Bloc personal,

dijous, 4 d’abril del 2024

Kusuriya no Hitorigoto, vol. 8 (2021)
(Los diarios de la boticaria)

[524]

Valoració



Fitxa tècnica

Natsu Hyūga (guió i novel·la)
Nekokurage (il·lustracions)
Itsuki Nanao (composició)
Tōku Shino (concepte visual de personatges, il·lustradora de la novel·la original)
(薬屋のひとりごと)

[ Manga seinen, drama, misteri, romanç, històric, mèdic ]
Tumangaonline
Square Enix (Monthly Big Gangan) (25/05/21 al Japó)
ECC Ediciones (sense data prevista a Espanya)

6 capítols (37-42) - 186 pàgines - format B6 (128 x 180 mm - 13 mm gruix)
Wikipedia   |   MyAnimeList (8,59) (17.011)

Sinopsi

Whakoom:
Un ball de comiat per celebrar l’alliberament. Després de perdre en una partida d'escacs (xiangqi) amb la Maomao, el Raken beu alcohol i es desmaia, i en un somni recorda un incident amb una cortesana que va conèixer una vegada i una trobada amb la seva filla. Quan el Raken es desperta a la casa Verdigris, quina prostituta escollirà com a parella de rescat…!? El volum 8 conté el clímax del volum 2 de la novel·la original, on es revela el secret del naixement de Maomao!!”

Crítica

La mare biològica de la Maomao…

Basat en una novel·la serialitzada de Natsu Hyūga actualment en publicació des de 2011. El 2012 en van fer una novel·la tancada il·lustrada per la Megumi Matsuda, des de 2014 un novel·la lleugera il·lustrada per Touko Shino (14 volums), des de 2017 un manga il·lustrat per Nekokurage (13 volums), des de 2017 un manga spin-off il·lustrat per Minoji Kurata (Mao Mao no Kōkyū Nazotoki Techō, 18 volums) i la tardor 2023 / hivern 2024 un anime de 24 capítols.

També es pot trobar sota els títols The Apothecary Diaries i Apothecary's Soliloquy o Soliloqui de l'apotecària (traducció literal del japonès).


Els capítols d’aquest volum 8 arriben fins el capítol 24 de l’anime (23-24), el final de la primera temporada. A partir d’aquí, tot el que llegeixi no ho hauré vist a l’anime.

Descoberts oficialment els pares biològics de la Maomao: el Raken i la Fengxian.


Col·lecció



Resum (amb espòilers)

Capítol 37. Bàlsam de rosa i accedera de fusta (part 1). Flashback del passat del Raken, des que va començar a reconèixer la gent com peces de xiangqi, com una millora de les seves habilitats socials, fins que va conèixer la Fengxian (o Fonshen), cortesana de la casa Verdigris de la que es va enamorar jugant a xiangqi i go, primera persona a la que va poder apreciar els trets facials i primera persona que el va guanyar al go. En un moment de la “relació” en què el preu de la cortesana va pujar a uns nivells inasumibles, les visites es van espaiar a un cop cada tres mesos. La Fengxian li proposa una aposta jugant al go i s’enlliten. A continuació, les apostes per comprar l’alliberament de la Fengxian s’aturen i, paral·lelament, l’oncle del Raken és despatxat de la feina i ell és enviat lluny de la ciutat. Aconsegueix enviar una carta a la Fengxian als sis mesos, però no aconsegueix tornar fins al cap de tres anys. Al tornar, veu un munt de cartes que li va anar enviant la Fengxian entre les que hi ha una bosseta amb el dit anul·lar de la Fengxian ja ben sec (antiga mostra d’amor de les cortesanes vers un client per entregar-s’hi fer impossible la seva venda).

Quan arriba a la casa Verdigris, se la troba en plena decadència. Li diuen que la Fengxian fa temps que va marxar i que no hi han nadons, encara que ell, de tant en tant continua anant-hi. Un dia, abatut al carreró del costat, veu una nena recollint floretes del terra (accedera de fusta) i diu que són per fer medicaments. Quan vol acostar-s’hi apareix el seu pare, el metge que va adoptar la Maomao que, alhora, és l’oncle del Raken, però, és clar, només veu les persones com a fitxes, excepte la Fengxian i, ara, la Maomao. També se n’adona que el dit petit de la Maomao està recargolat. Per a ell, la Maomao és la filla de la Fengxian i seva.

Capítol 38. Bàlsam de rosa i accedera de fusta (part 2). El Raken desperta del seu embriagament en l’aposta amb la Maomao a la casa Verdigris. Pel fet d’haver perdut l’aposta, ara ha de comprar una cortesana de la casa Verdigris. Quan es desperta, la Meimei (una de les tres “princeses” de la casa Verdigris i assistent de la Fengxian fa anys). La Meimei li ofereix un beuratge preparat per la Maomao per alleugerar l’embriagament, així com una caixeta de fusta amb una rosa blava seca dintre. A continuació la vella regenta del local la porta davant les cortesanes formades en línia perquè escolleixi la que vol alliberar. Pot escollir també una de les tres “princeses”, però com per a ell no tenen trets facials, no sap diferenciar-les. Quan està a punt d’escollir a la Meimei, ella li diu que, si l’escull a ella, no podrà dir pas que no, però que escolleixi amb compte. Al mateix temps obre la finestra que dona a la part de darrera. Al mateix temps se sent algú tararejant una cançoneta a la part de darrera. Passats uns segons, el Raken reacciona, surt corrents per la finestra i entra abruptament a l’habitacle de la cortesana malalta de sífils que cuidava la Maomao, jugant a go: és la Fengxian. La vella el reganya, perquè aquella és la sala dels malalts. El Raken diu que no li importa el que hagi de pagar, però que vol escollir-la a ella. Quan la cortesana plena de ferides i sense nas el mira a ell, té trets facials; el Raken es torna un mar de llàgrimes.

Capítol 39. Bàlsam de rosa i accedera de fusta (part 3). Quan la Maomao va de tornada acompanyada del Basen, tots dos observen la cortesana Rouran parlant amb el seu pare, del que tothom desconfia perquè sempre actua per interessos personals. Quan finalment arriba a casa del Jinshi, la vella assistenta l’abassa amb menjar. Quan el Jinshi li pregunta a la Maomao si no està ressentit amb el Raken, ella, per primer cop, reconeix que la Fengxian i el Raken són els seus pare biològics i, si ho són, només és perquè la concepció va ser premeditada. Reconeix que, encara que sigui el seu pare, qui la cuidar de veritat va ser el metge. El Raken només va posar la llavor, però mai va aprendre la lliçó i ara no pot pretendre que, tot d'una, li digui pare.

Capítol 40. Enviament. Al cap d’un dies, la Meimei li envia una carta a la Maomao indicant-li que algú de la casa Verdigris ha estat alliberat. També li envia una peça de roba i recorda la promesa de ballar quan algú sigui alliberat. Al vespre, la Maomao es pinta les ungles, els llavis, es posa un flor al cabell, puja a la teulada i, orientant-se cap on està la casa Verdigris, comença a ballar. El Jinshin l’observa astorat des de baix. Quan puja, la Maomao ensopega amb la roba de la gasa i està a punt de caure. El Jinshin la subjecta. La Maomao li explica al Jinshin la tradició del ball. Tots dos acaben parlant de l’alliberament de la cortesana que s’ha fet tan popular, situació que ha provocat un reconeixement de la casa. La Maomao també parla de la Meimei i de records que té de petita. Finalment, després d’alguns disbarats, li torna a sagnar la ferida de la cama. Es disposa a cosir-se-la ella mateixa, però el Jinshin l’atura i, d’una embranzida, la baixa de la teulada. Amb la proximitat de les cares, en una situació que podria ser romàntica, la Maomao diu que li ha de dir una cosa. Li reclaman la bilis de bou promesa…

Capítol 41. Llibre. La Maomao i el metge de la cort interior estan destil·lant roses per fer-ne oli perfumat de roses i alcohol desinfectant. Mentrestant, el Jinshi apareix tafanejant, moment en què també li arriba un paquet a la Maomao que s’afanya a amagar. De fet, hi han llibre eròtics amb imatges per les cortesanes de la cort interior. El Jinshi s’interessa pels llibres, però no per les il·lustracions del seu interior, sinó per la qualitat del paper i de la revolucionària impressió. El Gao Shun, però, li confisca els llibres.

La Maomao parla amb la Xiaolan i està entusiasmada amb les novel·les romàntiques que llegeix una criada que sap llegir. Després d’investigar una mica, se n’adona que el llibre del què tothom en parla està imprès en la impremta que va facilitar la Maomao. Al final sembla una estratègia per augmentar el nivell d’alfabetització dins la cort. La Maomao proposa exportar-ho fora de la cort. La Xiaolan demana a la Maomao que li ensenyi a llegir.

Capítol 42. Gat. La filla de la Gyokuyō ja té un any i mig. És moment en què la nena comenci a caminar per l’exterior tot i ser la filla de l’emperador. Va sobreprotegida, però la Gyokuyō vol que la Lingli (Rinrī) aprengui alguna cosa i posen a la Maomao de tutora. La nena s’interessa per tot, però quan escolta miolar un gat, prohibits a la cort interior, surt corrents a cercar-lo. És un cadell de gat i està ben espantat. Una noia que no havia vist mai abans a la bugaderia aconsegueix agafar-lo i el dona a la Maomao. Com que està molt brut, no volen que la princesa el toqui i es posa a plorar. La Maomao el porta al metge i allà ella el renta i l’alimenta amb llet de cabra. Al vespre, quan l’emperador visita el Palau de Jade, davant els requeriments de la princesa, encarrega directament a la Maomao que es faci càrrec de la gateta. Després d’uns dies, alguns banys, ben alimentada, amb les ungles tallades i ensenyar-li a cagar a la caixa de sorra, tothom es preocupa per la gateta; el Jinshi el primer, que hi juga amb naturalitat perquè sembla que li agraden molt els gats. Les comparacions entre els gats i la Maomao són inevitables. A la gateta li posen de nom Maomao…

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada