Bloc personal,

dilluns, 8 d’abril del 2024

Kusuriya no Hitorigoto, vol. 9 (2021)
(Los diarios de la boticaria)

[525]

Valoració



Fitxa tècnica

Natsu Hyūga (guió i novel·la)
Nekokurage (il·lustracions)
Itsuki Nanao (composició)
Tōku Shino (concepte visual de personatges, il·lustradora de la novel·la original)
(薬屋のひとりごと)

[ Manga seinen, drama, misteri, romanç, històric, mèdic ]
Tumangaonline
Square Enix (Monthly Big Gangan) (25/11/21 al Japó)
ECC Ediciones (sense data prevista a Espanya)

5 capítols (43-47) - 172 pàgines - format B6 (128 x 180 mm - 13 mm gruix)
Wikipedia   |   MyAnimeList (8,59) (17.107)

Sinopsi

Whakoom:
Els bolets es poden utilitzar tant com a verí com a medicament… i també per donar gust a la tardor. La Maomao gaudeix de comprar amb Xiaoran al palau interior on una caravana ha arribat per primera vegada en molt de temps i allí es troben de nou amb la dama de la cort que va capturar el gatet. Aleshores, acaba rebent una nova sol·licitud de Jinshi, la qual cosa porta a un altre incident… Al volum 9, nous incidents i nous misteris per a la Maomao!!”

Crítica

Un volum de transició: la visita d’una caravana de mercaderies, intrigues i enverinaments amb bolets entre cortesanes, les germanes i un mirall, i preparant un espectacle nocturn…

Basat en una novel·la serialitzada de Natsu Hyūga actualment en publicació des de 2011. El 2012 en van fer una novel·la tancada il·lustrada per la Megumi Matsuda, des de 2014 un novel·la lleugera il·lustrada per Touko Shino (14 volums), des de 2017 un manga il·lustrat per Nekokurage (13 volums), des de 2017 un manga spin-off il·lustrat per Minoji Kurata (Mao Mao no Kōkyū Nazotoki Techō, 18 volums) i la tardor 2023 / hivern 2024 un anime de 24 capítols.

També es pot trobar sota els títols The Apothecary Diaries i Apothecary's Soliloquy o Soliloqui de l'apotecària (traducció literal del japonès).


Contingut nou que no apareix a l’anime. En aquest volum no hi han pàgines a color.


Col·lecció



Resum (amb espòilers)

Capítol 43. Caravana. Al palau interior arriba una caravana amb mercaderies que venen més enllà del desert i estableixen botigues durant cinc dies. La Maomao té previst visitar-les l’últim dia, però abans ja s’ha adonat que la roba que estan venent a la consort Gyokuyō es roba que necessita un cinturó damunt la panxa, condicionant que la fa rumiar davant l’embaràs de la Gyokuyō (cal evitar que se sàpiga que està prenyada, de moment). Quan la Maomao i la Xiaolan van al mercat, la Maomao es dedica a cercar espècies. En una d’aquestes parades coincideix amb la nova criada, la Shisui, que va ajudar a capturar el gat. Totes tres aprofiten per anar al dispensari a prendre un te amb el metge i veure la gateta. El metge els diu que l’arribada de la caravana també porta un invitat estranger. En una xerrada informal ens assabentem que la Shisui li agrada dibuixar insectes i tot tipus de bitxos. La Maomao, interessada pels beneficis medicinals d’alguns insectes, s’apunta a una visita a les runes del nord per observar-los junt amb la Shisui.

Amb l’arribada de la caravana, també canvien les modes: si fins ara estar al dia era pintar-se les ungles, ara és portar l’últim perfum. La Maomao pensa que pot obtenir beneficis fabricant un bon perfum, però necessita saber quina és l’última tendència i només la Rifa i les assistents del Palau de Vidre poden estar més al dia pel que fa a novetats. Al final acaba fent una llista de les últimes novetats pel que fa a fragàncies que poden ser nocives pels embarassos. La Maomao acaba elucubrant un possible complot que podria tenir a veure amb l’enverinament amb pols de maquillatge, però, al tenir cap certes, tampoc diu res. Al vespre, mentre està capficada en possibles conspiracions prenent un te, apareix el Jinshi i també li’n demana un.

Capítol 44. Cordyceps humà (part 1). El Jinshi no visita massa sovint el Palau de Jade, i el dia que ho fa, aixeca les sospites de la Maomao: alguna cosa vol d’ella. El Jinshi li diu de manera oficial el que ella ja havia deduit quan va escriure aquella novel·la amb l’únic objectiu d’augmentar l’alfabetització de la cort interior. Ara el Jinshi està planificant construir una escola i vol saber què en pensa la Maomao. Evidentment ella té en compte les susceptibilitats de les consorts de més alt rang i, com sempre, va un pas endavant del Jinshi i li acaba donant lliçons de màrqueting.

A més del tema de l’escola, el Jinshi té una altra sol·licitud per la Maomao. Vol que investigui el tema de la recol·lecció de bolets i altres fruites per la qüestió d’enverinaments per accident. Ara mateix, a part de ser la catadora de la Gyokuyō, és la seva única feina, i, òbviament, l’agafa il·lusionadíssima. Investiga segons els llocs indicats pel Jinshi en un plànol. Quan arriba a la part nord, percep una estranya olor que, possiblement, també va notar la Shisui, que podria ser una petita fuga d’aigües residuals. Quan torna de recol·lectar bolets verinosos, l’estan esperant per acompanyar el sèquit a un funeral. Observa que alguna assistent de la difunta té ferides provocades per una erupció. La primera assistent de la Gyokuyō la posa al dia que la difunta també era una consort que ha mort intoxicada, però que en el passat va intentar enverinar la Gyokuyō. Enmig del funeral, una persona desfigurada, tota plena de cicatrius i mig tapada amb venes, treu el llençol que tapa la difunta i mostra les marques de l’enverinament per tot el cos al mateix moment que exclama “collites el que sembres; ara estàs més desfigurada que jo”.

Capítol 45. Cordyceps humà (part 2). La Maomao descobreix que el que ha produit les marques de la morta i la de l’assistent és un bolet altament tòxic i verinós, que a ella ja li va deixar marques al braç només tocar-lo de petita i que li han quedat per sempre. Probablement, els mateixos gelos d’una cosort de classe baixa respecte la Gyokuyō, van fer que, intentant preparar un verí, s’intoxiqués involuntàriament. La Maomao també sospista que la difunta, possiblement va ser enverinada i no va ser pas un suïcidi, però necessita uns dies per tenir-ne proves. La Maomao demana l’ajuda d’alguns eunucs i, després d’algunes investigacions, decideix cavar el terra. A la primera troben un cadàver en estat de descomposició, fet que va provocar les estranyes olors que van detectar la Shisui i ella mateixa, però també per la disposició dels bolets al terra. Resulta que la difunta recenta no era la consort, sinó la que portava més d’un any enterrada d’amagat. Hi havia una assistenta que, desfigurada, es feia passar per la consort i les altres assistentes ho cobrien.

Capítol 46. Mirall. La Gyokuyō mostra ufanosa un mirall de vidre, poc habitual a l’època, a la Maomao. És un regal de l’embaixador que fa uns dies va anunciar el metge que venia. Les quatres consorts tenen, ara, cadascun un mirall.

El Gao Shun li demana a la Maomao si el pot ajudar a resoldre un misteri: en una casa, un pare tanca en una habitació a les seves dues filles perquè no tinguin contacte amb ningú, ni tan sols amb el servei; passats uns dies, una d’elles està prenyada. La Maomao ja ha fet les seves deduccions i pràcticament té la resposta, però l’estranya les circumstàncies i s’espera a respondre-les. El Gao Shun, veient-ho, li ofereix la vesícula biliar d’un os a falta que li arribi la bilis de bou promesa. La resposta és que una de les germanes d’escapa i té un mirall simulant que l’altra també hi és.

Capítol 47. Fada de la Lluna. “Una bellesa incomparable que vessa llàgrimes sobre perles” és l’última petició del Jinshin. El misteriós visitant diplomàtic cerca una persona així que va conèixer fa anys. La Maomao diu que aquesta persona és, o va ser, la vella que ara gestiona la casa Verdigris quan era jove. La Maomao s’assabenta que el misteriós diplomàtic és una dona i media les relacions entre el nord i l’oest. La Maomao suggereix barrejar alucinògens amb el perfum. Davant la impossibilitat d’això, la Maomao recull més informació de la vella de la casa Verdigris. Quan era jove, la seva actuació va causar expectació entre els enviats i va ser pintada en un quadre que, a la vegada, va causar encara més expectació i, ara, el fet s’ha mitificat. La Maomao ha de trobar alguna manera d’aconseguir un espectacle que iguali les expectatives mitificades del passat i dona les indicacions: la solució és que balli el mateix Jinshi simulant ser una dona. La Maomao també és ajudada per la Shisui en el moment en què ha de preparar l’escenografia nocturna amb borinots.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada