Bloc personal,

dimecres, 19 de juny del 2024

The First Slam Dunk (2022)

[1239]

Valoració



Fitxa tècnica

  • • Japan Academy Film Prize 2023: millor animació de l'any
  • • Tokyo Anime Award Festival 2024: millor pel·lícula, millor director, millor escriptor i millor arts visuals

Direcció: Takehiko Inoue
Guió: Takehiko Inoue (manga: Takehiko Inoue)
Música: Satoshi Takebe, Takuma Mitamura
Estudi: Toei Animation, DandeLion Animation Studio
Veus de doblatge: Shugo Nakamura, Jun Kasama, Shinichiro Kamio
Estrena: 03/12/22
Títol original: THE FIRST SLAM DUNK

[ Animació, comèdia dramàtica, escolar, coming-of-age, spokon, shōnen ] 2 h. 4 min.
Wikipedia   |   MyAnimeList (8,76) (17.358)

Sinopsi

IMDb (8,1) (7,8K):
“Segueix el Ryōta Miyagi, de 17 anys, que lluita per complir el somni del seu germà gran de convertir-se en una estrella del bàsquet.”

Crítica

Osti, quina animació!

Basada en el manga shōnen de Takehiko Inoue (també director i escriptor del guió de la pel·lícula) Slam Dunk ja conclòs, publicat entre 1990 i 1996 amb un total de 31 volums. Va tenir adaptació a anime ininterrompuda durant tres anys (1993-96) amb un total de 101 capítols (5 temporades en reemissions posteriors: 15 + 25 + 25 + 25 + 11 cap.).

Hi han hagut també, posteriorment, pel·lícules de curta durada (30-40 min.): Slum Dunk (1994), Conquer the Nation, Hanamichi Sakuragi! (1994), Shohoku's Greatest Challenge! (1995) i Howling Basketman Spirit!! (1995), abans d’aquest llargmetratge (124 min.) adaptant els capítols del 223 al 276 del manga alhora que incorpora escenes originals creades per a la pel·lícula.


Havia sentit parlar d’Slam Dunk, però només havia sentit campanes inconnexes… em pensava que era una sèrie que havien de fer properament. I resulta que és una pel·lícula de dues hores de fa ja dos anys!

Sabia que era un anime spokon, de temàtica esportiva, i per això no tenia massa interès en veure’l de seguida, perquè m’acaben cansant. És clar, veus una pel·lícula com aquesta, amb aquest tipus d’animació, amb mil punts de referència diferents, en moviment tota l’estona i és normal que em caigui la baba…

La història original del  manga  se centra en el Hanamichi Sakuragi, un delinqüent de secundària i líder d’una banda. És molt impopular entre les noies, ja que l'han rebutjat cinquanta vegades. En el seu primer any a l'escola secundària Shohoku, el Sakuragi coneix a la Haruko Akagi, la noia dels seus somnis, i s'alegra quan no el rebutja ni té por d'ell com altres noies. La Haruko coneix el Sakuragi de l'atletisme i el presenta a l'equip de bàsquet de la Shohoku. El Sakuragi és reticent a jugar a bàsquet a causa de la seva inexperiència amb els esports i la seva creença que el bàsquet és un joc de perdedors. Aquesta creença va sorgir perquè la noia més recent que el va rebutjar havia afavorit un jugador de bàsquet. Malgrat la seva immaduresa i temperament, s'uneix a l'equip per impressionar a la Haruko, i demostra ser un atleta natural.

El Sakuragi més tard desenvolupa un amor genuí per l'esport tot i que inicialment jugava a causa del seu enamorament. Al voltant d'aquesta època, l’estrella novell i "imant de noies" Kaede Rukawa s'uneix a l'equip. El Sakuragi el veu com un amarg rival en el bàsquet i el romanç, ja que la Haruko està enamorat del Rukawa. Poc després, dos membres addicionals es reincorporen a l'equip: el Hisashi Mitsui, un hàbil tirador de tres punts i ex MVP de l'escola secundària; i el Ryōta Miyagi, un armador curt però ràpid, protagonista d’aquest llargmetratge (dorsal núm. 7). Els quatre jugadors treballen junts per complir el somni del capità de l'equip Takenori Akagi de guanyar el campionat nacional. Després de derrotar un dels equips més potents al campionat nacional de secundària, els inadaptats aconsegueixen publicitat i l'anteriorment poc conegut equip de bàsquet de la Shohoku es converteix en un concursant d'estrelles al Japó.

La  pel·lícula  és la durada d’un partit de bàsquet inter-escolar entre diferents instituts de preparatòria a nivell nacional. Contínuament veiem flash-backs enfocant-nos principalment la vida del Ryōta i el seu germà Sota, tres anys més gran que ell (ara en té disset) que va morir fa vuit anys, justament poc després de la mort del seu pare, i com la família, especialment la mare, va suportar el tràngol.



Resum (amb espòilers)

La  pel·lícula  segueix el Ryōta Miyagi (dorsal núm. 7), el base de l'equip de bàsquet de la Shohoku High School. Tenia un germà, el Sota, que era tres anys més gran que ell i va inspirar el seu amor pel bàsquet. El Ryōta i els seus companys d'equip el Hanamichi Sakuragi (protagonista principal del manga, dorsal núm. 10), el Takenori Akagi, el Hisashi Mitsui i el Kaede Rukawa (l’imant de noies i primer rival del Hanamichi, dorsal núm. 11) desafien als campions de bàsquet de la Sannoh Kogyo High School. La pel·lícula adapta el partit final representat al manga i inclou flashbacks originals i un nou epíleg, tot centrat en el Ryōta.

==

El base de l'equip de bàsquet de la Shohoku, el Ryōta Miyagi, sempre juga amb el cervell i a la velocitat del llamp, fent cercles al voltant dels seus oponents mentre fingeix compostura. Nascut i criat a Okinawa, el Ryōta tenia un germà que era tres anys més gran. Seguint els passos del seu germà gran, que va ser un famós jugador local des de petit, el Ryōta també es va convertir en addicte al bàsquet.

En el seu segon any de secundària, el Ryōta juga amb l'equip de bàsquet de la Shohoku High School juntament amb el Sakuragi, el Rukawa, l’Akagi i el Mitsui mentre escalen a la final del Campionat Nacional Inter-Secundària. I ara, estan a la vora de desafiar els campions vigents, la Sannoh Kogyo High School.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada