Bloc personal,

dilluns, 13 de gener del 2020

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001)

[781]

Valoració



Fitxa tècnica

Director: Peter Jackson
Guió: J.R.R. Tolkien (novel·la), Fran Walsh
Actors: Elijah Woodz, Ian McKellen, Orlando Bloom

[ Aventura, drama, fantasia ] 2h 58min

Sinopsi

IMDb (8,8):
“Un hòbbit vuit companys emprenen un viatge per destruir el poderós anell i salvar la Terra Mitjana de Sauron.”

Crítica

Ara l’he entès… per primera vegada!

L’he vista ja unes quantes vegades. La trilogia. Però encara no la tenia aquí relacionada.

Sempre que l’he vista hi havia alguna cosa que se m’escapava i no acabava d’entendre. Al final era parar atenció per entendre l’explicació inicial i és una cosa que no havia fet mai; la mateix expectació i emoció per veure “una pel·lícula tan bona”, com deien, em feia perdre la comprensió de la introducció i, per tant, el fil argumental.

Han passat gairebé vint anys, poca broma, i aguanta bastant bé… de la mateixa manera que les coses que grinyolaven llavors ho continuen fent ara.

A mi, el que sempre m’ha fet mal a la vista és la poca referència a les diferentes mides dels personatges. És impossible creure’t que un hòbbit és la meitat de petit que un humà! En pocs moments això és creïble: només quan estan junts en el mateix pla i això passa ben poc. Exigeixo que se m’enganyi, per això miro cinema, i quan l’engany no passa, em sento estafat… ;-) Em fa molta ràbia!

Resum (amb espòilers)

A la Segona Edat de la Terra Mitjana, els senyors dels Elfs, els Nans i els Homes reben Anells de Poder. Sense conèixer-los, el Lord Dark Sauron forja l’anell únic al Mount Doom, donant-li a la seva part una gran part del seu poder per dominar, a través d’ella i a distància, els altres Anells, de manera que podria conquistar la Terra Mitjana. Una aliança final d'homes i elfes lluita contra les forces de Sauron a Mordor, on el príncep Isildur de Gondor guarda el dit de Sauron i l'Anell amb ell, destruint així la seva forma física. Amb la primera derrota de Sauron, comença la Tercera Edat de la Terra Mitjana. Malauradament, la influència de l’Anell corromp Isildur i, en lloc de destruir l’Anell, Isildur s’ho pren per si mateix. Isildur és assassinat després per Orcs, i l'Anell es perd durant 2.500 anys, fins que la troba Gollum, que la posseeix durant cinc segles. L'anell el trobem llavors un hobbit anomenat Bilbo Baggins, que es torna invisible quan el posa, però desconeix la seva història.

Seixanta anys després, Bilbo celebra el seu 111è aniversari a Shire, reunint-se amb el seu vell amic, Gandalf the Gray. Bilbo revela que té la intenció de deixar la Shire per a una última aventura, i deixa la seva herència, inclòs el Ring, al seu nebot, Frodo. Tot i que Bilbo ha començat a corrompre's per l'Anell i intenta guardar-se per ell mateix, Gandalf hi intervé. Gandalf, sospitós de l'Anell, li diu a Frodo que el mantingui en secret i que el mantingui en perill. Gandalf investiga llavors l'Anell, descobreix la seva veritable naturalesa i torna a avisar Frodo. Gandalf també s'assabenta que Gollum va ser torturat per Orcs, i que Gollum va pronunciar dues paraules durant la seva tortura: "Shire" i "Baggins". Gandalf instrueix a Frodo que abandoni la Shire, acompanyat del seu amic Samwise Gamgee. Gandalf es dirigeix ​​a Isengard per reunir-se amb el company magista Saruman el Blanc, però s'assabenta que ha unit forces amb Sauron, que ha enviat els seus nou servents nazgûl no morts per trobar a Frodo. Després d'una breu batalla, Saruman empresona Gandalf.

A Frodo i Sam se li uneixen companys de hobby Merry i Pippin, i s’evadeixen al Nazgûl, arribant a Bree, on està previst que es trobin amb Gandalf. Tot i això, Gandalf no arriba mai, i en canvi, són ajudats per un guardabosques anomenat Strider, un amic de Gandalf, que promet escortar-los a Rivendell. Els hobbits són emboscats pels Nazgûl a Weathertop, i el seu líder, el rei bruixot, colpeja a Frodo amb una maldita fulla de Morgul. Arwen, un elfe i la nissaga de Strider, acudeix a Frodo, rescatant-lo i incapacitant el Nazgûl. Ella el porta a Rivendell, on és curat. Frodo es troba amb Gandalf, que va escapar d'Isengard amb l'ajuda de Gwaihir, una àguila gegant. El pare d'Arwen, Lord Elrond, ostenta un consell que decideix destruir l'Anell a Mount Doom. Mentre els membres discuteixen, Frodo es fa voluntari per prendre l'Anella, acompanyat per Gandalf, Sam, Merry, Pippin, elf Legolas, el nan Gimli, Boromir de Gondor i Strider, que es revela que és Aragorn, l'hereu d'Isildur i el legítim rei de Gondor. . Bilbo li dóna a Frodo la seva espasa, Sting. La Companyia de l'Anell parteix, però la màgia de Saruman els obliga a viatjar per les Mines de Mòria, fins al descontent de Gandalf.

La Companyia descobreix que els nans de Moria han estat assassinats, i els atacen Orcs i un troll de la cova. Els derroten, però s’enfronten a Durin's Bane, un Balrog que resideix a les mines. Gandalf emet el Balrog en un vast abisme, però arrossega a Gandalf cap a la foscor amb ell. La resta de la Companyia, ara dirigida per Aragorn, arriba a Lothlórien, seu dels elfs Galadriel i Celeborn. Galadriel informa privat a Frodo que només ell pot completar la cerca i que un dels seus amics intentarà agafar-se a l'Anella. Mentrestant, Saruman crea un exèrcit d'Uruk-hai per rastrejar i matar la Companyia.

La beca deixa Lothlórien al costat del riu cap a Parth Galen. Frodo es desvia i es troba enfrontat per Boromir, que intenta agafar l'Anell amb desesperació. Per por que l'anell corrompi als seus amics, Frodo decideix viatjar a Mordor sol. La beca és aleshores emboscada per l'Uruk-hai. Merry i Pippin són capturats i Boromir és ferit mortalment pel cap d'Uruk, Lurtz. Arriba Aragorn i assassina Lurtz, i veu morir en pau a Boromir. Sam segueix Frodo, acompanyant-lo a mantenir la seva promesa a Gandalf per protegir a Frodo, mentre que Aragorn, Legolas i Gimli van a rescatar Merry i Pippin.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada