Bloc personal,

dijous, 4 de maig del 2023

The Mandalorian (2023) S03

[357]

Valoració



Fitxa tècnica

Creador: Jon Favreau
Basat en Star Wars de: George Lucas
Música: Ludwig Göransson, Joseph Shirley
Actors: Pedro Pascal, Katee Sackhoffs
Emissió: 01/03/23 - 19/04/23
Títol original: The Mandalorian

[ Acció, aventura, fantasia, western espacial ] 8 capítols de 30-52 min.
Wikipedia

Sinopsi

IMDb (8,7):
“Els viatges d'un caçarecompenses solitari als confins de la galàxia, lluny de l'autoritat de la Nova República.”

Crítica

Quin dia millor que avui, quatre de maig –may the fourth / “May the force be with you”–, per acabar una sèrie Star Wars

No entenc tant de rebombori crític envers la sèrie perquè havia perdut pistonada. És de les millors sèries que fan ara mateix! El que ha perdut, en part, és una mica l’esperit western que tenia especialment la primera temporada, però en canvi ha guanyat en acció i efectes Stars Wars clàssics de tota la vida. És magnífica!

Resum (amb espòilers)

1.- L'apòstata. L'Armer i un grup de mandalorians celebren una cerimònia per introduir un nen petit, Ragnar Vizsla, a la tribu. La cerimònia s'interromp quan una tortuga dinosaure ataca els mandalorians. El clan inicialment no aconsegueix defensar-se, però són salvats per Din Djarin i Grogu, que s'han reunit.[a] L'Armer confirma que si les mines de Mandalore encara existeixen, Djarin pot tornar a ser un Mandalorià. Djarin viatja a Nevarro per conèixer l'alt magistrat Greef Karga. Djarin ajuda a Karga a evitar un grup de pirates, liderats pel pirata Vane. Karga ofereix a Djarin el càrrec de mariscal, però Djarin es nega, afirmant que va venir a reconstruir l'IG-11. En Djarin reviu amb èxit l'IG-11, però el droide segueix per defecte la seva programació original i violenta. Djarin porta les peces a un grup de mecànics anzellans, que li diuen que necessiten un nou nucli de memòria per reparar el droide. Quan Djarin abandona Nevarro, la tripulació pirata liderada pel superior de Vane, Gorian Shard, ataca el seu vaixell, però en Djarin escapa. Djarin es reuneix amb Bo-Katan Kryze en un antic castell mandalorià a Kalevala, que revela que després de perdre el Darksaber, ha abandonat els seus plans de recuperar Mandalore i li diu a la Djarin que viatgi cap allà sola.

2.- Les mines de Mandalore. Djarin visita Peli Motto a Tatooine a la recerca d'un nou xip de memòria per a l'IG-11. Ella no en té, però li ven R5-D4. Djarin, Grogu i R5 volen cap a Mandalore, on en Djarin ordena a R5 que busqui cap endavant i s'asseguri que l'atmosfera no sigui tòxica. Quan R5 no torna, Djarin s'aventura després d'ell i és atacat per diversos Alamites, una espècie autòctona semblant a un troll que viu a les coves. Endinsant-se més endins a les mines, Djarin és capturat per una criatura cyborg i envia a Grogu per demanar ajuda en Bo-Katan. Bo-Katan rescata Djarin i mata el cyborg abans de conduir en Djarin a les Aigües Vivent. Djarin es submergeix per restaurar el seu estatus de mandalorià, però una caiguda sobtada fa que s'enfonsi profundament a l'aigua. Bo-Katan es submergeix per salvar-lo. En el camí de tornada, es troba cara a cara amb un Mitosaure.

3.- El convertidor. Després que en Djarin es recuperi, ell i Bo-Katan marxen de Mandalore, tot i que Bo-Katan li nega l'existència del Mitosaure. En tornar a Kalevala, són atacats per esquadres TIE imperials, que destrueixen la casa de Bo-Katan i es veuen obligats a retirar-se. A Coruscant, el doctor Pershing rep un indult per part de la Nova República, però es sorprèn de trobar l'Elia Kane, una antiga oficial de comunicacions que formava part del romanent imperial de Moff Gideon, entre els destinataris del programa d'amnistia. Kane accepta ajudar Pershing en els seus esforços per continuar la seva investigació sobre la clonació, que ha estat prohibida per la República. S'enfilen a bord d'un Destructor Estel·lar de classe Imperial desafectat per robar els materials necessaris, però Kane traeix a Pershing als governants de la República i més tard saboteja en secret el procediment d'esborrar la ment utilitzat sobre ell. Mentrestant, Djarin i Bo-Katan arriben a l'enclavament secret mandalorià, on Djarin presenta a l'Armer amb una mostra de les Aigües Vives com a prova de la seva redempció. Com que també s'ha banyat a les Aigües, Bo-Katan també és benvinguda a l'enclavament.

4.- L'exposat. Djarin introdueix en Grogu a l'entrenament de combat mandalorià. Grogu guanya un partit d'entrenament, però el seu oponent Ragnar Vizsla és capturat per un gran rapiny. Bo-Katan reuneix un grup de caça, que inclou el pare de Djarin i Ragnar, Paz Vizsla, i els condueix a peu al niu dels rapinyaires. L'Armer forja una nova peça d'armadura mandaloriana per a Grogu, un rondel que porta el segell de banya de fang de Djarin. Mentre treballa, Grogu té visions del seu rescat del Temple Jedi en flames pel mestre Jedi Kelleran Beq i els membres simpàtics de les Forces Armades de Naboo.[b] L'excés de ganes de Vizsla per salvar Ragnar interromp el pla de Bo-Katan i condueix a una difícil aèria. enfrontament en què Bo-Katan i Djarin rescaten el nen il·lès, maten el rapinyent, recullen els seus pollets i es guanya el respecte del clan. Mentre l'Armeria substitueix l'espatlla d'en Bo-Katan, perdut en la baralla amb el rapinyent, Bo-Katan revela la seva trobada amb el Mitosaure, però l'Armeria coneix el seu relat amb una incredulitat indiferent.

5.- El pirata. Com a represàlia per l'expulsió de Vane, Gorian Shard envaeix Nevarro. Greef Karga es posa en contacte amb Carson Teva per demanar ajuda a la Nova República. Sospitant que l'atac és un preludi d'un nou ascens de l'Imperi, Teva informa al coronel Tuttle, però quan Tuttle mostra indiferència, rastreja l'encobert mandalorià i demana ajuda a Din Djarin. Djarin convenç l'encobert de venir en ajuda de Karga malgrat els seus enfrontaments previs amb ell, i Bo-Katan assumeix el comandament de la força d'atac. Quan els mandalorians superen la invasió, en Vane fuig, Shard és assassinat i els pirates restants són detinguts. Els Mandalorians són benvinguts de nou per Karga i la gent, i tornen al seu antic enclavament. L'Armer es reuneix amb Bo-Katan, reconeixent la reaparició del Mitosaure com un presagi que Bo-Katan és qui pot reunir tots els mandalorians, i li demana que es tregui el casc per simbolitzar aquesta nova posició. En el seu camí de tornada a Adelphi, en Teva es troba amb les restes del transport de la presó de Moff Gideon, que havia desaparegut durant el trànsit, i troba un fragment d'aliatge de beskar a l'interior.

6.- Lloguer d'armes. Bo-Katan, Djarin i Grogu van marxar cap a l'idíl·lic planeta Plazir-15, on l'antic exèrcit de Bo-Katan, ara liderat per Axe Woves, s'ha establert com a mercenaris. Abans que puguin conèixer-los, són desviats involuntàriament pels governants del planeta, el capità Bombardier i la duquessa, que demanen la seva ajuda per neutralitzar diversos droides imperials i separatistes reutilitzats però que funcionen malament. Després d'aturar un droide canalla, Bo-Katan i Djarin segueixen el seu rastre fins a The Resistor, un bar de droides, i convencen el seu cambrer i la seva clientela perquè els ajudin. Descobreixen que els droides van ser sabotejats mitjançant nanoroides del fluid de manteniment del bar, que van ser importats encobertes pel comissari Helgait, cap de l'Oficina de Seguretat Planetària. Enfrontat, Helgait es revela com a separatista abans que Bo-Katan el noquei i la duquessa el condemni a un exili penitent a la Lluna de Paraquaat. Atorgat una audiència amb els corsaris mandalorians, Bo-Katan desafia a Woves pel lideratge i el derrota. Per ajudar-la a ascendir, Djarin admet la seva captura per part del cyborg a les mines de Mandalore i el seu rescat per part de Bo-Katan, que amb raó li retorna el Darksaber.

7.- Els espies. Elia Kane informa a Moff Gideon de la intenció dels Mandalorians de recuperar el seu planeta. Gideon transmet aquesta informació al Consell de l'Ombra, un grup de senyors de la guerra imperials. Demana reforços al comandant Brendol Hux i pregunta al capità Pellaeon sobre l'absència del gran almirall Thrawn. Reassemblant-se a Nevarro, Bo-Katan uneix els clans mandalorians i prepara un grup de reconeixement per explorar la superfície de Mandalore i localitzar la Gran Forja. Abans de marxar, Greef Karga presenta a Din Djarin IG-12: una versió reconstruïda de l'IG-11, que pot ser controlada per Grogu. A Mandalore, el grup coneix un altre clan supervivent, que és lleial a Bo-Katan. Bo-Katan admet que es va rendir a Gideon poc després de la Nit de les Mil Llàgrimes, amb l'esperança que el seu poble s'estalviés més danys. El grup troba la Gran Forja, però és emboscat per soldats d'assalt millorats amb beskar. Djarin és capturat per un Gideon vestit de beskar, que revela la seva intenció de completar la Gran Purga de Mandalore. Intenta matar el grup de recerca, però Bo-Katan utilitza el Darksaber per escapar del grup. Paz Vizsla es queda enrere per guanyar temps, però és assassinat pels guàrdies pretoris de Gideon.

8.- La tornada.., Din Djarin escapa de la captivitat i busca en Gideon. Djarin i Grogu descobreixen tancs de clonació plens de clons de Gideon que poden utilitzar la Força, i Djarin els destrueix. Després d'una llarga escaramuza entre els mandalorians i els soldats d'assalt millorats amb beskar dins de la base, Bo-Katan, Djarin i Grogu prenen una posició final contra Gideon i els seus guàrdies pretoris, en què el Darksaber és destruït. Woves aboca la nau capital mandaloriana a la base imperial i Gideon és consumit per l'explosió resultant; Grogu protegeix en Bo-Katan i en Djarin de l'explosió amb una bombolla de força. Després de la batalla, els Mandalorians reinicien la Gran Forja al cor de Mandalore i Djarin adopta formalment Grogu. Després, en Djarin agafa un contracte honest amb Carson Teva i es trasllada a una cabana als afores de la capital de Nevarro, tal com li va oferir Greef Karga, mentre que l'IG-11 és reconstruït pels mecànics d'Anzellan per servir com a nou mariscal de Nevarro.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada