Bloc personal,

dissabte, 13 d’octubre del 2018

Gunnm (Battle Angel Alita) 1 (1991)

[103]

Valoració




Fitxa tècnica

Yukito Kishiro (guió, dibuix i tinta)
(Gunnm - Battle Angel Alita)

[ Seinen, cyberpunk, postapocalíptic, ciència ficció ] (ed. 2017)
Ivréa

6 capítols (1-6) - 228 pàgines - 128 x 180 mm (14 mm gruix)

Sinopsi

Whakoom:
“Al segle 26 la Terra està devastada i serveix merament d’abocador d’escombreries per a la població de Salem, la ciutat flotant a la qual van poder emigrar només els privilegiats. La protagonista, Gally, és una cyborg les restes de la qual apareixen en un desballestament. Encara li funciona el cap però no té memòria de la seva vida anterior. Ido, un científic idealista però pragmàtic, la reconstrueix i li dona un nou cos. A Gally se li complica una mica la seva nova vida quan descobreix que Ido és un caça-recompenses (d’alguna manera ha de pagar-se els recanvis) i decideix ser-ho ella també. Encara que sigui amnèsica manté intactes els seus reflexos i memòria muscular, sent una gran lluitadora. Al mateix temps que fa amics i enemics, que voldran portar-la a la ciutat del cel o esquarterar-la segons el cas, Gally va descobrint com funciona el món i quin serà el seu lloc en aquest… o en un altre.”

Crítica

Sensacions agredolces

Com ja vaig explicar quan vaig veure l’anime (OVA), no coneixia la història. Vaig veure l’anime i em va agradar la temàtica, per la qual cosa vaig investigar i em vaig adonar que és la història en la que es basa el tràiler d’Alita, la pel·lícula que està preparant James Cameron (estava prevista l’estrena el juliol de 2018, després la van posposar al 21 de desembre de 2018 i ara està anunciada el 14 de febrer de 2019), i que, a la vegada, està inspirada en un manga de principis de la dècada de 1990. Per cert, he tornat a veure el tràiler, i, les poques escenes que s’insinuen, ara tenen sentit després de llegir el manga.

El manga té coses que m’agraden i coses que no. Sembla que, les coses que no, queden dissimulades en l’OVA i la nova pel·lícula. M’agrada la història de fons i la manera en que es van descrivint els esdeveniments. No m’agrada aquesta particular estètica cyberpunk perquè es veu passada de moda… no ha aguantat el pas del temps com altres obres anteriors. No m’agraden els manga de lluita i aquest ho és en essència. Amb tot, però, reconec que està ben fet. M’agrada veure les influències del còmic europeu de finals de la dècada de 1980, dècada en la que em vaig iniciar en el món del còmic. Hi podria veure aires, ni que sigui molt subtils, de Druillet i de Moebius. No m’agrada el disseny del personatge d’Ido, però entenc que, en l’època, era apreciat, com ho eren algunes sèries amb estil totalment europeu malgrat estar realitzats íntegrament al Japó.

La sèrie va tenir un enorme impacte en la dècada de 1990 tant en mangues com en la seva adaptació animada a OVA, encara que es va quedar curta ja que només es van adaptar els dos primers volums dels nou que acabaria completant la sèrie. Encara que Gunnm (literalment: somni-arma) va comptar amb aquesta única experiència animada, el seu impacte i la popularització conseqüent del manga, va fer que es guanyés fans a tot el món, entre ells el mateix James Cameron. Aquest va coquetejar durant anys amb adaptar Alita (va ser el nom inventat amb el qual la van conèixer a USA) a una pel·lícula amb actors i gran pressupost de Hollywood. Finalment aquest projecte es concretarà el proper 2019 quan s’estreni la pel·lícula amb actors reals.

Resum (amb espòilers)

Un científic (qualifiquem-lo així, de moment), que es fa dir Ido, va buscant restes cibernètiques en el que queda de robots desballestats en una muntanya de porqueria procedent de la ciutat-satèl·lit que sura damunt els seus caps. La seva sorpresa arriba quan troba mig cos (el cap i part del tors) d’una cíborg que, sorprenentment, encara conserva el seu cervell humà intacte. Es dedica en cos i ànima a reparar-la per tal de dotar-la d’un cos amb el que pugui desenvolupar-se autònomament.

Al mateix temps, a la ciutat van succeint-se un seguit de crims de noies que són desmembrades. Ido, per altra banda, treballa per la Fàbrica a preu fet caçant elements que, diuen, trenquen la convivència de la resta. I Gally, que és el nom de la noia cíborg, amb el cos completat, no té records de la seva vida anterior. Veient que Ido surt cada nit amb una maleta i que torna amb peces noves pel cos de Gally, sospita que és l’assassí de noies i que les escuartera per treure’n parts per ella. Una nit el segueix i, veient que a la vegada està seguint una noia i en una cantonada està a punt d’atacar-la, Gally intenta detenir-lo. Al mateix moment se n’adona que la noia a la que Ido seguia és l’assassina, una cíborg buscada per la Fàbrica. Al detenir l’atac que anava a fer a l’assassina, aquesta té temps d’atacar i justament en aquest moment Gally activa actes reflexes d’algú molt entrenat en la lluita i salva Ido alhora que destrueix l’assassina. Ido es presenta a la Fàbrica, cobra la seva recompensa i compra més peces per Gally.

En moments crucials sempre apareix Gally amb els seus instints assassins per salvar Ido o qualsevol persona del seu voltant. És així com un criminal que té un germà desquiciat que es dedica a menjar cervells dels oponents se’ls enfronta i comença una escabetxina de cervells. Gally contraataca i deixa mig mort a l’addicte de cervells, però no l’acaba de matar i el seu cervell, conjuntament amb la seva espina dorsal, aconsegueix fugir com un cuc, mentre Gally, per contra, ha acabat gairebé sense cos i Ido amb una greu ferida al costat.

Gràcies a una trucada de telèfon, del doctor col·lega d’Ido els recull i els salva a tots dos. Primer però, cal detenir la gran hemorràgia d’Ido i, en cadira de rodes a partir d’ara, baixen als sòtans de la casa on Ido guarda el cos d’un lluitador amb tot tipus d’armes i grans defenses. Òbviament Gally té nou cos i, ja sabent el seu instint, saben que en farà un bon ús.

Per la seva banda, l’assassí addicte a cervells, mata un lluitador amb armes letals als dits que s’extenen com fuets tallants, i utilitza el seu cos per reviure. Mentrestant Gally i Ido es presenten en un bar on hi han tots els caçarecompenses de la ciutat per demanar ajuda per matar l’assassí, allà mateix s’hi presenta amb el nou cos i desafia Gally també amb nou cos. Segresta un nadó i baixa a les clavegueres de la ciutat (que a la vegada és la claveguera de la ciutat flotant) per començar la lluita final. Al bar Gally se n’havia sortit prou bé, però les clavegueres és el lloc on s’ha criat l’assassí i té totes les de guanyar. No obstant això, després d’una lluita èpica, Gally destrueix l’assassí devora cervells amb fuets tallants als dits.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada