Bloc personal,

diumenge, 4 d’agost del 2019

Raiders of the Lost Ark (1981)

[740]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Steven Spielberg
Guió: Lawrence Kasdan, George Lucas
Actors: Harrison Ford, Karen Allen, Paul Freeman

[ Acció, aventura ] 1h 55min

Sinopsi

IMDb (8,5):
“El 1936 l’arqueòleg i aventurer Indiana Jones és contractat pel govern dels Estats Units per trobar l’Arca Perduda abans que els nazis d’Adolf Hitler aconsegueixin els seus fantàstics poders.”

Crítica

Una joia que cal anar revisualitzant…

L’he vista mil vegades, però m’ha sorprès que no la tingui aquí anotada i valorada. L’inici, és clar, mític i genial. Hi han moments que, francament, ens podríem haver estalviat, però és un no parar d’acció i entreteniment.

Resum (amb espòilers)

Indiana Jones és un professor d’història d’universitat que porta una doble vida d’aventurar trobant joies del passat amagades arreu del món. Té un competidor que no para de robar-li i emportar-se els mèrits dels seus descobriments.

De tornada de la seva última expedició, el govern dels EE.UU. el contracte per trobar l’arca perduda que els nazis de Hitler estan buscant a Egipte, seguint les indicacions del seu competidor. Indy, però, sap que per trobar l’arca necessiten un artefacte que, correctament posicionat al final d’un pal i en determinat moment del dia, permetrà l’entrada de la llum que, reflectida pel cristall que porta l’artefacte, mostra el lloc exacte on es troba l’arca.

Indiana se’n va al Nepal a buscar l’artefacte i el segueixen. Parla amb la filla de l’explorador que va trobar l’artefacte i li ofereix una gran quantitat de diners. Ella, però, s’estima més fer-lo esperar tot i que, casualment, el portava a sobre com a collaret. Quan marxa Indiana, els que el seguien, intenten aconseguir l’artefacte i acorralen la noia. Indiana torna i la rescata. L’artefacte es recalenta amb la calor de l’incendi provocat en la lluita i, quan el cap dels nazis intenta agafar-lo, es crema la mà, deixant marcada en la pell una de les cares del medalló.

Indiana i la noia van junts a El Caire a intentar descobrir on és l’arca enmig d’un núvol de nazis que no paren de perseguir-lo per la ciutat intentant matar-lo a ell i a la noia. Finalment segresten la noia, tot i que Indy la dona per morta. Des de l’excavació arriben notícies que saben on es troba l’arca, però Indiana ja ha desxifrat el missatge del medalló i sap la longitud exacte que ha de tenir el pal per projectar l’ombra que indiqui el lloc, cosa que els nazis no poden saber sense tenir-ne les dues parts.

Enmig de l’enrenou de l’excavació, Indiana excava on sap ell que està l’arca i finalment la troba. En el moment de treure-la, però, és descobert i el tornen a robar el descobriment. Després de diverses persecucions i escapar-se havent estat capturat, l’arca passa d’unes mans a unes altres. Primer l’arca havia d’anar en avió a Berlín, però el destrueixen. Després va en camió i l’intercepten. Porten l’arca a un vaixell, però un submarí nazi els torna a prendre l’arca. I finalment apareixen en una illa on obriran l’arca.

Indiana avisa la noia que, passi el que passi, no obri els ulls. En acabar l’odise de foc i destrucció, Indiana i la noia obren els ulls i observen com l’arca ha matat a tots els presents en la seva obertura. Retornen l’arca al govern dels EE.UU. que la tanca en una caixa i la mig perd en un magatzem gegant amb secrets classificats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada