Bloc personal,

dimecres, 10 d’abril del 2024

Kusuriya no Hitorigoto, vol. 10 (2022)
(Los diarios de la boticaria)

[527]

Valoració



Fitxa tècnica

Natsu Hyūga (guió i novel·la)
Nekokurage (il·lustracions)
Itsuki Nanao (composició)
Tōku Shino (concepte visual de personatges, il·lustradora de la novel·la original)
(薬屋のひとりごと)

[ Manga seinen, drama, misteri, romanç, històric, mèdic ]
Tumangaonline
Square Enix (Monthly Big Gangan) (23/06/22 al Japó)
ECC Ediciones (sense data prevista a Espanya)

6 capítols (48-53) - 176 pàgines - format B6 (128 x 180 mm - 13 mm gruix)
Wikipedia   |   MyAnimeList (8,59) (17.155)

Sinopsi

Whakoom:
Sota Izayoi, finalment apareix l'esperit de la lluna! En un banquet per entretenir una dona enviada d'un país estranger, la Maomao utilitza un pla secret per fer aparèixer un bell esperit lunar sota l'Izayoi a Taoyuan. Després que els enviats marxin, comença a preguntar-se per què l'oli de perfum va ser portat al palau interior per la caravana de comerciants. Volum 10 on la Maomao dedueix el rerefons d'incidents passats i resol nous misteris!!”

Crítica

Les diplomàtiques estrangeres, el ball del Jinshi i una qüestió d’olfacte…

Basat en una novel·la serialitzada de Natsu Hyūga actualment en publicació des de 2011. El 2012 en van fer una novel·la tancada il·lustrada per la Megumi Matsuda, des de 2014 un novel·la lleugera il·lustrada per Touko Shino (14 volums), des de 2017 un manga il·lustrat per Nekokurage (13 volums), des de 2017 un manga spin-off il·lustrat per Minoji Kurata (Mao Mao no Kōkyū Nazotoki Techō, 18 volums) i la tardor 2023 / hivern 2024 un anime de 24 capítols.

També es pot trobar sota els títols The Apothecary Diaries i Apothecary's Soliloquy o Soliloqui de l'apotecària (traducció literal del japonès).


Contingut nou que no apareix a l’anime.


Col·lecció



Resum (amb espòilers)

Capítol 48. Fada de la lluna (part 2). L’espectacle que estava preparant la Maomao al volum anterior, ja està en disposició de començar. Les convidades diplomàtiques són dues cosines nétes del mateix avi, rosses i d’ulls blaus que competeixen en bellesa amb les consorts superiors. En un moment de l’espectacle, una de les dues cosines baixa del carruatge, s’acosta a l’emperador i es presenta personalment per parlar-hi directament, però quan és a tocar el carruatge de l’emperador, l’altra cosina la reté des de darrera i la convida a tornar al seu. Quan el banquet pràcticament es dona per acabat, la Maomao amb el Jinshin disfresat de dona, s’amaguen entre els salzes. Quan passa el carruatge de les cosines, la Maomao es deixa veure al costat del camí i dona el senyal. El Jinshin, a contrallum de la lluna plena i vestit amb gases, les enlluerna amb una sola mirada.

Mentre executa un preciós ball, les papallones nocturnes se li arremolinen al voltant de la roba. Poc després, desapareix per l’horitzó. Les dues cosines baixen del carruatge corrent i s’atansen a la Maomao en una llengua estrangera sol·licitant la ballarina. La Maomao assenyala la lluna, els diu que facin silenci i pronuncia solemnement el nom de la deesa de l’oest: Selena. Estan astorades i meravellades al mateix temps. La producció ha estat un èxit, fins i tot l’error de la vella de la casa Verdigris amb la molèstia dels borinots han estat emprat adequadament en la coreografia. L’única cosa molesta és que, per desaparèixer per l’horitzó, el Jinshi ha hagut de bucejar amb la roba de ball per sota de l’estanc i està bastant molest.

Capítol 49. La clínica. En un dia lliure, la Maomao no para de rumiar els recents aconteixements i, de manera conspiranòica, intenta lligar caps i justificar segons quines accions. Segons la Maomao, la qüestió del perfum, els vestits ajustats mostrant panxa i els miralls, són per recopilar informació de les consorts; segurament amb la intenció de postular-se com a muller de l’emperador. No deixa de ser un capítol resum dels fets que han passat fins ara. Els diferents intents d’enverinament, l’intent d’assassinat del Jinshei… són moltes coses que encara no tenen resposta.

L’Airan, l’assistenta principal de la Gyokuyō, s’ha posat malalta i la Shisui li diu de portar-la a la clínica, un lloc diferent del centre mèdic que la Maomao desconeixia. Una de les bugaderes veteranes l’examina i li diu que descansi. Examina les instal·lacions que estan ben ventilades i desinfectades, però no se sent olor a medicina. La resposta se la dona el Jinshi que explica que només els homes poden fer medicaments i la clínica és zona exclussiva de dones. Amb ell han fet la viu-viu per deixar-li fer el que calgués… Les indicacions del Jinshi fan que la Maomao comenci a pensar en com i quan va ser la castració del Jinshi per convertir-se en eunuc.

Capítol 50. A la tercera va la vençuda (part 1). Com que a la clínica no es poden fer medicaments i la Maomao li ha donat d’estranquis medicina a l’Airan, la senyora gran a càrrec de la clínica, la Shenryu, ha sol·licitat els serveis de la Maomao allà mateix. La Shenryu li demana a la Maomao si pot fer un medicament per una assistent del Palau de Vidre, de la Rifa. És una situació inaudita pel fet que, ara, sap que la Maomao treballa per la Gyokuyō, i és de sobra conegut que poden haver-hi susceptibilitats, per no dir complots i assassinats. La Shenryu està preocupada, perquè hi ha una criada de la Rifa que, possiblement, està malalta amb una estranya tos i no ha passat per la clínica per descansar i rehabilitar-se, situació que pot desembocar en una epidèmia no només al Palau de Vidre, sinó també a tota la cort. Mentrestant, la Maomao també va pensant en fer una nova medicina i investiga el creixement de les cues de sargantana.

Capítol 51. A la tercera va la vençuda (part 2). La Maomao es presenta al Palau de Vidre ben vestida i sense pigues a la cara perquè no la reconeguin acompanyant al metge. El metge, que només és un titella en mans de la Maomao, diu que vol conèixer la Rifa, però l’assistenta principal li diu que no. Llavors ensenya un paper signat pel Jinshi, un altre titella, i el porta cap a la Rifa. Pel camí, la Maomao va investigant visualment i, xiuxiuejant, li va dient coses a cau d’orella al metge que, titubejant va preguntant com si ho estés fent la Maomao en persona. Finalment, la Maomao obre la boca i li pregunta a l’assistenta si porta perfum. En sentir la veu, la reconeix i, aprofitant la distracció, el metge obre la porta d’un cobertís i descobreix la criada malalta. La Maomao descobreix que l’assistenta estava amagant perfum prohibits des de l’última arribada de la caravana i emmascarava l’olor del perfum amb l’olor de la persona malalta.

Capítol 52. A la tercera va la vençuda (part 3). Al quedar desemmascarada, l’assistenta principal de la Rifa, que també és cosina seva, ha de respondre l’interrogatori del Jinshi. Com va podent va eludint les preguntes. Llavors hi intervé la Maomao, però acaba rebent un bufetada amb esgarrapada inclosa. Fins que, finalment, la Rifa se n’adona que és la que estava darrera de la mort del seu propi nadó, tot i ser cosines carnals. L’assistenta sempre s’havia sentit superior a la consort principal i això li va provocar un sentiment d’ira i ressentiment contra la Rifa. Ara és la Rifa que abofeteja la seva cosina. Finalment, l’assistenta no és codemnada a mort, però és despatxada del palau i, degut a l’escàndol que comporta, mai més podrà trepitjar el palau ni relacionar-se amb ningú d’allà.

Capítol 53. El santuari de l'elecció (part 1). La Maomao i el Jinshi observen d’amagat com van els progressos a l’escola de la cort interior. Ara ja tenen vint alumnes i progressen prou bé. La Xiaolan aprofita la visita i fa preguntes fora de classe de dubtes que té. El mestre habita un antic santuari i la Maomao s’interessa per la construcció. Justament l’anterior persona que es va interessar per aquest edifici va ser el seu padrastre. Un parell de dies després, quan l’emperador està visitant el Palau de Jade li diu a la Maomao que l’acompanyi a visitar el santuari. El santuari, segons un antic ritual, serveix per escollir l’emperador després de superar una prova. Sembla que, tot i no necessitar-ho, doncs és l’únic hereu, l’emperador ha intentat diverses vegades superar la prova i no ha pogut.

En aquesta ocasió, l’emperador ho torna a intentar i sol·licita l’assistència del Jinshi i la Maomao. En la primera estància hi han tres portes, de color vermell, blau i verd, i una indicació que diu “no passar per la porta vermella”. L’ancià que donava classes i ara inicia la prova del ritual pregunta quina és la porta escollida. En aquesta ocasió, l’empereador escull la blava. En la següent estància tres portes més, vermella, negra i blanca, i la mateixa advertència. Aquest cop escull la vermella. Una altra estància, mateixa indicació i tres colors més: blau, violeta i groc. Escull la groga i finalment un missatge: “ets fill de llinatge real, però no ets fill de la primera emperadriu vídua”. Sembla que no ha superat la prova… L’ancià li confesa a la Maomao que, probablement, el seu padrastre sabria descobrir l’enigma. Aquesta pista, fa encoratjar la Maomao i comença a rumiar. Mentrestant, l’emperador, el Jinshi i l’ancià l’observen detingudament en les seves divagacions. L’emperador li pregunta encuriosit a la Maomao si sap el significat de les paraules del missatge. La Maomamo fa un parell de preguntes i, a continuació, riu per sota del nas i demana tornar a passar la prova.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada