Bloc personal,

dijous, 19 de novembre del 2020

The Andromeda Strain (1971)

[948]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Robert Wise
Guió: Michael Crichton (novel·la), Nelson Gidding
Actors: James Olson, Arthur Hill, David Wayne

[ Misteri, ciència ficció, thriller ] 2h 11min

Sinopsi

IMDb (7,2):
“Un equip de científics de primer ordre treballa febrilment en un laboratori secret d’última generació per descobrir què ha matat els ciutadans d’una petita ciutat i conèixer com es pot aturar aquest contagi mortal.”

Crítica

Una relíquia…

Recordo haver-la vist en blanc i negre per la tele.

Ara queda totalment fora de contex, però en el seu moment tenia una tensió com poques. És divertit veure ara, sense filtres, els diferents ingredients que fan servir ara les pel·lícules d’aquest gènere que, pel mateix interés pel desenllaç, et fan perdre la visió de l’estructura. És seca, però efectiva.

Resum (amb espòilers)

La història és explicada en flashback pel doctor Jeremy Stone, que declara davant d’un comitè del Congrés. Després que un satèl·lit del govern dels Estats Units s’estavellés a prop de la petita ciutat rural del Piemont, Nou Mèxic, gairebé tots els residents de la ciutat moren. Un equip de recuperació militar intenta recuperar el satèl·lit, però no té èxit. Sospitant que el satèl·lit ha recuperat un organisme aliè, els militars activen un equip científic d’elit.

Amb el vestit de protecció, el doctor Stone, el cap de l’equip, i el doctor Mark Hall, un cirurgià, són deixats caure al Piemont per helicòpter. Troben que el metge de la ciutat havia obert el satèl·lit al seu despatx i que tota la seva sang s’ha cristal·litzat en pols. Aviat descobreixen que gairebé tota la sang de les víctimes ha cristal·litzat, causant la mort ràpida. Altres dos habitants de la ciutat s'han suïcidat després de tornar-se boig. Stone i Hall recuperen el satèl·lit i troben dos supervivents: un home alcohòlic de 69 anys anomenat Peter Jackson i un nadó de sis mesos.

A més de Stone and Hall, l’equip d’elit també inclou el doctor Charles Dutton i la doctora Ruth Leavitt, que són convocats a una instal·lació subterrània d’alt secret amb el nom en clau Wildfire, situat a Nevada. En arribar, se sotmeten a procediments extrems de descontaminació, que baixen a través de quatre nivells de desinfecció fins a un cinquè nivell, on es troben els laboratoris. Si l’organisme amenaça d’escapar, la instal·lació Wildfire inclou un mecanisme d’autodestrucció nuclear automàtic per incinerar tots els agents infecciosos. Segons la "hipòtesi de l'home estrany", al Dr. Hall se li confia l'única clau que pot desactivar el dispositiu, essent la teoria que un home solter és la persona més desapassionada d'un grup que pren decisions crítiques en una situació de crisi.

En examinar el satèl·lit amb càmeres potents, l’equip descobreix l’organisme aliè microscòpic responsable de les morts a Nou Mèxic. A la forma de vida verdosa i palpitant se li assigna el nom en clau "Andròmeda". Andròmeda mata la vida animal gairebé a l'instant i sembla ser altament virulenta. L’equip estudia l’organisme utilitzant subjectes animals, un microscopi electrònic i cultiu en diversos medis de creixement en un intent d’aprendre com funciona. Hall intenta determinar per què l’home gran i el bebè van sobreviure.

Un avió militar s’estavella a prop del Piemont després que la ràdio pilot estigui dissolent la seva màscara d’oxigen de plàstic. Mentrestant, el doctor Stone, que va crear el laboratori Wildfire, és acusat per Dutton i Leavitt de dissenyar el laboratori per a la investigació de la guerra biològica. Desconeguda per altres membres de l'equip, la investigació de Leavitt sobre el germen es veu afectada per la seva epilèpsia no revelada.

Hall s’adona que l’alcohòlic Jackson va sobreviure perquè la seva sang era àcida en beure Sterno i que el bebè vivia perquè la seva sang era massa alcalina per plor constant, cosa que suggereix que l’organisme, Andròmeda, només pot sobreviure dins d’un estret rang de pH sanguini. De la mateixa manera que té aquesta idea, l'organisme muta en una forma no letal que degrada el cautxú sintètic i els plàstics. Andromeda s’escapa de la sala de contenció al laboratori on treballa Dutton. Un cop tots els segells del laboratori comencen a decaure a causa de la fugida d’Andròmeda, s’inicia un compte enrere de cinc minuts per a la destrucció nuclear.

Hall rescata a Leavitt d'una convulsió epilèptica, provocada per les llums vermelles intermitents del sistema d'alarma de Wildfire. Mentrestant, l'equip s'adona que el microbi aliè prosperaria amb l'energia d'una explosió nuclear i, en conseqüència, es transformaria en una supercolònia que podria destruir tota la vida a la Terra. Hall corre contra les defenses automatitzades del laboratori per arribar a una estació on pot desactivar la bomba nuclear amb la seva clau. Suporta un atac de làsers automatitzats mentre s’enfila pel nucli central del laboratori fins que troba una estació de treball, desactiva la bomba i després s’ensorra.

Hall es desperta al llit d’un hospital. Els seus col·legues revelen que s’estan sembrant núvols sobre l’oceà Pacífic, cosa que farà que la pluja arrossegi Andròmeda de l’atmosfera a l’aigua de mar alcalina, cosa que la faci inofensiva. La pel·lícula acaba amb Stone declarant a un senador dels Estats Units que, tot i que van ser capaços de derrotar el patogen alienígena, pot ser que no poguessin fer-ho en el futur. La pel·lícula acaba mostrant Andròmeda dissolent-se a l'aigua de mar i formant el número 601, el senyal de l'ordinador Wildfire per a la informació que arriba massa ràpidament perquè l'ordinador l'analitzi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada