Bloc personal,

dilluns, 1 d’abril del 2024

Kusuriya no Hitorigoto, vol. 5 (2019)
(Los diarios de la boticaria)

[521]

Valoració



Fitxa tècnica

Natsu Hyūga (guió i novel·la)
Nekokurage (il·lustracions)
Itsuki Nanao (composició)
Tōku Shino (concepte visual de personatges, il·lustradora de la novel·la original)
(薬屋のひとりごと)

[ Manga seinen, drama, misteri, romanç, històric, mèdic ]
Tumangaonline
Square Enix (Monthly Big Gangan) (25/07/19 al Japó)
ECC Ediciones (previst pel 12/06/24 a Espanya)

5 capítols (22-26) - 184 pàgines - format B6 (128 x 180 mm - 13 mm gruix)
Wikipedia   |   MyAnimeList (8,58) (59.558)

Sinopsi

Whakoom:
El naixement de la gran detectiu Maomao…!? Encara que la Maomao va ser acomiadada una vegada del palau interior, el Jinshi la va contractar directament per treballar a la cort exterior. Se li acosta amb preguntes sobre la resolució de misteris que estimulen la seva curiositat encara més que abans i peticions que són molestes fora de la resolució de misteris. El volum 5 comença un nou capítol amb les clares deduccions de la Maomao!”

Crítica

La Maomao fa de tot: minyona del Jinshin, educadora sexual de les cortesanes, investigadora d’assassinats i problemes d’herències…

Basat en una novel·la serialitzada de Natsu Hyūga actualment en publicació des de 2011. El 2012 en van fer una novel·la tancada il·lustrada per la Megumi Matsuda, des de 2014 un novel·la lleugera il·lustrada per Touko Shino (14 volums), des de 2017 un manga il·lustrat per Nekokurage (13 volums), des de 2017 un manga spin-off il·lustrat per Minoji Kurata (Mao Mao no Kōkyū Nazotoki Techō, 18 volums) i la tardor 2023 / hivern 2024 un anime de 24 capítols.

També es pot trobar sota els títols The Apothecary Diaries i Apothecary's Soliloquy o Soliloqui de l'apotecària (traducció literal del japonès).


A mode de resum, en aquesta imatge superior apareixen les quatre consorts principals i de més alt rang que té l’emperador a la seva disposició per garantir-ne la seva descendència: la nova* Consort Pura Rouran (Rouran, Lóu Lán) resident al Palau Granat (17 anys), la Consort Virtuosa Rīshu (Lishu, Rishū, Lǐ Shù) resident al Palau de Diamant (14 anys), la Consort Digna Rifa (Lihua, Rifa, Lí Huā) resident al Palau de Vidre (23 anys) i la Consort Honorable Gyokuyō (Gyokuyou, Yù Yè) resident al Palau de Jade (19 anys) on treballava la Maomao habitualment després de ser ascendida.
(*) En substitució de l’anterior Consort Pura Aaduo (Ah-Duo, Āduo, Ā Duō, Aduo) resident al Palau Granat (35 anys).

Els capítols d’aquest volum 5 arriben fins el capítol 16 de l’anime (13-16). Curiosament, aquest volum que té algunes pàgines menys que anteriors volums, ocupa quatre capítols de l’anime, en comptes dels tres habituals.

Les primeres pàgines a color corresponen al segon capítol del volum. Primer volum que no comença amb pàgines a color. De totes maneres, en les diferents edicions de tankōbon, sempre apareixen en blanc i negre totes les pàgines…


Col·lecció



Resum (amb espòilers)

Capítol 22. Treballant a la cort exterior. La Maomao comença a treballar a la cort exterior, però fins i tot per estar allà cal passar un exament, que la Maomao suspén, així que ha de començar des de baix… netejant. En els primers dies, mentre deambula per les diferents dependències, totes les noies properes comencen a tafanejar els seus moviments. Quan es disposa a netejar l’oficina del Jinshi, una tropa de dones geloses per la proximitat amb el Jinshi, l’atura i li demana explicacions. Per sortir-ne, ensenya les pústules del seu braç, producte d’assajos de verins i cremades diverses i hi afegeix una mica de teatre simulant plorar. A tot això, el Jinshi ho estava escoltant tot darrera la porta. Superat l’entrebanc continua la seva feina i, al vespre, retorna a la seva habitació on comença a tenir una petita col·lecció d’herbes medicinals, inclòs el cordyceps, un fong paràsit que creix en els insectes,que el Jinshin va regalar a la Maomao quan la va comprar.

L’endemà, a la casa del Jinshin, ell es lleva ben adormit com sempre i és assistit pel Gao Shun i per la senyora Sui Ren, que és qui s’encarrega dels menjars i necessitats bàsiques del seu senyor. El Jinshin pregunta si està a gust en la seva habitació i ella diu que està més que bé per a simple minyona. Davant dels gestos i cares que fa el Gao Shun, quan li pregunta si voldria una altra habitació, pensant sempre en poder fer medicines, demana l’habitació al costat de l’estable perquè té cuina. La feina de la Maomao és assistir a la Sui Ren. Quan ha acabat la feina, i veient que no poden entrar a l’oficina perquè té una visita, la Maomao decideix investigar els voltants, cercant, molt especialment, herbes medicinals.

En aquest punt, una dama de la cort que venia amb la tropa de dones tafaneres, li pregunta que fa allà fora. Tan en la primera trobada com en la segona, ha observat que anava massa carregada de maquillatge, tot i disposar d’una formosa bellesa natural. Al marxar, gràcies a un corrent d’aire, descriu a la perfecció l’aroma que acompanya la misteriosa dona. Un cop visitat el costat es de la cort exterior, sona la campana de la tarda i torna a casa.

Capítol 23. L'aula del palau interior. L’endemà al matí, a primera hora, mentre la Maomao va fent la seva feina de neteja i està atabalada amb els seus pensament, se sobresalta amb la proximitat del Jinshin que l’estava esperant. De fet porta notícies sobre el primer encàrrec per la Maomao: mestra al palau interior. La Rifa i la Gyokuyō l’han recomenat personalment. La Maomao rep una comanda de material pedagògic que comporta una bona factura que, dissimuladament, intenta carregar al Jinshi.

De fet, les classes que ha de donar, només les donarà a les quatre consorts principals i seran lliçons que va aprendre a la casa Verdigris, suposadament consells sexuals per complaure a l’emperador. En aquesta sala coneix a la nova Consort Pura Rouran (17 anys), en substitució de l’anterior Consort Pura Aaduo. El material pedagògic que havia encarregat eren objectes sexuals i aquest és el motiu pel que no volia, de cap manera, que ningú el veiés. Quan comencen a llegir el material disposat, totes es posen vermelles com tomàquets, algunes escandalitzades i altres il·lusionades. Les que més ho gaudeixen són la Rifa i la Gyokuyō. El Jinshin està ben encuriosit per saber de què han parlat…

Capítol 24. La pipa de fumar. Bastant sobreprotegida pel Jinshin i el Gao Shun, la Maomao va acostumant-se a les noves rutines com a minyona. En un moment que ha de sortir a incinerar documents sensibles, veu el Rihaku, l’oficial que la va acompanyar en el seu permís per sortir del palau interior i que va visitar la Pairin a la casa Verdigris, que està investigant un incendi en un magatzem. En sentir els detalls, de manera automàtica, la Maomao s’activa en mode investigadora.

Amb quatre pistes visuals i lligant caps de la situació, ràpidament descobreix que hi ha hagut una explosió en un magatzem de menjar i, a més, hi troba una pipa de fumar. Sense demanar permís i fent cas omís de les indicacions del Rihaku, agafa unes mostres i prepara una simulació del què ha passat. Construeix una caixa de fusta amb farina dintre, li tira foc i acaba explotant. El Rihaku, que no ha fet cas de les indicacions de la Maomao, acaba amb els cabells en flames, situació que la Maomao soluciona a una galleda d’aigua per sobre el Rihaku.

La Maomamo explica que la barreja de la farina de blat i el blat sarraí, ajudats amb una mica d’aire i l’espurna de l’esca, la pedra per encendre una pipa, poden haver fet explotar el magatzem. Al vespres de n’adona que, sense voler, s’ha emportat la pipa.

Capítol 25. Un plat de peix cru. El Gao Shun li ensenya a la Maomao un informe antic d’una intoxicació per consum de fetge de peix globus i vol portar-la a un restaurant. Només amb el pensament de que podria intoxicar-se lleument, però sense morir, provoca que comenci a babejar. Resulta que, ara, hi ha hagut un cas similar i, en ambdós casos, no s’ha utilitzat peix globus… En assabentar-se que el peix ha estat acompanyat amb algues, la Maomao ja sospita alguna cosa. Quan visita la cuina de l’incident més recent, el germà petit de l’afectat i que administra la finca, apareix tot enfurismat. Quan el Gao Shun li fa saber que estan de servei sota l’autorització de la propietària, es calma. La Maomao aconsegueix treure d’amagat una mostra d’algues i, per deducció, determina que no són de la zona. La Maomao presenta les seves conclusions mostrant les algues causants de l’enverinament amb un plat de confitat de vinagre i sal normal i, per altra banda, un plat d’algues tractat amb cal viva que no serien verinoses. La qüestió és si va ser un accident o va ser provocat. Uns dies després l’informe va determinar que el culpable era el germà i ho va fer per qüestions econòmiques, òbviament.

Al final del dia, quan el Jinshi arriba a casa, es mostra fatigat degut a la presència d’un alt rang militar, estratega, que el deixa esgotat mentalment: el Rakan (spòiler: en l’anime, més endavant, ell diu ser el pare biològic de la Maomao). El Rakan comença a “jugar” amb el Jinshi i, després d’explicar-li una estranya història d’amor amb una cortesana de la casa Verdigris, i sabent que el Jinshi havia comprat la Maomao, li proposa utilitzar la Maomao per resoldre un misteri.

Capítol 26. Plom. El misteri que ha de resoldre la Maomao és a casa d’un orfebre que ha mort sense deixar successor. L’orfebre tenia tres fills, però no va transmetre a cap dels tres la seva tècnica secreta. Ella ho ha de descobrir. En el testament, l’orfebre deixa al fill gran el taller, al mitjà una calaixera i al petit una peixera. En la seva última voluntat hi ha el fet que li agradaria que tots tres poguessin prendre el te junts. La Maomao va, junt amb el Basen, un oficial militar que ja l’ha acompanyat en alguna ocasió, a casa de l’orfebre. El germà petit els rep, els porta al taller i els presenta els altres germans. Només entrar, el primer que observa és que la calaixera del germà mitjà està collada al terra. La segona cosa que observa és que l’única finestra que hi ha és estreta i ben alta. Sota la finestra una tauleta amb la marca de que hi havia hagut alguna cosa damunt durant molt de temps. Quan escolten la història de l’herència, se n’assabenten que la clau de la còmoda no obre els calaixos.

En el moment en què s’asseuen a prendre el te, la Maomao reacciona i encaixa totes les peces: la marca de la tauleta al costat de la finestra és la de la peixera. El germà petit la posa a lloc i la Maomao l’omple d’aigua. Amb la difracció dels rajos del sol en el gravat de la mateixa peixera, enfoca directament el pany de la calaixera i el calenta. Al cap d’una estona, quan el pany ja recupera la temperatura, la Maomao indica al germà mitjà que posi la clau al pany. Sorprenentment, el calaix s’obre. Solució a l’enigma: el pany està ple de plom que, amb el calor puntual del sol, s’ha desfet i s’ha desbloquejat el pany. El plom desfet ha omplert el motllo d’un clau amb la que han pogut obrir la resta de calaixos. En els calaixos diferents metalls i una peça de cristall: la barreja de tots tres són l’aleació de la seva tècnica secreta que és un metall que té un punt de fusió bastant més baix del normal. Ella no revela el secret, però observa que, sense obrir la boca, el germà petit és el més avesat en temes de fundició i l’únic que ho ha entès tot.

Al final del dia, el “pesat” del Raken li menja el cap al Jinshi i agraeix la resolució del misteri. De passada, deixa de regal una ampolla de licor dolç a la Maomao.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada