Bloc personal,

dimecres, 25 de novembre del 2020

Modern Times (1936)

[952]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Charles Chaplin
Guió: Charles Chaplin
Actors: Charles Chaplin, aulette Goddard, Henry Bergman

[ Comèdia, drama, família ] 1h 27min

Sinopsi

IMDb (8,5):
“Tramp lluita per viure en la moderna societat industrial amb l'ajut d'una jove sense sostre.”

Crítica

Obra mestra!

Et pots creure que no l’havia vista mai. Com tothom: trocets. És una puta obra mestra! Semblen diferentes pel·lícules o històries més o menys curtes dins una pel·lícula, però en realitat és una història molt ben filada i realitzada.

Increïble l’escena en la que està a la presó i esnifa cocaïna per accident… Les pel·lícules de Charlot eren per nens!

Resum (amb espòilers)

Modern Times retrata Chaplin en la seva persona Tramp com un treballador de fàbrica que treballava en una cadena de muntatge. Allà, està sotmès a indignitats com l'alimentació forçada per una "màquina d'alimentació" que funciona malament i una cadena de muntatge accelerada on cargola les femelles a un ritme cada vegada més gran en peces de maquinària. Finalment pateix una crisi nerviosa i s’enfonsa; quedar atrapat dins d’una màquina i llançar la fàbrica al caos. L’envien a un hospital. Després de la seva recuperació, el treballador de la fàbrica, ara desocupat, és arrestat per error com a instigador en una manifestació comunista. A la presó, ingereix accidentalment cocaïna de contraban, confonent-la amb sal. En el seu posterior deliri, evita ser tornat a posar a la cel·la. Quan torna, ensopega amb un jailbreak i fa que els condemnats quedin inconscients. És aclamat com un heroi i se li tracta un tractament especial. Quan se li informa que aviat serà alliberat a causa de les seves heroiques accions, argumenta sense èxit que prefereix la vida a la presó.

Fora de la presó, sol·licita una nova feina però marxa després de provocar un accident. Es topa amb una noia descalça, òrfena, Ellen, també anomenada "The Gamin" (Paulette Goddard), que fuig de la policia després de robar una barra de pa. Decidit a tornar a la presó i salvar la nena, diu a la policia que és el lladre i que ha de ser arrestat. Un testimoni revela el seu engany i és alliberat. Per tornar a ser arrestat, menja una gran quantitat de menjar a la cafeteria sense pagar. Es troba amb Ellen en un vagó de paddy, que s’estavella, i ella el convenç perquè s’escapi amb ella. Somiant amb una vida millor, aconsegueix feina com a vigilant nocturn en un gran magatzem, es cola a Ellen a la botiga i es troba amb tres lladres: un dels quals és "Big Bill", un company de treball de la fàbrica al començament de la pel·lícula, que explica que tenen gana i estan desesperats. Després de compartir begudes amb ells, es desperta l'endemà al matí durant l'horari d'obertura i és detingut una vegada més per no trucar a la policia dels lladres i per haver dormit a la roba de la botiga a un escriptori, cosa que va impactar un client i el guardià.

Deu dies més tard, Ellen el porta a una nova casa: una barraca enderrocada que admet que no és el "Palau de Buckingham", però que sí. L’endemà al matí, el treballador de la fàbrica llegeix sobre la reobertura d’una antiga fàbrica i hi aconsegueix una feina com a ajudant de mecànic. El seu cap cau accidentalment a la maquinària, però el treballador aconsegueix treure’l. Els altres treballadors de sobte decideixen fer vaga. A l’exterior, el treballador llança accidentalment un maó contra un policia i torna a ser arrestat.

Dues setmanes després, és alliberat i s'assabenta que Ellen és una ballarina de cafè. Ella li aconsegueix una feina de cantant i cambrer, on compleix les seves funcions amb força maldestre. Durant la seva exposició al sòl, perd els punys, que porten les lletres de la seva cançó, però rescata l’acte improvisant les lletres amb galimaties de diversos idiomes, a més de fer pantomimisme. El seu acte demostra un èxit. Quan la policia arriba per detenir a Ellen per la seva anterior escapada, els dos fugen de nou. Ellen es desespera que no té cap sentit lluitar, però la treballadora de la fàbrica li assegura que ho aconseguiran d'alguna manera. En un matí brillant, caminen pel camí cap a un futur incert però esperançador.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada