Bloc personal,

dilluns, 24 de maig del 2021

Kaze no naka no mendori (1948) (A Hen in the Wind)

[1043]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Yasujirô Ozu
Guió: Yasujirô Ozu, Ryôsuke Saitô
Actors: Kinuyo Tanaka, Shûji Sano, Chieko Murata

[ Drama ] 1h 24min

Sinopsi

IMDb (7,5):
“Un home torna de la Segona Guerra Mundial per trobar que la seva dona desesperada havia recorregut a una nit de prostitució per pagar les factures de l'hospital del seu fill.”

Crítica

Inquietant… no sé pas què pensar…

D’aquestes totalment incòmode de visionar, però alhora imprescindible. Gelosia, masclisme i sensació de culpa en un país en reconstrucció que tot just acaba de perdre una guerra… què pot sortir malament?

Resum (amb espòilers)

La pel·lícula està ambientada al Japó immediat de la postguerra, a Tòquio. Tokiko (Kinuyo Tanaka), una mare de vint-i-nou anys d’un nen de quatre anys, espera la repatriació del seu marit de la Segona Guerra Mundial. A la postguerra, els preus de Tòquio augmenten i la mare lloga una habitació en un districte industrial de la classe obrera, aconseguint el final a través de la confecció. Està recolzada per una amiga de sempre i antiga companya de treball Akiko (Chieko Murata).

Un dia, el petit fill de Tokiko, Hiroshi, cau malalt i necessita ser hospitalitzat. Tot i que Hiroshi es recupera posteriorment, les altes factures de l’hospital obliguen a Tokiko a cometre un acte desesperat: decideix prostituir-se per una nit en un establiment fora del camí. Quan Akiko s’assabenta d’això, rebla a Tokiko per ser estúpid, i Tokiko comença a sentir vergonya i bogeria tot i que explica que no té altra opció.

El marit, Shuichi Amamiya (Shūji Sano), finalment torna tard de la guerra i la parella es retroba feliçment. Tanmateix, la conversa versa sobre la recent malaltia d'Hiroshi i Tokiko, que és impossible mentir, es queda net amb el seu marit pel que ha fet. Shuichi s'enfada i és totalment incapaç de concentrar-se en la seva feina durant els propers dies. Les reflexions sobre la "mala acció" de la seva dona l’obsessionen i ell se n'assabenta exactament d'on és l'establiment. Després fa una visita secreta al lloc una tarda, per trobar una altra prostituta jove de 21 anys a punt de servir-lo allà. D’ella s’adona que el seu recurs a la prostitució és per desesperació: el seu pare no pot treballar i el seu germà petit està a l’escola. Shuichi decideix trobar per a la nena un lloc de treball adequat al seu lloc de treball.

Shuichi confia els seus problemes al seu company, Satake (Chishū Ryū). Satake promet fer tot el possible per ajudar la noia i aconsella a Shuichi que perdoni la seva dona. Però Shuichi afirma que simplement no pot evitar molestar-se per l'acte de Tokiko. Quan torna a casa, Tokiko intenta desesperadament aplacar-lo i es disculpa repetidament pel seu error, però Shuichi la tracta brutalment i violentament, llançant-la per un tram d’escales accidentalment per força. Quan s’adona que està ferida, comença a controlar-se. Un Tokiko lesionat fa una còpia de seguretat de la sala i intenta reconciliar-se amb Shuichi, que confessa que ell també està equivocat. Finalment s’abracen desesperadament i prometen oblidar-ho tot i començar de nou, confiant en l’un per l’últim suport.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada