Bloc personal,

dimecres, 17 de maig del 2017

Ah-ga-ssi (2016) (The Handmaiden)

[485]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Park Chan-Wook
Guió: Sarah Waters (novel·la Fingersmith), Seo-kyeong Jeong, Park Chan-Wook
Actors: Kim Min-hee, Ha Jung-woo, Cho Jin-woong

[ Drama, romanç, thriller ] 2h 25min

Sinopsi

IMDb (8,1):
“Una noia és contractada com a criada d’una hereva japonesa, però al mateix temps està involucrada en secret en una conspiració per estafar-la.”

Crítica

Carai amb els coreans…

Tres històries pel preu d’una! Boníssima! A mi m’ha atrapat des dels primers fotogrames. Sembla estrany que hagi passat tant desapercebuda… és clar que, amb l’ola de neopuritarisme que hi ha últimament, potser no és tant estrany…

[ Editat 18/11/21 ]:
Acabo de revisionar aquesta pel·lícula i encara no puc sortir del meu astorament preguntant-me una vegada i una altra “com és possible que l’hagi oblidat completament!”. No recordava absolutament res de la pel·lícula, tot i haver resultat sorprenentment bona. Només recordava vagament una escena de la biblioteca i la serp del terra. Ni tan sols visualitzant l‘altre cartell de la pel·lícula en la que surten els personatges principals.

Resum (amb espòilers)

Part 1
A la Corea ocupada pels japonesos, un estafador que opera sota el sobrenom de "Comte Fujiwara" planeja seduir una hereva japonesa anomenada Lady Hideko, després casar-se amb ella i enviar-la a un asil per tal de robar-li l'herència. Contracta una carterista anomenada Sook-hee per convertir-se en la minyona d'Hideko i animar l'Hideko a casar-se amb ell.

L'Hideko viu amb el seu oncle Kouzuki, un home coreà que va ajudar els japonesos a fer-se càrrec del seu país a canvi d'una mina d'or. Aleshores, Kouzuki utilitza aquesta riquesa per alimentar la seva obsessió pels llibres rars, venent falsificacions per acumular més diners i llibres. La feina principal de Sook-hee és ajudar a l'Hideko a preparar-se per llegir per als convidats de Kouzuki. Tornant frustrat d'una lectura, Hideko demana a Sook-hee dormir al seu costat. Les dos acaben fent l'amor, amb el pretext de preparar l'Hideko per a la seva vida matrimonial amb el comte. Sook-hee comença a expressar reticències sobre el pla, però quan la mateixa Hideko suggereix que estima algú que no sigui el comte, Sook-hee insisteix en el matrimoni. L'Hideko li dona una bufetada i la llença violentament de l'habitació.

Quan en Kouzuki marxa de negocis durant una setmana, Hideko i Fujiwara fugen. Després de cobrar l'herència d'Hideko, es revela que la ingenuïtat d'Hideko era part de l'estafa. Ella i Fujiwara enganyen a Sook-hee i convencen l'asil que ella és la "comtessa" perquè la retinguin en lloc d'Hideko.

Part 2
Una sèrie de flashbacks mostren que la "pràctica lectora" d'Hideko era, de fet, Kouzuki ensenyant-li a llegir eròticament pornografia sàdica des que tenia cinc anys. Els flashbacks mostren un règim d'abús psicològic i físic que degrada gradualment la seny de la tia de l'Hideko, que finalment es troba penjada d'un arbre al pati, i així Hideko pren el relleu com a lector de les subhastes. Quan Hideko qüestiona la descripció d'un penjat en un llibre que ha de llegir, en Kouzuki li diu que va assassinar la seva tia amb dispositius de tortura al soterrani després que ella intentés fugir.

En un passat més recent, el comte s'adona que seduir a Hideko seria impossible i, en canvi, la inclou en el pla per fugir i després dividir la seva herència. Quan Hideko expressa la seva por al seu oncle, el comte li regala un flascó d'opi amb el qual es pot suïcidar, perquè mai la puguin portar amb vida al soterrani. Hideko demana al comte que li trobi una noia per contractar com a minyona i que internaran a un asil al lloc d'Hideko.

Mentre rep les instruccions del comte, que s'aprofita de l'analfabetisme de Sook-hee, Hideko s'enamora inesperadament d'ella. Hideko intenta confessar el seu amor, però quan Sook-hee insisteix que el matrimoni continuï, Hideko la llença de l'habitació i intenta penjar-se. Sook-hee la salva i tots dos admeten les seves trames. La Hideko ajuda a la Sook-hee a escriure una carta a la seva família per dir-li que s'ha unit amb l'Hideko i a tramar un complot per allunyar Hideko i Sook-hee dels homes que els han estat manipulant. La Hideko li mostra a Sook-hee els llibres que es va veure obligada a llegir i Sook-hee comença a destruir la biblioteca. Hideko anomena Sook-hee "el seu salvador" i s'uneix a destruir la col·lecció del seu oncle.

Part 3
Després de deixar Sook-hee a l'asil, Fujiwara i Hideko mengen junts, on Fujiwara vol que l'Hideko es torni a casar amb ell, aquesta vegada com a Sook-hee, ja que han canviat d'identitat. També revela que Sook-hee morirà d'aquí a uns quants dies, cosa que farà que Hideko qüestioni els desitjos de Fujiwara. L'amic de Sook-hee, Bok-soon, incendia l'asil i es fa passar per bomber per rescatar Sook-hee. Hideko dosifica el vi de Fujiwara amb gotes de l'ampolla d'opi, fent que es desmaii mentre ella agafa els diners i se'n va. Les dones es reuneixen i fugen juntes, disfressant Hideko d'home per evitar ser detectades.

Kouzuki captura en Fujiwara en rebre una carta de Hideko que detalla l'engany de Fujiwara. Tortura a Fujiwara al seu celler amb la seva col·lecció d'eines antigues de creació de llibres i el pressiona per obtenir detalls sexuals sobre la seva neboda. Fujiwara inventa una història sobre fer l'amor la nit de noces, mentre un flashback mostra que va veure com Hideko es masturbava abans de tallar-se la mà amb un ganivet per tacar-li els llençols, negant-se a consumar el matrimoni. Quan en Kouzuki demana més detalls, en Fujiwara el convenç de donar-li un dels seus cigarrets. Després de fumar, un Fujiwara disgustat es nega a donar més detalls. Kouzuki nota que els cigarrets estan produint fum blau. Fujiwara revela que els seus cigarrets havien estat lligats amb mercuri i el gas tòxic del fum els mata a tots dos.

En un ferri a Xangai, la Xina, Sook-hee i Hideko celebren la seva nova llibertat fent l'amor una vegada més.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada