Bloc personal,

dimarts, 4 de juny del 2024

The Princess Bride (1987)

[1237]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Rob Reiner
Guió: William Goldman (novel·la: William Goldman)
Música: Mark Knopfler
Producció: Act III Communications, Buttercup Films
Distribució: 20th Century Fox, Interaccess Film Distribution
Actors: Cary Elwes, Mandy Patinkin, Chris Sarandon
Estrena: 25/09/87
Títol original: The Princess Bride

[ Aventura, comèdia, familiar ] 1 h. 38 min.
Wikipedia

Sinopsi

IMDb (8,0) (452K):
“L'avi d'un nen malalt li llegeix la història d'un pagès convertit en pirata que es troba amb nombrosos obstacles, enemics i aliats en la seva recerca de retrobar-se amb el seu veritable amor.”

Crítica

Per primera vegada l’he vista sencera i per primera vegada l’he entès…

Aquesta pel·lícula, per data d’estrena i situació vital personal, em va agafar una mica a contrapeu. L’he vista innombrables vegades per televisió, però diria que cap vegada tota sencera. És d’aquestes de les que tothom en parla i, a mi personalment, mai m’ha fet ni fred ni calor. Sempre m’ha deixat totalment indiferent.

Sabia que alguns dels personatges de Shrek (2001) estaven inspirats en aquesta pel·lícula. Poc em podia imaginar que és la mateixa pel·lícula des d’un altre de punt de vista ben diferent.

Per posar una mica de context, aquesta pel·lícula arriba després de la “moda” de contes que va encetar La història interminable (1984) (The Neverending Story) i que tant d’èxit va aconseguir (coproducció alemano-estatunidenca amb 25M$ de cost per 100M$ de recaptació). Per cost i recaptació, La princesa promesa vindria a ser la “còpia barata” de l’altra (16M$ de cost per 31M$ de recaptació). Amb tot, sembla que el temps, les continuades reposicions televisives i els diferents tipus de memes al llarg de la història d’internet l’han deixat bastant ben parada.

Al final de la pel·lícula, pel tipus d’il·luminació i els convidats especials, actors i personatges del món de la faràndula de renom, sembla més aviat un telefilm de diumenge a la tarda que no pas una pel·lícula.


Resum (amb espòilers)

Un avi llegeix una novel·la al seu nét malalt, que inicialment rebutja la història.

El llibre tracta sobre Buttercup, una noia jove que viu en una granja al regne fictici de Florin. Sempre que li diu al noi de fer feines Westley que faci alguna cosa, ell sempre fa cas dient “com vulguis”. Els dos s'enamoren i el Westley marxa a buscar fortuna a l'estranger perquè es puguin casar. No obstant això, es presumeix que el Westley ha mort després que el seu vaixell sigui atacat pel pirata del terror Roberts.

Cinc anys més tard, la Buttercup està promesa per la força amb el príncep Humperdinck de Florin. Abans del casament, és segrestada per tres proscrits: un home petit sicilià anomenat Vizzini, un gegant de Groenlàndia anomenat Fezzik i un mestre d'esgrima espanyol anomenat Íñigo Montoya, que busca venjança contra un home de sis dits que va assassinar el seu pare. Un home emmascarat de negre els persegueix, igual que el príncep Humperdinck i els seus soldats.

A dalt dels penya-segats de la Bogeria, l'home de negre derrota l'Íñigo en un duel d'esgrima i el noqueja, enganxa el Fezzik fins a quedar inconscient i enganya al Vizzini perquè begui un verí mortal. Fuig a la força amb la Buttercup. La Buttercup endevina correctament que és el pirata Roberts, el recrimina per haver matat el Westley i l'empeny a un congost. Mentre cau cap avall, crida “com vulguis!” En adonar-se que l'home és el Westley, la Buttercup es deixar rodolar per la vessant després d'ell i es retroben.

Mentre van pel camí del pantà de Foc per evitarel Humperdinck i els seus soldats, el Westley li explica com el pirata Roberts és un títol heretat que va assumir quan l'anterior Roberts es va retirar. Després d'haver trobat la Buttercup, el Westley té la intenció de retirar-se i passar el títol a una altra persona. El Humperdinck captura la parella després que surtin del pantà de Foc. La Buttercup accepta tornar amb el Humperdinck després que aquest promet alliberar el Westley. El Humperdinck ordena secretament al seu visir sàdic, el comte Rugen, que porti el Westley a la seva cambra de tortura, el pou de la Desesperació. El Westley s'adona que el Rugen té sis dits a la mà dreta. El Rugen deixa inconscient al Westley.

Quan la Buttercup amenaça d'apunyalar-se mortalment si es produeix el casament, el Humperdinck promet falsament trobar el Westley per ella. El seu veritable pla és començar una guerra amb el país veí de Guilder matant la Buttercup i emmarcant a Guilder per això. El Humperdinck havia contractat en secret el Vizzini per matar la Buttercup, però el Westley va interferir. Mentrestant, el Fezzik passa a formar part de l'esquadra de forçtus a qui s'encarrega de netejar el bosc dels lladres abans del casament. Troba un Íñigo borratxo que viu al bosc, a qui fa tornar a la sobrietat i li explica sobre el Rugen. Íñigo diu que ell i Fel ezzik necessiten l'ajuda del Westley per assaltar el castell.

La Buttercup s'adona que el Humperdinck no va buscar el Westley i l'anomena covard. Enfurismat, el Humperdinck empresona la Buttercup i tortura el Westley fins a un estat de mort. L’Íñigo i el Fezzik, que van seguir els crits del Westley pel bosc, troben el seu cos i el porten al miracuós Max, un remeier popular que el Humperdinck va acomiadar recentment. El "majoritàriament mort" Westley és ressuscitat pel Max, tot i que està molt debilitat.

Mentre el Westley, l’Íñigo i el Fezzik assalten el castell, el Humperdinck entra en pànic i ordena que s'escurci la cerimònia del casament en curs. L'Íñigo localitza el Rugen, que se'n burla de la mort del seu pare. Malgrat les seves ferides, l’Íñigo finalment mata el Rugen. El Westley localitza la Buttercup, que creu que està casada amb el Humperdinck i està a punt de suïcidar-se. El Westley li assegura que el matrimoni no és vàlid perquè mai va completar els seus vots nupcials. El Humperdinck els troba i desafia al Westley a un duel, però el Westley es posa de bon grat i intimida al Humperdinck perquè es rendeixi. L'Íñigo troba el Westley i la Buttercup, i el Fezzik els procura quatre cavalls per escapar. Després d'haver matat el Rugen, l’Íñigo no sap què fer amb la seva vida; el Westley li ofereix el títol de pirata Roberts. Quan sorgeix l'alba, el Westley i la Buttercup, reunits, comparteixen un petó apassionat.

El nét malalt demana impacient al seu avi que l'endemà li torni a llegir la història. El seu avi li contesta “com vulguis”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada