Bloc personal,

dissabte, 14 d’abril del 2018

Good Time (2017)

[598]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Benny Safdie, Josh Safdie
Guió: Ronald Bronstein, Josh Safdie
Actors: Robert Pattinson, Benny Safdie, Jennifer Jason Leigh

Sinopsi

IMDb (7,3):
“Després d’una bogeria, un lladre de banc passa una nit intentant alliberar el seu germà minusvàlid mental de ser enviat a la presó de l’illa de Riker.”

Crítica

Hipnòtica!

La història del que passa durant un parell de dies, centrats en els fets d’una nit de vetlla a través dels ulls “flipats” del protagonista que, per altra banda –tot sigui dit–, no se’l veu, en cap moment, beure alcohol o consumir drogues en un ambient amb predisposició per fer-ho.

M’ha agradat molt l’atmosfera que es crea: aquesta sensació de vetlla continuada… això que comentava de la mirada a través dels ulls “flipats” del protagonista, que no és ben bé això, però sí la sensació que transmet. M’ha agradat també molt el paper que fa Robert Pattinson. M’ha agradat la caracterització dels personatges, començant pel “vampir etern” i continuant pel seu germà retrassat, que l’interpreta un dels dos directors (germans) de la pel·lícula, Benny Safdie. I finalment, la banda sonora o, millor dit, els efectes musicals que acompanyen els moments incisius de la pel·lícula.

Sembla que no passi res i, al mateix temps, no paren de passar coses. L’acció continuada a un ritme ralentitzat –per moments– i el conjunt de tot plegat, aconsegueix crear una atmosfera totalment hipnòtica en la que no pots apartar la vista de la pantalla en cap moment.

Resum (amb espòilers)

Connie Nikas es presenta a la teràpia que està fent el seu germà –amb algun retard mental– Nickollas “Nick” Nikas (pels noms d’ascendència grega) i se l’emporta perquè pensa que estan abusant d’ell. Tots dos entren en un banc i roben 65.000 dòlars, però quan estan fugint, en el cotxe explota una trampa de gas vermell que els deixa tacats de pintura i bona part dels bitllets inutilitzats també. Entren en un restaurant de menjar ràpid a rentar-se la roba i cara i mans, i Connie amaga els diners al fals sostre. Al sortir, la policia els vol identificar, però Nick comença a còrrer i han de fugir abans que els atrapin. Finalment Connie escapa, però Nick s’estavella contra una porta de vidre i el detenen.

Mentre Connie intenta aconseguir la fiança per alliberar el seu germà, doncs bona part dels diners del robatori han quedat inutilitzats per la pintura vermella, recorre a la seva “xicota”, una dona bastant més gran que ell amb prou diners que viu sota la tutel·la de la seva mare, Nick s’embolica en una baralla dins la pressó que el deixa inconscient, amb la cara rebentada i és enviat a l’hospital. La mare de la seva xicota, anul·la la targeta de crèdit just quan anava a pagar la fiança i és quan s’assabenta que Nick està a l’hospital. Sense pensar-s’ho massa es dirigeix a l’hospital i, mentre el policia de la porta va a fer un cafè enmig de la nit, Connie entra a l’habitació, s’emporta el seu germà adormit en una cadira de rodes i el puja en un autobús habilitat per desplaçaments de l’hospital a cases particulars per gent amb mobilitat reduïda.

A l’autobús coneix una senyora gran que porta el seu marit “inutilitzat” a casa seva i, amb l’excusa que ha perdut cartera, mòbil i claus, li demana passar unes hores fins que arribi la seva mare que treballa fins que es fa de dia. La dona gran pren una pastilla per dormir tota la nit i es queda amb la seva neta de setze anys. A mitja nit el seu germà es desperta i és quan es treu les venes de la cara… no és el seu germà: ha agafat un pacient, per equivocació, que acabava de sortir de la pressó i quedava en llibertat condicional, s’havia ficat de nou amb embolics amb la justícia i havia acabat a l’hospital igual que el seu germà.

Convenç la noia perquè li deixi el cotxe de l’àvia per tornar el pacient a l’hospital i recuperar el seu germà quan, de camí, se n’adonen que l’hospital està ple de policies. Mentrestant, l’home que estava en llibertat condicional comença a recordar com va acabar a l’hospital. Gràcies a un amic va començar primer a beure i després a prendre substàncies, fins que finalment van acabar la nit traficant amb drogues, portant a sobre una ampolla amb LSD de gran valor. La policia els va començar a perseguir i es van amagar en un parc d’atraccions. Van amagar els diners i l’LSD, però fugint d’allà en un taxi, el taxista volia entregar-lo a la policia i va saltar del cotxe en marxa, fent-se les ferides que el van portar a l’hospital.

Connie veu una oportunitat per aconseguir diners per la fiança i l’acompanya al parc a recuperar la bossa dels diners. El fugitiu no recorda on estan els diners, però sí l’ampolla de LSD. Al parc d’atraccions, però, són sorpresos pel vigilant i, després de detenir el fugitiu, Connie atonyina el vigilant deixant-lo inconscient i allibera el fugitiu. Apareix la policia i es disfressa amb la roba del vigilant, agafant cotxe, claus, documentació i enfilen cap el domicili del vigilant.

A l’apartament del vigilant esperen a que vingui el soci del fugitiu a recuperar l’LSD, poder-lo revendre i obtenir-ne diners suficients. No arriben a cap acord i cadascú marxa pel seu cantó, però al sortir de l’edifici apareix la policia alertada pel traficant, Connie acaba detingut i el fugitiu acaba caient del gratacels intentant fugir de la policia per tal de recuperar l’ampolla.

Ha passat el temps i Nick, sense cap rastre de cap ferida a la cara, retorna a la teràpia grupal amb els retrassats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada