Bloc personal,

dilluns, 3 de febrer del 2020

The Prince of Egypt (1998)

[794]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Brenda Chapman, Steve Hickner
Guió: Philip LaZebnik, Nicholas Meyer
Veus de doblatge: Val Kilmer, Ralph Fiennes, Michelle Pfeiffer

[ Animació, aventura, drama ] 1h 39min

Sinopsi

IMDb (7,1):
“El príncep egipci Moisès s’assabenta de la seva identitat com a hebreu i del seu destí per convertir-se en líder del seu poble.”

Crítica

Típica i tòpica…

Res de l’altre món. Tot el que es pot esperar de qualsevol pel·lícula anterior de l’antic testament. Ni un gir inesperat, ni una nova visió, ni una modernització…

Resum (amb espòilers)

A l'Antic Egipte, els hebreus esclavitzats resen a Déu per a la salvació. El faraó Seti, tement que l’alarma alarmant d’esclaus hebreus pogués provocar rebel·lió, ordena als seus guàrdies que maten tots els nois hebrea nascuts. Temint-se per la seguretat del propi fill recent nascut, Yocheved, juntament amb els seus dos fills petits, Miriam i Aaron, es precipiten cap al riu Nil, on el col·loca en una cistella a l'aigua després d'acomiadar-lo amb un darrer però potent llagost. Míriam segueix la cistella mentre navega cap al palau del faraó i és testimoni del seu germà petit adoptat amb seguretat per l'esposa de Seti, la reina Tuya, que el nomena Moisès. Abans de marxar, Míriam prega que Moisès torni un dia a ells i alliberi la seva gent.

Anys després, Moisès i el seu germà adoptiu Ramsés, hereu del tron ​​d’Egipte, són espantats pel seu pare per destruir accidentalment un temple durant una carrera de carruatges. Segons el suggeriment de Moisès, Seti, que vol donar a Ramsès l'oportunitat de demostrar que és un jove responsable, el nomena príncep regent i li dóna autoritat sobre els temples d'Egipte. Com a homenatge, els grans sacerdots Hotep i Huy ofereixen a Rameses una bella i jove madianita Tzipporah. Ramsès dóna Tzipporah a Moisès i el nomena Arquitecte reial cap. Més tard aquella nit, Moisès segueix Tzipporah mentre s’escapa del palau, topa amb les ara adultes Miriam i Aaron, però no les reconeix. Llavors, Míriam canta la mare de la seva mare, que recorda Moisès; tanmateix, torna al palau amb ganes de tornar a un entorn familiar. La veritat sobre el seu passat es confirma posteriorment per un malson, i finalment pel mateix Seti, que molesta Moisès al·legant que els hebreus eren "només esclaus".

L'endemà, Moisès empeny accidentalment un guàrdia egipci fins a la seva mort mentre intentava impedir que assotés un esclau hebreu. Horroritzat i avergonyit, Moisès fuig al desert a l'exili, malgrat les súpliques de Ramsès que ell es queda. Mentre es trobava al desert, Moisès defensa tres noies joves dels bandolers, només per esbrinar la seva germana gran és la mateixa Tzipporah. Moisès és acollit pel pare de Tzipporah i el gran sacerdot de Madian, Jethro. Després d'assimilar-se a aquesta nova cultura, Moisès es converteix en pastor i es casa amb Tzipporah. Un dia, mentre perseguia un xai perdut, Moisès descobreix un arbust ardent, a través del qual Déu li diu que torni a Egipte i guiarà els hebreus cap a la llibertat. Déu atorga al pastor de Moisès el seu poder i promet que dirà a Moisès què ha de dir. Moisès i Tzipporah tornen a Egipte, on Moises és saludat per Ramsés, que ara és faraó amb una dona i un fill. Moisès demana l'alliberament dels hebreus i canvia el seu personal en serp per demostrar la seva aliança amb Déu. Hotep i Huy recreen amb molt de gust aquesta transformació amb "fum i miralls", només perquè les serps siguin menjades per la serp de Moisès. Al no voler que les seves accions fessin caure l’imperi, Ramsès s’endureix i duplica la càrrega de treball dels hebreus.

Moisès infligeix ​​nou de les Deu Plagues d’Egipte, però tot i així, Ramsès es nega a cedir-se i es jura de no alliberar mai els esclaus hebreus. Desanimat, Moisès prepara els hebreus per a la desena i última plaga, ordenant-los que sacrificin un xai i marquin els portals amb la sang del xai. Aquella nit, la pesta final mata a tots els primers fills d’Egipte, inclòs el fill de Ramsés, mentre allunya els dels hebreus. Ramsès, afectat de pena, finalment concedeix a Moisès permís per alliberar els hebreus. Després de sortir del palau, Moisès s’esfondra i plora de dol, atabalat pel dolor que li va causar al seu germà i a Egipte.

Al matí següent, els hebreus, dirigits per Moisès, Miriam, Aaron i Tzipporah, abandonen Egipte. Al Mar Roig, descobreixen que un venjanç Ramsés els persegueix amb el seu exèrcit, amb intenció de matar-los. Tot i això, un pilar de foc bloqueja el camí de l'exèrcit, mentre Moisès utilitza el seu personal per separar el mar. Els hebreus travessen el fons del mar obert; el foc s’esvaeix i l’exèrcit fa persecució, però l’aigua es tanca i ofega els soldats egipcis, escarmentant Ramsès sola. Moisès tristament s’acomiada del seu germà i condueix els hebreus al Mont Sinaí, on rep els Deu Manaments.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada