Bloc personal,

dijous, 27 de maig del 2021

Banshun (1949) (Late Spring)

[1044]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Yasujirô Ozu
Guió: Kazuo Hirotsu (novel·la), Kôgo Noda
Actors: Chishû Ryû, Setsuko Hara, Yumeji Tsukioka

[ Drama ] 1h 48min

Sinopsi

IMDb (8,3):
“La Noriko té vint-i-set anys i encara viu amb el seu pare vidu. Tothom intenta convèncer-la perquè es casa, però Noriko vol quedar-se a casa cuidant el seu pare.”

Crítica

Genial, però té un punt de “pesadeta”…

Sembla un capítol més d’alguna altra pel·lícula de l’Ozu, perquè al final feia servir el mateix llenguatge visual, enquadraments, il·luminació, escenaris, els mateixos actors i no deixen de semblar parts d’un tot.

Resum (amb espòilers)

La pel·lícula s’estrena en una cerimònia del te. El professor Shukichi Somiya (Chishu Ryu), vidu, només té un fill, una filla soltera de vint-i-set anys, Noriko (Setsuko Hara), que té cura de la llar i de les necessitats quotidianes: cuina, neteja, reparació, etc. —del seu pare. En un viatge de compres a Tòquio, Noriko es troba amb un dels amics del seu pare, el professor Jo Onodera (Masao Mishima), que viu a Kyoto. Noriko sap que Onodera, que havia estat vidu com el seu pare, s'ha tornat a casar recentment i li diu que troba la idea del seu nou matrimoni desagradable, fins i tot "bruta". Onodera, i més tard el seu pare, la burlen per tenir aquests pensaments.

La germana de Shukichi, la tieta Masa (Haruko Sugimura), el convenç que ja és hora que la seva filla es casi. Noriko és amiga de l’ajudant del seu pare, Hattori (Jun Usami), i la tieta Masa suggereix que el seu germà li pregunti a Noriko si pot estar interessada en Hattori. No obstant això, quan parla del tema, Noriko riu: Hattori ha estat compromès amb una altra jove des de fa força temps.

Sense tenir por, Masa pressiona Noriko perquè es reuneixi amb un jove casable, un graduat de la Universitat de Tòquio anomenat Satake que, segons Masa, té una gran semblança amb Gary Cooper. Noriko declina, explicant que no vol casar-se amb ningú, perquè fer-ho deixaria el seu pare sol i desemparat. Masa sorprèn Noriko afirmant que també intenta organitzar un partit entre Shukichi i la senyora Miwa (Kuniko Miyake), una atractiva jove vídua coneguda per Noriko. Si Masa ho aconsegueix, Noriko no tindria excusa.

En una actuació de Noh a la qual van assistir Noriko i el seu pare, aquest saluda somrient a la senyora Miwa, cosa que provoca la gelosia de Noriko. Quan més tard el seu pare intenta convèncer-la d’anar a conèixer Satake, ell li diu que té la intenció de casar-se amb la senyora Miwa. Devastat, Noriko decideix a contracor conèixer el jove i, per sorpresa, té una impressió molt favorable d’ell. Sota la pressió de totes les parts, Noriko accepta el matrimoni concertat.

Els Somiya fan un darrer viatge junts abans del casament, visitant Kyoto. Allà es troben amb el professor Onodera i la seva família. Noriko canvia d'opinió sobre el nou matrimoni d'Onodera quan descobreix que la seva nova dona és una persona agradable. Mentre fa l’equipatge per al viatge a casa, Noriko li pregunta al seu pare per què no poden quedar-se tal com són ara, fins i tot si es torna a casar; ella no pot imaginar-se més feliç que viure i cuidar-lo. Shukichi l’adverteix dient que ha d’abraçar la nova vida que construirà amb Satake, una en la qual ell, Shukichi, no tindrà cap part, perquè "aquest és l’ordre de la vida i la història humanes". Noriko demana perdó al seu pare pel seu "egoisme" i accepta seguir endavant amb el matrimoni.

Arriba el dia del casament de Noriko. A casa, just abans de la cerimònia, tant Shukichi com Masa admiren Noriko, que està vestit amb un vestit tradicional de casament. Noriko agraeix al seu pare la cura que li ha tingut al llarg de la seva vida i se'n va en un cotxe de lloguer per al casament. Després, Aya (Yumeji Tsukioka), una amiga divorciada de Noriko, va amb Shukichi a un bar, on confessa que la seva afirmació que anava a casar-se amb la senyora Miwa era un engany per persuadir Noriko perquè es casés ella mateixa. Aya, tocat pel seu sacrifici, promet visitar-lo sovint. Shukichi torna sol a casa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada