i la van assimilant mica en mica per poder enviar un senyal sub-espacial als Borg per assimilar-los en el futur.

Mentre Number One, Geordi (sense ulleres) i altres tripulants ajuden a Zefram Cochrane a aconseguir la seva fita, Picard, Worf i la doctora Crusher han de sobreviure, juntament amb l’assistent de Cochrane que no acaba de creure’s que vinguin del futur, a l’assimilació Borg dins l’Enterprise.

Cochrane, a qui tots els enginyers de l’Enterprise tenen en un pedestal perquè des de petits han mamant la història d’aquell primer vol, és mostrat com el que és, una persona normal, però molt bebedor i bastant excèntric. Una visió força allunyada de la idealitzada que li tenien segons els llibres de història.

Picard, bastant alterat per la presència Borg a la nau, pren decisions que ningú comparteix, una mica en la línia de la novel·la de Herman Melvill Moby Dick, on el capità Ahab actua únicament per venjaça i odi. Fins que l’assistent de Cochram el posa de peus a terra i reacciona correctament. Posa la tripulació en càpsules per salvar-les i activa la seqüència d’autodestrucció de la nau, al mateix temps que intenta salvar Data, que ha estat fet ostatge en mans de la reina Borg i, com no pot assimilar-lo, li fa veure les sensacions de tenir pell humana a canvi de tenir-lo al seu costat.

Seixanta vuit dècimes de segons és el temps que Data va dubtar de si convertir-se en humà en mans de la reina Borg. Des d’aquell moment va idear un pla per salvar la nau i destruir la reina i tots els borg de l’Enterprise. Al mateix temps, Zefram Cochrane, conjuntament amb Number One i Geordi fan volar el coet a velocitat warp. El mateix dia, ja 05/04/2063, els vulcans estableixen contacte amb la raça humana i a partir d’aquí comença tota la història mitològica d’Star Trek.

NOTA: Aquesta pel·lícula la dirigeix Number One, el primer oficial adjunt a Picard, també conegut com a Jonathan Frakes en la vida real… ;-)



Aquesta és la que fa 8 dins la “mitologia” Star Trek i no porta número perquè són els personatges televisius d’Star Trek: The Next Generation (1987-94) i de la pel·lícula anterior, Star Trek: Generations (1994) (la que feia 7). Teòricament la 7 continua la història de la sèrie televisiva i aquesta, la 8, continua l’anterior pel·lícula, però si és així, aquí fallen coses de raccord… El capità Picard ja ha estat assimilat pels Borg, el Data pot connectar i desconnectar a voluntat el xip emocional i el Geordi ja no porta ulleres perquè té els ulls biònics.

Tinc els meus records mal ordenats perquè em sembla que aquesta la confonia amb l’anterior. La veritat és que està més que bé. La història està molt ben filada, explicada i, encara que no haguem vist els captíols finals de la sèrie, s’entén tot perfectament.

Aquesta pel·lícula es va estrenar, un cop acabada la sèrie de televisió el 1994, en el mateix moment que feien dues sèries més: entre la 4a i 5a temporada d’Star Trek: Deep Space Nine (1993-99) i entre la 2a i 3a temporada d’Star Trek: Voyager (1995-2001)

APUNTS: En l’anterior pel·lícula es van carregar la USS Enterprise NCC-1701-D de la sèrie televisiva (dos cops) i en aquest nou episodi tenim nau nova, la USS Enterprise NCC-1701-E. Una mica lletjota pel meu gust… més semblant a la que “munta” el capità Kirk abans de desaparèixer l’Enterprise B que no pas a l’Enterprise E de The Next Generation



IMDb (7,6):
“Els Borg viatgen en el temps amb la intenció d’evitar el primer contacte de la Terra amb una espècie alienígena i poder assimilar-los en el futur. El capità Picard i la seva tripulació els persegueixen per assegurar-se que Zefram Cochrane faci que el seu primer vol arribi a la velocitat warp.”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada