Bloc personal,

divendres, 29 de març del 2024

Kusuriya no Hitorigoto, vol. 4 (2019)
(Los diarios de la boticaria)

[519]

Valoració



Fitxa tècnica

Natsu Hyūga (guió i novel·la)
Nekokurage (il·lustracions)
Itsuki Nanao (composició)
Tōku Shino (concepte visual de personatges, il·lustradora de la novel·la original)
(薬屋のひとりごと)

[ Manga seinen, drama, misteri, romanç, històric, mèdic ]
Tumangaonline
Square Enix (Monthly Big Gangan) (25/02/19 al Japó)
ECC Ediciones (previst pel 10/04/24 a Espanya)

7 capítols (15-21) - 200 pàgines - format B6 (128 x 180 mm - 13 mm gruix)
Wikipedia   |   MyAnimeList (8,58) (16.814)

Sinopsi

Whakoom:
“Des que la Maomao va tornar de la seva visita a casa al districte del plaer, tots al palau interior volen comptar amb ella cada vegada que passa algun problema. El nou encàrrec que li fa el Jinshi està relacionat amb la identitat i la veritable situació de la persona que va intentar enverinar la consort Lishu a la recepció dels jardins de palau. ¡En aquest quart volum conclou l'arc del palau interior, que suposa tot el contingut del primer lliurament de la novel·la original!”

Crítica

Una noia morta al fossar, el relleu de la primera consort, l’acomiadament de la Maomao i la seva posterior compra…

Basat en una novel·la serialitzada de Natsu Hyūga actualment en publicació des de 2011. El 2012 en van fer una novel·la tancada il·lustrada per la Megumi Matsuda, des de 2014 un novel·la lleugera il·lustrada per Touko Shino (14 volums), des de 2017 un manga il·lustrat per Nekokurage (13 volums), des de 2017 un manga spin-off il·lustrat per Minoji Kurata (Mao Mao no Kōkyū Nazotoki Techō, 18 volums) i la tardor 2023 / hivern 2024 un anime de 24 capítols.

També es pot trobar sota els títols The Apothecary Diaries i Apothecary's Soliloquy o Soliloqui de l'apotecària (traducció literal del japonès).

Els capítols d’aquest volum 4 arriben fins el capítol 12 de l’anime (10-12). Fins ara, de cada volum de manga, tres capítols d’anime.

“Una mort a l'interior del pati interior del palau condueix a un misteri més profund i el Jinshi li fa arribar a la Maomao amb una sol·licitud que implica l'intent d'enverinament de la Consort Virtuosa durant el banquet del jardí i la identitat del culpable que hi ha darrere.”


Col·lecció



Resum (amb espòilers)

Capítol 15. Una petició per a la Maomao. Ha aparegut una noia morta surant a l’aigua. El metge, que és un cagat, ha demanat l’ajuda de la Maomao. Ella, però, manifesta que té prohibit practicar autòpsies; amb tot, només visualment, ja se n’ha fet una idea i el Jinshi espera atent l’explicació. Segons la Maomao no pot determinar si era un suïcidi o un assassinat, però sí té clar que encara estava viva quan va caure a l’aigua i que ella sola, amb els peus envenats per forçar a tenir-los petits, no hauria pogut escalar la paret tot sola. Pel que li comenta la Xiaolan off the record, la noia morta era la que havia estat trobada responsable de l’intent d’enverinament en el passat festival del jardí.

L’endemà, la Gyokuyō rebrà la Rīshu en una cerimònia del te. En la cerimònia, la Maomao fa de catadora del te amb mel, davant de la incomoditat de la Rīshu i la seva catadora. Detecten que també deu ser al·lèrgica i, dissimuladament, proven un altre tipus d’infusió. Per la reacció de les altres assistents, sembla que continuen fent-li la punyeta a la Rīshu. Després d’això, rep la petició per treballar al Palau Granat (consort Aaduo) per investigar des de dintre.

==
  • Palau Granat: Consort Pura, Aaduo (Ah-Duo, Āduo, Ā Duō, Aduo), pèl porpra fosc d’ulls propra fosc, 35 anys, refinada, estoica, bellesa andrògina.
  • Palau de Vidre: Consort Digna, Rifa (Lihua, Rifa, Lí Huā), pèl blau fosc d’ulls vermells (!), 23 anys, la més elegant i mamelluda, sense descendència (nadó mort), enverinada per la pols del maquillatge.
  • Palau de Jade (verd): Consort Honorable, Gyokuyō (Gyokuyou, Yù Yè), pèl-roja d’ulls verds, 19 anys amb una filla de l’emperador, càlida, amb una nena, on treballa la Maomao habitualment després de ser ascendida.
  • Palau de Diamant: Consort Virtuosa, Rīshu (Lishu, Rishū, Lǐ Shù), pèl marró d’ulls porpre, 14 anys, sense descendència, des dels 9 anys consort de l’anterior emperador…
==

Capítol 16. Mel (primera part). L’assistent en cap de les donzelles de la consort Aaduo és la que dona instruccions a la Maomao de les feines a realitzar. Des de dintre, pot veure l’enorme respecte que és té cap a la seva majestat consort. Quan ha de netejar una estanteria, pregunta com ho ha de fer i acaba sabent que la família de la cap de les donzelles són apicultors i envien molta mel. Casualment la Rīshu és intolerant a la mel i casualment també, a l’habitació de la cap de les donzelles, la Maomao sembla mig entreveure la sabata esquerra de la noia morta. La Maomao mostra les seves sospites al Jinshin. Mentre parla amb ell, dedueix que la mel es treu igualment de les flors normals que de les verinoses i segueix investigant amb l’assistent del Jinshin. Va a parlar amb la Rīshu i també llegeix informes de fa disset anys. Investigant antics arxius, la Maomao descobreix que el seu pare (padrastre) havia treballat a la cort imperial (és eunuc) i després d’algun incident en va ser desterrat.

Capítol 17. Mel (segona part). Quan la Maomao visita la cap de les donzelles del Palau Granat més desemmasacar-la, observa que ja ho han empacat tot i descobreix que la consort Aaduo ha de deixar el palau a final d’any. L’Aaduo paria al mateix temps que naixia el germà de l’emperador i no va poder ser atesa correctament; va perdre l’úter i, poc temps després, el nadó va morir. En principi, la culpa se la va emportar el metge, però la Maomao ha descobert que alimentava el nadó de l’Aaduo amb mel de flors verinoses i, molt possiblement, aquesta n’era la causa. No volia que l’Aaduo se n’enterés i va voler desfer-se de la Rīshu, perquè la mateixa Rīshu va provar la mel quan tenia nou anys, es va enverinar i n’era l’única prova. La Maomao no la delata, però li demana que entregar-se, perquè l’Aaduo mantingui la posició. Finalment l’Aaduo ha d’abondonar el Palau Granat davant l’arribada d’una nova consort, però va a una vila del sud no gaire lluny d’allà.

Capítol 18. La consort Aaduo. Passada l’execució de la cap de les criades, en una nit de lluna plena la Maomao puja a la teulada a reflexionar i contemplar la lluna; troba a faltar el sake que va rebutjar del Jinshin. El dia abans d’abandonar el palau intern, apareix l’Aaduo en persona, vestida d’home, que la reconeix i la invita a unes copes de sake. Enmig d’un monòleg repassant la seva vida a la cort, finalment es lamenta de la mort de l’assistent, donant per fet que, efectivament, va ser un malaguanyat suïcidi. Després de reflexionar sobre la mort de les dues assistents, que ho van fer per voluntat pròpia, baixa del mur i, quan està a punt d’arribar a terra, la veu del Jinshi la sobresalta i cau sobre ell. Quan es disposa a aixecar-se, el Jinshi l’abraça per la cintura i li refrega la cara per l’esquena, mig borratxo amb clars símptomes de falta d’afecte. Ella, resignada, deixa que l’abraci una estona més.

L’endemà, la consort Aaduo abandona el palau interior amb gran dignitat. Mentre això succeeix, la Maomao recorda el detall d’algunes frases que, tal i com van ser explicades la nit anterior, podia donar a entendre que el seu fill no va morir, sinó que va ser intercanviat amb el del cadàver del germà de l’emperador. Per tant, el que ara es considera germà de l’emperador és, en realitat, el fill de l’Aaduo. A últim moment, en l’acomiadament, es presenta la Rīshu a despedir-se, amb les tres assistents manifestament en contra per les expressions corporals, però almenys ara, la catadora, està de la seva banda. En la corredisa per despedir-se de l’Aaduo, la Rīshu cau i es posa a plorar. L’Aaduo, com una mare, s’acosta a acaronar-la i consolar-la.

Capítol 19. Mala comunicació. Executada la cap de les criades, són també castigats la família directa i gent propera (?). El Jinshin obté un llista de persones que, per llei, haurien de ser castigades. De fet, prepara un acomiadament del palau interior de vuitanta persones. La Maomao, per alguna raó, està en aquesta llista, encara que, de fet, hi és perquè els que hi estan relacionats són els segrestadors… Havent-se alliberat dels segrestadors, no hi ha motiu perquè la Maomao sigui treballant al palau interior. Ella també pateix, perquè si torna ara, la propietària de la casa Verdigris la posarà a treballar venent el seu cos. La Maomao va a parlar amb el Jinshi i ell li ensenya la llista. Ella reconeix que només és una criada, però enlloc de demanar algun tipus de consideració es queda callada. El Jinshi li ofereix una bona bonificació per l’acomiadament. La Maomao s’enfonsa, però també el Jinshi… ningú dels dos ha sabut expressar el que volien de veritat.

Capítol 20. L'eunuc i la cortesana. De tornada a la casa Verdigris, la vella la fa vestir de cortesana i l’envia amb les tres “princeses” de la casa a un sopar fora del barri vermell. Mentre les tres princeses canten, ballen i xerren amb els convidats, la Maomao es dedica a reomplir les copes dels assistents. Uns dels convidats està capcop i ben deprimit. La Maomao s’ofereix a omplir-li la copa i, quan escolta la seva veu, se n’adona que és el Jinshi. Ell també se’n sorprèn i vol agafar-li la mà, però ella l’aparta: “Les cortesanes es miren, però no es toquen” li respon la Maomao amb impostada dignitat (no diu literalment això, però sí en aquest sentit). Enmig d’un seguit de bromes, la Maomao respon que encara no ha tingut cap client privat i el Jinshin suggereix comprar-la. Continuant amb les bromes, el Jinshin aconsegueix tocar-li els llavis amb els dits i, a continuació, se’ls petoneja (petó indirecte) deixant la marca del pintallavis de la Maomao en els seus propis. Després d’uns dies, el Jinshin fa arribar una gran quantitat de diners a la vella de Verdigris i compra la Maomao.

Capítol 21. Empaquetant. Signada la compra per part de la vella i assabentat el pare, la Maomao es disposa a tornar a palau carregada de regals de les germanes del bordell. La Maomao passa l’última nit a casa del pare reflexionant que, encara que no tingui un pare i una mare de veritat, té un gentil pare que sembla més aviat una mare que la cuida, una molesta bruixa i un grapat de germanes grans. Ella té una casa on tornar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada