Bloc personal,

diumenge, 10 de març del 2024

Poor Things (2023)

[1225]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Yorgos Lanthimos
Guió: Tony McNamara (novel·la: Alasdair Gray)
Música: Jerskin Fendrix
Producció: Film4, Element Pictures, TSG Entertainment
Actors: Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe
Estrena: 08/12/23
Títol original: Poor Things

[ Comèdia, drama, romanç ] 2 h. 21 min.
Wikipedia

Sinopsi

IMDb (8,1) (152K):
“La increïble història sobre la fantàstica evolució de Bella Baxter, una jove donada a la vida pel científic brillant i poc ortodox Dr. Godwin Baxter.”

Crítica

Té coses interessants, però, a dia d’avui, no l’he entès…

Poca cosa tinc més a dir. Quan la revisi d’aquí tres o quatre anys, potser aportaré alguna cosa més.

Com apunt, he de dir que he necessitat ben bé una setmana i mitja per assimilar-la i acabar-la. Des de que vaig començar-la, la valoració a IMDb ha baixat de 8,3 amb 119K votacions a 8,1 amb 152K.


Resum (amb espòilers)

En un distòpic Londres victorià, l'estudiant de medicina Max McCandles es converteix en assistent del cirurgià excèntric Godwin Baxter. S'enamora del pupil de Godwin, la Bella, una jove infantil. Godwin revela que la dona, que estava embarassada, es va suïcidar saltant d'un pont. Va substituir el cervell de la dona amb el del seu fetus no nascut, la qual cosa va fer que tingués una ment d'infant, i la va anomenar Bella Baxter.

Amb l'ànim de Godwin, Max demana la mà de Bella en matrimoni. La Bella accepta, però a mesura que la seva intel·ligència es desenvolupa ràpidament, sent curiositat pel món exterior i sobre ella mateixa. Explorant el seu propi cos, descobreix la masturbació i el plaer sexual. Ella fuig amb Duncan Wedderburn, un advocat disbauxa a qui Baxter va contractar per revisar el contracte nupcial. En Godwin, decidint deixar-la anar, comença un nou experiment amb una dona jove, Felicity, que madura molt més lentament que la Bella.

Bella i Duncan s'embarquen en un gran viatge, començant a Lisboa, on tenen relacions sexuals freqüents. Quan la Bella es fa difícil de controlar, Duncan la fa entrar de contraban a un creuer. Bella es fa amistat amb els passatgers Martha i Harry, que obren la seva ment a la filosofia. Duncan intenta frenar el seu creixement sense èxit. S'exaspera i es dedica a beure i jugar. Durant una parada a Alexandria, Bella és testimoni del sofriment dels pobres i s'angoixa. Confia els guanys de Duncan a membres sense escrúpols de la tripulació, que prometen falsament donar-los als més necessitats. No es poden permetre la resta del viatge, Bella i Duncan són deixats a Marsella i es dirigeixen a París. Buscant diners i allotjament, Bella comença a treballar en un bordell. Duncan, enfurismat, té una crisi i Bella l'abandona. Al bordell, passa sota la tutela de Madame Swiney i es fa amistat amb una altra prostituta, Toinette, que l'introdueix al socialisme.

Godwin, ara malalt terminal, demana a Max que li porti la Bella. Max la localitza després de localitzar a Duncan, que ha estat institucionalitzat. A Londres, Bella es reconcilia amb Godwin i renova els seus plans per casar-se amb Max. El casament és interromput per Duncan i el general Alfie Blessington. Alfie, adreçant-se a Bella com a Victoria, declara que es van casar abans de la seva desaparició i que ha vingut a recuperar-la. Abandona en Max per conèixer la seva vida passada, però descobreix la naturalesa violenta i sàdica d'Alfie i s'adona que la Victoria es va suïcidar per escapar d'ell.

L'Alfie confina la Bella a la seva mansió. L'amenaça a punta de pistola de sotmetre's a una mutilació genital, exigint-li que begui un sedant. Ella li llança el sedant a la cara i, després d'una lluita, l'Alfie es dispara accidentalment al peu abans de desmaiar-se. Godwin mor en pau amb Bella i Max al seu costat. La Bella decideix seguir els passos de Godwin fent-se cirurgià amb l'ajuda de Max i Toinette, mentre que l'Alfie té un cervell de cabra trasplantat al cap.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada