Bloc personal,

dissabte, 21 de setembre del 2024

Karasu wa Aruji wo Erabanai (2024) S01
(Yatagarasu: The Raven Does Not Choose Its Master)

[536]

Valoració



Fitxa tècnica

Direcció: Yoshiaki Kyōgoku
Guió: Yukiko Yamamuro (novel·la serialitzada: Chisato Abe)
Música: Eishi Segawa
Estudi: Pierrot
Veus de doblatge: Mutsumi Tamura, Miyu Irino, Rina Honnizumi
Emissió: 06/04/24 - 21/09/24
Títol original: 烏は主を選ばない

[ Animació, drama, fantasia històrica, seinen ] 20 capítols de 22 min.
Wikipedia   |   MyAnimeList (7,92) (5.653)

Sinopsi

IMDb (7,8) (130):
“En un món de corbs que canvien de forma, el Yukiya, el fill d'un líder del nord, és convocada pel príncep imperial mentre l'assassinat, els misteris i la invasió d'un enemic desconegut amenacen les quatre regions nobles.”

Crítica

El Kin’u (Sherlock Holmes) assistit pel Kukiya (doctor Watson) investiguen conxorxes a la Cort Imperial del Japó feudal, tot lligant-ho amb el mite / llegenda oriental del corb de tres potes…

Basada en la novel·la serialitzada Yatagarasu* de la Chisato Abe actualment en publicació des de 2012 amb un total de 10 volums i 2 spin-off. L’adaptació a manga té dues parts: A Raven for All Seasons (2018-20, 4 volums) i Karasu wa Aruji o Erabanai (2020-act., 5 volums) amb la mateixa autora de guionista, la Chisato Abe, i la Natsumi Matsuzaki d’il·lustradora.

(*): El corb de tres potes es diu Sanzuwu (també Yangwu i Jinwu) a la mitologia xinesa, Yatagarasu a la japonesa i Samjok-o a la coreana i data del neolític. És un corb mític i un déu guia en la mitologia xintoista. Generalment és conegut per la seva figura de tres potes, la seva imatge ha estat transmesa des de l'antiguitat. La paraula significa “corb de vuit pals” i l'aparició del gran ocell s'interpreta com una prova de la voluntat del cel o la intervenció divina en els afers humans.

Més info a la Wikipedia en català, castellà i anglès.

També es pot trobar sota el títol The Crow Does Not Choose the Lord o, el que és el mateix, El corb no tria el seu mestre (o senyor o amo).



Aquesta sèrie va començar a emetre’s aquesta primavera, però entre les moltes sèries que vaig entreveure, aquesta no em va cridar pas l’atenció. Ara, veient-ne les bones valoracions en la continuació de la temporada, m’hi he ben enganxat i podríem dir que està a mig camí entre:
explica la llegenda oriental (adaptada al floklore japonès) dels yatagarasu, uns éssers mitològics amb forma de corbs de tres potes, grans com cavalls, que podien transformar-se en humans i que, amb el temps, s’hi van barrejar i organitzar socialment de manera jeràrquica com ho feien aquests en el regne de Yamauchi.

A partir de juny, l’emissió ha estat bastant irregular, no sé si per quadrar amb el final de temporada el fet que “només” són vint capítols o hi han problemes de producció.

==

“El Yukiya és el mediocre segon fill d'un cap regional al territori de la Casa Nord. El seu germà petit l’ha superat en l'àmbit acadèmic. Tampoc no és bo amb l'espasa. Per això resulta sorprenent que el noi, que afirma no tenir cap ambició, sigui l'escollit per acompanyar el Príncep Imperial a la cort… Al Yukiya i el seu nou mestre els espera un món d'intriga, assassinat, una droga misteriosa i la invasió d'un enemic inesperat. Podran salvar el món dels yatagarasu?”

El Kin’u original era l’Emperador i Corb Daurat alhora que estava en contacte directe amb el Déu de la Muntanya. Després de moltes generacions, aquest va repartir el poder entre els seus quatre fills i es fundaren les Cases del Nord, Sud, Est i Oest. Ara, el segon fill de l’actual Emperador (que és Kin’u, però no és Corb Daurat), ha heredat la qualitat de Corb Daurat, tot i que ningú ho ha vist; es diu Wakamiya.

El Yukiya, un noi que també és el segon fill d’una família de nobles en l’entorn rural, també és yatagarasu, té capacitat de transformar-se en corb i va ser ajudat a salvar el seu germastre petit per un corb daurat quan era petit però que no ho recorda, ara es veu obligat a fer d’assistent del Wakamiya, el nou aspirant a Kin’u conjuntament amb un amic de la infància del príncep, el Sumio.

A totes les dèries de la cort per evitar aquest nou nombrament al que estan en contra la majoria, entre ells el germà gran del Wakamiya, el Natsuka, i la mare d’aquest l’Emperadriu de la Casa del Sud (l’Emperador poca cosa hi té a dir, doncs només és un titella en mans de l’Emperadriu), cal afegir les lluites internes entre les quatre candidates a esposa del nou Kin’u corresponent a les quatre cases reials (Nord, Sud, Est i Oest) entre les que destaca l’Asebi, de la Casa de l’Est.

El Wakamiya –Príncep Imperial i Corb Daurat– assistit pel Sumio –el seu amic de la infància a l’espasa– i pel Yukiya –aquest jove que s’acaba d’unir al grup de tres– en l’intel·lecte, hauran de fer front a totes les intrigues de palau i escollir en menys d’un any, el temps previst per a la coronació, la futura nova Emperadriu; serà l’Asebi?

Dues parts ben diferenciades: fins el capítol tretze conxorxes de la cort i les diferentes cases nobles, acabant amb el moment d’escollir consort (bon gir de guió) i, partir del catorze, noves aventures i nous casos per descobrir d’aquest Sherlock Holmes japonès que és el Kin’u assistit pel doctor Watson interpretat pel Yukiya.



Quarta sèrie (4 de 10) d’anime finalitzada de la temporada estiu 2024.


Llistat per ordre de valoracions d’animes de la temporada primavera 2024

5/5
Kimi ni Todoke (2024) S03
(Kimi ni Todoke: From Me to You)

5/5
Dead Dead Demons Dededede Destruction (2024) S01 (ONA)
 (temporada “llarga”; 18 capítols) 
4/5
Ōkami to Kōshinryō: Merchant Meets the Wise Wolf (2024) S01
(Spice and Wolf: Merchant Meets the Wise Wolf)
 (temporada doble; segona part) 
4/5
Tensei shitara Slime Datta Ken (2024) S01
(That Time I Got Reincarnated as a Slime)
 (temporada doble; segona part) 
4/5
Nige Jōzu no Wakagimi (2024) S01
(The Elusive Samurai)

4/5
Make Hiroin ga Ōsugiru! (2024) S01
(Too Many Losing Heroines!)

4/5
Karasu wa Aruji wo Erabanai (2024) S01
(Yatagarasu: The Raven Does Not Choose Its Master)
 (temporada doble; segona part) 
3/5
Sengoku Youko: Senma Konton-hen (2024) S01 (Part 2)
(Sengoku Youko: The Chaos of a Thousand Demons Arc)
 (temporada doble; primera part) 
3/5
Yami Shibai (2024) S13
(Yamishibai: Japanese Ghost Stories) (Theater of Darkness)

2/5
Shikanoko Nokonoko Koshitantan (2024) S01
(My Deer Friend Nokotan)

Ø
1/5


Resum (amb espòilers)

Al Regne de Yamauchi, la gent té la capacitat de transformar-se en corbs de tres potes coneguts com a yatagarasu. Mentre els homes planifiquen el govern diari, les dones competeixen per la mà de Wakamiya, el príncep hereu que va ser seleccionat com a Kin’u (Corb Daurat), el servent del Déu de la Muntanya. Quatre joves arriben a la pista per incorporar-se al concurs, entre les quals una anomenada Asebi.

Mentre l'amable i innocent Asebi sobresurt com un polze adolorit en comparació amb les altres dones, el príncep hereu ha de lluitar pel seu lloc al clan. Tot i haver nascut tant a una concubina com a segon fill, els sacerdots reials encara van triar Wakamiya per ser el Kin’u sobre el seu germà gran. Aquesta decisió va crear una fractura entre els germans mentre enfurismava la madrastra del Wakamiya en el procés.

Quan el Yukiya, un dels fills adolescents del cap del poble, és enviat al palau per convertir-se en el nou assistent del Wakamiya, el príncep no està gens content. Tanmateix, la presència del Yukiya a les corts imperials no és una mera coincidència.

==

1.- Una dama fora de lloc.

2.- El segon fill Bonkura.

3.- Un veritable corb d'or.

4.- Un consell imperial.

5.- Una purga.

6.- Una invitació de Tanabata.

7.- Caiguda.

8.- L'intrús.

9.- La senyora corb.

10.- L’assassinat de Wakamiya.

11.- El ministre lleial.

12.- Escollir una consort.

13.- Els corbs no haurien de portar quimono.

14.- L'elixir prohibit.

15.- La noia que va sobreviure.

16.- Fletxes de glicines.

17.- El rei de la ciutat subterrània.

18.- El món de fora.

19.- Un ben sec.

20.- El corb d'or.