Bloc personal,

dilluns, 10 de maig del 2021

Wo hu cang long (2000) (Crouching Tiger, Hidden Dragon)

[1037]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Ang Lee
Guió: Hui-Ling Wang, James Schamus
Actors: Chow Yun-Fat, Michelle Yeoh, Ziyi Zhang

[ Acció, aventura, fantasia ] 2h

  • Oscar 2001
  • • a la millor pel·lícula,
  • • a la millor música original,
  • • a la direcció d’art,
  • • a la millor pel·lícula estrangera.

Sinopsi

IMDb (7,8):
“Una jove guerrera xinesa roba una espasa a un famós espadatxí i després escapa a un món d’aventures romàntiques amb un misteriós home a la frontera de la nació.”

Crítica

De les que marquen…

Ja l’havia vista, però la tenia anotada.

Resum (amb espòilers)

A la Xina de la dinastia Qing del segle XIX, Li Mu Bai és un espadachí de Wudang i el seu amic Yu Shu Lien dirigeix ​​una empresa de seguretat privada. Shu Lien i Mu Bai fa temps que se senten els uns amb els altres, però com que Shu Lien havia estat compromès amb l'amic íntim de Mu Bai, Meng Sizhao [9] abans de la seva mort, Shu Lien i Mu Bai se senten lligats per la lleialtat a Meng Sizhao i no ho han fet. van revelar els seus sentiments els uns pels altres. Mu Bai, escollint retirar-se, demana a Shu Lien que doni la seva famosa espasa "Green Destiny" al seu benefactor Sir Te a Pequín. Fa molt de temps, el professor de Mu Bai va ser assassinat per Jade Fox, una dona que buscava aprendre les habilitats de Wudang. Mentre es troba a casa de Sir Te, Shu Lien fa el coneixement de Yu Jialong, o Jen, que és la filla del ric i poderós governador Yu i està a punt de casar-se.

Un vespre, un lladre emmascarat es cola a la finca de Sir Te i roba el Green Destiny. El servidor de Sir Te, el mestre Bo i Shu Lien, ressegueixen el robatori al recinte del governador Yu, on Jade Fox feia anys que feia de governant de Jen. Poc després, Mu Bai arriba a Pequín i parla del robatori amb Shu Lien. El mestre Bo fa el coneixement de l’inspector Tsai, un investigador policial de les províncies, i de la seva filla May, que han vingut a Pequín a la recerca de Fox. Fox desafia la parella i el mestre Bo a un enfrontament aquella nit. Després d'una batalla prolongada, el grup està a punt de derrotar-se quan arriba Mu Bai i supera Fox. Ella revela que va matar el professor de Mu Bai perquè ell dormiria amb ella, però es negaria a prendre una dona com a alumna, i va sentir que era justícia poètica que morís a mans d'una dona. Just quan Mu Bai està a punt de matar-la, el lladre emmascarat reapareix i ajuda a Fox. Fox mata a Tsai abans de fugir amb el lladre (que es revela que és Jen). Després de veure com Jen lluitava contra Mu Bai, Fox s'adona que Jen havia estat estudiant en secret el manual de Wudang. Fox és analfabeta i només podia seguir els diagrames, mentre que la capacitat de Jen per llegir el manual li va permetre superar el seu mentor en arts marcials.

A la nit, un bandit del desert anomenat Lo irromp al dormitori de Jen i li demana que marxi amb ell. Un flashback revela que en el passat, quan el governador Yu i la seva família viatjaven pels deserts occidentals, Lo i els seus bandits havien assaltat la caravana de Jen i Lo li havia robat la pinta. El va perseguir fins a la cova del desert per recuperar la pinta. No obstant això, la parella aviat es va enamorar apassionadament. Lo finalment va convèncer a Jen perquè tornés a la seva família, tot i que no abans d’explicar-li una llegenda d’un home que va saltar d’un penya-segat per fer realitat els seus desitjos. Com que el cor de l’home era pur, no va morir. Va venir a Pequín per convèncer Jen perquè no continués amb el seu matrimoni concertat. No obstant això, Jen es nega a marxar amb ell. Més tard, Lo interromp la processó de casaments de Jen, suplicant-li que marxi amb ell. Molt a prop, Shu Lien i Mu Bai convencen a Lo d’esperar a Jen al mont Wudang, on estarà a salvo de la família de Jen, que està furiosa amb ell. Jen fuig del seu marit la nit de les seves noces abans que es pogués consumar el matrimoni. Disfressada amb roba masculina, és acollida a una posada per un nombrós grup de guerrers; armada amb el Green Destiny i les seves pròpies habilitats de combat superiors, surt victoriosa. Jen visita a Shu Lien, que li diu que Lo l'espera al mont Wudang. Després d’un enutjat intercanvi, les dues dones es duelen. Shu Lien és el lluitador superior, però Jen exerceix el Green Destiny: l'espasa destrueix cada arma que Shu Lien exerceix, fins que finalment Shu Lien aconsegueix derrotar a Jen amb una espasa trencada. Quan Shu Lien mostra misericòrdia, Jen li fereix a Shu Lien al braç. Arriba Mu Bai i persegueix Jen fins a un bosc de bambú. Mu Bai s'enfronta a Jen i s'ofereix a prendre-la com a estudiant. Ella promet amb arrogància acceptar-lo com el seu mestre si pot treure-li el destí verd en tres moviments. Mu Bai és capaç d’agafar l’espasa en un sol moviment, però Jen torna a la seva paraula i Mu Bai llença l’espasa sobre una cascada. Jen es submergeix després i Fox la rescata. Fox guanya a Jen en un son drogat i la situa en una caverna; Mu Bai i Shu Lien la descobreixen allà. Fox de sobte reapareix i ataca els altres amb dards enverinats. Mu Bai bloqueja les agulles amb l’espasa i venja la mort del seu amo ferint mortalment a Fox, només per adonar-se que un dels dards el va colpejar al coll. Fox mor, confessant que el seu objectiu havia estat matar Jen perquè Jen li havia amagat els secrets de les millors tècniques de lluita de Wudang.

Mentre Jen marxa per preparar un antídot per al dard enverinat, Mu Bai es prepara per morir. Amb les seves darreres respiracions, finalment confessa el seu amor per Shu Lien. Ell mor als seus braços quan Jen torna, massa tard per salvar-lo. El destí verd es torna a Sir Te. Més tard, Jen va al mont Wudang i en passa una ahir a la nit amb Lo. L’endemà al matí, Lo troba a Jen parat sobre un pont que dóna a la vora de la muntanya. En un ressò de la llegenda que van parlar al desert, ella li demana que desitgi. Desitja que tornin a estar junts, al desert, i Jen salta del pont per volar entre núvols blancs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada