CIA... FBI... CNI...
Però què hi tenen a veure aquests “centres” d’intel·ligència amb l’espionatge? Jo no hi veig relació! Una cosa és la intel·ligència i una altra és l’espionatge. Però darrerament és habitual utilitzar les dues paraules com sinònims.
O potser s’està utilitzant una paraula per enmascarar l’altra? També podria ser... Per ser espia no cal ser intel·ligent... només si vols remarcar la qualitat o excel·lència d’un bon espia (però això és com tot).
Segons amb qui parles, et dirà que ell té uns estudis i, per tant, és molt intel·ligent... Una persona intel·ligent és qui, segons ells mateixos gent, durant una curta etapa de la seva vida (això és collita meva) es va dedicar a memoritzar un seguit de textos, va fer uns exàmens i li van acreditar una intel·ligència superior a la resta dels mortals... és igual que ara no sàpiguen escriure més de tres línies seguides sense faltes d’ortografia: tenen un títol que acredita aquesta (suposada) intel·ligència.
Encara que, si t’ho penses bé, en aquests examens també es podia copiar (obtenir informació de manera secreta) o bé d’uns apunts sota mà o mirant el que escrivia el del costat... Potser sí que poden ser sinònims.
(Anoto aquí que això és total i absoluta ironia –o cinisme, si es vol– perquè encara hi haurà qui es pensi són el mateix).
I ja posats de “graciocets”, encara que una mica agafat amb pinces... un acudit:
“La intel·ligència militar
és una contradicció en els termes.”
[ Groucho Marx (1890-1977) ]
I el diccionari què hi diu:
==
intel·ligència
[s. XV; del ll. intelligentia, íd.]
f 1 1 Acció d'entendre alguna cosa, comprensió. Les notes són molt útils per a la recta intel·ligència dels texts.
2 FILOS PSIC Facultat o capacitat de l'home per a comprendre el món de les relacions i prendre'n consciència, per a resoldre situacions noves mitjançant unes respostes també noves o per a aprendre a fer-ho.
2 p ext Persona, ésser, intel·ligent, que excel·leix per la seva capacitat intel·lectual.
3 1 Comprensió mútua, acord, avinença. Estan en perfecta intel·ligència. Posar-se d'intel·ligència.
2 Comunicació entre persones que s'entenen. L'acusaren de tenir intel·ligències amb l'enemic.
4 intel·ligència animal ETOL Raonament animal.
5 intel·ligència artificial INFORM/CIBERN Branca de la informàtica que tracta de la representació simbòlica del coneixement i dels mètodes d'inferència simbòlica per ordinador.
in_tel_li_gèn_ci_a.
==
espionatge
[c. 1900; del fr. espionage, der. de espion 'espia']
m 1 Acció d'espiar.
2 ORG MIL Activitat secreta adreçada a obtenir informació sobre l'organització, l'armament i la indústria bèl·lica i, en general, sobre tot el que fa referència a la capacitat defensiva o ofensiva d'un estat.
3 ECON Activitat secreta adreçada a obtenir informació sobre el procés de producció d'una empresa.
es_pi_o_nat_ge.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada