Bloc personal,

dimarts, 17 de juliol del 2018

La princesa de Samarkanda (1951) (The Golden Horde)

[617]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: George Sherman
Guió: Gerald Drayson Adams, Harold Lamb (història)
Actors: Ann Blyth, David Farrar, George Macready

[ Acció, aventura ] 1h 17min

Sinopsi

IMDb (6,4):
“La princesa de Samarcanda i un cavaller anglès s’enfronten als exèrcits de Genghis Khan.”

Crítica

Masclisme en vena!

Una altra de YouTube… Si deixem de banda que, avui en dia, es de mal gust veure o escoltar comportaments masclistes estereotipats tant extrems, la veritat és que m’ha tingut entretingut una bona estona. Ni que sigui per veure aquests contrastos que provoquen els canvis de mentalitat amb el pas dels anys.

És la típica i clàssica pel·lícula d’aventures “ben feta”, com es feien abans, sense complicacions, amb excès de maquillatge i perruques estupendes això sí, però fins i tot això bé de gust veure-ho, on els bons són els genocides i infames creuats cristians amb una sobèrbia desproporcionada –en els que no mora pràcticament ningú– i els dolents els culturalment més avançats perses –on, malgrat ser l’exèrcit més poderós que ha existit mai sobre la terra, cauen com mosques–. Excel·lents les coreografies en les escenes d’acció amb cavalls. I el vestuari què?, digne d’admirar. Petons –de fet un únic petó en primer pla– amb boca totalment tancada.

No acabo d’entendre bé això de les traduccions: en el pòster i la pel·lícula escriuen Samarkand, sense l’A final (deu ser el nom en anglès). En canvi a IMDb i, més o menys, a tot arreu li afegeixen l’A… (per castellanitzar-ho, suposo). En català la K es converteix en C.

Resum (amb espòilers)

L’any 1220, Sir Guy de Devon (David Farrar) i una petita banda de croats anglesos arriben a Samarcanda a Àsia Central. La ciutat i la seva princesa princesa Shalimar (Ann Blyth) estan amenaçades per Genghis Khan (Marvin Miller) i les seves hordes. Shalimar espera derrotar el conqueridor buscant una enfrontació interna i sense causar baixes entre la seva població, mentre que Sir Guy prefereix fer una confrontació oberta en batalla. Tot i l’atracció mútua entre Shalimar i Sir Guy, els seus diferents mètodes amenacen qualsevol esperança que tingui la victòria.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada