Bloc personal,

diumenge, 8 de juliol del 2018

Dune (1984)

[613]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: David Lynch
Guió: Frank Herbert (novel·la), David Lynch (screenplay)
Actors: Kyle MacLachlan, Virginia Madsen, Francesca Annis

[ Acció, aventura, ciència ficció ] 2h 17min

Sinopsi

IMDb (6,6):
“El fill d’un duc lidera guerrers del desert contra l’emperador galàctic i el malvat enemic del seu pare, quan l’assassinen i envaeixen el planeta desert en nom de l’emperador.”

Crítica

Un altre clàssic

És un clàssic i, com a tal, cal reconèixer-ne l’excel·lència, però a veure… la història és complicada de nassos i potser no es tan fàcil de seguir. En el seu moment em va agradar, però tampoc com per convertir-me en fanàtic. Va ser una pel·lícula més com moltes d’altres. El que sí puc dir és que, ara, gràcies una vegada més a YouTube i, en no massa bona qualitat, l’he pogut veure per primera vegada sencera des de la seva estrena i, així com altres pel·lícules les sensacions són prou diferentes amb el pas dels anys, en aquesta ocasió les sensacions són pràcticament les mateixes tot i que ara almenys l’he entés una mica millor. També he vist que hi han finals alternatius i versions de 3 hores… però penso que amb 2 hores ja s’explica el que s’ha d’explicar.

Resum (amb espòilers)

En un futur llunyà, l’univers conegut està governat per un emperador. La substància més important en l’imperi és la droga coneguda com “l’espècia”. Té moltes propietats especials, com l’extensió de la vida i l’expansió de la consciència. El més rendible i important de les seves propietats és la seva capacitat d’assistència a l’Spacing Guild amb espai plegable, que permet un viatge interestelar segur i instantani.

Sentint una amenaça potencial per a la producció d’espècies, l’Spacing Guild envia un emissari per demanar una explicació de l’emperador, que comparteix confidencialment els seus plans per destruir la Casa Atreides. La popularitat del duc Leto Atreides ha crescut a través de l’imperi i se sospita que està acumulant un exèrcit secret, que l’emperador veu com una amenaça potencial per al seu govern. El pla de l’emperador és donar a Casa Atreides el control del planeta Arrakis (també conegut com Dune), l’única font de l’espècia. Una vegada que s’instal·lin a Arrakis, té la intenció d’emboscar-los amb l’ajuda de les seves tropes d’elit. L’Spacing Guild també ordena a l’emperador que mati el fill de Duke Leto, Paul Atreides, un jove que té visions profètiques del seu futur. L’ordre d’execució crida l’atenció de la germandat de Bene Gesserit, ja que Paul està lligat al programa de selecció de Bene Gesserit durant segles que busca produir el ser suprem de l’univers, el Kwisatz Haderach. Abans de marxar cap a Arrakis, Paul és sotmès a una prova per part de la mare reverenda Bene Gesserit i és obligat a posar la seva mà en una caixa que indueix un dolor insuportable. Per sorpresa de la mare reverenda i la seva satisfacció personal, passa la prova.

Mentrestant, en el món de Giedi Prime, el sàdic baró Vladimir Harkonnen li explica als seus nebots el seu pla per eliminar els atreides manipulant a algú de la casa Atreides per trair al duc. Els atreides abandonen el seu planeta d’origen, Caladan, per a Arrakis, un planeta desèrtic poblat per gegantescs cucs de sorra. Els nadius d’Arrakis es diuen fremen, una gent misteriosa que fa molt temps mantenen una profecia que diu que un messies arribaria a portar-los a la llibertat. Arribats a Arrakis, un dels seus homes de confiança informa a Leto que els fremen han estat subestimats, ja que existeixen en gran nombre i podrien demostrar ser aliats poderosos. Leto comença a guanyar-se la confiança dels fremen, però abans que el duc pugui establir una aliança, els harkonnens llancen el seu atac.

El metge personal del duc, és el traidor i ha desactivat els escuts crítics i destrueix les seves armes sonores, deixant-los gairebé indefensos. En l’atac, el líder dels fremen és assassinat, el duc és capturat i gairebé tota la casa Atreides acaba morint. En el seu captiveri, el duc mor en un intent fracassat d’assassinar el Baró Harkonnen utilitzant una càpsula de gas verinós plantada en el seu dent pel seu metge personal, que és executat per ordre del baró. No obstant això, la concubina del duc, Lady Jessica i el seu fill Paul, sobreviuen a l’atac i aconsegueixen escapar al desert profund, on descobreixen un amagatall dels fremen, liderat per Stilgar. Paul i Jessica són acceptats pels fremen; Jessica es converteix en la seva mare reverenda i Paul s’enamora de Chani, una guerrera fremen que havia vist prèviament en una de les seves visions.

Paul pren el nom fremen Muad’Dib i emergeix com el líder per al qual els fremen han estat esperant. Ensenya als fremen a construir i utilitzar armes sòniqes desenvolupades per la casa Atreides i comença a apuntar a la producció de mines d’espècies, que controlen de nou els harkonnen. Durant els propers dos anys, la producció d’espècies es deté efectivament, un fet que un dels nebots del baró intenta mantenir amagat de l’imperi. L’Spacing Guild torna per avisar l’emperador de la situació de deteriorament d’Arrakis. També temen que Paul consumeixi l’Aigua de la Vida, un verí poderós utilitzat per la germandat Bene Gesserit per ajudar a induir les seves habilitats. La trobada la veu Paul en un somni profètic, però després els somnis s’aturen sobtadament. Sacsejat per l’absència de les seves visions, surt al desert, beu l’aigua de la vida i entra en un estat hipnòtic. Al despertar, es transforma, obtenint potents habilitats psíquiques i la capacitat de controlar els cucs de sorra. Paul també ha recuperat la seva capacitat de veure l’espai i el futur i s’assabenta que l’emperador està acumulant una gran flota d’invasió per sobre d’Arrakis per acabar amb els fremen i recuperar el control absolut del planeta.

Després de l’arribada de l’emperador a Arrakis, executa el nebot del baró per no haver remeiat la situació de les espècies i li demana al Baró una explicació. Al mateix temps, Paul llança un atac final contra els harkonnens i els sardaukar de l’emperador a la ciutat capital d’Arrakis. Els seus guerrers fremen, cavalcant sobre els cucs de sorra i esgrimint les seves armes sòniqes, derroten fàcilment a les legions de l’emperador, mentre que la germana de Paul, Alia, mata al baró. Una vegada a la capital, Paul s’enfronta a l’emperador i es compromet en un duel fins a la mort amb l’altre nebot, encara viu, del baró; Paul el mata i li pren a l’emperador el poder. Paul demostra llavors els seus nous poders i compleix la profecia dels fremen que és el messies promès fent que la pluja caigui sobre Arrakis per primera vegada, ja que Alia li declara que és el Kwisatz Haderach.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada