Bloc personal,

diumenge, 9 de maig del 2021

Shi mian mai fu (2004)
(House of Flying Daggers)

[1036]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Yimou Zhang
Guió: Feng Li, Bin Wang
Actors: Ziyi Zhang, Takeshi Kaneshiro, Andy Lau

[ Acció, aventura, drama ] 1h 59min

Sinopsi

IMDb (7,5):
“Un capità de la policia allibera de la presó un bell membre d’un grup rebel per ajudar-la a unir-se als seus companys, però les coses no són el que semblen.”

Crítica

Fotografia i cromatisme espectacular!

Estava convençut que ja l’havia vista i només em faltava referenciar-la… però no. No l’havia vista i m’he quedat bastant sorprès. Positivament, és clar!

Clàssic drama amoròs a tres bandes, però realitzat amb una gran exquisitesa i l’afegit de la coreografia de sables i arts marcials. Una d’aquestes, cada dos dies, per no cansar, si us plau!

Resum (amb espòilers)

El 859 dC, a mesura que declina la dinastia Tang, es van establir diversos grups rebels, el més gran dels quals és la Casa dels punyers voladors, amb seu a Fengtian, que lluita contra el govern corrupte que oprimeix el poble. Els seus membres fan servir dagues especials que llancen sempre els seus objectius per robar als rics i donar-los als pobres, obtenint el suport dels locals. Dos agents de policia, Leo (Andy Lau) i Jin (Takeshi Kaneshiro), reben l'ordre de matar el líder del grup d'aquí a deu dies, una tasca que sembla impossible ja que ningú sap qui és el líder de la Casa de les Dagues Voladores és.

Per aconseguir-ho, Leo arresta a Mei (Zhang Ziyi), una ballarina cega que se sospita que és la filla del líder anterior. Jin procedeix a assaltar la presó i allibera a Mei, fingint que és un simpatitzant rebel, un acte que guanya la confiança de Mei. Mentre Mei i Jin viatgen a la seu de Flying Dagger, Leo es queda enrere amb reforços. Malauradament, Mei i Jin s’enamoren.

Per fer que l’engany sigui més realista, Leo i els seus policies pretenen emboscar la parella. Més tard, però, són emboscats de debò pels soldats. En una reunió secreta, Leo explica que els militars s’han involucrat i vol que Jin i Mei morin. Pocs dies després, Jin i Mei són emboscats de nou en un bosc de bambú i gairebé assassinats, però són salvats per la Casa dels Daggers Voladors i portats al seu quarter general. En aquest punt, es revela que Mei feia ceguesa i no és la filla de l'exdirigent. A més, està promesa amb Leo, que també s'ha revelat que feia passar per oficial i que realment és membre de Daggers voladors. Els punyers voladors no tenen por dels militars i, de fet, esperen una batalla oberta. Un Leo desconsolat li diu a Mei que va esperar-la durant tres anys des que es va infiltrar a la policia i li pregunta com es podria enamorar de Jin després de només tres dies, només se li va dir que té el cor posat a Jin.

Leo intenta violar Mei, però la seva superior Nia llança una daga a l'esquena de Leo i els reasigna a noves missions, separant-los. Poc després, a Mei se li diu que executi Jin. En lloc d’això, l’allibera però es nega a abandonar la casa per unir-se a ell. Més tard, Mei canvia d'opinió i corre després de Jin, però és emboscat per Leo, que li llança dos punyalals. Mei aconsegueix desviar-ne un mentre l’altre li forada el pit i aparentment la mata. En aquest moment, Jin descobreix a Leo i tots dos lluiten, però les seves habilitats estan massa igualades. Una tempesta de neu cau sobre ells, mentre els militars s'apropen a la casa.

Finalment, amb els dos homes molt ferits i esgotats, Leo treu la daga de Nia de l'esquena i amenaça d'utilitzar-la a Jin. La Mei reapareix i amenaça amb treure la daga del pit i llançar-la contra Leo, cosa que la faria sagnar fins a la mort, però Jin li prega que es salvi. Després de diversos moments tensos, Leo decideix fingir que llança el seu punyal, amb la intenció de morir pel punyal de Mei mentre estalvia Jin. Tanmateix, Mei intenta utilitzar el seu punyal per interceptar el punyal de Leo en vol. El resultat és que ni Leo ni Jin no moren, sinó només Mei. Al final, Leo s'ensopega en la culpa mentre Jin plora sobre el cos de Mei, cantant una cançó que lloa la seva "bellesa rara", la qual cosa no tornarà a veure mai més. Si la Casa ha guanyat contra els militars es deixa ambigu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada