Bloc personal,

divendres, 26 de maig del 2023

The Whale (2022)

[1193]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Darren Aronofsky
Guió: Samuel D. Hunter
Actors: Brendan Fraser, Sadie Sink, Hong Chau
Estrena: 04/09/22
Títol original: The Whale

[ Drama psicològic ] 1 h. 57 min.

  • Oscar 2023
  • • al millor actor,
  • • i al millor maquillatge i perruqueria.

Wikipedia

Sinopsi

IMDb (7,7):
“Un professor de llengua anglesa confinat a casa seva per obesitat mòrbida intenta reconnectar amb la seva filla adolescent.”

Crítica

Feia temps que la tenia pendent de veure i, efectivament, és un pel·liculot!

Alguna cosa m’ha fet recordar Rear Window (1954) (La ventana indiscreta) de Hitchcock…

La veritat és que és una pena que la secundària, Hong Chau, no s’hagi emportat també l’Oscar, perquè m’agradat molt.

He trobat a faltar, en les línies de guió, algun comentari més roent referent a les males olors que acompanyen aquestes situacions i, en canvi, pràcticament totes les integrants femenines del repartiment no han tingut problemes per acostar-se a l’aixella d’una persona que està suant contínuament… (el comentari hi és, però només de passada i sense donar-li cap tipus d’importància).

Resum (amb espòilers)

El Charlie, un mestre de llengua anglesa obès i solitari, imparteix cursos d'escriptura on-line, però manté la seva càmera web apagada per ocultar el seu aspecte físic. La seva infermera i única amiga, la Liz, l'insta a visitar un hospital per risc greu d'insuficiència cardíaca congestiva, però Charlie insisteix que no es pot permetre l'atenció mèdica.

El Charlie també rep la visita del Thomas, un missioner de l'Església de la Nova Vida que vol que es salvi. Sovint demana pizza, seguint una rutina establerta amb el repartidor Dan, que deixa la pizza i cobra el pagament a la bústia sense que mai interaccionin cara a cara.

El Charlie espera tornar a connectar amb l’Ellie, la seva filla adolescent a qui no ha vist en vuit anys. Li ofereix els 120.000 dòlars al seu compte bancari si passa temps amb ell sense que la seva mare ho sàpiga. L'Ellie cedeix quan accepta ajudar a reescriure un assaig escolar, tot i que també li agradaria que escrigués en una llibreta que li regala.

La salut del Charlie comença a disminuir ràpidament i la Liz li porta una cadira de rodes perquè pugui mantenir-se mòbil. La Liz està disgustada per les visites del Thomas i el castiga. Ella revela que és la filla adoptiva del pastor principal de New Life i que l'Alan, el xicot difunt del Charlie, la mort del qual per suïcidi va fer que el Charlie comencés a menjar incontrolablement, era el seu germà. Malgrat les objeccions de la Liz, el Thomas encara creu que la seva missió és ajudar al Charlie.

L’Ellie col·loca pastilles de somnífer aixafades al menjar del Charlie. Després que ell s'adormi, arriba el Thomas i ella li pregunta mentre tots dos fumen marihuana. El Thomas admet que va robar els diners de la parròquia i va fugir de casa perquè se sentia insatisfet. L'Ellie grava en secret la seva conversa. Per preocupació, la Liz porta a visitar la Mary, l'exdona del Charlie i la mare de l'Ellie.

Es produeix un intercanvi acalorat en el qual el harlie revela l'import del seu compte bancari que tenia previst deixar l'Ellie, fent que la Liz s'enfadi per haver-la mentit sobre el perquè va evitar el tractament mèdic. Sols, la Mary i el Charlie discuteixen sobre la ruptura del seu matrimoni i els seus fracassos com a pares. Es revela que el Charlie va abandonar a la Mary i l’Ellie per estar amb l’Alan, cosa que va provocar un divorci i el seu distanciament amb l’Ellie. Quan la Mary marxa, el Charlie admet que espera que l’Ellie sigui la confirmació que necessita que ha fet "una cosa bé amb la seva vida". Més tard aquella nit, durant un lliurament rutinari de pizza, el repartidor Dan veu el Charlie per primera vegada després d'esperar que el Charlie surti per veure'l. Sorpresa, fuig sense dir ni una paraula. Com a resultat, el Charlie té un sever episodi d'afartament durant el qual envia un correu electrònic carregat de blasfèmia als seus estudiants, dient-los que no facin cas del treball de classe i que només escriguin "alguna cosa honesta".

El Thomas visita el Charlie per darrera vegada per informar-li que es trasllada a casa després que l’Ellie enviés la seva confessió al seu antic grup de joves i a la seva família. L'han perdonat i l'han rebut a casa. Intenta predicar a Charlie, però Charlie castiga Thomas quan atribueix la mort d'Alan al fet que és homosexual.

Charlie revela durant la seva propera classe que està sent substituït a causa del correu electrònic que va enviar, i llegeix algunes de les presentacions dels estudiants. Per correspondre a la seva honestedat, encén la seva càmera web per primera vegada i els estudiants reaccionen amb sorpresa; proclama amb calma que l'únic que importa són les coses honestes que havien escrit els seus alumnes. Aleshores, Charlie acaba bruscament la classe llançant el seu ordinador portàtil contra la nevera.

La Liz torna i consola en Charlie mentre la seva salut empitjora. L'Ellie arriba per enfrontar-se a ell furiós per un assaig que va reescriure per a ella; Charlie el va substituir per un assaig crític de Moby-Dick que va escriure a vuitè grau, ja que el considerava l'assaig més honest que ha llegit mai. Ellie inicialment el retreu mentre intenta reconciliar-se per última vegada, tot i que llegeix l'assaig en veu alta davant la insistència d'en Charlie.

Charlie s'aixeca i camina cap a ella sense ajuda, cosa que havia intentat però no va aconseguir durant la primera visita de l'Ellie. Quan l'Ellie acaba de llegir, tots dos somriuen l'un a l'altre i en Charlie comença a surar mentre està envoltat d'una llum blanca brillant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada