Bloc personal,

dilluns, 4 de gener del 2021

Soul (2020)

[967]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Pete Docter, Kemp Powers
Guió: Pete Docter, Mike Jones
Veus de doblatge: Jamie Foxx, Tina Fey, Graham Norton

[ Animació, aventura, comèdia ] 1h 40min

Sinopsi

IMDb (8,2):
“Un músic que ha perdut la passió per la música és transportat del cos i ha de trobar el camí de tornada amb l'ajuda d'una ànima infantil que aprengui sobre ella mateixa.”

Crítica

Els 10 primers minuts, genials!

Com gairebé sempre que veig una pel·lícula, últimament les veig totalment fraccionades. En començar a veure aquesta pel·lícula, en els deu primers minuts, just abans del començament real de la pel·lícula –en el moment que anuncien el títol–, em va agradar molt com tracten el tema de la inspiració en el jazz: simplement l’explicació que fa als nens dels acords, acords menors, el que toca la piano… és un tema en el que justament hi estic posat de quatre potes i ho vaig trobar molt interessant. Com no podia ser d’una altra manera, em vaig posar a anunicar-ho als quatre vents… sense haver vist la resta de la pel·lícula. I aquí el dilema: la resta de la pel·lícula, tot i estar bé, és bastant simple o, com a mínim, no fa referència al comentat en aquests primers minuts. Em recorda molt a les pel·lícules de les emocions al cervell, Inside Out (2015), del mateix director i equip. No té més.

Resum (amb espòilers)

Joe Gardner, un professor de música de l'escola mitjana de Nova York, somia amb una carrera en el jazz, tot i que la seva mare Libba s'hi oposi, tement per la seva seguretat financera. Un dia, Joe s'assabenta d'una obertura a la banda de la llegenda del jazz Dorothea Williams i hi fa audicions. Impressionat amb el piano que toca Joe, Dorothea li ofereix la possibilitat d’actuar més tard aquella mateixa nit. Mentre Joe es dirigeix feliçment a preparar-se per a l’espectacle, cau per un clavegueram.

Joe es troba com una ànima que es dirigeix cap al "Gran Més Allà". Sense voler morir abans del seu gran descans, intenta escapar-se però acaba al "Gran Abans", on els consellers de l'ànima (tots ells anomenats Jerry) preparen les ànimes no nascudes per a la vida. Cada ànima té una insígnia que, un cop omplerta de trets, atorga el pas a la Terra. Confús per a un instructor, a Joe se li assigna entrenar 22, una ànima cínica que s’ha mantingut al Gran Abans durant mil·lennis i no té sentit a viure a la Terra. Necessita trobar la seva "espurna" per completar la seva insígnia i accepta donar-la a Joe perquè pugui tornar a casa. Joe intenta ajudar 22 a trobar una passió, però els intents resulten inútils. Sense altres opcions, es dirigeixen cap a "la zona", una zona on la gent entra quan la seva passió els converteix en un tràngol eufòric; també allotja les ànimes perdudes que queden obsessionades i trencades. Moonwind, el capità d'un galeó psicodèlic que porta una tropa de "místics sense fronteres", [3] ajuda a rescatar les ànimes perdudes. Els místics accepten ajudar a Joe, que està en coma des de la seva caiguda.

Joe torna emocionat a la Terra, però accidentalment porta 22, resultant en 22 que entren al seu cos i Joe acaba en un gat de teràpia. Inicialment espantat, 22 s'instal·la al cos de Joe i troba un gran gaudi en les petites coses de la vida. Manté converses profundes i punyents amb Connie, una estudiant que planejava deixar la banda de l’escola però que canvia d’opinió després de perdre’s en un solo de trombó apassionat i improvisat; Dez, que volia ser veterinari, però ara gaudeix de la seva carrera de barber; i Libba, que es reconcilia amb Joe i finalment accepta la passió del seu fill per la música. Mentrestant, Terry, un comptable designat per comptar les ànimes dirigides al Gran Allà, va a la Terra a buscar el desaparegut Joe.

Joe i 22 troben Moonwind (en la seva feina diària de girador de signes) per ajudar a restaurar Joe al seu cos, però 22 experimenta una epifania i decideixen que ha de trobar el seu propòsit a la Terra. Ella fuig amb Joe a la cua darrere, però Terry es posa al dia i els torna de nou al Gran Abans. 22 s'adona que s'ha omplert el seu distintiu, però Joe insisteix que va ser el resultat de les seves experiències i gustos. 22 li llança amb ràbia la insígnia i desapareix a la zona. Més tard, Joe s'assabenta que, en lloc del propòsit de la vida, una espurna significa simplement que una ànima està preparada per viure.

Joe torna a la Terra i té una actuació reeixida amb el quartet Dorothea. L’experiència, però, no és tan satisfactòria com esperava Joe; pitjor, potser hauria de repetir la mateixa rutina nit rere nit. En adonar-se de les seves maneres insensates i egoistes amb 22, decideix tornar la insígnia. Inspirat en els objectes que va recollir al seu cos, Joe toca el piano per entrar a la zona i buscar 22, que s’ha convertit en una ànima perduda. Utilitzant una petita llavor d’auró 22 que havia conservat, Joe la convenç que està preparada per viure, tornant-la a la normalitat. Amb la seva insígnia enrere, 22 finalment entra a la Terra amb Joe acompanyant-la el temps que pugui.

Mentre es prepara per dirigir-se cap al Gran Més Allà, Joe és detingut per un Jerry que li dóna les gràcies per haver-los inspirat i li ofereix una altra oportunitat de vida. Joe accepta i torna al seu cos a la Terra, ara a punt per viure i apreciar cada moment de la seva vida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada