Bloc personal,

dimarts, 11 de juny del 2024

Cyberpunk: Edgerunners (2022) S01

[506]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Hiroyuki Imaishi
Guió: Masahiko Otsuka, Yoshiki Usa (univers cyberpunk: Mike Pondsmith)
Música: Akira Yamaoka
Estudi: Trigger, CD Projekt
Veus de doblatge: Kenn, Aoi Yūki, Hiroki Tōchi
Emissió: 13/09/22 (ONA Netflix)
Títol original: サイバーパンク エッジランナーズ

[ Animació, acció, aventura, ciència ficció, videojocs ] 10 capítols de 22 min.
Wikipedia   |   MyAnimeList (8,60) (517.571)

Sinopsi

IMDb (8,3) (81K):
“Un noi de carrer que intenta sobreviure en una ciutat del futur obsessionada per la tecnologia i la modificació corporal. Tenint-ho tot a perdre, decideix mantenir-se amb vida convertint-se en edgerunner, un proscrit mercenari també conegut com a Cyberpunk.”

Crítica

Tècnicament molt superior a la majoria de sèries, però amb un grafisme tan agressiu que, per moments, no saps què estàs veient…

Co-producció polaco-japonesa basada en el videojoc Cyberpunk 2077 de l'estudi polonès CD Projekt Red ambientat a l'univers cyberpunk creat per Mike Pondsmith, l'anime de Trigger serveix com a preqüela del joc i té lloc aproximadament un any abans dels esdeveniments de Cyberpunk 2077.

És pot dir tranquil·lament que li fot mil patades a la millor sèrie anime convencional de temporada, però el grafisme tan poderós, enlloc de potenciar-la i fer-la millor, fa recular, no genera adherència pel que fa a l’interès i, per moments, fa difícil saber què estàs veient…


Resum (amb espòilers)

Els somnis estan condemnats a morir a Night City, una futurista metròpoli californiana. Quan era un adolescent que viu als barris marginals de la ciutat, David Martínez intenta complir el desig de tota la vida de la seva mare d'arribar al cim d'Arasaka, la principal corporació de seguretat del món. Amb aquesta finalitat, assisteix a la prestigiosa Acadèmia Arasaka mentre la seva mare treballa incansablement per mantenir la seva família a flot.

Quan un incident amb una banda de carrer deixa la vida d'en David arruïnada, es troba amb el ciberprogramari Sandevistan, una pròtesi que atorga al seu usuari una velocitat sobrehumana. Impulsat per la ràbia, el David li implanta el dispositiu a l'esquena i l'utilitza per venjar-se d'un dels seus atormentadors. Això fa que l'expulsin de l'acadèmia, trencant les seves esperances de fer sentir orgullós la seva mare.

Després de presenciar les noves habilitats del David, la bella lladre de dades Lucyna "Lucy" Kushinada s'ofereix a formar equip amb ell, lliurant-li un bitllet per a la salvació. No obstant això, associar-se amb la Lucy introdueix el David al món dels edgerunners, delinqüents cyborg que trencaran qualsevol llei per diners. Els edgerunners sovint perden la vida si el ciberprogramari no els trenca la ment primer; però en la seva lluita per la supervivència dins d'un sistema corrupte, el David està disposat a arriscar-ho tot.

==

1.- Deixar-te. L'any 2076, el David Martínez és un jove que assisteix a la prestigiosa Acadèmia Arasaka a instàncies de la seva mare Glòria, malgrat la seva lluita financera. El David modifica il·legalment la seva visera per evitar pagar una actualització necessària per seguir assistint a classe. Les modificacions enfonsen el sistema de l'escola i la Glòria accepta pagar els danys. De camí a casa després de reunir-se amb el director, el David té una breu discussió amb la seva mare, que s'acaba quan es veuen atrapats en un tiroteig entre uns membres de la banda i la limusina d'un executiu d'una empresa. La Gloria queda malferida però rep atenció quan el David aconsegueix accedir al compte d'estalvis de la Gloria per pagar els seus costos mèdics. Mentre la Glòria és a l'hospital, el David descobreix que va robar un implant de columna Sandevistan de grau militar. El David és agredit pel seu company de classe Katsuo Tanaka, que insulta a la Glòria insinuant que ella va guanyar els diners utilitzats per pagar la matrícula del David mitjançant la prostitució. Després de l'assalt, el David s'assabenta que l'estat de la Gloria ha empitjorat i, posteriorment, mor a l'hospital. Després de la mort de la Glòria, el David, que ara està completament trencat, es troba amb el Doc, un destripador local que li subministra de manera rutinària idees il·legals (enregistraments virtuals dels records d'altres persones) i demana que el Doc instal·li el Sandevistan al seu cos.

2.- Com un noi. Doc accepta instal·lar el Sandevistan, que li atorga a David la possibilitat de patir un augment temporal però increïble de súper velocitat. Utilitzant les seves noves habilitats, David torna a l'escola i colpeja en Katsuo. Ho fa a la vista de les càmeres de seguretat, amb la qual cosa l'expulsa de l'Acadèmia. El pare de Katsuo, el senyor Tanaka, un executiu d'Arasaka, s'adona que en David és capaç d'utilitzar el Sandevistan sense efectes secundaris aparents, el que el converteix en un valuós subjecte de prova per a l'últim producte d'Arasaka. Mentrestant, mentre David vaga sense rumb per la ciutat, es troba amb una jove, Lucy, que accepta acceptar-lo com a parella. Després d'una nit de carteristes al metro, David s'ensorra a causa de l'ús excessiu del Sandevistan. La Lucy porta en David de nou al Doc, que li recepta immunosupressors i li adverteix que no faci servir el seu Sandevistan més de dues o tres vegades al dia, independentment de la tolerància inusualment alta de David. La Lucy convida en David al seu apartament, on li confia que el seu somni és emigrar fora del món a la Lluna. Li mostra a David una reconstrucció virtual de la superfície de la Lluna, però això resulta ser una distracció per vendre David a una colla de corredors de punta.

3.- Criminal suau. David s'enfronta a la banda, liderada per un home anomenat Maine, que revela que la Gloria li havia venut el Sandevistan un dia abans de la seva mort i que ell és un dels seus coneguts. David revela que és el fill de la Gloria i s'ofereix a treballar per a Maine, demostrant la seva compatibilitat amb el Sandevistan. Intrigat, Maine honra la seva amistat amb Gloria donant l'oportunitat a David de demostrar-se a si mateix. Aleshores, David torna a casa després d'haver perdut la confiança en Lucy. L'endemà, en David es troba amb la colla, i Maine el presenta als altres membres: Kiwi, Dorio i Pilar. Després, David participa en un atracament per robar dades de navegació a Maxim Kuznetsov, un conductor d'Arasaka. El pla surt malament a causa de complicacions inesperades, i David i Lucy es veuen obligats a robar la limusina de Maxim per obtenir les dades. Maine els rescata dels ciclistes de Tyger Claw per reclamar la nova recompensa que Maxim els ha posat al cap i, impressionat per la seva actuació a la feina, incorpora oficialment a David a la banda. En David també coneix el reparador de Maine, Faraday, que els va portar la feina de robar les dades de navegació de Maxim per obtenir informació sobre els moviments de Tanaka. Aleshores, David rep un missatge de l'Acadèmia que li ofereix deixar-lo tornar, però els rebutja sense embuts.

4.- Tu afortunat. Com a nou recluta, David rep formació i instrucció dels altres membres de la banda, com ara fer encàrrecs per a la Pilar i la seva germana Rebecca, aprendre a conduir des de Maine i córrer a la nit amb la Lucy. També participa en diversos treballs amb la tripulació, com ara treure una colla de carronyers, rescatar la Rebecca de la colla de Maelstrom i ajudar a la Lucy amb els carteristes. Ell s'assabenta que la Lucy és una netrunner amb talent, però no gaire més sobre el seu passat. David confia a Maine que té sentiments per la Lucy, però està segur que ella no sent el mateix i té problemes per esbrinar si hauria de confiar en ella. Finalment, en David comença a sentir-se com a casa amb la colla. No obstant això, de camí a casa des d'un bar, la Pilar comença a assetjar un home sense sostre orinant pel carrer. Es revela que l'home sense sostre té ciberpsicosi i de sobte mata la Pilar amb un llançador de braç que abans havia ocultat. Quan el ciberpsicològic apunta a la Lucy, David utilitza el seu Sandevistan per apropar-se al ciberpsicològic i disparar-li, amb Maine acabant-lo. El David porta la Lucy a casa mentre la resta de la colla es queda per fer front a l'embolic, on Lucy revela que el seu somni d'anar a la Lluna és genuí. David promet a Lucy que la portarà a la Lluna i es fan un petó.

5.- Tots els ulls en mi. La banda intenta trobar més pistes sobre Tanaka, i la Kiwi esmenta que va descobrir que ell es dedica en secret a les idees il·lícites creades per "JK". El David reconeix que les inicials són el mànec de Jimmy Kurosaki, un famós director de BD de tabac que també personalitza BD per a clients especials, inclòs el Tanaka, i el David explica que el Tanaka haurà d'estar present en persona per a l'afinació. En veure l'oportunitat d'emboscar al Tanaka, la banda intenta segrestar JK, però ell els burla, captura el David i fuig de l'escena amb la Lucy i la Dorio perseguint-los. JK sotmet el David a BD traumàtiques per induir la ciberpsicosi abans de ser aturat i capturat per la Lucy i la Dorio. Sense cap altra opció, JK accepta atreure el Tanaka, però no abans d'advertir al David que el sandevistan el farà inevitablement convertir-se en ciberpsico. El Tanaka arriba per reunir-se amb el JK i posteriorment és capturat, però no abans que el JK sigui ferit mortalment en el foc creuat. Amb l'arribada d'una unitat de l'equip de trauma, la banda es veu obligada a evacuar ràpidament amb el Tanaka, mentre que el David continua preocupat per les paraules del JK.

6.- Noia en flames. El Maine comença a desenvolupar signes de ciberpsicosi quan comença a tenir problemes per controlar els seus implants, s'apaga aleatòriament, al·lucina i té canvis d'humor significatius, que culminen amb la pèrdua d'autocontrol i de sobte agredint la Kiwi mentre intenta piratejar el ciberware del Tanaka, ferint-la greument. La Lucy només accepta ocupar el lloc de la Kiwi sempre que el Maine es mantingui allunyat i ek David l'acompanyi. Quan la Lucy s'endinsa en la ment del Tanaka, el Tanaka recupera la consciència i demana al David que el deixi anar, dient-li que ell va ser el responsable de rescindir la seva expulsió de l'acadèmia, que encara té un futur allà, i que els edgerunners el mataran després d'extreure-li informació per lligar caps solts. Això fa que el David dubti el temps suficient perquè l'implant neural del Tanaka s'escurci i el mati, arriscant-se a matar també a la Lucy. La Dorio desconnecta la Lucy de manera segura, però el bloqueig de la banda està desactivat, el que fa que l'equip de trauma rebi els elements vitals del Tanaka i es dirigeixi amb l'NCPD com a suport. El Maine primer envia el David i la Lucy al seu vehicle d'escapament mentre ell i la Dorio prenen el Tanaka per distreure les autoritats. No obstant això, durant la batalla, el Maine comença a sucumbir a la seva ciberpsicosi, resultant en la mort de la Dorio quan intenta protegir-lo. El David intenta rescatar el Maine de les forces policials fortament armades, però només pot veure com un Maine avergonyit es fa explotar a si mateix i els cadàvers de la Dorio i el Tanaka, deixant el David fugir amb les armes cibernètiques del Maine.

7.- El més fort. Uns quants mesos després del segrest del Tanaka, el David s'ha convertit en el nou líder del grup edgerunner de Maine, després d'haver agafat més implants, inclosos els implants de braç del Maine i convertint-se en un reconegut edgerunner. Tot i això, no ha estat capaç de convèncer la Lucy per unir-se al seu grup. Després de completar una feina per al fixer Wakako Okada per rescatar un VIP del grup Maelstrom, el David és cridat pel Faraday, que li ofereix un treball de Militech contra Arasaka com a prova per veure si és digne de heretar el darrer treball de Maine per recuperar les dades que el Tanaka amagava. El Faraday també demana que el David intenti tornar a reclutar la Lucy. Tornant a casa, el David parla amb la Lucy per obtenir més informació sobre el seu passat. Ella revela que va formar part d’un equip especial de nens netrunners criada i entrenada per Arasaka per aprofundir en l’antiga xarxa per recuperar les dades perdudes. No obstant això, amb un alt risc d’exposició a AIS i programari maliciós, el treball va ser perillós, cosa que va suposar que es va matar bona part de l’equip. Finalment, la Lucy va escapar d'Arasaka amb els seus companys d'equip, que van ser assassinats la nit que van sortir de la instal·lació, el grup també ha assassinat els seus manipuladors en venjança i va acabar a Night City. També admet que, mentre només es preocupava per ella mateixa, ara està més preocupada per la salut del David. Més tard, la Lucy mata un agent d'Arasaka que investigava dades sobre un tema de prova que es va "esborrar misteriosament" dels registres del Tanaka.

8.- Quedeu-vos. Assumint la feina del Faraday, el David mata un director de laboratori d'Arasaka, però mostra signes de ciberpsicosi i assassina un membre del personal innocent que va entrar en el moment que ell matava el director. Mentrestant, la contraintel·ligència d'Arasaka investiga les misterioses morts del personal d'Arasaka. Creient que Militech s’implica, organitzen un intent d’assassinat al Faraday, que s’escapa estretament. Amb Militech negant-se a protegir-lo per la manca de resultats per recuperar dades sobre el projecte del ciberesquelet d'Arasaka, el Faraday decideix trair-los i es posa en contacte amb Arasaka. Arasaka està disposat a perdonar el Faraday per la mort del Tanaka a canvi de fer un seguiment del netrunner responsable d’amagar les dades del Tanaka i matar els seus agents. Mentrestant, a mesura que les condicions de ciberpsicosi del David empitjoren, pateix un trauma sobre l’innocent que va matar, que li recordava la seva mare, ja que la dona també tenia un fill. El Doc recomana que el David no utilitzi els seus implants, només per ser atacat pel David, trencant així la seva relació. El David torna a intentar reclutar la Lucy, però insisteix que hi ha alguna cosa que ha de tenir cura, però el David pensa que està trencant amb ella. A continuació, la Lucy detecta un altre agent d'Arasaka que busca les dades del Tanaka i es dirigeix per matar-lo, però és capturada pel Faraday i la Kiwi.

9.- Humanitat. Després d’interrogar la Lucy, el Faraday i la Kiwi descobreixen que la Lucy ha amagat les dades del Tanaka sobre el David com a potencial subjecte de prova per al ciberesquelet i va ser responsable de la mort del Tanaka per assegurar-se el seu silenci. Adonant-se d’això, el Faraday té previst oferir a la Lucy i el David a Arasaka per aconseguir una posició a la companyia. El Faraday assigna al David una missió per assaltar un comboi d'Arasaka. El David recluta l’ajuda de la Kiwi, la Rebecca i el Falco, i aconsegueixen apoderar-se de la càrrega principal del comboi, que és un ciberesquelet, un ciberware semblant a mech que substitueix els braços i les cames d’una persona. Aleshores arriba una força de Militech, gràcies a un xivataso del Faraday, que té la intenció de forçar al David a instal·lar el ciberesquelet i utilitzar-lo per destruir la força de Militech com a demostració del seu poder. Mentrestant la Kiwi escapa i el Faraday utilitza la Lucy per enganyar el David a instal·lar el ciberesquelet. La Lucy és capaç d’escapar breument i adverteix al David sobre el doble joc del Faraday abans de ser segrestada. Enfadat, el David utilitza el ciberesquelet per aniquilar la força de Militech malgrat el seu pes massiu sobre el seu cos. Després li diu a la Rebecca i el Falco que rescataran a la Lucy i es venjaran del Faraday.

10.- La meva lluna, el meu home. Després de rebre immunosupressors de grau militar del Doc, el David lluita a través de les forces de Militech, Arasaka i Maxtac mentre ell, la Rebecca i el Falco es dirigeixen a la torre Arasaka. Tot el temps, l’estat del David continua deteriorant-se mentre es queda sense immunosupressors. Mentrestant, la Kiwi té una segona oferta per treballar amb el Faraday i decideix tallar els llaços amb ell, però ell l’assassina pel fet de conèixer l’existència del ciberesquelet. Abans de morir, la Kiwi fa saber al David i als altres la ubicació del Faraday i la Lucy. El David ataca la torre, matant els guàrdies d'Arasaka, rescatant a la Lucy i incapacitant el Faraday. Adonant-se que la situació ha estat fora de control, Arasaka desplega el seu cap de seguretat, el mític cyborg Adam Smasher, per matar el David. Durant els combats, el Faraday és mort per l’Smasher, que després aixafa la Rebecca, matant-la a l'instant. El David dona instruccions al Falco amb la seguretat de la Lucy mentre es queda enrere per mantenir l’Smasher. Tot i tenir el ciberesquelet, el David no té cap opció amb l’Smasher amb més experiència, que destrueix el ciberesquelet. Després que el David rebutgi una oferta per convertir-se en una construcció d'Arasaka, l’Smasher l’executa. El David mor sabent que la Lucy està segura i no se’n penedeix. Poc després, la Lucy compleix el seu somni de viatjar a la lluna, però troba a faltar el David, imaginant-lo en una visió abans que es convertís en un edgerunner que sempre estava al seu costat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada